15 x mooiste bezienswaardigheden in Bayeux: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden in Bayeux: wat zien en doen tijdens je verblijf?

20 december 2023 in Normandië2 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bayeux + verblijftips

Bayeux is een charmante stad gelegen aan de Normandische landingsstranden. Het historische centrum met oude straatjes, pittoreske vakwerkhuizen en de authentieke sfeer nodigen uit. Bovendien is Bayeux rijk aan verbazingwekkend, goed bewaard gebleven middeleeuwse gebouwen en monumenten.

Ontdek in dit blogartikel de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bayeux.

Inhoud artikel

 1. Wandel door de oude binnenstad van Bayeux

Bayeux bestond al in de tijd van de Gallo-Romeinen, maar de Vikingen verwoestten de hele stad in de 9de eeuw. Nadien werd de stad opnieuw heropgebouwd maar bleef als een van de weinige steden in dit deel van Normandië gespaard tijdens grote verwoestingen tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Daardoor zijn er in het oude stadscentrum nog veel authentieke sporen van de geschiedenis terug te vinden.

Rondwandelen door de oude binnenstad is dan ook een van de leukste dingen om te doen. Men heeft de middeleeuwse charme goed weten te behouden. Je wandelt er door het oude centrum met geplaveide straatjes langs pittoreske vakwerkhuizen, een historische waterrad en prachtige middeleeuwse gebouwen.

Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de stad? Dan kan je ook altijd een begeleide wandeling maken. Hiervoor kan je terecht bij de toerismedienst. Je kan ze volgen in het Frans en Engels.
 1. Cathédrale Notre-Dame de Bayeux

De Cathédrale Notre-Dame, gelegen in het hart van de stad, mag je zeker niet missen tijdens je verblijf aan Bayeux. Al is dat niet zo moeilijk dankzij de grootte omvang. Het imposante gebouw met prachtig glas-in-loodramen werd gebouwd in de 11de eeuw.

Pas later in de 15de eeuw werd de grote toren toegevoegd en in de 19de eeuw de koperen koepel. De kathedraal zelf is een mooie mengeling van de romaanse en gotische bouwstijlen. Ga ook zeker binnenin een kijkje nemen. De middeleeuwse crypte, bijzondere fresco’s en de twee orgels zijn zeker de moeite waard om te bezichtigen.

 1. Tapisserie de Bayeux

Een van dé bekendste bezienswaardigheden in Bayeux is ongetwijfeld het Tapijt van Bayeux. Dit bijna 70 meter lange wandtapijt vertelt het verhaal van de invasie van Engeland in het jaar 1066. Het tapijt, dat technisch gezien een borduurwerk is, werd in de 11de eeuw gemaakt.

Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste middeleeuwse kunstschatten ter wereld. Je kan het wandtapijt bezichtigen in het Centre Guillaume le Conquérant. Meer info op de website van het museum.

Wat staat er op het tapijt van Bayeux?

Het Tapijt van Bayeux bevat verschillende oorlogsscènes die worden afgebeeld als een soort stripverhaal. Het verhaal verteld meer over de voorgeschiedenis van de Normandische verovering, alsook de invasie zelf en de Slag bij Hastings. Volgens een legende is het kleed geborduurd door koningin Mathilde met haar hofdames.

Details van het Tapisserie de Bayeux

 • Het tapijt is 50 centimeter hoog en maar liefst 68,38 meter lang. Oorspronkelijk was het tapijt iets langer, maar de laatste taferelen zijn doorheen de tijd verloren gegaan.
 • Het enorme borduurwerk was oorspronkelijk bedoeld als decoratiestuk voor de Notre-Dame Kathedraal.
 • Je kan het wandtapijt bezichtigen in het Centre Guillaume le Conquerant waar je meer uitleg krijgt over dit meesterwerk.
 1. Musée Mémorial de la Bataille de Normandie

In de ochtend van 7 juni 19444 werd Bayeux als eerste bevrijd van de Duitsers door de Geallieerden. De daaropvolgende veldslag is een van de belangrijkste uit de Tweede Wereldoorlog en wordt aan de hand van tentoonstellingen toegelicht in dit museum.

Met een grote, zeldzame verzameling voertuigen, militaire uitrusting, wapens en andere militaire middelen krijg je een goede indruk van het dagelijkse leven in deze belangrijke periode. Daarnaast brengt men ook de organisatorische kant aan het licht. Want ook de logistiek, communicatie, onderhoud, bevoorrading enzovoort waren erg belangrijk in die periode.

Een bezoekje aan Musée mémorial de la Bataille de Normandie of het Herdenkingsmuseum rond de Slag om Normandië is een absolute must als je hier op vakantie bent. Het museum wordt niet voor niets beschouwd als een van de beste ter wereld vanwege de presentatie van de gebeurtenissen van D-Day. Meer info op de website.

 1. Ontdek de kunst van het kantklossen in Bayeux

De traditie van het kantklossen in Bayeux gaat terug tot de 18de eeuw. De bisschop van Bayeux, François de Nesmond bracht twee zusters uit de Voorzienigheid van Rouen naar Bayeux om het te helpen bij het beheer van zijn kantoor. Deze zusters zouden later de nonnen van Bayeux aanleren om kant te naaien. Het bijzondere kloskant wordt vandaag de dag beschouwd als een specialiteit van de regio.

In het atelier van het Conservatoire de la Dentelle (Conservatorium van Kant) kom je meer te weten over het kantklossen en kan heb je de mogelijkheid om de kunst zelf aan te leren kennen.

VERBLIJFTIP: Domaine de Bayeux is gevestigd in een 18e-eeuws pand en wordt omzoomd door een aangenaam park en bomen. Je verblijft in een van de uniek ingerichte kamers met een eigen terras of balkon. Iedere dag geniet je van een lokaal ontbijt geserveerd in de lichte eetzaal met kroonluchter. Meer info en boeken.

 1. Jardin Botanique de Bayeux

Even ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan kan je de rust en stilte opzoeken in Jardin Botanique. De botanische tuin is bijna 3 hectare groot en werd aangelegd in de 19de eeuw zodat de leerlingen van de tuinbouwschool hier praktijkonderwijs konden volgen.

Vandaag de dag is het een openbare tuin waar je heerlijk kan rond wandelen en genieten van de rust en stilte. Wandel over de kleine bruggetjes langs de vijvers met fleurige en kleurrijke bloembedden en fonteinen.

Bewonder de huilende "beuk"

In de botanische tuin kan je de 'treurige' beuk bezichtigen. Het is niet zozeer de hoogte, dikte of leeftijd die deze boom zo spectaculair maakt, maar het reusachtige bladerdak van de golvende takken. De boom kan zelfs zijn eigen gewicht niet dragen waardoor sommige takken deels ondersteund moeten worden.

 1. Cimetière Militaire Britannique de Bayeux

Net buiten het centrum van Bayeux, vlakbij het Herdenkingsmuseum, kan je de Britse oorlogsbegraafplaats bezoeken. Hier liggen ongeveer 5000 soldaten begraven die sneuvelden tijdens de gruwelijke periode. Circa 4000 soldaten ervan waren Britten wat maakt dat dit de grootste Britse militaire begraafplaats in Frankrijk is.

Tegenover de begraafplaats werd er een gedenkteken geplaatst voor de 2.092 soldaten van het Britse Koninkrijk die ook zijn omgekomen in de Slag om Normandië, maar hier niet begraven liggen.

 1. Musee d’Art et d’Histoire Baron Gérard

Naast de kathedraal ligt het Musee d’Art et d’Histoire Baron Gérard (MAHB). Het museum zit gehuisvest in het voormalige bisschoppelijk paleis en herbergt de mooiste kunstcollectie en vakwerk van eigen bodem. De collectie bestaat uit 600 kunststukken, inclusief werken van beroemde Franse schilders als Eugene Boudin, Philippe de Champaigne en François Boucher.

Tijdens je rondleiding zie je onder meer prachtige schilderijen, kant, Bayeux-porselein maar ook archeologische vondsten. Het wordt gezien als een van de belangrijkste kunst- en geschiedenismusea in Normandië. Meer info op de website.

RONDREIS: Ontdek nog meer pittoreske dorpjes als Bayeux met onze roadtrip door Normandië.

 1. Bezoek de boerenmarkt van Bayeux

Struin je graag over een lokaal marktje? Dan kan je iedere zaterdagochtend de lokale markt in Bayeux bezoeken. Je vindt er talloze traditionele marktkraampjes op het Saint Patrice-plein waar je verschillende producten kan kopen: van lekker verse groenten en fruit tot bakken vol kaas, olijven en zelfs vissen. Naast lokale producten vind je er ook handgemaakte kunst en andere snuisterijen. Je kan het zo gek niet bedenken.

 1. Maak een uitstap naar Mont Saint-Michel vanuit Bayeux

De befaamde Mont Saint-Michel ligt op 1u30 rijden van de middeleeuwse stad Bayeux. Het is de ideale uitstap als je even wat anders wil doen. De Mont Saint Michel is een eiland voor de kust van Normandië in het Engelse Kanaal en is de meest pittoreske UNESCO-werelderfgoedlocatie van Frankrijk. Tijdens je bezoek aan de Mont Saint-Michel is de gotische abdij van Mont Saint-Michel niet te missen.

TOUR: Boek je daguitstap vanuit Bayeux naar Mont Saint-Michel en bezoek een van de meest iconische monumenten van Frankrijk.

 1. Uitstap naar de landingsstranden van Normandië

Bayeux is onlosmakelijk verbonden met de invasie die plaatsvond in Normandië. Wie geïnteresseerd is in de oorlog, kan dan ook vanuit Bayeux naar de landingsstranden van Normandië reizen. Er zijn verschillende plekken aan de Normandische kust waar je in het verleden kan duiken.

 • Bezoek zowel de landingsstranden van Utah als van Omaha en de Amerikaanse militaire begraafplaats.
 • Wandel over Pointe du Hoc waar de US Rangers in die tijd de adembenemende klif opklommen.
 • Breng ook een bezoekje aan het dorp Sainte-Mère-Eglise.
 • Bewonder ook de mooiste uitzichten op historische overblijfselen en maak ongelooflijke foto's

DAGUITSTAP: Je kan ook een georganiseerde dagtrip naar de landingsstranden van Normandië maken vanuit Bayeux. Samen met een lokale gids verdiep je je een hele dag in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

 1. Vier de middeleeuwse feesten in Bayeux

Jaarlijks (begin juli) wordt de middeleeuwse stad omgetoverd tot een prachtig decor voor middeleeuwse festivals. De stad dompelt zich onder in het tijdperk van de middeleeuwen waarbij je de spelen van weleer maar ook de vele straatvoorstellingen kan bijwonen.

De gekostumeerde kooplieden, de grote parade, de kunstenaars in de straten, de schitterende openluchtshows en reconstructies van historische dorpen op Place de Gaulle breng de middeleeuwse charme naar boven.

 1. Waar overnachten in Bayeux?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Bayeux.

 • B&B Le Petit Matin is gevestigd op wandelafstand van het centrum in een 18e-eeuws gebouw. De kamers van de B&B beschikken over elegant meubilair en houten vloeren. Ook is er een aangename tuin en geniet je van een traditioneel ontbijt geserveerd met huisgemaakte producten. Meer info en boeken.
 • Pension Le Tardif, Noble Guesthouse is gevestigd in een 18e-eeuws herenhuis in de voormalige botanische tuin van Bayeux. Het pand heeft kamers met antiek meubilair en gelakte parketvloeren en sommigen bieden uitzicht op de binnenplaats. Het ontbijt kan worden geserveerd in de wintertuin of op het terras. Meer info en boeken.
 • Domaine de Bayeux is gevestigd in een 18e-eeuws pand en wordt omzoomd door een aangenaam park en bomen. Je verblijft in een van de uniek ingerichte kamers met een eigen terras of balkon. Iedere dag geniet je van een lokaal ontbijt geserveerd in de lichte eetzaal met kroonluchter. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Normandië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Normandië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Normandië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Normandië.

Normandië

Gratis reisgids Normandië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 juni 2023 - Krist Craeymeersch

stadscentrum Bayeux, Ohama beach, Utah beach, museum bij utah Beach (!), Amerkikaans kerkhof nabij Ohama Beach, Pointe du Hoc

- 24 februari 2023 - Van Brabandt Rita

Heel goeie site. Zal deze zeker nog raadplegen en aanbevelen aan vrienden en kennissen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?