Sacré-Coeur in Parijs bezoeken? Bewonder het prachtige interieur + tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Sacré-Coeur in Parijs bezoeken? Bewonder het prachtige interieur + tips

20 juli 2022 in Parijs3 reacties

Praktische info voor je bezoek aan de Sacré-Coeur + tips

De Basilique du Sacré-Coeur, ofwel de Basiliek van het Heilige Hart, is een bezienswaardigheden die door haar ligging op de Montmartre een belangrijk onderdeel van de skyline van de stad vormt.

Dit gigantische bouwwerk staat op een heuvel wat meteen al impressionant is om te zien, maar ook de binnenkant van de kerk is absoluut een bezoek waard! Benieuwd wat er te zien is en hoe je de basiliek best kan bezoeken? Je leest het hier allemaal.

Tip: Bezoek de Sacré-Coeur met een deskundige gids

Het bezichtigen van de basiliek is gratis. Om de koepel van de Sacre Coeur te beklimmen dien je echter wel een toegangsprijs te betalen. Ook voor een bezoek aan de crypte dien je te betalen. Tickets voor een begeleide wandeling Sacré-Coeur kan je online boeken.

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van de Sacré-Coeur

1.1. Montmartre

De heuvel Montmartre, waar de Sacre Coeur op gebouwd is, werd al jaren lang als een plek van eerbied gebruikt. De druïden van het oude Gaul kwamen hier al samen en ook de Romeinen bouwden hun tempels op de heuvel. Vervolgens werd er in de 5de eeuw al een Christelijke kapel op de heuvel gezet om de martelaar Sint Dennis te eren.

Montmartre bleef in de volgende jaren een belangrijke pelgrimsplaats en vele Christelijke martelaars werden op de heuvel herdacht. Hier dankt het de naam Mont des Martyrs, ofwel Montmartre aan.

1.2. Herdenkingsplaats Frans-Duitse oorlog

Na de Frans-Duitse oorlog van 1870 en 1871 was er de wens om een herdenkingsplaats te bouwen om de 58.000 doden van de oorlog te kunnen herdenken. In eerste instantie wilden de katholieken hier zelf geld voor inzamelen, maar de regering vond het plan voor het monument een goed idee en betaalde uiteindelijk voor de bouw van de basiliek.

Voor het monument werd specifiek gekozen voor de locatie op de Montmartre zodat de vele doden in de oorlog als martelaren geëerd konden worden en zodat het monument al van ver te zien zou zijn.

1.3. Bouwproces

De bouw begon in 1875 en duurde uiteindelijk tot 1914, onder andere doordat de originele architect Paul Abadie in 1884 stierf. Het had heel veel moeite gekost om de ondergrond te verstevigen en een fundering te leggen, waarop op dit moment alleen de fundering van het gebouw stond.

Hij werd in eerste instantie opgevolgd door Honoré Daumet, Jean-Charles Laisné en Henri-Pierre-Marie Rauline, waarna de architect Lucien Magne in 1904 het project oppakte. Hij voegde onder andere de hoge klokkentoren toe aan het originele ontwerp.

Om de zware klok die in de toren gehangen moest worden op zijn plek te krijgen, waren 28 paarden nodig om die op de heuvel te krijgen. Door de 2 ontwerpen van Abadie en Magne samen kreeg de kerk uiteindelijk een bijzondere bouwstijl waarin de originele Romaanse stijl gemixt werd met de Byzantijnse bouwstijl.

1.4. Officiële inwijding

Ondanks dat het gebouw nog niet geheel afgebouwd was, werden de eerste diensten al in 1891 in de basiliek gehouden. Officieel werd de Sacré-Coeur pas in 1919 ingewijd, doordat de Eerste Wereldoorlog er voor zorgde dat dit niet in 1914 kon gebeuren nadat de kerk afgemaakt was.

Boek je begeleide wandeling langs de Sacré-Coeur hier

  1. Sacré-Coeur in Parijs bezoeken

2.1. Architectuur

De Sacré-Coeur is gelegen bovenop de Montmartre en is daardoor van ver al te zien. De basiliek heeft een lengte van 85 meter, een breedte van 35 meter en een hoogte van 83 meter en is in de vorm van een Grieks kruis gebouwd, waarbij alle uiteinden van het kruis de zelfde afmetingen hebben.

Voor de bouw werd er gebruik gemaakt van travertijnstenen, een steensoort dat calciet afscheidt wanneer het nat wordt, waardoor de stenen zo wit blijft. Wanneer het regent, werken de stenen dus eigenlijk als een soort zelfreinigend bleekmiddel, erg indrukwekkend! Het Colosseum in Rome bestaat ook gedeeltelijk uit deze steen, maar de Sacré-Coeur lijkt wel een stuk witter.

De kerk werd gebouwd in een Romano-Byzantijnse stijl, wat een bewuste reactie was op de neo-barokke stijl van het Palais Garnier, wat een paar jaar eerder gebouwd was.

2.2. Het portiek

Het portiek van de Sacré-Coeur bestaat uit 3 aparte bogen en wordt aan beide zijden geflankeerd door 2 beelden van heiligen te paard. De beelden van Jeanne d’Arc en koning Lodewijk IX van Frankrijk zijn beiden uit brons gemaakt door Hippolyte Lefebvre.

2.3. Mozaïeken

In de basiliek vind je één van de grootste mozaïeken ter wereld, genaamd Christ in Glory van Luc-Olivier Merson, H.M. Magne en R. Martin. Dit mozaïek is te vinden op het plafond boven het hoge altaar van de basiliek. Rondom Christus zijn heiligen terug te vinden die Frankrijk beschermden, waaronder de maagd Maria en Jeanne d’Arc.

2.4. De klokkentoren

De klokkentoren die aan de basiliek gelegen is heeft een hoogte van 84 meter en bevat één van de zwaarste klokken ter wereld. De Savoyarde klok uit 1895 weegt dan ook 19 ton. Naast deze klok hangen er nog 4 kleinere klokken. In de Savoyarde klok is echter tegen het einde van de vorige eeuw een scheur ontstaan, waardoor de klok niet meer in gebruik is.

2.5. Het orgel

Het orgel van de basiliek stamt uit 1898 en werd gemaakt dor Aristide Cavaillé-Coll. Het orgel was vooruit op zijn tijd doordat de meeste orgels gebruik maakten van 56-noten handmatige toetsen en een pedaalbord van 30 noten, terwijl het orgel van de Sacré-Coeur bestaat uit vier 61-noten handmatige toetsen en een pedaalbord van 32 noten.

2.6. Koepel & crypte

Aan de linkerkant van de basiliek kan je met een trap van 300 treden naar de koepel van de Sacré-Coeur klimmen. Vanaf de koepel van de Sacre-Coeur heb je een prachtig uitzicht over Parijs en op de Eiffeltoren. Vooral dat laatste is bijzonder, want vanaf de andere uitzichtpunten bij Sacré-Coeur zie je de Eiffeltoren niet. Zeker de moeite dus!

Hier kan je ook met een trap naar de crypte onder de basiliek

In de crypte vind je een Pietabeeld terug en de tombes van kardinalen Guibert en Richard. Daarnaast wordt ook de kardinaal Amette herinnerd in de crypte en wordt het hart van Alexandre Legentil in een urn in de crypte bewaard. Om de crypte heen zijn 7 kleine kapellen gelegen die onder andere toegewijd zijn aan de heilige familie en de heilige Peter.

2.7. Het park

Op de heuvel onder de Sacré-Coeur leiden grote trappen van de voet van de heuvel naar de basiliek door een prachtig groen park. Onder aan het park is een draaimolen te vinden op Place Saint-Pierre. Je moet dus wel even de trappen opklimmen, maar bovenaan de trap word je beloond een uitgestrekt uitzicht over Parijs!

Er gaan trappen recht omhoog vanaf het pleintje met de draaimolen, maar je kan nog meer trappen vinden aan de zijkant en ook de rechterkant van het park zijn er nog verschillende wandelpadjes. Tussendoor uitrusten kan je doen op één van de vele bankjes. Ga best niet in het gras zitten, want officieel is dit niet toegelaten.

Let hier extra goed op je spullen, want er zijn veel zakkenrollers aan het werk op deze plek.

2.8. De kabelbaan

Heb je er al een serieuze wandeling door Parijs opzitten? Dan kunnen we begrijpen dat je niet meer staat te springen om helemaal tot boven op de Montmartre te wandelen. In dat geval kan je ook gewoon met de kabelbaan omhoog. Zo kan je even uitrusten en toch nog genieten van het mooie uitzicht bij de Sacré-Coeur. De kabelbaan vind je parallel aan de Rue Foyatier, aan de linkerkant van het park.

2.9. Het uitzicht vanaf de Sacré-Coeur

Eenmaal boven gearriveerd bij de Sacre Coeur, bevind je je op dé ideale plaats om te genieten van een prachtig uitgestrekt zicht over Parijs. Het lijkt wel een ansichtkaartje!

Je vindt hier ook een paar verrekijkers waarmee je het uitzicht nog beter in je kan opnemen. Neem hier uitgebreid de tijd om uit te rusten en gewoon te genieten van deze bijzondere locatie, zoiets kom je niet elke dag tegen!

  1. Openingsuren van de Sacré-Coeur

  • De Sacré-Coeur is het hele jaar door dagelijks geopend van 6u tot 22u30.
  • De koepel en de crypte zijn echter voor kortere tijd geopend tussen 9u en 17u van oktober tot en met april en tussen 8u30 en 20u tussen mei en september.
  • Dagelijks wordt er om 7u, 11u en 22u een dienst gehouden.
  • Van maandag tot en met vrijdag wordt er ook een dienst om 18u30 gehouden, met op vrijdag nog een extra dienst om 15u.
  • Meer info op de website.
  1. Tickets boeken voor de Sacré-Coeur

  • Het bezichtigen van de basiliek is gratis.
  • Om de koepel van de Sacre Coeur te beklimmen dien je echter wel een toegangsprijs te betalen.
  • Ook voor een bezoek aan de crypte dien je te betalen.
  • Tickets voor een begeleide wandeling Sacré-Coeur kan je online boeken.

Er worden geen rondleidingen in de Sacré-Coeur gehouden om het zo rustig mogelijk in de basiliek te houden, maar het is wel mogelijk om een gratis audiogids te downloaden. Download hiervoor de app Tupuy, selecteer in het menu van de app de optie “Free”, waarna je de Sacré-Coeur kan selecteren. Daarnaast worden er ook papieren gidsen verkocht in de kleine winkel van de Basiliek.

  1. Hoe de wachtrijen bij de Sacré-Coeur overslaan?

Het is aan te raden om de Sacré-Coeur buiten het hoogseizoen te bezoeken wanneer er minder toeristen de bezienswaardigheid opzoeken. Ook zijn doordeweekse dagen over het algemeen rustiger dan de weekenden. Feestdagen kan je ook beter vermijden.

Wanneer je de crypte of de koepel wilt bezoeken kan je het beste zo vroeg mogelijk of later op de dag komen wanneer er minder toeristen bij de Sacre Coeur aanwezig zijn.

TICKETS: Tickets online boeken = wachtrijen overslaan.

  1. Wegbeschrijving naar de Sacré-Coeur

6.1. Wandel naar de basiliek

Wanneer je je aan de noordelijke kant van de Seine begeeft is het mogelijk om naar de Sacré-Coeur toe te lopen. Zo is het vanaf het Louvre drie kwartier lopen naar de basiliek.

Vanaf de Arc de Triomphe is het een uur lopen naar de Sacré-Coeur en ook het Centre Pompidou ligt op 50 minuten afstand van de wijk Montmartre. Eenmaal aangekomen bij de Montmartre kan je de 250 treden van de Rue Foyatier naar boven nemen, maar het is ook mogelijk om de funiculair van de Montmartre naar boven te nemen.

Mis niets van deze prachtige kunstenaarswijk met onze stadswandeling door Montmartre.

6.2. Met het openbaar vervoer

  • De Sacre Coeur is te bereiken met de metrolijn 4, waarbij je uit kan stappen bij het station Château Rouge.
  • Ook kan je lijn 2 naar Anvers of lijn 12 naar Abbesse nemen.
  • Het is ook mogelijk om de bussen 30, 31, 80 en 85 te nemen naar de voet van de heuvel.

6.3. Met de auto

Er kan geparkeerd worden bij de Anvers garage op 41 Boulevard de Rochechouart, vanwaar het nog 5 minuten lopen is naar de voet van de Montmartre. Hier kan je lopend de trap naar de Sacré-Coeur beklimmen of de funiculair naar boven nemen.

  1. Praktische info voor je bezoek aan de Sacré-Coeur

  • Wanneer je met de funiculair naar boven gaat dien je de prijs van een metrokaartje te betalen.
  • Net als vele andere grote toeristentrekkers in Parijs lopen er veel zakkenrollers en straatverkopers rond bij de Sacre Coeur. Wees dus voorzichtig en let goed op je spullen.
  • Je dient respectvol gekleed te zijn wanneer je de basiliek wilt bezoeken, en zo dienen je schouders en knieën bedekt te zijn.
  • In de basiliek is het niet toegestaan om te fotograferen of filmen.
  • Gebruik onze stadswandeling Montmartre en ontdek dit deel van Parijs.
  • Het is praktisch bijna niet haalbaar om de Sacré-Coeur met een kinderwagen te bezoeken. Je kan al zeker niet bij de top van de koepel geraken.
  • Je kan eventueel wel naar de plek net onder de kerk, maar dan nog zal je de kinderwagen op sommige trappen moeten dragen.
  1. Filmpje: Neem alvast een kijkje binnenin de Sacré-Coeur

Wil je graag nog meer informatie en feiten over één van de meest iconische sites in Parijs? In onderstaand filmpje kom je nog meer te weten over de Sacré-Coeur!

  1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

  1. Download je gratis stadswandeling Parijs

Maak je een citytrip naar Parijs? Ontdek dan zeker de stad met onze gratis stadswandeling Parijs. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Parijs kan je ook 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Parijs? Koop onze volledige reisgids Parijs en ontdek alles over deze prachtige stad!

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 augustus 2021 - Tgon

Ik ben heel blij met de overzichtelijke informatie. Deze week ga ik naar Parijs en weet zeker dat ik gebruik zal maken van deze reisgids.

- 22 juli 2019 - René

Was super goed voor herhaling vatbaar

- 19 juli 2019 - Cappelle René

Wij zijn met onze wagen van Roeselare naar Parijs gereden zonder problemen ik kon onze wagen aan de voet van de sacre coeur parkeren en alles bezoeken wat we wilden zien zelfs place de tertere een aanrader dus bedankt Mvg René

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?