FB

Eiffeltoren Parijs bezoeken? Info en tickets (+ geheim verdiep!)

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Eiffeltoren Parijs bezoeken? Info en tickets (+ geheim verdiep!)

25 januari 2019 in Parijs0 reacties

De Eiffeltoren van Parijs is één van de grootste bezienswaardigheden ter wereld en het wordt gezien als één van de nieuwe wonderen van de wereld. Het is dan ook het symbool van de Franse hoofdstad. Een bezoek aan Parijs kan dan ook eigenlijk niet zonder een bezoek aan deze bezienswaardigheid.

Lees mijn tips over een bezoek aan de Eiffeltoren, wachtrijen vermijden en tickets online boeken voor je bezoek.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Eiffeltoren

In 1889 zou Parijs een Wereldtentoonstelling houden ter ere van 100-jarig jubileum van de Franse Revolutie en de bestorming van de Bastille. Gustave Eiffel besloot een ontwerp te maken voor een groot bouwwerk wat als ingang van de tentoonstelling zou fungeren: de Eiffeltoren. De bouw hiervoor begon in 1887. Veel mensen protesteerden tegen de bouw van de toren omdat het het beeld van de skyline van Parijs zou vervuilen. Desondanks ging de bouw door en werd het in 1889 tijdens de 1889 Wereldtentoonstelling geopend. Op dit moment was het het grootste bouwwerk ter wereld.

1.1. Handige verdedigingstoren tijdens WO 1

De toren bleek een groot succes bij de bezoekers van de tentoonstelling en aan het einde van de tentoonstelling waren er bijna 2 miljoen bezoekers bij de toren geweest. Ook na de tentoonstelling besloot men dat de toren erg handig was. In 1909 zou de toren weer afgebroken worden, maar de overheid besloot dat de toren goed gebruikt kon worden voor communicatie, waardoor er radioantennes en telegraaftransmitters bovenop de Eiffeltoren werden gezet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgden deze antennes voor storingen in de Duitse radio’s, wat de aanval op Parijs behoorlijk tegenwerkte.

 1. Eiffeltoren bezoeken + waar is dat geheim verdiep?!

De Eiffeltoren is 324 meter hoog, inclusief de 120 antennes die op de top staan. De toren bestaat uit 7300 ton metalen frames en heeft maar liefst 1665 traptreden. Elke 7 jaar wordt de toren met 60 ton verf opnieuw beschildert, en er wordt gebruik gemaakt van maar liefst 20.000 lichten om de toren op te laten lichten in de nacht.

2.1. Picknicken met een uitzicht ...

De Eiffeltoren is gelegen aan de Champs de Mars, een park met rechthoekige stukken gras omringd met recht geknipte heggen, ideaal voor picknicken op het gras en te genieten van het geweldig uitzicht op de toren.

2.2. Esplanade plein

De Esplanade is het plein waar de Eiffeltoren zich op bevindt. Vanaf hier kan je dan ook precies onder de toren gaan staan en naar boven het metalen bouwwerk in kijken. In elke voet van de toren zitten trappen en liften waarmee de toren bezocht kan worden. Op speciale dagen en met begeleide tours kan je op het plein ook de machines bekijken die de liften doen bewegen. Verder vind je op het plein bij de Noordelijke voet een buste van Gustave Eiffel uit 1929 gemaakt door Antoine Bourdelle.

2.3. De 1ste verdieping

De eerste verdieping bevindt zich op 57 meter hoogte en bevat winkeltjes en tentoonstellingen, maar er is ook een glazen vloer waardoor je kan ervaren wat een hoogte van 18 verdiepingen nou precies is. De geschiedenis van de toren wordt duidelijk maakt door illustraties, foto’s, films en leuke interactieve activiteiten voor de kinderen. Heb je al honger ondertussen? Je vindt hier het 58 Tour Eiffel Restaurant.

2.4. De 2de verdieping

De tweede verdieping bevindt zich op 116 meter en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Parijs waarbij je ook de bezienswaardigheden zoals de Arc de Triomphe en de Sacre Coeur kan zien. Rondom de balustrade vindt je verschillende infoborden met het verhaal over de bouw van de toren en wat je kan zien vanaf dat punt. Op deze verdieping gaan ook de liften naar de top van de toren, en hier vind je 3 souvenirwinkels en verschillende eetkraampjes. Daarnaast vind je hier het sterrenrestaurant Jules Verne restaurant.

2.5. De 3de verdieping + geheime verdieping

Op de bovenste verdieping zit je op 276 meter. Hier vind je ook een geheime verdieping waar niet veel mensen vanaf weten. Dit was een appartement van Eiffel, waarin hij zichzelf opsloot om in rust na te kunnen denken en om af en toe bezoekers te ontvangen. De ruimte is nog steeds gevuld met meubels en wassen beelden van Eiffel, zijn dochter, en Thomas Edison. Het bovenste gedeelte is open voor bezoekers en vanaf hier kan je met behulp van panoramische kaarten over Parijs heen kijken je kan hier ook genieten van een glaasje bubbels in de champagne bar.

 1. Openingstijden Eiffeltoren

De toren is het gehele jaar geopend.
Van 21 juni tot 2 september is de toren dagelijks geopend vanaf 09:00 tot 00:45 met laatste toegang om 23:00 voor de top en middernacht voor de rest van de toren.
Van 3 september tot 20 juni kan je de toren tussen 09:30 en 23:45 bezoeken, waarbij de laatste toegang voor de top om 10:30 is en voor de rest van de toren om 23:00. De trappen sluiten in deze periode al om 18:00.

Let op: het bovenste deel van de toren kan bij slecht weer afgesloten worden. Check daarom voor het aanschaffen van tickets het weerbericht.

 1. Tickets om de Eiffeltoren te bezoeken

Tickets zijn zowel ter plekke als online te verkrijgen.
Tickets kunnen vanaf 3 maanden voor data gekocht worden op de website.

 • Er kan gekozen worden voor een ticket naar de top of een ticket tot aan de tweede verdieping.
 • Tickets naar de top zijn €25 voor volwassenen, €12,50 voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar en €6,30 voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar en invaliden.
 • Tickets tot de tweede verdieping zijn €16 voor volwassenen, €8 voor jongeren tussen de 12 en 24 jaar en €4 voor kinderen tussen de 4 en 11 jaar en invaliden. Kinderen tot 4 jaar kunnen gratis mee.

Wanneer je ter plaatse je tickets koopt is er naast de bovenstaande tickets ook een ticket voor entree via de trap te kopen.
Tickets kosten €10 en hiermee kan je tot de tweede verdieping. Wil je toch helemaal naar boven, dan dien je een liftticket te kopen. Een combinatieticket voor de trap tot de tweede verdieping en een lift naar boven kost €19

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

5.1. Prioriteitstoegang

Rijen bij de Eiffeltoren kunnen behoorlijk lang worden, zeker in de zomermaanden en op feestdagen. Geen zin om uren in de rij aan te schuiven tijdens je bezoek aan Parijs? Boek je tickets online voordat je de Eiffeltoren beklimt, om zo de wachtrijen van 1 à 2 uur te vermijden. Tickets gaan drie maanden voor data in de verkoop en zijn vaak snel uitverkocht, dus wees er op tijd bij.

5.2. Tickets zijn snel uitverkocht

Tickets voor de top zijn sneller uitverkocht dan tickets tot de tweede verdieping.
Indien tickets tot de top zijn uitverkocht: best een ticket tot de tweede verdieping online kopen en eenmaal op de 2de verdieping bij de kassa een ticket voor de lift naar boven kopen voor €6,50. Zo kan je in ieder geval de wachtrijen aan de voet van de toren vermijden.
Een andere optie is om een diner op de toren te boeken bij het 58 Tour Eiffel restaurant of Le Jules Verne. Het eten is prijzig maar er zijn aparte wachtrijen voor de restaurants, vanwaar je alsnog prachtig uitzicht hebt over de stad.

5.3. Kom vroeg of zeer laat als je geen tickets online boekt

Wanneer je niet vooraf boekt kan je het beste rond openingstijd of tegen het einde van de dag de Eiffeltoren bezoeken, of op dagen dat het wat minder goed weer is. Ook kan je beter buiten het hoogseizoen de toren bezoeken.

Wanneer je naar de top van de toren gaat dien je op de 2de verdieping over te stappen op de volgende lift. Er zijn meerdere liften die naar de top gaan, dus loop eerst een rondje om te kijken welke wachtrij het kortst is voor je in de rij gaat staan.

Op het moment dat je weer naar beneden gaat is het aan te raden om met de trap te gaan vanaf de tweede verdieping in plaats van de lift te nemen. Het is ongeveer 10 minuten naar beneden en de trap gaat dus een stuk sneller dan de wachtrij voor de liften.

 1. Wegbeschrijving naar de Eiffeltoren

6.1. Te voet

Vanaf de Arc de Triomphe is het een half uur lopen naar de Eiffeltoren, maar vanaf de Notre Dame is het ongeveer een uur lopen.

6.2. Met het openbaar vervoer

De Eiffeltoren is te bereiken met metrolijnen 9 en 6, waarbij je uit dient te stappen bij Trocadéro of Bir-Hakeim. Ook de C lijn van de RER stopt bij de Eiffeltoren. Stap hier uit op halte Champ de Mars – Tour Eiffel. Als laatste stoppen de buslijnen 82 en 42 ook vlakbij de toren.

6.3. Met de auto

Bij de Eiffeltoren zijn drie parkeerplaatsen gelegen.
1. Vanaf Parking Pullman Tour Eiffel is het vijf minuten lopen naar de toren
2. Vanaf 443 Avenue Joseph Bouvard is het iets langer dan vijf minuten
3. Vanaf 2 Place Joffre is het ruim 10 minuten lopen naar de toren

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Als één van de grote toeristische trekpleisters van Parijs zijn er veel zakkenrollers aan het werk bij de Eiffeltoren. Wees dus voorzichtig en let goed op je spullen.
 • Heb je hoogtevrees? Dan is het aan te raden om maar tot de tweede verdieping te gaan en het bovenste gedeelte van de toren niet te bezoeken.
 • Wil je geen tijd verliezen in de wachtrijen, dan is het aan te raden om tickets online boeken.
 1. Leuke weetjes over de Eiffeltoren

 • Wereldwijd bestaan er tientallen replica’s van de Eiffeltoren, de grootste staat in Las Vegas en is 165 meter hoog
 • Sinds de bouw van het Viaduct van Millau (343 meter) is de Eiffeltoren niet langer het hoogste monument van Frankrijk (324 meter).
 • Wil je te voet tot de top? Dan moet je 1665 treden overwinnen.
 • Het mooiste zicht over Parijs heb je niet vanaf de top maar vanaf het 2de verdiep. Je hebt er een uitkijkplatform zonder hek en de stad lijkt minder klein en minder plat vanaf het 2de verdiep.
 • De Eiffeltoren is in 3 tinten geschilderd, het donkerste onderaan en het lichtste bovenaan. Hierdoor heeft de toren een egale kleur als je er vanaf een afstand naar kijkt.
 • Sinds 1889 werd de Eiffeltoren al door 300 miljoen mensen bezocht.
 • Elk jaar bezoeken ongeveer 7 miljoen mensen de toren en is daarmee het drukst bezocht monument ter wereld waarvoor je een toegangskaartje moet kopen.
 • Tijdens de wintermaanden krimpt de Eiffeltoren ongeveer 10 centimeter.
 • In de jaren 1930 werd de Eiffeltoren gebruikt als reclamebord voor het automerk Citroën.
 • De eerste naam van de Eiffeltoren was de "Een toren van 300 meter hoog", maar dit werd snel aangepast.
 • De Eiffeltoren heeft niet altijd een bruine kleur gehad. Ooit was hij in het geel geschilderd, en in de jaren 1950 tot 1960 was hij bruinrood van kleur.
 • Op de Eiffeltoren zijn er 72 namen gegraveerd van notabelen, ingenieurs en wetenschappers voor hun bijdrage aan de bouw.
 1. Filmpje van de Eiffeltoren

Dit filmpje van de Eiffeltoren in Parijs geeft je een goed beeld van wat je mag verwachten bij je bezoek.

 1. Gratis stadswandeling Parijs downloaden

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Parijs. Ideaal om Parijs volledig te verkennen op eigen tempo. In de gratis stadsgids Parijs kan je 1 stadswandeling vinden. Nog meer goesting in Parijs? Koop onze volledige reisgids Parijs en ontdek alles over deze prachtige stad.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?