Het Vrijheidsbeeld bezoeken? Welke tickets boeken + leuke tips

Volledige reisgids kopen voor € 8,5

Het Vrijheidsbeeld bezoeken? Welke tickets boeken + leuke tips

22 december 2023 in New York1 reactie

Het Vrijheidsbeeld is hét symbool van New York en van de Verenigde Staten van Amerika. Het beeld staat in de haven van New York en geldt als de officieuze ingang van de stad. Naast het Vrijheidsbeeld ligt het eilandje Ellis Island, het eiland waarop in de twintigste eeuw duizenden migranten arriveerden op zoek naar hun American Dream. Beide bezienswaardigheden zijn een must-see voor bezoekers van de stad.

Lees hier meer over mijn bezoek aan het Vrijheidsbeeld en Ellis Island en hoe je tickets online te boeken.

Onze tip: Koop je tickets of tours Vrijheidsbeeld en Ellis Island online

Gegidste tour aan het Vrijheigdsbeeld in combinatie met een bezoek aan Ellis Island? Boek hier je tickets bij erkende tour operators via GetYourGuide.

Wil je graag de kroon van het Vrijheidsbeeld bezoeken? Koop je tickets zeker online € 47. Dit is al mogelijk vanaf 6 maanden vooraf.

Welk soort ticket kopen? 3 x keuzes

 • Grounds only ticket: Wil je enkel op Liberty Island rondwandelen zonder een bezoek aan het Vrijheidsbeeld zelf? Dan is dit het ticket die je nodig hebt.
 • Enkel de sokkel bezoeken (het onderste deel van het Vrijheidsbeeld) dit kan met een voorrangstickets Pedestal € 23. Hiermee kan je in het beeld + een bezoek brengen aan het museum.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van het Vrijheidsbeeld

1.1. Symbolische betekenis

In 1865 had historicus Edouard de Laboulaye het idee om een beeld te schenken aan de Amerikanen als symbool voor de vriendschap tussen de Verenigde Staten en Frankrijk. Ook zou het een geschenk worden om de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten en de afschaffing van de slavernij te vieren. Laboulaye vroeg zijn vriend Bartholdi te hulp. Bartholdi baseerde zich op het ontwerp van een vuurtoren die hij eigenlijk voor Egypte ontworpen had.

Het Vrijheidsbeeld is een personificatie van Libertas, de Romeinse godin van de vrijheid, een belangrijke waarde in de Amerikaanse cultuur. De fakkel in haar hand staat symbool voor de progressie en de Verlichting. De kroon met zeven punten staat voor de zeven wereldzeeën waarover de vrijheid moet regeren. In haar linkerhand heeft ze een tablet waarop de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring staat.

Een paar leuke weetjes: de moeder van beeldhouwer Bartholdi zou model hebben gestaan voor het hoofd van het Statue of Liberty. Voor het modelleren van het lichaam zou er dan weer een prostituee zijn ingehuurd om te poseren tijdens het beeldhouwen, al zijn die verhalen nooit helemaal bevestigd.

1.2.De bouw van het beeld

Bartholdi kreeg de hulp van Gustave Eiffel, die een metalen frame voor het beeld ontwierp. Het frame bestaat uit koperplaten die aan een ijzeren geraamte zijn bevestigd. Dat was een vrij ingenieuze oplossing met de latere locatie van het beeld in gedachten. Dankzij het frame kon het standbeeld hevige (zee)stormen overleven. Het metalen staketsel is met grote staven aan een centrale pyloon bevestigd.Na een ontmoeting met de toenmalige president Ulysses S. Grant focuste hij zich helemaal op het maken van het beeld en in 1878 kon het hoofd van het Vrijheidsbeeld al op de Wereldtentoonstelling in Parijs tentoongesteld worden. Daarmee haalde Bartholdi extra donaties binnen voor het project. Maar het zou in totaal negen jaar duren voor het beeld volledig opgebouwd was.

1.3. De opening van het Vrijheidsbeeld

Het beeld moest in 350 afzonderlijke stukken en in 214 kisten verscheept worden om het gewicht goed over het schip te kunnen verdelen. Daarna kon men eindelijk beginnen het Vrijheidsbeeld in elkaar te zetten op de sokkel die de Amerikanen voorzien hadden. Er werd ook een licht in de fakkel geplaatst, zodat het beeld ook als vuurtoren dienst kon doen.

Een grote vertragende factor was de oplevering van het voetstuk, die werd door de Amerikanen gefinancierd. Maar het was moeilijk om voldoende donaties aan te trekken. De fakkel van het beeld werd zelfs zes jaar lang in Madison Square Park tentoongesteld om interesse van sponsors te wekken. Maar er kwam pas schot in de zaak toen Joseph Pulitzer, de uitgever naar wie de Pulitzer-prijs is vernoemd, de namen van alle donateurs begon te publiceren.

Uiteindelijk werd het Vrijheidsbeeld officieel geopend op 28 oktober 1886 onder president Grover Cleveland. Het beeld werd al snel beschouwd als het symbool van de felbeminde Amerikaanse vrijheid en van de American Dream. Het kleine eiland in de New Yorkse haven waarop het beeld staat, kreeg dan later ook de naam Liberty Island.

1.4. Werelderfgoed en restauraties

Het beeld deed tot 1902 dienst als vuurtoren en in 1935 werd het eiland omgedoopt tot Liberty Island als onderdeel van het Statue of Liberty National Monument. Sinds 1984 staat het beeld ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Na de aanslagen van 11 september 2001 werd het beeld een aantal jaren gesloten voor het publiek.

In 2003 werd het monument vervolgens nog een keer gerestaureerd om de veiligheid van de bezoekers te vergroten en sinds 2004 is het weer open voor het publiek. De kroon werd pas op 4 juli 2009 weer voor het publiek geopend.

Klik hier om je ticket voor het Vrijheidsbeeld te reserveren

 1. Geschiedenis van Ellis Island

2.1. Bouw van een migratiepost

Het eiland dat naast Bedlou’s Island ligt, werd in 1785 opgekocht door Samuel Ellis en staat sindsdien bekend als Ellis Island. In 1808 werd het eiland officieel onderdeel van de Verenigde Staten en werd het jarenlang gebruikt als militair terrein. Tegen het einde van de negentiende eeuw besloot men om op het eiland een nieuwe immigratiepost neer te zetten. Op 1 januari 1892 opende het immigratiestation. Het was een hoog houten gebouw van drie verdiepingen hoog en er waren ook enkele kleine buitengebouwen. Al op de eerste dag kwamen er 700 immigranten aan op het eiland.

In 1897 werd het gebouw verwoest door een brand. Daarbij kwam niemand om het leven, maar alle documenten van voor 1855 gingen wel verloren. Er werd nieuwe stenen en brandbestendige gebouwen neergepoot.

2.2 Migrantenstroom

In de jaren voor de Eerste Wereldoorlog werd Ellis Island overspoeld met derdeklasse-immigranten. Alle eerste- en tweedeklassepassagiers beschouwde men als welvarend genoeg om het in Amerika te kunnen redden en werden naar een kleiner immigratiestation gebracht waar ze bijna direct door konden lopen.

Iedereen die aankwam op Ellis Island werd medisch gekeurd en ondervraagd met behulp van tolken. Zo’n twee procent van de immigranten werd teruggestuurd naar hun land van herkomst omdat ze ziek waren of niet genoeg geld bij zich hadden om in Amerika een leven op te kunnen bouwen.

Wil je ook graag New York City verkennen? Download onze gratis reisgids New York met een compleet uitgewerkte stadswandeling langs de mooiste bezienswaardigheden van de Big Apple!

2.3. Sluiting van Ellis Island

In 1954 sloot Ellis Island de deuren. Het was het drukstbezochte immigratiestation van Amerika en er wordt geschat dat meer dan twaalf miljoen immigranten via Ellis Island in Amerika zijn aangekomen. Zo’n veertig procent van de Amerikaanse bevolking vandaag stamt af van deze immigranten

2.4. Restauraties en de bouw van een museum

De gebouwen op Ellis Island vielen al snel in verval. Pas nadat Ellis Island onderdeel werd van het Statue of Liberty National Monument in 1965 werden de gebouwen op het eiland opgeknapt. Uiteindelijk werd er in 1990 het American Museum of Immigration geopend. In 2015 werd het omgedoopt tot het Ellis Island Immigration Museum.

Waar overnachten in New York? Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is er het The Beeckman Hotel, in het zuiden van Manhattan (Wallstreet district, vlakbij Brooklyn Bridge). "Budgetvriendelijke", een fantastische 9,2 klantenscore en alles wat je hartje kan verlangen! Prijzen en meer info hier
 1. Het Vrijheidsbeeld: hét Amerikaanse symbool

3.1. Symbolische betekenis

 • Het Vrijheidsbeeld, ofwel “De Vrijheid die de wereld verlicht” is in totaal 93 meter hoog van de grond tot aan de top van de fakkel.
 • Het beeld zelf is 46 meter hoog en de fakkel is 27 meter.
 • De constructie weegt 225 ton.
 • Het beeld is een personificatie van de Romeinse godin Libertas en is het symbool van de Amerikaanse vrijheid.
 • In haar linkerhand draagt Libertas een fakkel van 24-karaats bladgoud die symbool staat voor de progressie en in haar rechterhand houdt ze een plaquette vast met daarop de datum van de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring: 4 juli 1776.
 • De kroon die ze draagt bevat 7 punten als symbool voor de 7 verschillende continenten en de 7 wereldzeeën.
 • Om haar voeten ligt een gebroken ketting, die de onafhankelijkheid van Amerika en de afschaffing van de slavernij in Amerika symboliseert.

3.2. Een beeld voor de Amerikaanse gastvrijheid

 • Het beeld zelf bestaat uit een ijzeren frame met een buitenkant van koper.
 • Het beeld heeft tegenwoordig een groenige kleur omdat het koper doorheen de tijd geoxideerd is.
 • Het Statue of Liberty staat op een voetstuk waarop het gedicht “the New Colossus” van Emma Lazarus uit 1883 staat geschreven.
 • De bekende regels “Give me your tired, your poor” die uit dat gedicht komen worden vaak gebruikt om de Amerikaanse gastvrijheid uit te drukken.

3.2. Het Vrijheidsbeeld bezoeken en beklimmen

In de lobby van het Vrijheidsbeeld is het Liberty Island museum gelegen. In dit museum vind je een expositie over het Vrijheidsbeeld en het bouwproces van het beeld, van ruw idee tot wereldberoemd standbeeld. In de ‘Engagement Gallery’ is er een interactieve beleving waarbij je ongeveer naar het atelier van de beeldhouwer gaat. Via het theater loop je langs talrijke schermen die beeldfragmenten van de constructie van het standbeeld en commentaren over het belang ervan voor Amerika. Vergeet ook zeker niet om naar de rooftop van het museum te gaan voor een prachtig uitzicht op de skyline van Manhattan! Aan de bovenkant van het voetstuk vind je een uitzichtpunt (pedestal). Vanaf daar heb je uitzicht over Lower Manhattan en New Jersey.

Het is ook mogelijk om het Vrijheidsbeeld te beklimmen. Je kan kiezen voor een lift of 215 treden die je naar het uitzichtpunt brengen. Om tot aan de kroon van Libertas te komen, zal je in totaal 354 treden moeten beklimmen. De laatste 139 traptreden zijn zeer smal en er is voor dat stuk geen lift. In de kroon zitten 25 ramen vanwaar je uitkijkt op Lower Manhattan en de Hudson rivier.

Er bestaan verschillende soorten tickets waarmee je verschillende delen kunt betreden. Met het ene ticket mag je op zowel Ellis Island als Liberty Island, met andere tickets kan je daarbij ook nog tot het voetstuk van het Vrijheidsbeeld en met nog andere tickets mag je tot boven in de kroon. Koop je tickets online vanaf € 23.

 1. Ellis Island bezoeken

Op Ellis Island is enkel het hoofdgebouw open voor het publiek. Je vindt er het Ellis Island Museum of Immigration. Op de verschillende verdiepingen wordt meer uitleg gegeven over de komst van de Europeanen naar Amerika en de geschiedenis en rol van Ellis Island. Ook kan je door de verschillende kamers lopen waar immigranten medisch onderzocht en ondervraagd werden. Het hele immigratieproces wordt er in een expositie uit de doeken gedaan.

In het museum kan je ook verhalen horen over de immigranten die aankwamen op Ellis Island. Daarnaast vind je op de Wall of Honor een grote lijst van immigranten die via Ellis Island in Amerika zijn aangekomen.

 1. Openingsuren van het Vrijheidsbeeld en Ellis Island

Het Vrijheidsbeeld en Ellis Island zijn beide met dezelfde veerboot te bereiken.
De boot stopt eerst bij het Vrijheidsbeeld, waarna het doorgaat naar Ellis Island en vervolgens teruggaat naar Battery Park in Manhattan of Liberty State Park in New Jersey.

 • De boten vertrekken dagelijks, behalve op 25 december. De eerste boot vertrekt om 09:30 en de laatste om 15:30. Op 24 december vertrekt de laatste boot al om 13:30.
 • Let hierbij op dat de laatste boten vanuit Battery Park alleen op Liberty Island stoppen.
 • De laatste boten vanuit Liberty State Park stoppen op beide eilanden, maar je kan maar op één van de twee eilanden uitstappen.
 • De laatste boot vanaf Ellis Island terug naar Manhattan of New Jersey vertrekt om 17:15, behalve op 24 december, wanneer die om 15:15 vertrekt.
 • Ellis Island sluit een half uur voor het laatste vertrek. De laatste boten vanaf Liberty Island vertrekken een kwartier eerder.

Klik hier om je ticket voor het Vrijheidsbeeld te reserveren

 1. Hoe tickets voor het Vrijheidsbeeld en Ellis Island kopen?

6.1. Verschillende tickets

Voor een bezoek aan het Liberty Island (zonder beklimmen van het beeld) en Ellis Island heb je maar één ticket nodig (boek je ticket hier). Met dat ticket heb je toegang tot de boot vanuit Battery Park of Liberty State Park naar Liberty Island en Ellis Island. Op Ellis Island heb je ook toegang tot het Ellis Island Museum of Immigration. Er is een audiotour in het Engels, Frans, Duits, Spaans, Italiaans, Arabisch, Russisch, Mandarijn en Japans voorzien.

Voor een bezoek aan het Vrijheidsbeeld zelf bestaan verschillende soorten tickets waarmee je verschillende delen kunt betreden. Met het ene ticket mag je op zowel Ellis Island als Liberty Island, met andere tickets kan je daarbij ook nog tot het voetstuk van het Vrijheidsbeeld en met nog andere tickets mag je tot boven in de kroon. Koop je tickets online vanaf € 23.

6.2. Wees er vooral snel bij!

Er kunnen slechts 12 mensen tegelijkertijd de kroon in en tickets raken snel uitverkocht. Het is aan te raden om die tickets zo’n half jaar voor je bezoek al te boeken. Tickets koop je best online. Op de dag zelf zijn de laatste tickets nog te verkrijgen bij de kassa in Battery Park en Liberty State Park.

6.3. Gratis het Vrijheidsbeeld bewonderen

Het is ook mogelijk om gratis van het Vrijheidsbeeld te genieten. Hiervoor kan je de Staten Island Ferry nemen zo kan je het Vrijheidsbeeld bewonderen terwijl je er langs vaart.

 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

Om wachtrijen bij de kassa zo veel mogelijk te vermijden is het aan te raden om vooraf je tickets kopen vanaf € 23. Ook is het aan te raden om de eerste boot naar Liberty Island te nemen om de drukte te vermijden. Wachtrijen voor de beveiliging zijn er helaas altijd en zijn niet te vermijden.

 1. Hoe bereik ik het Vrijheidsbeeld en Ellis Island?

8.1. Met het openbaar vervoer

Neem in Manhattan de metrolijn 1 naar South Ferry of de metrolijnen 4 of 5 naar Bowling Green. In New Jersey kan je de Hudson-Bergen Light Rail naar Liberty State Park nemen.

8.2. Met de auto

Het is niet aan te raden om met de auto door New York City te rijden. Wel kan je een taxi nemen naar Battery Park.

 1. Praktische info voor je bezoek

 • Je zal zowel voor je de ferry opstapt richting Liberty Island en op Liberty Island voor je bezoek aan het Vrijheidsbeeld door een beveiliging heen moeten.
 • Grote tassen en koffers zijn niet toegestaan.
 • Op Liberty Island dien je je grote spullen achter te laten in een kluisje voor je het Vrijheidsbeeld op kan.
 • Het beklimmen van de trappen richting de kroon is niet aan te raden als je last hebt van claustrofobie of hoogtevrees. Het trapje zelf is erg krap, en zeker bij het afdalen kijk je het frame van het Vrijheidsbeeld in.
 • Geen tijd verliezen in de wachtrijen? Je kan al snel enkele uren uitsparen door je tickets online te boeken vanaf € 23.
 1. Ligging van het Vrijheidsbeeld op de kaart?

 1. Filmpje: vlieg boven het Vrijheidsbeeld

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan het Vrijheidsbeeld? In dit filmpje kan je dankzij spectaculaire dronebeelden het wereldberoemde standbeeld bekijken uit vogelperspectief. Om het Vrijheidsbeeld zelf te bewonderen, zal je natuurlijk een bezoekje moeten brengen aan New York!

 1. Waar overnachten in New York City?

Wil je graag budgetvriendelijk overnachten? Dan is een goede optie om te overnachten op Staten Island, je bent vlakbij Manhattan en kan toch aanzienlijk goedkoper overnachten. Of kies in Brooklyn of Queens een hotel. Met de metro ben je op enkele minuten op elke locatie, bekijk onze selectie van favoriete hotels in New York.

Onze Tip: Wil je graag in Manhattan overnachten? Onze favoriet is het Pod 51 Hotel in Midtown East Village, Manhattan. "Budgetvriendelijk en alles wat je hartje kan verlangen, met eigen rooftop bar vanaf € 86/nacht ! Boeken en meer info hier
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan New York met onze reisgids

Herkenbaar: Wil je er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je bezoek aan New York City? In de gratis reisgids New York kan je een complete stadswandeling vinden, maar heb je nog meer goesting in New York? Koop dan onze volledige reisgids New York met 6 volledig uitgewerkte wandelingen en heel wat verborgen pareltjes en bekende bezienswaardigheden in de Big Apple.

New York City

Gratis preview reisgids downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 januari 2024 - Moreels Godelieve

interessante reisgids. Duidelijk. goed beschreven en geïllustreerd. LEUKE weetjes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?