Op roadtrip door Frankrijk? Zó doe je het: routes + de beste tips

Op roadtrip door Frankrijk? Zó doe je het: routes + de beste tips

29 januari 2024 in Frankrijk1 reactie

Graag een roadtip maken door het mooie Frankrijk?

Frankrijk is dé ideale bestemming om te ontdekken met de auto of camper. Tijdens je roadtrip door Frankrijk kom je langs tal van mooie plekjes. Van gevarieerde landschappen tot pittoreske dorpjes en van glooiende velden tot ruige bergen en prachtige kusten.

Maar wat zij nu dé mooiste roadtrips door Frankrijk? We stippelden alvast een paar mooie routes voor je uit + praktische info en tips voor je roadtrip.

Op vakantie naar Frankrijk? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Frankrijk? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Inhoud artikel

  1. Roadtrip door Bretagne

In een lijst van de mooiste roadtrips door Frankrijk, mag Bretagne natuurlijk niet ontbreken. Bretagne is op en top Frankrijk. Deze regio is voor velen dan ook niet voor niets een favoriete vakantiebestemming. Het schiereiland heeft namelijk heel wat te bieden.

Tijdens je roadtrip kom je langs tal van mooie bezienswaardigheden, historische steden en stranden, maar ook langs de ruige Bretoense kustlijn en prachtige natuur. En natuurlijk mag ook de UNESCO werelderfgoedsite, de Mont Saint-Michel zeker niet ontbreken. De regio Bretagne bestaat uit bekende steden als Carnac, Quimper, Brest, Saint-Malo en Rennes die elk een bezoekje waard zijn.

Wil jij ook graag een roadtrip maken door Bretagne? Bekijk onze 8-daagse rondreis langs de kust van Bretagne en ontdek de mooiste plekjes van deze omgeving.

  1. Roadtrip door de Provence

De Provence is één van de populairste toeristische streken van Frankrijk, en dat is niet zonder reden. Denk maar aan de prachtige landschappen en het heerlijke Middellandse-Zeeklimaat. De regio kleurt jaarlijks paars door de lavendel, en er zijn ook prachtige berggebieden, uitgestrekte groene graslanden en stranden aan helderblauw water.

Tijdens je roadtrip kom je langs verschillende charmante steden en dorpjes als Avignon, Nice en Marseille vol monumenten en kerkjes. Maar gelukkig is deze streek zo groot en uitgestrekt dat je er ook nog plekjes hebt waar weinig mensen komen, en die je dus perfect kan verkennen tijdens je roadtrip, wat dacht je van een dagje Gorges du Verdon, Camargue of de Calanques? Een roadtrip door de Provence, staat zo goed als gelijk aan veel zon, cultuur, natuur en de heerlijke geur van de paarse lavendelvelden.

Wil jij ook graag een roadtrip maken door Provence? Bekijk onze 8-daagse rondreis door de Provence en ontdek de mooiste plekjes van deze omgeving.

  1. Roadtrip door Normandië

Normandië is een van de meest veelzijdige regio’s van Frankrijk en door de vrij noordelijke ligging in Frankrijk een zeer populaire vakantiebestemming. De regio is dan ook snel en gemakkelijk te bereiken vanuit België en Nederland.

Tijdens je roadrip kom je langs enkele historische dorpjes als Honfleur, Rouen en Bayeux. Maar je kan in deze verrassende regio ook heel wat lange wandelingen maken in de prachtige natuurgebieden en indrukwekkende oorlogsmonumenten bezoeken. Normandië heeft voor ieder wat wils!

Om Normandië te ontdekken tijdens je autovakantie zijn er verschillende routes die je kan volgen. Eén van de bekendste routes is die langs de landingsstranden uit de Tweede Wereldoorlog, waar de geallieerden in juni van 1944 arriveerden in strijd tegen de Duitsers.

Nog wat inspiratie opdoen voor een roadtrip door Normandië? Bekijk alvast onze rondreizen door Normandië.

  1. Roadtrip door de Champagnestreek

De noordelijk gelegen Champagnestreek is perfect voor een gezellige roadtrip. Het is niet ver rijden en de uitgestrekte wijngaarden en oude stadscentra geven je meteen een vakantiegevoel. Bezoek in de Champagnestreek de historische steden als Reims en het middeleeuwse Troyes en bezoek een van de Champagnehuizen in Épernay en proef de heerlijke champagnewijnen waar de regio over de hele wereld bekend om staat.

Onze tip: Met onze reisgids Champagnestreek kom je alvast meer te weten over de mooiste plekjes. Of haal inspiratie uit onze autoroutes door de Champagnestreek, die je langs de mooiste plekjes van de unieke Champagne regio brengen.

  1. Roadtrip langs de Opaalkust

De spectaculaire beroemde krijtkliffen Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez, charmante badplaatsen als Boulogne-sur-Mer, brede stranden, prachtige natuur, verse vis… Dat is nog maar een fractie van wat de Opaalkust te bieden heeft! Een mooie kuststreek die zich uitstrekt van het Belgische Duinkerke tot aan Berck-sur-Mer. Een prachtig gebied langs de kust van Noord-Frankrijk met afwisselende natuur en gezellige badplaatsen. Een uitzicht dat je niet snel zal vervelen.

INSPIRATIE: Wil je graag zelf de Opaalkust ontdekken? Ontdek onze 3-daagse autoroute langs de Opaalkust kom je deze plekjes alvast tegen.

  1. Roadtrip langs de kastelen van de Loirestreek

De Loirestreek is één van de mooiste regio’s van Frankrijk. De zogenaamde ‘tuin van Frankrijk’ biedt een prachtig landschap vol kastelen. De vallei van de Loire is dan ook opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De meeste kastelen werden rond de oevers van de Loire gebouwd als militaire forten tijdens de Honderdjarige Oorlog. Ook na de oorlog bleven Franse koningen kastelen bouwen in de regio. Zo vind je vandaag de dag nog steeds meer dan 80 indrukwekkende kastelen op een steenworp van elkaar. Ontdek alvast de mooiste kastelen in de Loirestreek.

Ben jij een echte kastelenliefhebber? Dan zullen we je zeker plezieren met onze complete rondreis door de Loire langs de mooiste kastelen. Deze rondreis in de Loirestreek zal je overladen met een warm gevoel.

  1. Nog meer inspiratie voor je roadtrip door Frankrijk

Bovenstaande streken en regio's zijn enorm populair in Frankrijk voor een gezellige roadtrip. Uiteraard zijn er nóg meer plekjes in Frankrijk die je kan ontdekken tijdens een roadtrip. Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor je autovakantie? Bekijk dan zeker ons volledig aanbod uitgestippelde rondreizen in Frankrijk.

  1. Roadtrip met een huurauto of je eigen auto?

Als je van plan bent een roadtrip te maken, heb je natuurlijk de keuze uit het gebruik van je eigen auto, of een huurauto. Er zijn verschillende factoren, die bepalen welke keuze het beste is. Sommigen rijden natuurlijk gewoon liever met hun eigen wagen dan een huurauto.

Maar soms is het (bijna) niet mogelijk om met je eigen wagen te reizen. Zo kan het zijn dat je vooral in het zuiden een roadtrip wilt maken, dan kan het best handig zijn om eerst naar het zuiden van Frankrijk te vliegen en daar een auto te huren.

Wil jij graag een auto huren? Bekijk hieronder enkele autoverhuurbedrijven:

Nog meer tips voor het huren van een auto? Lees ons uitgebreid blogartikel met dé tips voor het huren van een auto op reis: zonder zorgen.

  1. Welke kosten maak je tijdens je roadtrip?

Een roadtrip maken door Frankrijk is altijd leuk. Want hoewel het zo dichtbij, is Frankrijk zo’n divers land dat er voor iedere reiziger wel iets leuks te zien en te doen is. Maar, hoeveel kost zo'n roadtrip door Frankrijk eigenlijk? Hieronder geven we de belangrijkste kosten die je maakt tijdens je rondreis + enkele handige tips om je budget voor een roadtrip door Frankrijk te bepalen.

  • Accommodatie: Je kiest natuurlijk zelf of je verblijft in een luxe boetiekhotel of een budgethotel. Kies je voor een overnachting inclusief ontbijt of zonder? Al deze extra voorzieningen kunnen het kostenplaatje natuurlijk snel doen oplopen. Onze tip? Kies voor een budgethotel dat voorzien is van het nodige comfort of ga eventueel kamperen. Het is een leuke manier om Frankrijk te ervaren en ook nog eens goedkoper dan een hotel.
  • Tolwegen in Frankrijk: De kosten voor tol (péage) verschillen per doorreisroute of traject en per klasse voertuig. Onze tip? Vermijd tolwegen in Frankrijk!
  • Eten en drinken: Tijdens de roadtrip kan je je voorzien van een lekker lunchpakket. Wil je af en toe eens op restaurant gaan? Dan zal je roadtrip ook iets duurder worden.
  • Tanken: Natuurlijk moet je auto ook af en toe eens bijtanken. Afhankelijk van hoe hoog de prijzen staan, kan je hier ook best wat geld aan verliezen.
  • Parkeerkosten: Ook parkeerkosten mag je niet uitsluiten. Je kan niet overal gratis parkeren.
  • Activiteiten ter plekke: Dit maak je net zo duur of goedkoop als je zelf wil. Onze tip? Probeer steeds het aantal betalende activiteiten tot een minimum te beperken. Ga lekker wandelen in de bergen, zwemmen in een meer of rivier, bezoek een verlaten strand.. allemaal heerlijk, én vooral ook gratis!
  • Milieustickers in Frankrijk: Alle Franse steden en departementen kunnen een milieuzone instellen. Wil je deze zone binnenrijden? Dan heb je een milieusticker nodig.
  1. Tolwegen in Frankrijk

In Frankrijk worden er geen wegenbelastingen betaald, waardoor er op de meeste autosnelwegen tol geheven wordt voor iedereen die de tolweg gebruikt. Daarnaast zijn er ook enkele tolbruggen en toltunnels. Wanneer je op een tolweg rijdt, wordt dat aangegeven met het woord "Péage".

Voor heel wat bestemmingen is rijden over de tolwegen nu eenmaal de snelste manier om bij je vakantiebestemming te komen. Heb je wat meer tijd? Dan kan je er ook altijd voor kiezen om de tolwegen te vermijden en ietwat rustigere Franse binnenwegen te nemen. De meest bekende tolwegen in Frankrijk zijn Autoroute du Soleil (A6/A7), Autoroute l'Aquitaine en Autoroute du Nord (A1). Wanneer je op een tolweg rijdt, wordt dat aangegeven met het borden waarop "Péage" staat.

LEESTIP: Op vakantie naar Frankrijk met de wagen in de grote vakantie? Houd dan best rekening met de verkeersdrukte en zwarte zaterdagen in Frankrijk.

  1. Wat neem je mee tijdens je roadtrip?

Nu je dé ideale route voor je roadtrip in gedachten hebt, kan je aan de laatste voorbereidingen beginnen: het maken van je paklijst. Begin weken voor je reis vast met het maken van de lijst zodat je zeker weet dat je belangrijke dingen niet vergeet. Zoek de juiste kleding uit en zorg dat je genoeg entertainment voor onderweg en in de vrije uurtjes meeneemt.

Geen idee hoe je hieraan begint? Geen zorgen, gelukkig hebben wij een zeer uitgebreide inpaklijst voor op reis opgesteld zodat je een duidelijke checklist hebt en zeker niets vergeet.

Enkele tips bij je voorbereiding

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Reisgids Dwars door Frankrijk

Gratis reisgids Dwars door Frankrijk downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 februari 2023 - Hennie

Nog niet echt goed gelezen ivm tijdgebrek maar na een vlugge scan lijken het mij puike reistips; voorpret is beetje begonnen, nu de tijd nog

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?