Het Centre Pompidou in Parijs bezoeken? Info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Het Centre Pompidou in Parijs bezoeken? Info, tips & tickets

15 juni 2022 in Parijs2 reacties

Het Centre Georges Pompidou is waarschijnlijk één van de meest opvallende gebouwen in Parijs. Het multifunctionele gebouw is vooral bekend dankzij de bijzondere, industriële buitenkant, een voorproefje van alles wat er binnenin te vinden is. Het kunstmuseum in het Centre Pompidou is het enige ter wereld dat een overzicht biedt van de kunst uit de 20ste eeuw. Het is daarnaast het grootste museum voor moderne kunst in Europa.

Lees hier meer over mijn bezoek aan het Centre Pompidou en koop alvast online je tickets om wachtrijen te vermijden.

Tickets Centre Pompidou in Parijs

Wil je graag het Centre Pompidou in Parijs bezoeken? Sla de wachtrijen over en ben zeker van je toegang zonder aanschuiven. Bestel je tickets online € 14 (met garantie om tot 24u voor aankomst te annuleren).

Inhoud artikel

  1. Geschiedenis van het Centre Pompidou

1.1. Een nieuw cultuurcentrum

In de jaren 1960 probeerde het stadsbestuur van Parijs de stad opnieuw het centrum van kunst en cultuur te maken. Zo wilde men het Musée d’Art Moderne, het Museum voor Moderne Kunsten, naar een nieuwe locatie brengen. Tegelijkertijd wou men dringend een openbare en publieke bibliotheek in Parijs, want dat was toen nog niet te vinden in Parijs. President Charles de Gaulle wilde daarom in 1968 een nieuwe bibliotheek laten bouwen op het Plateau Beaubourg.

Een jaar later kwam de volgende president, Georges Pompidou, met een nieuw plan. Hij wilde van de nieuwe bibliotheek een nieuw cultureel centrum maken gewijd aan moderne kunst. Het nieuwe gebouw zou niet alleen de bibliotheek huisvesten, maar ook het Musée d’Art Moderne. Daarnaast werd ook het Institut de Recherche et Coordination Acoustique/Musique, het IRCAM, in het nieuwe gebouw ondergebracht.

1.2. Ontwerpwedstrijd

In 1971 werd een openbare wedstrijd gehouden om het nieuwe gebouw te ontwerpen. Uit de 650 inzendingen werd het ontwerp gekozen van twee vooraanstaande architecten, de Engelse Richard Rogers en de Italiaanse Renzo Piano. Hun revolutionair ontwerp keerde het bouwwerk als het ware binnenstebuiten. Dat past niet alleen uitstekend bij de moderne kunstwerken binnen, maar creëerde ook meer ruimte in het gebouw zelf.

1.3. Protest tegen het gebouw

Tijdens de bouw van het Centre Pompidou kwam er fel protest tegen het moderne gebouw omdat het niet zou passen bij de historische wijk Beaubourg. De plannen kwamen niet in gedrang en in 1977 werd het gebouw geopend. Het bleek meteen een groot succes.

  1. Het excentrieke Centre Pompidou

2.1. Place Beaubourg en Place Stravinsky

Het gebouw staat op het Place Beaubourg, ook wel bekend als het Place Georges Pompidou. Doorgaans zijn er veel straatartiesten te vinden, van mimespelers tot portretschilders en andere entertainers. Vlak naast het Place Beaubourg vind je ook het Place Stravinsky. Het naburige plein is vooral bekend om de bijzondere Stravinsky-fontein, waarop zestien verschillende bewegende beelden staan die water spuiten. De werken zijn ontworpen door Jean Tinguely en Niki de Saint-Phalle en werden gebaseerd op de werken van Igor Stravinsky.

2.2. De gekleurde buizen: elk kun eigen functie

Het Centre Pompidou is een opvallend industrieel gebouw met veel gekleurde buizen aan de buitenkant.
De verschillende kleuren verwijzen naar de functie van de buis.

  • Zo zijn de blauwe buizen luchtbuizen
  • Transporteren de groene buizen water
  • Huizen de gele buizen de elektriciteitsdraden
  • Regelen de witte buizen de ventilatie van het gebouw
  • Bevinden zich in de grote rode buizen de liften. Ook de roltrappen zitten aan de buitenkant van het gebouw.
De wachtrij voor het Centre Pompidou kan heel lang zijn waardoor je soms erg lang moet wachten om binnen te kunnen. Het is dan ook aan te raden om je tickets vooraf online te kopen. Zo kan je de wachtrij voorbijsteken en meteen binnengaan.
  1. De binnenkant: van museum tot bioscoop

3.1. De benedenverdiepingen

Het Centre Pompidou bestaat uit tien verdiepingen, zes boven de grond en vier onder de grond. In de vier kelderverdiepingen van het gebouw zijn tentoonstellingsruimtes, het theater en de bioscoop te vinden. Op de begane grond is de toegangshal. Er werd een oud vliegtuig neergepoot en je vindt er de kassa’s, de vestiaire, de boekenwinkel en de Galerie des Enfants, waar regelmatig activiteiten en tentoonstellingen voor kinderen worden georganiseerd.

3.2. Het museum en de bibliotheek

Op de vierde en vijfde verdieping bevindt zich het Musée National d’Art Moderne met een grote collectie aan schilderijen, sculpturen, boeken, films en muziekstukken. Er worden ook regelmatig dans-, muziek- en theatervoorstellingen gehouden. Op de eerste, tweede en derde verdieping is de openbare Bibliothèque Publique d’Information, het BPI, te vinden. Het dient niet enkel als bibliotheek, maar er worden ook conferenties, debatten, tijdelijke tentoonstellingen en filmevenementen gehouden.

3.3. Het uitkijkplatform en het restaurant

Op de zesde verdieping zijn twee galerijen te vinden waar tijdelijke tentoonstellingen worden gehouden. Je vindt er ook een het restaurant Georges en het panoramadek met een mooi uitzicht over Parijs.

  1. Het Musée National d'Art Moderne

De werken zijn verspreid over twee verdiepingen en werden op chronologische volgorde opgesteld. Er valt niet alleen schilderkunst te bewonderen, maar er zijn ook beelden, grafische kunst, design, fotografie en kunst in nieuwe media zijn te zien.

4.1. De vierde verdieping

Hier worden werken van 1960 tot het heden tentoongesteld. De focus ligt er op minimalistische en conceptuele kunst. De grootste collectie is de Hedendaagse Collectie met ruim 2000 werken van zo’n 750 artiesten. Je vindt er werken van Francis Bacon, Andy Warhol en Yves Klein terug. De bekendste werken zijn de International Klein Blue van Klein, een reeks schilderijen die Klein allemaal in een specifieke tint blauw schilderde die door Klein zelf uitgevonden en gepatenteerd werd. Daarnaast vind je er ook de Hedendaagse en Progressieve Collectie die bestaat uit zo’n 400 werken die gemaakt zijn vanaf de jaren negentig. De bekendste kunstwerken zijn die van Yaël Bartana, Karla Black, Olafur Eliasson en Anri Sala.

4.2. De vijfde verdieping

Op de vijfde verdieping vind je de Moderne Collectie, met werken die dateren uit het begin van de twintigste eeuw tot de jaren zestig. De collectie bestaat uit ruim 7000 werken van 1535 artiesten, aangevuld met nog eens ruim 800 anonieme werken. Je vindt er werken van onder andere Henri Matisse, Pablo Picasso, Marcel Duchamp en Wassily Kandinsky. Het opvallendste werk is ongetwijfeld de Fountain van Duchamp, een porseleinen urinoir die het begin van de ‘readymade’ kunstbeweging betekende. Het origineel uit 1917 bestaat niet meer. Het beeld in het Centre Pompidou is één van de zeventien replica’s uit de jaren zestig.

4.3. Galerijen

Verder vind je in verschillende galerijen door het gebouw heen ook nog een fotografiecollectie. Met zo’n 40 000 prints en ruim 60 000 negatieven is het de grootste fotocollectie van Europa. Verder kan je er een designcollectie bezoeken die zo’n 5000 werken telt en er is ook een filmcollectie met verschillende installaties en experimentele films. . De collectie omvat multimedia-installaties, websites, videotapes en geluidsfragmenten.

  1. Openingsuren van het Centre Pompidou

  • Het Centre Pompidou is elke dag open van 11:00 tot 22:00, behalve op dinsdag en op 1 mei.
  • De kassa van het museum sluit om 20:00, en de tentoonstellingsruimtes sluiten om 21:00.
  • Op donderdagen is de zesde verdieping van het gebouw open tot 23:00.
  • De bibliotheek BPI is van maandag tot en met vrijdag open van 12:00 tot 22:00, behalve op dinsdag en 1 mei.
  • Op zaterdag, zondag en feestdagen is de bibliotheek al om 11:00 open.
  • Restaurant Georges op de zesde verdieping is dagelijks open tussen 12:00 en 02:00, behalve op dinsdag en op 1 mei.
  1. Tickets om het Centre Pompidou te bezoeken

  • Tickets zijn zowel ter plekke bij de kassa van het Centre Pompidou als online te koop.
  • Voor iedereen tot en met 18 jaar is de toegang gratis.
  • Er zijn ook tickets om alleen het panoramadek te bezoeken, gratis voor iedereen tot en met 25 jaar.
  • Iedere eerste zondag van de maand is het Centre Pompidou gratis te bezoeken.
  • Het is ook mogelijk om een begeleide tour te volgen.
  • Meerdere monumenten in Parijs bezoeken? Koop een Paris Pass, is zeer voordelig !
  1. Hoe vermijd ik de wachtrijen?

De wachtrij voor het Centre Pompidou kan heel lang zijn waardoor je soms erg lang moet wachten om binnen te kunnen. Het is dan ook aan te raden om je tickets vooraf online te kopen. Zo kan je de wachtrij voorbijsteken en meteen binnengaan.

Het is ook aan te raden om na 17:00 het museum te bezoeken. Het is er dan over het algemeen rustiger.
  1. Hoe bereik ik het Centre Pompidou?

8.1. Te voet:

Het Centre Pompidou staat in het centrum van Parijs. Het is daarom vanaf de meeste plekken vlot te voet te bereiken. Vanaf het Louvre en de Notre Dame is het ongeveer een kwartier wandelen.

8.2. Met het openbaar vervoer:

Het Centre Pompidou is te bereiken met metrolijn 11 via stations Rambuteau of Hôtel de Ville, en met de metrolijnen 1, 4, 7 of 14 via station Châtelet. Ook kan je het Centre Pompidou bereiken met de RER-lijnen A, B, en D via Châtelet – Les Halles, of met buslijnen 21, 29, 38, 47, 58, 69, 70, 72, 74, 75, 76, 81, 85, en 96.

8.3. Met de auto:

De dichtstbij gelegen parkeerplaats is het Centre Pompidou Car Park aan 31 Rue Beaubourg naast het Centre Pompidou.

  1. Praktische info voor je bezoek

  • Het Centre Pompidou heeft een mobiele app die je een gratis multimediatour door het museum geeft met behulp van audio, uitleg, tijdlijnen, informatie over de werken en quotes van de artiesten.
  • Er is gratis WiFi beschikbaar in de bibliotheek.
  • Grote tassen, koffers, paraplu’s, statieven en selfiesticks moet je bij de vestiaire achterlaten.
  • Onze tip: koop je tickets online, zo kan je de wachtrijen overslaan.
  1. Filmpje: het Centre Pompidou, het buitenbeentje van Parijs

Het Centre Georges Pompidou is een architecturaal hoogstandje. Benieuwd naar het uitzicht vanop het observatiedek of nieuwsgierig naar enkele van de bekendste werken die het gebouw herbergt? Bekijk dan alvast dit filmpje. Om alles in het echt te bewonderen, zal je natuurlijk zelf naar Parijs moeten reizen!

  1. Waar overnachten in Parijs?

Op zoek naar een leuke hotel op de juiste plek in Parijs? We hebben een volledig artikel geschreven met de leukste hotels per wijk in Parijs. Zo weet je in welke wijk wat te zien is en waar te overnachten.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 november 2021 - Annick De Houwer

Zeker de moeite. Prachtige galerijen. Leuke museumshop. De Roltrap naar boven met prachtige views over Parijs (roltrap in een soort glazen slang langs de buitenkant vh gebouw) -26 jaar mag gratis naar binnen

- 26 november 2019 - Yoni Nackaerts

Ik vind het een hele handige site voor een reisroute op te zoeken, tickets te vinden en info voor mijn spreekbeurt voor in Parijs !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?