Montmartre bezoeken in Parijs? Wat zien en doen in deze kunstenaarswijk + tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Montmartre bezoeken in Parijs? Wat zien en doen in deze kunstenaarswijk + tips

25 januari 2023 in Parijs1 reactie

Praktische info voor je bezoek aan Montmartre in Parijs + tickets

Montmartre is misschien wel de mooiste wijk van Parijs. Deze wijk, gelegen bovenop een heuvel, was ooit een dorpje los van Parijs. Die gezellige dorpse sfeer hangt er nog steeds. De wijk was razend populair bij jonge kunstenaars wegens de lagere huurprijzen en de mooie uitzichten op de stad.

Vandaag vind je hier nog steeds veel schilders die en plein air kunstwerken maken. Montmartre wordt bekroond door de Sacré-Coeur en is ook de thuis van de Moulin Rouge. We geven je alle tips voor je bezoek aan Montmartre.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

 1. Montmartre: een bijzondere wijk

Montmartre is een bijzondere wijk in Parijs. De wijk spreidt zich uit over een heuvel die gekroond wordt door de Basilique du Sacré-Coeur. De heuvel is al eeuwenlang bebouwd. Er stonden vroeger zelfs Romeinse tempels en later werd het een belangrijk pelgrimsoord, tot de dag van vandaag. Montmartre is een verhaspeling van Mont des Martyrs, ofwel berg van de martelaars.

Pas in 1860 werd Montmartre officieel deel van Parijs

Daarvoor was het gewoon een dorpje dat overvloeide in Parijs. Dat dorpse karakter heeft Montmartre echter niet verloren. Dat maakt deze wijk uniek in Parijs. Je wandelt hier nog door kleine straatjes, de huizen zien er anders uit en er hangt nog oude straatverlichting.

Tegenwoordig staat Montmartre vooral bekend als de kunstwijk van Parijs. Je ziet hier overal kunstgalerijen en op elk plein verzamelen zich schilders die en plein air kunstwerken maken. Montmartre lokt al eeuwenlang kunstzinnige zielen dankzij de mooie uitzichten. Onder andere Picasso, Van Gogh en Dali hebben Montmartre ooit hun thuis genoemd.

WANDELTIP: Wil je graag zoveel mogelijk van deze bijzondere wijk zien? Boek dan zeker een wandeltour met lokale gids door Montmartre en ontdek meer over de wijk die kunstenaars als Picasso, Dalí en Van Gogh inspireerde. Boek je wandeltour hier.

 1. Sacré-Coeur

Geen Montmartre zonder de Sacré-Coeur natuurlijk. De Basilique du Sacré-Coeur, ofwel de Basiliek van het Heilige Hart, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Parijs en ook een essentieel deel van de skyline van de stad. Je kan gratis naar binnen in de basiliek, maar om de koepel te beklimmen moet je wel betalen. Dat is een absolute aanrader, want vanop de koepel zie je ook de Eiffeltoren. Het levert prachtige foto’s op. Onder de kerk bevindt zich een crypte waar relikwieën van heiligen bewaard worden.

Het kabeltreintje naar de Sacré-Coeur

Om de Sacré-Coeur te beklimmen kan je de 200 trappen trotseren, maar je kan ook gebruik maken van de kabeltrein. Het kabeltreintje werd gebouwd in 1900 en is een bezienswaardigheid op zich. Het treintje begint onderaan de heuvel en brengt je helemaal naar de top in amper 2 minuten. Je kan gewoon betalen met een metroticketje, extra handig.

 1. Place du Tertre

Het bekendste plein van Montmartre is Place du Tertre. Dit is het kunstzinnige hart van Parijs. Het romantische plein bevindt zich vlak naast de basiliek. Schilders proberen elkaar hier te overtroeven en verkopen hun werken aan toeristen en Parijzenaren. Je vindt hier mooie werken van de Parijse skyline, maar ook landschapschilderijen en stillevens die ongetwijfeld in je interieur passen.

Op zoek naar een origineel souvenir uit Parijs? Laat dan ter plekke een portret maken van je gezin!
 1. Het zinkende huis van de Montmartre

Wanneer je de trappen van de Sacré-Coeur opwandelt, kom je op het einde langs een bijzondere plek. Je kan er namelijk een foto nemen van het zinkende huis van Montmartre. Het is een optische illusie waarbij een huis lijkt weg te zinken in een groen grasveld. Je kan de foto nemen op de laatste trap.

Aan de rechterkant zie je een grasveld met daarachter een geeloranje huis. Het lijkt niets bijzonders, maar wanneer je je camera kantelt, creëer je een leuk effect. Zorg ervoor dat het hellende grasveld vlak op de foto staat en het huis zal lijken weg te zinken. Posten maar die foto!

 1. De rommelmarkt van Saint-Ouen

Montmartre kan ook uitpakken met een van de bekendste rommelmarkten van Parijs: le marché aux puces de Saint-Ouen. De rommelmarkt wordt gehouden vlakbij de Porte de Clignancourt, net ten noorden van Montmartre. Het is een gigantische rommelmarkt waar je heel wat antiekspullen kan kopen. Echte koopjes zal je hier wel niet kunnen doen, de handelaars zijn goed op de hoogte van de waarde van de spullen.

REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van Parijs? Download dan zeker onze reisgids Parijs inclusief stadswandelingen.

 1. Moulin Rouge

De Moulin Rouge is een van de bekendste bezienswaardigheden van Parijs. Deze beroemde cabaretclub ligt aan de voet van Montmartre en bestaat al sinds 1889. Je kan er niet naast kijken, want er staat een rode molen op het dak. Hier worden elke avond spectaculaire cancanshows opgevoerd.

Wat je kan verwachten van je bezoek aan de iconische Moulin Rouge? Champagne, glitters, veren en opzwepende muziek. Belangrijk om te weten: wil je een show bijwonen, dan moet je vooraf tickets reserveren om een plekje te proberen bemachtigen. Boekje tickets voor een voorstelling in de Moulin Rouge hier makkelijk online.

 1. Place Émile-Goudeau

Het Place Émile-Goudeau is een gezellig klein pleintje vol bomen en banken. Het is onlosmakelijk verbonden met het artistieke karakter van Montmartre. Hier bevond zich namelijk een van de belangrijkste kunstateliers van de stad: Bateau-Lavoir. Het gebouw werd bewoond door onder andere Picasso, Kees van Dongen en Modigliani. Ook gerenommeerde schrijvers kwamen er langs. Heel wat wereldberoemde picasso’s werden hier dus geschilderd. Naast het oorspronkelijke huis vind je een klein museum met informatie over het gebouw.

Mis niets van deze prachtige kunstenaarswijk met onze stadswandeling door Montmartre.
 1. Musée de Montmartre

Het Musée de Montmartre onthult alle geheimen van deze bijzondere wijk. Je ziet er hoe Montmartre door de eeuwen heen geëvolueerd is. Dat doet het museum niet aan de hand van lange, saaie teksten, maar wel met kunst. Je ziet hier hoe grote kunstenaars en minder bekende schilders en tekenaars Montmartre vereeuwigd hebben. Bij het museum horen ook mooie tuinen. Meer info op de website.

Een leuk weetje: ooit woonde niemand minder dan Vincent Van Gogh in dit mooie pand.

TICKETS: Wil je graag het museum bezoeken? Bestel je tickets voor Musée de Montmartre dan online op voorhand.

 1. Le Mur de Je t’aime

Het bekendste kunstwerk in de wijk Montmartre is ‘Le mur de je t’aime’. Het is een liefdesmuur waarop je t’aime in 250 talen vertaald werd. Al die woorden staan op tegeltjes gemaakt van gepolijste lava. Het werd gemaakt door Frédéric Baron en Claire Kito. Het opzet van het kunstwerk: liefde verspreiden. Als dat niet mooi is! Je vindt Le mur de je t’aime op het plein Jehan Rictus Place des Abbesses. Maak een leuke foto en zoek natuurlijk naar de Nederlandse vertaling.

 1. Of wandel gewoon rond in Montmartre

Montmartre heeft heel wat charme

Het is samen met Le Marais misschien wel de meest karaktervolle wijk van Parijs. Slenter dus vooral rond in de straatjes, neem alles in je op vanop een bankje en plof neer op een terrasje. In Montmartre vind je heel wat toeristische bars en restaurants, maar aan de voet van de heuvel liggen meer betaalbare en gezellige restaurantjes verstopt. Sla vooral de zijstraten in en laat je even verdwalen.

 • Tot de bekendste restaurants behoren Le Relais de la Butte, vanwaar je een prachtig uitzicht op Parijs hebt.
 • Ook Le Moulin de la Galette zal je ongetwijfeld tegenkomen. Daar kan je dineren in een gerenoveerde oude molen (die op doek vereeuwigd werd door Van Gogh!).
 • Onze favoriet was echter La Boîte aux Lettres. Je eet er in een gezellig decor van oude wijnflessen en wijnkisten en de prijzen zijn redelijk.
 1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 25 juli 2023 - Bruneel

Een adembenemend zicht op heel Parijs. De prachtige basiliek Sacre Coeur en het supergezellige place du tertre.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?