Petit Palais bezoeken in Parijs? Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris: alle info + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Petit Palais bezoeken in Parijs? Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris: alle info + tickets

25 januari 2023 in Parijs1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan het Petit Palais in Parijs + waar tickets kopen?

Het Petit Palais in Parijs, ook wel Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris genoemd, is een van de meest ondergewaardeerde musea van Parijs. Je kan hier meesterwerken bezoeken van grote namen als Manet, Degas, Delacroix, Renoir, Rembrandt en Rubens. En het beste van allemaal: de permanente tentoonstelling is helemaal gratis. Zet het Petit Palais dus zeker op de planning wanneer je een tripje naar Parijs plant.

Lees hier alles over je bezoek aan het kunstmuseum + bestel je tickets voor het Petit Palais online op voorhand.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Petit Palais in Parijs

Het Petit Palais is het kleine broertje van het bekendere Grand Palais. De twee paleizen staan recht tegenover elkaar. Beide gebouwen werden opgetrokken voor de wereldtentoonstelling van Parijs in 1900. Het was de architect Charles Girault die de opdracht binnenrijfde. Twee jaar na de opening werd het Musée des Beaux-Arts de la Ville de Paris in het Petit Palais gevestigd. En dat museum kan je nog steeds bezoeken.

Dit paleis mag dan wel de kleinere versie van het Grand Palais zijn, de gevel meet nog steeds maar liefst 125 meter. In het midden zie je een groot portaal waarop de iconische koepel geplaatst werd. De zuilen en de beelden geven het Petit Palais zijn kenmerkende, klassieke uiterlijk.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor Petit Palais online. Met dit ticket heb je toegang tot de permanente én tijdelijke tentoonstellingen.

 1. De permanente collectie van het museum

Het Petit Palais wordt, onterecht, door heel wat toeristen overgeslagen. Bezoekers trekken vaak naar het bekendere Louvre en slaan andere gelijkaardige kunstmusea daarom over. Kunstliefhebbers moeten het Petit Palais echter absoluut aanstippen. Dit gigantische kunstmuseum kan uitpakken met een waardevolle permanente collectie die doorheen de eeuwen werd uitgebreid dankzij gulle giften. Het beste van alles: je kan de permanente collectie volledig gratis bezoeken.

Het overgrote deel van de collectie bestaat uit Franse kunst uit de late 19e eeuw en vroege 20e eeuw die door de stad Parijs aangekocht werd. Je kan hier werken bewonderen van onder andere Eugène Boudin, Edgar Degas, Eugène Delacroix, Auguste Renoir, Édouard Manet en Henri de Toulouse-Lautrec. Een mini-Louvre (al is het niet zo mini) dus eigenlijk!

Verder vind je hier ook nog kunst van andere gerenommeerde kunstenaars zoals Rembrandt, Rubens en Tiepolo. Nog opvallend zijn de trappen, ontworpen door Charles Girault. De sierlijke leuningen zijn gemaakt van gietijzer en lijken uit een Disney-kasteel te komen.

 1. De tijdelijke tentoonstellingen

Net als in het Grand Palais worden ook in het Petit Palais heel wat tijdelijke tentoonstellingen gehouden. Meer zelfs, een erg groot deel van het museum wordt aangekleed met tijdelijke tentoonstellingen. Om die tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen moet je wel een toegangsticket kopen. Houd zeker de agenda van het Petit Palais in de gaten om te achterhalen welke tentoonstellingen er op het moment van jouw bezoek plaatsvinden.

Voor die tijdelijke tentoonstellingen werkt het museum samen met andere grote musea van over de hele wereld. Je zal ongetwijfeld aangenaam verrast worden door de kunstwerken die er tentoongesteld worden.

Bestel je tickets hier

 1. Wandel door de binnentuin van Petit Palais

Een van de mooiste plekjes in het Petit Palais is het mooie binnenplein. Het werd aangekleed met tropische planten en er hangt een aangename, rustige sfeer. Je kan er plaatsnemen op het terras waar je iets kan eten of drinken. Het tuincafé is open van 10u tot 17u15.

Een van de opvallendste kunstwerken staat in de tuin van het Petit Palais: het Tulpenboeket

Dit werk, van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koon, werd aan de stad Parijs geschonken. Dat deed hij om de aanslagen van Parijs in 2015 te herdenken. De kleurrijke tulpen eren de slachtoffers. De hand die de tulpen vasthoudt, doet denken aan de hand van het Vrijheidsbeeld in New York. Dat Vrijheidsbeeld was een geschenk van Frankrijk aan de Verenigde Staten.

Het Tulpenboeket kwam er niet zonder slag of stoot. Het zou eerst geplaatst worden op een andere plek in Parijs, maar daarop kwam kritiek van kunstenaars. Uiteindelijk kreeg het Tulpenboeket daarom een plekje in de tuin van het Petit Palais.

REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van Parijs? Download dan zeker onze reisgids Parijs inclusief stadswandelingen.

 1. Tickets kopen voor het Petit Palais

 • Om de permanente tentoonstelling te bezoeken, hoef je geen toegangsticket te kopen. Je kan gewoon gratis naar binnen.
 • Wil je de prestigieuze tijdelijke tentoonstellingen bezoeken? Dan moet je wel een ticket reserveren.
 • We raden je aan om vooraf online een ticket voor het Petit Palais te bestellen. Zo hoef je niet in de wachtrij te staan en kan je meteen naar de kunstwerken.
 1. Praktische info voor je bezoek aan Petit Palais

 • Het Petit Palais bevindt zich in de Av. Winston Churchill, recht tegenover het Grand Palais. Je vindt de paleizen vlak naast de Place de la Concorde, in het centrum van Parijs dus.
 • Kom je liever met de metro? Dan stap je af aan de halte Champs-Élysées – Clemenceau, bereikbaar met de metrolijnen 1 en 13.
 • Openingsuren: Het Petit Palais is elke dag open van 10u tot 18u.
 • Op vrijdag blijft het Petit Palais open tot 21u.
 • Op maandag blijft het Petit Palais gesloten.
 • Meer info op de website.

Ligging van Petit Palais in Parijs op de kaart

 1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 23 mei 2023 - stefaan breughe

De reisgids bracht ons naar zeer leuke ongekende plaatsjes, zoals de binnentuin van Le petit Palais, waar we in alle rust konden genieten van een drankje.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?