Dôme des Invalides bezoeken? Het Graf van Napoleon bezoeken? Tips + info

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Dôme des Invalides bezoeken? Het Graf van Napoleon bezoeken? Tips + info

26 januari 2023 in Parijs0 reacties

Parijs is dankzij de Eiffeltoren, de Notre Dame en het Louvre over de hele wereld bekend, maar de ‘city of lights’ heeft ook een aantal minder bekende bezienswaardigheden. Zo is er Les Invalides: een gebouw waarin onder andere een ziekenhuis en 4 verschillende musea te vinden zijn, maar dat voornamelijk bekend staat om het graf van Napoleon en de prachtige gouden koepel die te zien is in de skyline van Parijs.

Een bezoekje aan dit indrukwekkende gebouw mag zeker niet missen tijdens je citytrip naar Parijs. Boek alvast je tickets online en sla de wachtrijen over.

Onze tip: koop je tickets online en sla de wachtrij over

Het Hôtel National des Invalides huisvest de grootste collectie van militaire geschiedenis en kunst ter wereld. Ontdek de vaste collectie, de koepelkerk en de graftombe van Napoleon.

Bezoek Hôtel National des Invalides: koop je tickets online voor € 14.
Wil je nog meer te weten komen over de geschiedenis? Dan kan je ook een begeleide tour boeken met gids.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van Les Invalides

In 1670 liet Louis XIV een complex bouwen dat moest dienen als ziekenhuis en tehuis voor bejaarde en gewonde soldaten. Hiervoor huurde hij de architect Libéral Bruant in. De bouw van het ziekenhuis duurde tot 1676, waarbij er naast het gebouw ook nog eens 15 verschillende tuinen werden aangelegd. Samen met Jules Hardouin-Mansart bouwde Bruant vervolgens nog een kapel voor de veteranen. Deze Église Saint-Louis des Invalides werd uiteindelijk in 1679 geopend.

1.1. Privékerk voor Louis XIV

Koning Louis XIV vond echter dat er nog een privé kapel voor zijn familie bijgebouwd moest worden zodat hij tijdens zijn bezoeken aan het ziekenhuis apart kon zitten voor een kerkdienst. Hij liet deze koninklijke kapel door Mansart bouwen en de Église du Dôme was uiteindelijk in 1708 af.

1.2. Les Invalides: toneel voor belangrijke gebeurtenissen

De veteranen verbleven jarenlang in rust in Les Invalides. Tot op 14 juli 1789: toen werd het gebouw bestormd door Parijzenaren die de kanonnen en musketten in de kelders stalen en later die dag gebruikten voor de bestorming van de Bastille. Ook in latere jaren werd Les Invalides het toneel voor belangrijke gebeurtenissen. Zo werd Napoleon in 1840 onder de koepel van Les Invalides begraven en ook de degradatie van Alfred Dreyfus werd voor het hoofdgebouw gehouden in december 1894.

1.3. Doel van Les Invalides

Tot aan het begin van de twintigste eeuw bleef Les Invalides een ziekenhuis en bejaardentehuis voor veteranen. Na 1872 werden de veteranen langzaam verplaatst naar andere tehuizen in de stad, doordat één van de eisen om terecht te kunnen in Les Invalides was dat men minstens 20 jaar in dienst moest geweest zijn. Er waren steeds minder mensen die aan die eis voldeden, waardoor het gebouw uiteindelijk te groot werd voor haar originele doel.

1.4. Het Musée l’Armée

In 1872 werd dan ook het Musée d’Artillerie gevestigd in het complex, waarna in 1896 het Musée Historique des Armées opende. In 1905 werden deze twee musea samengevoegd tot het huidige Musée l’Armée. Tegenwoordig doet een deel van Les Invalides nog steeds dienst als de Institution Nationale des Invalides, waarin een medisch centrum en een tehuis voor veteranen gelegen is. Naast het Musée L’Armée in het gebouw liggen ook nog een aantal andere musea, zoals het Musée des Plans-Reliefs, het Musée d’Histoire Contemporaine en het Musée de ‘Ordre de la Libération.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. De musea van Les Invalides

In Les Invalides vind je naast een tehuis voor veteranen maar liefst 4 verschillende musea en het graf van Napoleon.

2.1. Het oudste museum: Musée de l’Armée

Musée de l’Armée is het oudste museum van de vier en vertelt over het Franse leger. In het museum vind je heel wat militaire artefacten als pantsers, wapens en militaire uniformen van de klassieke tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog. De collectie bestaat in totaal uit maar liefst 500.000 artefacten die verdeeld liggen over een tentoonstellingsruimte van 12.000 vierkante meters.

2.2. Musée des Plans-Reliefs

In het Musée des Plans-Reliefs vinden verschillende militaire modellen van steden plaats uit de zeventiende eeuw. De modellen komen uit de collectie van de oorlogsminister van Louis XIV die origineel in het Louvre te vinden was. Sinds 1777 zijn de modellen echter overgeplaatst naar Les Invalides, waar ze nu in een klein museum tentoon worden gesteld.

2.3. De hedendaagse geschiedenis

Het Musée d’Histoire Contemporaine is geopend in 1973 en geeft de hedendaagse geschiedenis van Frankrijk weer. In het museum wordt er verteld over de geschiedenis van het land tussen 1870 en de eenentwintigste eeuw door middel van beelden, schilderijen en foto’s.

2.4. Musée de l’Ordre de la Libération

Het Musée de l’Ordre de la Libération is een zeer klein museum dat zich richt op de Ordre de la Liberation: een eer die mensen kregen voor de bevrijding van Frankrijk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Naast informatie over de orde zijn hier onder andere militaire outfits, wapens en vlaggen te zien uit de oorlogsperiode.

 1. Het graf van Napoleon

De grootste bezienswaardigheid in Les Invalides is het graf van Napoleon. Zijn graf ligt in de Dôme des Invalides: de voormalige koninklijke Église du Dôme of de Chapelle Royale des Invalides. De kapel deed sinds het eind van de bouw in 1704 dienst als de koninklijke kapel van Les Invalides, maar op 10 juni 1840 werd er bij de wet vastgesteld dat deze kapel veranderd zou worden in de begraafplaats van Napoleon. Hiervoor moest een crypte gebouwd worden in de kapel waardoor het interieur van de kapel een behoorlijke verandering onderging. Uiteindelijk duurde het tot 1861 voordat de crypte eenmaal af was.

3.1. De architectuur

De kapel was geïnspireerd door de Sint Pietersbasiliek in Rome en wordt gezien als een voorbeeld van de Franse Barokke architectuur. De 107 meter hoge koepel is gedecoreerd met 12 kilo aan goudbladeren, maar de binnenkant van de koepel werd geverfd door Charles de La Fosse.

3.2. Begraafplaats Napoleon

Na zijn dood lag Napoleon in eerste instantie begraven op het eiland van Sint Helena, maar koning Louis Philippe I liet in 1840 het stoffelijk overschot van Napoleon terug brengen naar Frankrijk. Ze werden in eerste instantie in de Chapelle Saint-Jérôme begraven, tot de tombe in de Dôme af was gemaakt.

Klik hier om je tickets te reserveren

3.3. De crypte

De toegang tot de crypte wordt aan beide zijkanten bewaakt door twee gigantische standbeelden en de is gemaakt van kanonnen vanuit Austerlitz: één van de plekken waar Napoleon met de winst uit de strijd kwam. De tombe van Napoleon is gelegen tussen zes andere kisten van ijzer, mahoniehout, lood, ebbenhout en eikenhout, terwijl de tombe zelf gemaakt is van rood kwarts, wat op een groene granieten basis gelegd werd. Rondom de tombe staan 12 verschillende beelden die de overwinningen van Napoleon representeren. Naast Napoleon zelf liggen er ook een aantal familieleden begraven in Les Invalides, maar daarnaast zijn hier ook de graven van een aantal belangrijke militaire officieren te vinden.

 1. Openingstijden Dôme des Invalides

 • Les Invalides is het gehele jaar door dagelijks geopend.
 • Het is uitzonderlijk gesloten op 1 januari, 1 mei en 25 december.
 • Van 1 april tot 31 oktober is het complex van 10:00 uur ’s ochtends geopend tot 18:00 uur.
 • De Dôme en het graf van Napoleon zijn op dinsdagen van april tot september zelfs tot 21:00 geopend.
 • In juli en augustus is de Dôme dagelijks open tot 19:00 uur.
 • Van 1 november tot 31 maart is het complex dagelijks geopend van 10:00 uur tot 17:00 uur.
 • De kassa sluit telkens een half uur voor sluitingstijd.
 1. Tickets om Dôme des Invalides te bezoeken

5.1. Waar tickets kopen?

Tickets kunnen gekocht worden bij de ingang op de Esplanade des Invalides of de ingang op Place Vauban. Hier zijn zowel bemande kassa’s als ticketmachines waar tickets gekocht kunnen worden. Tickets kunnen ook online gekocht worden. Je dient hierbij een dag en tijd van bezoek te selecteren. Een ticket voor de Dôme des Invalides wordt gecombineerd met entree voor het Musée de l’Armée.

5.2. Gratis toegang

 • Iedereen onder de 18 jaar kan gratis naar binnen, maar dient wel een gratis ticket op te halen.
 • Dit geldt ook voor invaliden, Franse soldaten en buitenlandse soldaten in uniform.
 • Ook kan je gratis naar binnen wanneer je in het bezit bent van een Paris Museum Pass.
 • Mensen tussen de 18 en 25 jaar met een Europees paspoort kunnen ook gratis naar binnen.

5.3. Gidsen

Er is een digitale gids op een tablet met extra informatie en een interactieve kaart beschikbaar. De gids is te verkrijgen in het Frans en Engels.
Ook zijn er multimedia gidsen te verkrijgen in Frans en Engels samen met nog een hoop andere talen.

Onze tip: Koop je ticket online, zo kan je de wachtrij overslaan

 1. Wat met de wachtrijen?

In tegenstelling tot andere bezienswaardigheden in Parijs zijn de wachtrijen van Les Invalides nooit erg lang. Toch is het aan te raden om bij Place Vauban het gebouw te betreden. De ingang op de Esplanade des Invalides is drukker bezocht, terwijl minder mensen van de ingang van Place Vauban af weten.

Wanneer je een Paris Museum Pass hebt hoef je ook niet in de wachtrij te staan en kan je direct doorlopen. Daarnaast heb je toegang tot 60 andere musea in Parijs. Ook is het mogelijk om online tickets aan te schaffen zodat je bij de toegangen meteen door kan lopen.

Onze tip om de wachtrij over te slaan en geld te besparen? Koop je tickets online

 1. Wegbeschrijving naar des Invalides

7.1. Wandelen

Les Invalides is te vinden op de Esplanade des Invalides. Die is te voet direct te bereiken vanaf de Pont Alexandre III. Het is ongeveer 20 minuten wandelen vanaf de Eiffeltoren en ook vanaf de Champs-Élysées is het ongeveer even lang te voet.

7.2. Het openbaar vervoer

Neem de metro lijn 8 naar de haltes La Tour-Maubourg of Invalides, of neem lijn 13 naar Saint-Francois-Xavier, Invalides of Varennes. Ook de RER lijn C stopt op halte Invalides. Wanneer je liever de bus neemt kan je bus 28, 63, 69, 80, 82, 83, 87, 92, 93 ook bij Les Invalides kan komen. De haltes liggen aan verschillende kanten van het complex.

7.3. De auto

Er ligt een ondergrondse parkeerplaats aan de Esplanade des Invalides. Je kan dus zeker met de auto komen. Eenmaal geparkeerd, dan sta je binnen enkele minuten bij Les Invalides zelf.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Door het jaar heen organiseert het Musée l’Armée klassieke muziekconcerten, films en andere evenementen. De programma’s hiervoor zijn te vinden op de website.
 • Het gebouw is goed bereikbaar voor minder validen en er zijn liften in het museum.
 • Bij de kassa aan de Place Vauban ingang is een garderobe te vinden. Grote tassen zijn niet toegelaten, dus wanneer je die toch mee hebt dien je deze hier weg te zetten.
 • Er zijn op verschillende plekken in het gebouw toiletten te vinden.
 • Boek alvast je tickets online en sla de wachtrijen over.
 1. Filmpje: kom nog meer te weten over de Dôme des Invalides

Dit filmpje geeft je nog wat meer informatie over de Dôme des Invalides. Zo krijg je meteen een idee wat je kan verwachten tijdens je bezoek.

 1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

 1. Download ook de gratis stadswandeling Parijs

Maak je een citytrip naar Parijs? Ontdek dan zeker de stad met onze gratis stadswandeling Parijs. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Parijs kan je ook 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Parijs? Koop onze volledige reisgids Parijs en ontdek alles over deze prachtige stad!

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?