11 x bezienswaardigheden in Avignon die je moet zien!

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

11 x bezienswaardigheden in Avignon die je moet zien!

25 mei 2021 in Provence3 reacties

Avignon staat vooral gekend als voormalige verblijfplaats van de pausen en voor zijn beroemde brug. Daarnaast vind je in de stad ook heel wat gezellige pleintjes en zijn er veel monumenten te bewonderen. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van de bezienswaardigheden die je moet gezien hebben in Avignon.

Sinds 1995 staat het historische centrum van Avignon op de UNESCO werelderfgoedlijst. Bezoek er de 4 km lange muur met z'n poorten en de bekende brug.

Tours en excursies in Avignon

De mooiste bezienswaardigheden in Avignon bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Ga mee met een gids en tour en geniet van de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Pont St-Bénézet of Pont d'Avignon

De brug van Avignon is wereldwijd bekend geworden vanwege het liedje 'Sur le Pont d'Avignon'. Oorspronkelijk had de brug een lengte van 900 meter en maar liefst 19 bogen. Bij de val van Avignon in 1226 werd de brug bijna volledig verwoest en bleven er nog maar 4 bogen over. Er werd nog een poging gedaan om ze te herbouwen maar later werd ze definitief verwaarloosd. Op de brug kan je de Chapelle St.-Nicolas vinden. Het is hier waar de Heilige Bénézet zou begraven geweest zijn. Het was deze jonge herder die voor de bouw van de brug zorgde nadat hij een goddelijke stem had gehoord.

 1. Palais des Papes

De bouw van het Palais des Papes duurde maar liefst 30 jaar, maar het resultaat mag er zijn. Het paleis lijkt eerder op een fort en was dan ook onneembaar. Het domein met een oppervlakte van 15.000 m² kan opgesplitst worden in twee grote delen. Langs de ene kant heb je het sobere oude paleis dat gebouwd werd onder leiding van Benedictus XII. Langs de andere kant heb je het nieuwe paleis dat het werk is van Clemens VI. Dit paleis staat vooral gekend voor zijn luwe en verkwistende versieringen. De twee paleizen zijn dan ook telkens een weerspiegeling van het karakter van elke paus.

Tegenwoordig is het paleis omgebouwd tot een modern congrescentrum, en elk jaar kan je in de zomer hier ook terecht voor het festival van Avignon. Ontdek het paleis met een tour of rondleiding.

 1. Place de l'Horloge

De Place de l'Horloge is een aangenaam plein waar er heel wat cafés te vinden zijn. Deze verkeersvrije buurt is ook de thuisplaats van het theater en het Hôtel de Ville. Deze 18de eeuwse constructie valt vooral op vanwege de laatgotische toren. Deze heeft als bijnaam Tour de Jacquemart vanwege het carillon in de toren met twee bewegende figuren die de uren slaan.

 1. Musée Louis Vouland

In het Musée Louis Vouland kan je decoratieve kunsten vinden die dateren uit de 17de en 18de eeuw. Zo vind je er onder andere meubilair en schilderijen die afkomstig zijn van lokale kunstenaars.

 1. Musée Calvet

Het Musée Calvet bevindt zich in het Hôtel Villeneuve Matignan. Dit gebouw werd gebouwd van 1741 tot 1759 door Jean-Batiste Franque. Het museum werd opgericht door professor Claude Calvet. Hij liet bij zijn dood zijn volledige collectie na aan de stad om er een museum van te laten maken. Je vindt er schilderkunst die afkomstig is uit Avignon met werken die gaan van de 14de tot de 20ste eeuw.

Zie de mooiste plekjes van de Provence met onze complete rondreis, download onze reisgids Provence en trek er zelf op uit!
 1. Musée Lapidaire

Het Musée Lapidaire maakt deel uit van het Musée Calvet en heeft een prachtige collectie van Griekse en Romeinse antieke beelden. Verder vind je er ook gebruiksvoorwerpen en sierstukken zoals prachtige vazen en meubels.

 1. Musée Angladon

Het Musée Angladon is een klein museum maar toch kan je er enkele schilderijen vinden van bekende kunstenaars. Denk maar aan werken van Van Gogh, Picasso, Manet en nog vele andere. Je kan het museum vinden in een oude herenwoning waarvan de 18de eeuwse salons in perfecte staat zijn bewaard.

 1. Eglise Saint-Didier

De 14de eeuwse Eglise Saint-Didier is een gotische kerk die werd gebouwd in een stijl die typisch is voor de Provence. De bouw van de kerk werd gestart in 1355 en werd op slechts 4 jaar tijd afgerond, iets wat ongezien snel was voor die tijd.

Binnenin is vooral het retabel van de Kruisdraging belangrijk. Dit kunstwerk werd gemaakt door de Italiaan Francesco Laurana en kan je vinden aan het hoofdalter. Verder vind je er ook nog twee werken die van de hand zijn van Simon de Châlons: de 'Geseling' en de 'Nederdaling van de Heilige Geest'.

 1. Rocher des Doms

De Rocher des Doms is het hoogste punt van Avignon. Het was hier dat de eerste volkeren de stad oprichtten. Boven op deze rots kan je een prachtige tuin vinden met vijvertjes en prachtige beelden. Van hierop heb je een prachtig uitzicht over de Rhönedelta en kan je onder meer de de Mont Ventoux zien liggen.

 1. Cathédrale Notre-Dame-des-Doms

Op de plaats waar tegenwoordig de Cathédrale Notre-Dame-des-Doms staat zou een Romaanse kerk zijn gebouwd in 1069 die opgedragen werd aan de Heilige Maagd. Met de bouw van de huidige kerk werd dan weer gestart in 1140. De kerk kreeg zwaar te verduren tijdens de Franse Revolutie en werd dan ook helemaal verwaarloosd. Na de Franse Revolutie werd in 1822 begonnen met de herstellingswerken. Tegenwoordig kan je een kijkje nemen in de aantrekkelijke kerk en kan je er verschillende mooie kunstwerken vinden. Het pronkstuk is de bisschoppelijke zetel die gemaakt werd uit wit marmer.

 1. Musée du Petit Palais

Het Musée du Petit Palais moet je bezoeken als je vooral schilderijen wilt zien die dateren uit de 14de en 15de eeuw. Je kan het museum vinden naast het Palais des Papes en de kathedraal.

 1. Waar overnachten in Provence?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Provence? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Avignon, Arles en Aix-en-Provence. In deze steden is het aanbod het grootst.

We maakten zelf een selectie met onze 10 favoriete hotels en enkele leuke alternatieven in de Provence!

Booking.com

 1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 4 februari 2022 - Katie Simons

Ik ken de streek niet en dit is een mooi begin om een reisroute te maken

- 21 september 2020 - Patrick De Bosscher

Avignon was prachtig. Dankzij de tips voor de stadswandeling uit het gedownloade document kon de reisroute tot in de puntjes uitgestippeld worden.

- 4 augustus 2019 - Cathrine Rousselle

Leuke gids met fijne tips and tricks! Heel erg praktisch!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?