Brest in Bretagne bezoeken? Bezienswaardigheden van de havenstad

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Brest in Bretagne bezoeken? Bezienswaardigheden van de havenstad

16 februari 2022 in Bretagne1 reactie

Brest is één van de mooiste havensteden van Frankrijk. De stad werd hard getroffen tijdens de,Tweede Wereldoorlog maar slaagde erin om zich op een fantastische manier te herbouwen. Kom hier alvast meer te weten over de stad en wat je allemaal moet gezien hebben in de stad en in de regio.

Inhoud artikel

  1. Over Brest

Brest ligt op het meeste westelijke deel van Bretagne. De toegang tot de haven is er vrij smal hetgeen strategisch gezien een extra bescherming bood. Het wordt de Rade de Brest genoemd, een 25 km lange inham. Ten tijde van de Romeinen had men dat al door en zij bouwden er dan ook een eerste militaire vesting. Vanaf de 12de eeuw rees er een kasteel op dat geregeld het mikpunt was van gevechten. Eerst met Lodewijk XIII en later onder Lodewijk XIV werd de haven van Brest uitgebouwd tot dé marinehaven van Frankrijk. Helaas moest het in die functie een zware tol betalen in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers namen de haven in en installeerden er een werf voor hun onderzeeërs.

Door de vele bombardementen lag Brest zo goed als volledig plat en moest het van de grond af heropgebouwd worden. Het aanschijn van de stad is dan ook niet oud. Brest is ook een gekende universiteitsstad. Het Château de Brest is zowat het enige overblijfsel uit de vroegste geschiedenis, gebouwd in de 11de eeuw. Het onderging al verschillende verbouwingen.

  1. Océanopolis

De top bezienswaardigheid in Brest is Océanopolis, sinds 1990. In drie paviljoens wordt het leven in de verschillende oceanen ter wereld op bijzondere wijze getoond. Je kan er in een interactieve zaal heel wat opsteken over de oceanografie, het fenomeen van de getijden, de voedselketen, de gevaren in zee. Je kan een simulatie meemaken van een afdaling naar een onderzeebasis voor de Bretonse kust, kijken naar kwallen, zeehonden, zeesterren, …

Waggelende pinguïns zie je in het poolpaviljoen. Multimedia vertellen je alles over het noord- en zuidpoolgebied. Bv. hoe ontstaat ijs en wat is de rol voor het klimaat? Ook de zeehonden en robben vragen er je aandacht en in het tropische paviljoen vind je een oneindig aantal aquaria met kleurrijke tropische vissen en haaien uit Indische Oceaan, Caraïbische Zee,...

Praktische info voor je bezoek aan Océanopolis

TOEGANGSTICKETS: Wil je graag die ellenlange wachtrijen aan de kassa vermijden? Bestel dan zeker je tickets voor Océanopolis online op voorhand!

  1. Château de Brest (Marinemuseum)

Vele reisgidsen beschouwen dit museum als niet aan te bevelen. Wij trokken er heen op een regendag en hebben er twee aangename uren doorgebracht. In de zeer lage inkomprijs is een audiogids inbegrepen, in het Nederlands! De informatiepanelen zijn in het Frans, Engels en Duits. Dit maakt dat je zich nog steeds extra kan informeren. Het circuit dat je volgt is een doolhof maar wel goed aangeduid. Naast voorwerpen zijn er ook heel wat films en beeldfragmenten te zien.

Het Marinemuseum gaat over de geschiedenis van het kasteel, de expeditie die eind 18de eeuw van hieruit vertrok naar Nieuw-Zeeland, over de vele aanvallen dat deze stad te verduren kreeg, de bouwmeester Vauban, de scheepsbouw van vroeger en nu. Je merkt het al dat de thema’s zeer gevarieerd zijn. In het museum kan je één van de weinige overgebleven exemplaren van een tweepersoonsduikboot vinden.. Het werd gebruikt als verkenning en niet om aan te vallen.

  1. Arsenal de la Marine

Het Arsenal de la Marine laat je kennismaken met een na de oorlog volledig heropgebouwde marinewerf. Het laatste schip dat hier te water werd gelaten was het vliegdekschip Charles-de-Gaulle in 2001. Nog steeds is er het commandocentrum van de Noord-Atlantische vloot gevestigd.

Enkel met een gids kan je een rondleiding op de marinewerf doen waarbij je dan ook de onderzeebootbasis van de Duitsers bezoekt. Eventueel, afhankelijk van de geluimdheid van de aanwezige militairen, kan je een kijkje nemen op de patrouilleboten, mijnenjagers en opleidingsschip van de Franse marine. Wegens terreurdreiging is een bezoek tegenwoordig veelal niet mogelijk.

  1. Waar overnachten in Brest?

Ben je op zoek naar een overnachtingsplaats met een goede prijs-kwaliteit verhouding, dan kan ik je het Ibis Budget Hotel Brest aanraden. Het hotel heeft als troef dat het uitstekend gelegen is in de haven van het Bretonse Brest. Het biedt moderne kamers met een eigen badkamer en een cafetaria met uitzicht op zee waar je elke ochtend kan genieten van een heerlijk ontbijtbuffet. Voor meer info & prijzen kan je hier terecht.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Bretagne?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bretagne? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Bretagne met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Bretagne.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 12 juni 2019 - werniers gilbert

een echt goede reisgids om Bretagne te ontdekken. Rondreis in Bretagne met verblijf in plouider en Carnac (hotels La Butte en Tumulus) is een aanrader. Mooi gelegen verblijven en goede restaurants.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?