Wat te doen bij diarree op reis + hoe turista voorkomen?

Wat te doen bij diarree op reis + hoe turista voorkomen?

10 maart 2023 in Reisinfo0 reacties

Niets is vervelender dan op reis ziek worden of last krijgen van een aandoening. Eén van de bekendste aandoeningen die mensen kunnen oplopen tijdens hun reis is turista, wat ook wel reizigersdiarree genoemd wordt.

Vooral mensen die naar het oosten of het zuiden reizen kunnen hier last van krijgen, en ondanks dat het in vergelijking met andere aandoeningen en ziektes redelijk onschuldig is kan turista toch voor een minder geslaagde vakantie zorgen. Wij vertellen je wat je kan doen bij diarree op reis, maar ook hoe je turista zo veel mogelijk kan voorkomen.

Inhoud artikel

  1. De ideale producten om diarree of turista te voorkomen?

Diarree op reis, je kan het perfect voorkomen. Toch last van turista, ... gebruik ORS zakjes zo ben je er weldra weer bovenop.

  1. Wat is turista?

Bij turista heb je last van een losse, waterige stoelgang, waarbij de ernst van de diarree behoorlijk kan wisselen. Sommige mensen hebben meer last van de diarree dan anderen. De diarree gaat vaak gepaard met buikkrampen, maar kan ook gepaard gaan met koorts en braken. In ernstige gevallen van turista kan de stoelgang vermengd zijn met bloed en/of slijm. Verder kan je last hebben van een opgeblazen gevoel, misselijkheid en verminderde eetlust.

  1. Hoe wordt turista veroorzaakt?

Turista wordt voornamelijk veroorzaakt door de besmetting met bacteriën als E.coli, salmonella, campylobacter en shigella. Je komt voornamelijk met deze bacteriën in aanraking door slechte hygiëne. De bacteriën bevinden zich dan ook in rauw voedsel, maar ook in voedsel dat ongaar is of simpelweg besmet is met de bacteriën. Ook water kan besmet zijn. Daarnaast is de hygiëne op verschillende plaatsen op de wereld niet zo goed als in onze westerse wereld, wat ook tot besmetting met de bacteriën kan leiden. Lees onze blog met tips om voedselvergiftiging te voorkomen op reis.

3.1. Virussen als oorzaak

In enkele gevallen kan turista ook veroorzaakt worden door een virus, en nog zeldzamer is een darmparasiet als veroorzaker.

3.2. Risicolanden

De reizigersdiarree komt vooral voor in landen in Afrika, Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika, waarbij landen zoals India en Thailand hoge risicolanden zijn, maar ook in Europa kan je last krijgen van turista. Zo kan de slechte hygiëne van snelwegtoiletten en van slechte restaurants ook voor besmetting zorgen. In sommige gevallen raken mensen ook besmet met de bacteriën die turista veroorzaken doordat ze al vermoeid op vakantie gaan en hun eetgewoonten veranderen.

Vooral reizigers die voor langere periodes in de tropen of subtropen verblijven kunnen last krijgen van turista. Gemiddeld krijgt ongeveer één op de drie tot de helft van de reizigers last van de reizigersdiarree.

  1. Wat te doen bij diarree op reis?

Reizigersdiarree is over het algemeen een goedaardige ziekte die, ondanks zeer lastig en vervelend, wel al na enkele dagen uit zichzelf geneest. Het voornaamste wat je bij turista moet doen is jezelf rust geven. Blijf een paar dagen in je hotelkamer tot je jezelf beter voelt, en eet de eerste paar uur niets tot het gevoel vermindert.

4.1. Wat mag je eten?

Wanneer je wel weer gaat eten kies dan voor simpele maaltijden, zoals rijst met mager vlees of met vis, geroosterd brood of deegwaren, maar vermijd rauwe groenten, fruit en melkproducten. Ook een groentebouillon of een soep zijn goede maaltijden wanneer je last hebt van diarree. Eet niet gelijk een grote maaltijd maar probeer je maaltijden te verdelen over vijf of zes kleinere porties op een dag.

4.2. Drink genoeg!

Zorg daarnaast dat je genoeg blijft drinken om verdere uitdroging tegen te gaan. Probeer minstens één liter water te drinken per dag. Zoete thee en frisdrank zonder prik zijn ook goed voor je als je last hebt van turista, maar vermijd dranken als koffie, melk en alcoholische dranken. Het beste drink je een drank waar ook voldoende zout en suiker in zit, door bijvoorbeeld een zout-suikeroplossing te gebruiken of door een frisdrank met zoute koekjes of een bouillon te drinken.

4.3. Heb je medicatie nodig?

Wanneer je naast buikkrampen en diarree ook last heb van andere ziektesymptomen, zoals braken en koorts, kan je ook altijd paracetamol innemen. Antibiotica zijn echter bijna nooit nodig. Let ook op met ibuprofen, NSAID's zijn geen goed idee als je al last hebt van je maag en darmen.

Blijft de diarree echter langer dan drie dagen aanhouden, is de diarree bloederig of slijmerig, of blijft de hoge koorts hangen is het aan te raden om antibiotica te gebruiken en medische hulp te zoeken. Wanneer kinderen, ouderen, of zwangere vrouwen last hebben van turista dien je sneller medische hulp te zoeken.

Onze tip: Toch last van turista op reis? Neem zeker ORS-zakjes mee, deze zorgen ervoor dat je je elektrolyten snel weer kan aanvullen. Bestel ze online

  1. Onze 20 x tips om turista te voorkomen

Turista is gelukkig goed te voorkomen door heel goed op te letten wat en waar je eet en je goed met hygiëne bezig te houden. De volgende tips kunnen je helpen om turista te voorkomen, maar weet wel dat zelfs met het navolgen van de volgende tips er altijd een kans blijft bestaan dat je last van turista kan krijgen. Reizigersdiarree is helaas niet helemaal tegen te houden.

  1. In landen waar het risico op turista groot is kan je het beste rauwe groenten en koude salades, geschild en beschadigd fruit, rauwe of ongaar vis en schaaldieren, producten op basis van rauwe eieren, rauw of ongaar vlees, en melkproducten vermijden. Dergelijke producten worden vaak op onhygiënische manier verwerkt of verplaatst.

  2. Koop fruit altijd heel en schil het zelf voor je het gaat eten.

  3. Vermijd zoveel mogelijk de koude buffetten.

  4. Vermijd gerechten die na het koken op kamertemperatuur blijven staan en eet alleen producten die echt warm zijn.

  5. Vermijd kraampjes op straat, vieze restaurants en vuile toiletten.

  6. Eet alleen in restaurants waar veel andere mensen aanwezig zijn. Hoe meer mensen in een restaurant hoe meer je kan vertrouwen dat er hygiënischer te werk wordt gegaan en je goed eten voorgeschoteld krijgt.

  7. Eet alleen op plekken waar geen vliegen te vinden zijn en waar het eten afgedekt is tegen vliegen. Vliegen zijn een belangrijke overbrenger van de bacteriën.

  8. Vertrouw je de restaurants ter plaatse niet? Eet dan in een (luxe) hotel. Hotels, en dan zeker de grotere ketens, houden vaak de westerse normen van hygiëne aan.

  9. Drink altijd water uit een fles en niet uit de kraan. Ook in water kunnen de bacteriën die turista veroorzaken voorkomen en alleen gebotteld water is dan ook veilig om te drinken.

  10. Zorg dat je altijd zelf de kroonkurken of doppen van een fles drinken verwijdert, of dat dit aan tafel voor je gedaan wordt. Wanneer je een fles zonder dop of kurk aangegeven krijgt kan je niet achterhalen hoe lang de fles al open staat of kan de fles besmet zijn geraakt in een onhygiënische ruimte. Een waterfles waarvan de dop al gebroken is kan opnieuw gevuld zijn met onhygiënisch water.

  11. Door de hogere zuurtegraad van gecarboneerde dranken kunnen dergelijke dranken veiliger zijn dan plat mineraalwater. Daarnaast worden dranken met prik vaak met kroonkurken gebotteld, welke lastiger terug te plaatsen zijn dan een draaidop.

  12. Koffie en thee kunnen een goed alternatief zijn, maar in sommige landen wordt er ook koud water bij de hete koffie of thee gevoegd voor het geserveerd wordt. Drink alleen echt warme koffie en thee.

  13. Vermijd altijd ijsblokjes, ook als deze in alcoholische dranken zitten. Een aantal bacteriën kunnen namelijk wel overleven in ijs en je kan niet achterhalen wat voor water er voor de ijsblokjes is gebruikt.

  14. Drinkwater kan nooit geheel vrij gemaakt worden van bacteriën, maar het risico is goed te vermijden door het water eerst aan de kook te brengen voor vijf tot tien minuten en vervolgens af te dekken. Filter het water eerst wanneer het water troebel is, door het water door een koffiefilter heen te gieten. Daarnaast kan je ook gebruik maken van ontsmettingsproducten, zoals chloramine-tabletten, natriumhypochlorietoplossingen en iodiumtinctuuroplossingen. Gebruik deze volgens de aanwijzingen om het water te ontsmetten.

  15. Er zijn ook draagbare waterfiltersystemen en apparaten voor zuivering met UV-stralen te vinden op de markt. Dit soort apparaten dien je onder deskundig advies aan te schaffen, en goedkope gadgets met dergelijke systemen zijn hierbij te vermijden.

  16. Het risico op besmetting is gering wanneer je bij het tanden poetsen gebruik maakt van water uit de kraan, maar desondanks is het aan te raden dit zoveel mogelijk te vermijden en ook hierbij gebruik te maken van gebotteld water.

  17. Was altijd je handen met water en zeep of gebruik ontsmettende alcoholhoudende gels zowel voor het koken en het eten als na het toiletgebruik.

  18. Heb altijd desinfecterende doekjes en gels bij de hand.

  19. Zwemmen is ook zoveel mogelijk af te raden, doordat je van ingeslikt water tijdens het zwemmen ook besmet kan raken met de bacteriën die turista veroorzaken. Een duik nemen in de open zee kan natuurlijk wel, maar zwembadwater kan vaak ook besmet leidingwater zijn.

  20. Neem niet preventief antibiotica, tenzij je tot een risicogroep behoort en in samenspraak met de arts tot de conclusie bent gekomen om dit wel te doen. Voor mensen met een verminderde maagzuurproductie, kanker, ernstige diabetes, ernstige hartfalen, ernstige darmziekten, stoornissen van het immuunsysteem, reactieve gewrichtsontstekingen of reumatische ziekten kan het aan te raden zijn om wel preventief antibiotica te nemen. Ook mensen die voor zeer korte reizen naar een gebied met een hoog risico op turista gaan dienen hierover in overleg te gaan met hun arts.
  1. Onze aanraders: turista voorkomen en je snel weer beter voelen

6.1. Water zuiveren met de Life Straw

Als je op vakantie gaat naar een plaats waarvan je weet dat het water van slechte kwaliteit zal zijn, kan een LifeStraw de oplossing zijn. Deze herbruikbare rietjes filteren het water grondig. Je kan ook een LifeStraw-bidon kopen, zo hoef je niet iedere keer plastic flessen water te kopen en de planeet verder te vervuilen. (bekijk hier de prijzen en het aanbod)

6.2. Waterzuiveringstabletten

Je kan ook waterzuiveringstabletten meenemen op reis: zo hoef je geen rietje of bidon mee te nemen en kan je toch het drinkwater zuiveren. (bekijk hier de prijzen en het aanbod)

6.3. Hervulbaar knijpzakje met filter

Wil je geen tabletten en geen bidon meeslepen? Is een Life Straw alleen niet voldoende omdat je op trektocht gaan? Dit hervulbare knijpzakje is dan een perfecte uitkomst: je water wordt toch gefilterd en het neemt amper ruimte in beslag in je backpack. (bekijk hier de prijzen en het aanbod)

6.4. ORS-zakjes: vul je elektrolyten snel weer aan

Heb je ondanks al je voorbereidingen toch turista te pakken gekregen? Als je diarree hebt, loop je kans op uitdroging. Je lichaam verliest namelijk veel elektrolyten en vocht, die moet je dus aanvullen om je snel weer beter te vullen. Deze zakjes zijn een grote aanrader en ontbreken nooit in onze reisapotheek (bekijk hier de prijzen en het aanbod)

  1. Andere ziektebeelden tijdens je reis

  1. Gratis ebook met een handige inpaklijst en reisapotheek

INPAKLIJST: Met bovenstaande info zou je prima voorbereid moeten zijn om op reis of vakantie te vertrekken. Speel sowieso altijd op safe, vergeet niets in je bagage, wij maakten een complete inpaklijkst en reisapotheek. Download ons gratis ebook met een handige inpaklijst + reisapotheek.

Inspiratie nodig voor je volgende vakantie? Download alvast één van onze uitgewerkte route voor je rondreis, zo vertrek je zorgeloos en relax op reis.

Inpaklijst + reisapotheek

Vertrek zorgeloos op reis: handige checklist

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?