Sainte-Chapelle in Parijs bezoeken? Tips & tickets voor deze kleurrijke kerk

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Sainte-Chapelle in Parijs bezoeken? Tips & tickets voor deze kleurrijke kerk

18 juli 2022 in Parijs0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Saint-Chapelle in Parijs + waar tickets kopen?

Iedereen kent de Notre-Dame van Parijs, maar wat niet veel mensen weten is dat een andere indrukwekkende bezienswaardigheid daar vlak om de hoek ligt. De Sainte-Chapelle, naast het Palais de Justice op het Ile de Cité, is zeker een bezoekje waard. Toch slaan veel toeristen de prachtige glas-in-loodramen en de mooie koepel over. Zonde, want deze kapel is een knap staaltje architectuur dat je zeker moet bezoeken.

Lees alles over ons bezoek aan de Sainte-Chapelle en boek alvast online je tickets om de wachtrijen te vermijden.

Tours & tickets voor een bezoek aan Sainte-Chapelle in Parijs

Wil je graag Sainte-Chapelle in Parijs bezoeken? Koop je tickets voor de Sainte-Chapelle online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om deze prachtige kapel te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Sainte-Chapelle

1.1. Kapel voor tientallen kruisrelieken

In 1239 kocht de Franse koning Lodewijk IX een aantal belangrijke relieken van de kruisiging van Christus van de Byzantijnse keizer Baldewijn II van Constantinopel. Hij kocht meer dan 30 kruisrelieken, waaronder de doornenkroon van Christus en een stukje van het kruis.

Koning Lodewijk IX had er een enorm bedrag voor over. Om de relieken goed te kunnen bewaren liet de koning in eerste instantie een grote zilveren kist bouwen, maar hij veranderde van mening en gaf in de plaats de opdracht om een nieuwe reliekenkapel te bouwen aan het Palais de la Cité. De kapel werd tussen 1243 en 1248 gebouwd. De kapel kreeg door alle relieken die er lagen al snel de bijnaam ‘Trap naar de hemel’.

1.2. Symbool voor de macht van Frankrijk

Het Franse hof liet de Sainte-Chapelle niet alleen bouwen voor religieuze redenen. Met de tientallen kruisrelieken die in de kapel te vinden waren, wilde Lodewijk IX aan de rest van Europa laten zien hoe machtig Frankrijk was. Parijs werd dankzij de Sainte-Chapelle de belangrijkste christelijke stad na Rome. Opvallend is wel dat enkel de koning en zijn hof de kapel konden bezoeken. De benedenkapel diende voor het personeel van het Palais de la Cité. Lodewijk kon zo makkelijk vanuit het paleis een bezoek brengen aan de kapel.

Onze tip: boek je tickets voor de Sainte-Chapelle alvast vooraf online. Zo moet je geen tickets meer kopen aan de kassa en kan je meteen binnen.

1.3. De kapel werd meerdere keren beschadigd

Zo werd het gebouw tot twee keer toe aangetast door een brand en zorgde een overstroming ook voor wat schade. Tijdens de Franse Revolutie werd de kapel echter het meest verwoest. Dat komt omdat de kapel in die tijd symbool stond voor de koninklijke en religieuze macht en dat is net waar de revolutionairen niet mee akkoord waren.

Ze bestormden de kapel en verwoestten daarbij niet alleen een deel van de kerk, maar stalen ook een hoop relieken en een orgel. Een groot deel van de gestolen schatten werd nooit teruggevonden. De relieken die wel weer opdoken werden ondergebracht in de Notre-Dame waar ze nog steeds terug te vinden zijn.

1.4. Restauraties

De kapel heeft na de revolutie even dienst gedaan als archief. In de 19de eeuw besloot de stad uiteindelijk om de kapel te restaureren. Men wilde daarbij rekening houden met de rijke geschiedenis van de kapel om het bouwwerk haar oude glorie terug te geven. Het duurde bijna een halve eeuw voordat de kerk in 1857 weer open kon gaan. In de 20ste eeuw volgden nog een aantal kleinere restauraties en sinds 1991 staat de kapel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bestel je tickets voor de Sainte-Chapelle online

  1. De Sainte-Chapelle

2.1. Het uiterlijk van de kapel

De Sainte-Chapelle maakte ooit onderdeel uit van het Palais de la Cité. Dat paleis heeft ondertussen plaats moeten maken voor het Franse hof van Justitie. De kapel ligt tegenwoordig verscholen op de binnenplaats tussen de rechtsgebouwen.

Het gebouw is tamelijk klein, in totaal is het bouwwerk 36 meter lang, 17 meter breed en 42 meter hoog tot aan de toren. De toren zelf is nog eens 33 meter hoog, waardoor de kapel in totaal 75 meter de hemel in reikt. De kapel is gebouwd in de stijl van de rayonante gotiek. Er staan meerdere torenspitsen rondom het dak en vanbuiten lijkt het alsof de ramen zwart zijn.

2.2. De benedenkapel

Wanneer je binnengaat, kom je terecht in de benedenkapel. De kapel werd gebruikt door het personeel van Lodewijk IX en was gewijd aan de heilige maagd Maria. De benedenkapel is kleurrijk gedecoreerd en er zijn ook enkele glas-in-loodramen.

Het lage plafond werd beschilderd met sterren en de pilaren zijn versierd met fleur-de-lis, de bloem die symbool staat voor de Franse monarchie. In het midden van de kapel staat een beeld van Maria en in een hoek van de ruimte zal je een aantal grafstenen van geestelijken vinden.

Onze tip: Wil je graag te voet Parijs ontdekken? Download dan alvast onze gratis stadswandeling Parijs, zo haal je het maximum uit je bezoek aan de lichtstad.

2.3. De indrukwekkende glasramen van de bovenkapel

Via een wenteltrap kan je vervolgens naar de bovenkapel. Deze kapel werd enkel bezocht door Lodewijk IX zelf en zijn familie en naaste vrienden. De bovenkapel is heel erg rijkelijk versierd. Hoge glas-in-loodramen hebben de muren vervangen in de kapel. De meeste stammen nog uit de dertiende eeuw en ze gieten de kapel in een sfeervol paarsachtig licht.

In totaal zijn er 15 gebrandschilderde ramen die 15 meter hoog zijn. Er is ook een roosraam dat uit de vijftiende eeuw stamt. Al die ramen samen beelden maar liefst 113 religieuze bijbelverhalen uit. Ze vertellen verhalen uit onder andere de boeken Genesis, Exodus en ook over het verhaal van de kruisiging van Christus. Daarnaast vertellen enkele glas-in-loodramen ook het verhaal van de relieken en hoe ze in de handen van de Franse koning terechtgekomen zijn.

2.4. Beelden van de apostelen

Daarnaast vind je in de ruimte ook 12 beelden van de apostelen van Christus. Slechts 6 van die beelden zijn de oorspronkelijke beelden die in de kapel geplaatst werden. De andere 6 werden beschadigd en staan tegenwoordig in het Musée du Moyen Age. Die 6 beschadigde beelden werden in de kapel door replica’s vervangen.

  1. De Conciergerie

3.1. Resten van het Palais de la Cité

Aan de Sainte-Chapelle vind je ook de Conciergerie. Deze kamers zijn de enige ruimtes die overgebleven zijn van het oude Palais de la Cité. Vandaag maken ze deel uit van de kapel en je kan er meer te weten komen over de Franse Revolutie.

3.2. Gevangenis

De verschillende kamers van de Conciergerie deden ooit dienst als het hoogste gerechtshof van Frankrijk en tijdens de Franse Revolutie gebruikte Robespierre het gebouw als uitvalsbasis. De kamers hebben ook dienst gedaan als gevangenis. Onder andere Marie-Antoinette, de echtgenote van koning Lodewijk XVI, zat hier gevangen.

COMBITICKET: Wil je graag de Sainte-Chapelle én de Conciergerie bezoeken? Bestel dan je combitickets online en bekijk de twee historische Parijse monumenten zonder dat je moet aan schuiven bij de lange wachtrijen.

  1. Openingstijden van de Sainte-Chapelle

  • De Sainte-Chapelle is dagelijks open, behalve op 1 januari, 1 mei en 25 december.
  • Van oktober tot en met maart is de kapel open van 9u tot 17u.
  • Van april tot en met september in het zomerseizoen blijft de kapel twee uren langer open.
  • Je kan de kapel binnen tot een half uur voor sluitingstijd.
  • Meer info op de website.
  1. Tickets om de Sainte-Chapelle te bezoeken

  1. Hoe vermijd ik de wachtrijen voor de Sainte-Chapelle?

De wachtrijen voor de Sainte-Chapelle kunnen behoorlijk groeien. Dat komt onder andere door de beveiliging waar iedereen doorheen moet. De kapel is daarnaast ook niet erg groot. We raden je aan om de kapel vlak na openingstijd of later in de namiddag te bezoeken. Er zijn dan minder bezoekers in en rondom de kapel waardoor je minder lang in de rij zal moeten staan en je de kapel meer voor jezelf hebt.

Onze tip: boek je tickets voor de Sainte-Chapelle alvast vooraf online. Zo moet je geen tickets meer kopen aan de kassa en kan je meteen binnen.
  1. Hoe bereik ik de Sainte-Chapelle?

7.1. Te voet:

De Sainte-Chapelle ligt vlakbij de Notre-Dame op het Ile de la Cité. Afhankelijk van je startpunt is het goed te doen om naar de kapel te wandelen. Het is zo’n 20 minuten wandelen vanaf het Louvre, vanaf de Eiffeltoren doe je er langs de Seine wel een klein uurtje over.

7.2. Met het openbaar vervoer:

  • De Sainte-Chapelle is te bereiken met de metro via de halte Hôtel de Ville of de halte Châtelet met de lijnen 7, 11 en 14.
  • Je raakt er ook met metrolijn 4 via halte Cité of Sainte-Michel.
  • Ook vanaf de halte Pont Neuf via metrolijn 7 is de Sainte-Chapelle goed te bereiken.
  • Ook met de buslijnen 21, 27, 38, 85, 96 en de Balabus raak je er makkelijk.

7.3. Met de auto:

De parkeerplaats die het dichtst bij de Sainte-Chapelle gelegen is is de Parking Saemes Notre-Dame recht tegenover de Notre-Dame en de Parking Saemes Maubert-Lagrange aan de andere kant van de Seine.

  1. Praktische info voor je bezoek aan de Sainte-Chapelle

  • Sainte-Chapelle is in het Palais de Justice gelegen waardoor alle bezoekers door de beveiliging moeten.
  • Scherpe objecten zijn niet toegelaten binnen de Sainte-Chapelle.
  • Je mag in de Sainte-Chapelle foto’s nemen, maar geen foto's met statieven of met flits.
  1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

  1. Filmpje: het indrukwekkende interieur van de Sainte-Chapelle

De Sainte-Chapelle is een meesterwerk uit de middeleeuwen. In dit filmpje kom je nog meer te weten over de indrukwekkende glasramen en kan je al even binnenkijken! Om de kleurenregen zelf te bewonderen, zal je natuurlijk naar Parijs moeten reizen.

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis preview reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?