Pont de Bir-Hakeim in Parijs bezoeken? Een van de spectaculairste bruggen over de Seine

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Pont de Bir-Hakeim in Parijs bezoeken? Een van de spectaculairste bruggen over de Seine

25 januari 2023 in Parijs0 reacties

Praktische info over de Pont de Bir-Hakeim in Parijs + tips

Er zijn heel wat mooie bruggen over de Seine en nog meer mooie plekjes om een foto van de Eiffeltoren te nemen. Maar er is slechts één brug die beide combineert: de Pont de Bir-Hakeim.

Dit is een van de spectaculairste bruggen over de Seine en je hebt er een onklopbaar uitzicht op de Eiffeltoren. Een must voor amateurfotografen.

Tickets en tours bezienswaardigheden Parijs

Vlot de bezienswaardigheden in Parijs bezoeken? Koop je tickets zeker online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan om de soms zeer drukken attracties te bezoeken. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel bij GetYourGuide.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van de Pont de Bir-Hakeim in Parijs

De Pont de Bir-Hakeim is na de Pont Neuf een van de bekendste bruggen van Parijs. De brug werd gebouwd tussen 1903 en 1905 en verving een oudere voetgangersbrug die gebouwd werd voor de wereldtentoonstelling 25 jaar eerder. De Pont de Bir-Hakeim heette oorspronkelijk de Pont de Passy (de naam van het 16e arrondissement van Parijs) en is maar liefst 237 meter lang.

De brug verbindt het 15e en 16e arrondissement en het langwerpige eiland Île aux Cygnes

De architecten van dienst waren Jean Camille Formigé en Louis Biette. Opvallend aan de brug is dat er twee verdiepingen zijn. Op de onderste verdieping rijden auto’s, bussen en passeren voetgangers en fietsers. De bovenste verdieping is gebouwd voor metrolijn 6.

In 1948 kreeg de brug een nieuwe naam. Gedaan met Pont de Passy, sindsdien spreekt men van de Pont de Bir-Hakeim. De brug herdenkt zo de Slag bij Bir-Hakeim uit de Tweede Wereldoorlog. De Vrije Franse troepen namen het toen op tegen het Duitse Afrikakorps. Het was het eerste kleine militaire succes van de Fransen in de Tweede Wereldoorlog.

REISGIDS: Mis niet tijdens je stedentrip Parijs met onze uitgebreide reisgids Parijs.

  1. Een schitterend uitzicht op de Eiffeltoren

De meeste toeristen komen hier niet zozeer voor de Pont de Bir-Hakeim zelf, maar wel voor het schitterende uitzicht op de Eiffeltoren. Vooral tijdens zonsondergang is het hier prachtig.

Zoek je een originele fotoplek op je reisje naar Parijs? Dan is de Pont de Bir-Hakeim precies wat je nodig hebt. In tegenstelling tot op de Champ de Mars moet je het uitzicht hier bovendien niet delen met honderden andere kijklustigen.

  1. De Pont de Bir-Hakeim als filmdecor

Dat spectaculaire uitzicht is natuurlijk ook cineasten niet ontgaan. De Pont de Bir-Hakeim is te bewonderen in verschillende films. De bekendste film waaruit je de brug herkent, is misschien wel Inception met in de hoofdrol Leonardo di Caprio. Daarnaast speelde de brug ook nog een figurantenrol in Last Tango in Paris, Peur sur la Ville en ook in Zazie dans le métro.

  1. De standbeelden op de brug

De brug is versierd met beelden, gemaakt van gietijzer en is een waar pareltje. Het bekendste werk is La France Renaissante, gebeeldhouwd door de Deense kunstenaar Holger Wederkinch. Het werd in 1930 aan de brug toegevoegd op het stroomopwaartse punt van Île aux Cygnes. Het is een geschenk van Denemarken aan Frankrijk.

  1. Waar bevindt zich de Pont de Bir-Hakeim in Parijs?

De Pont de Bir-Hakeim verbindt het 15e en 16e arrondissement vlakbij de Eiffeltoren. Je kan de brug zelf het beste bewonderen langs de oevers van de Seine bij de Eiffeltoren. We raden je aan om een ritje met de metro over de brug te maken. Neem metrolijn 6 en houd je ogen open tussen de haltes Passy en Bir-Hakeim.

Wat is de ligging van Pont de Bir-Hakeim op de kaart?

  1. Waar overnachten in Parijs?

Wil je graag dicht bij het Stade de France overnachten? Dan boek je best een hotel in het 18e arrondissement, net ten noorden van het 9e en 10e arrondissement. Dit deel van Parijs staat vooral bekend om de kunstzinnige wijk Montmartre met de bijzondere Sacré-Coeur.

Een aanrader is hier het Mom’art Hotel & Spa. Dit viersterrenhotel ligt aan de 42 Rue d’Orsel in het hart van Montmartre. Je boekt al een kamer vanaf 185 euro.

Bekijk onze 3 favoriete hotels in Parijs

  1. Mis niets tijdens je verblijf in Parijs met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Parijs? Wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Parijs met een volledige uitgestippelde route door de stad langs alle belangrijke bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Liever eerst uitproberen? Download hier je gratis preview reisgids Parijs.

Parijs

Gratis reisgids Parijs downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?