+40 leuke spelletjes voor onderweg in de auto op vakantie!

+40 leuke spelletjes voor onderweg in de auto op vakantie!

17 december 2021 in Reisinfo34 reacties

Een autorit is voor kinderen vaak een lastig moment: ze kunnen nog niet goed inschatten wanneer jullie op de eindbestemming aankomen en hebben ze wat nood aan entertainment en afleiding. Wil je ze niet de hele autorit op hun console laten spelen of op de tablet? Wij hebben enkele leuke autospelletjes voor jullie opgelijst, samen met een e-book vol met spelletjes voor in de wagen en onderweg.

Ook als je op restaurant even moet wachten zal dit handige gratis e-book goed van pas komen !


Inhoud artikel

De leukste spelletjes voor in de auto onderweg

‘Zijn we er bijna?’ Je zit nog maar net in de auto en het riedeltje begint al… veel kinderen worden wagenziek of zijn alle spelletjes die mee zijn alweer beu gespeeld. Daarom hebben wij een lijst met de leukste spelletjes die je in de auto onderweg kan spelen, of tijdens een pauze als je op een parkeerplaats staat. Download je gratis spelletjesboek voor in de wagen.

 1. Blad, steen, schaar

Een klassieker voor ‘on the road’! Voor ‘blad, steen, schaar’ heb je eigenlijk helemaal niets extra nodig. Kies een oneven aantal beurten waarin jullie spelen. Diegene die het meeste spelletjes gewonnen heeft, is de grote winnaar.
Regels zijn simpel: Blad wint van Steen, Steen wint van Schaar en Schaar wint van Blad.

 1. Raad het land

Dit spelletje deden wij ook al toen we nog klein waren: je bekijkt de nummerplaten en je raadt uit welk land de auto komt. Duidt op een kaart aan welke landen je zoal gezien hebt. Zo leren de kinderen ook de landen kennen én leren ze waar al die landen liggen. Dit spel is heel leerrijk en zo houden de kinderen zichzelf zeker enkele uren zoet in de auto.


 1. Woordenslang

Nog eentje uit de oude doos: samen een woordenslang maken! Begin met een woord, en met de laatste letter van dat woord, moet je een ander woord kunnen maken. Je kan dit spelletje een tikje moeilijker maken door er een thema aan te verbinden: je mag alleen maar spelen met dieren, met landen, misschien zelfs met kleuren! Diegene die geen antwoord meer weet, verliest het spelletje.


 1. Ik ga op reis en ik neem mee

Dit leuke spelletje ken je vast en zeker nog van vroeger: “ik ga op reis en ik neem mee”. Wist je dat dit eigenlijk een heel goede geheugentraining is? Het spel gaat als volgt: de eerste persoon zegt bijvoorbeeld: “Ik ga op reis en ik neem mee… een koffer”. De volgende persoon herhaalt dit en voegt er nog een item aan toe. Dit gaat zo lang mogelijk door tot je laatste persoon in de fout gaat bij de opsomming. De persoon die het allerlangste kan onthouden wat er allemaal mee gaat op reis, is de winnaar.


 1. Nummerplatenbingo

Dit spelletje lijkt een beetje op “Raad het land”. Hiervoor moeten de kinderen wel al goed kunnen lezen. Je maakt op voorhand enkele bingokaarten waar je de landenafkortingen op plaatst (diegene die je kan terugvinden op de nummerplaten). Steek er ook enkele heel bijzondere landen tussen waarvan je weet dat je ze niet zo heel snel zal tegenkomen. Wil je graag kaarten die sneller vol gemaakt kunnen worden? Dan kan je er ook een paar keer dezelfde landcodes in zetten, zo geraken de kaarten wat sneller vol.

Per keer dat je een auto ziet met een bepaalde nummerplaat, roept 1 persoon in de auto de afkorting van het land dat op de nummerplaat staat. Heb jij als eerste je bingokaartje helemaal vol? Roep dan snel "Bingo" en jij bent de winnaar!

 1. Dilemmatijd

Dit is een leuk spelletje voor onderweg en ook erg handig als je kind nog niet goed kan lezen: leuke dilemma’s. Iedereen in de auto kan hieraan meedoen: geef elkaar een leuk dilemma om uit te kiezen! Vind je het moeilijk om leuke dilemma’s te verzinnen? Wii zetten er graag enkele voor jou op een rijtje:

 • Nooit meer frietjes eten of nooit meer chips?
 • Zou je liever insecten eten of escargots?
 • Zou je katteneten proeven, of liever hondeneten?
 • Je hele leven alleen nog maar cola drinken of fanta?
 • ...
 1. Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet!

Nog zo’n klassieker: ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’. Misschien niet zo heel handig om dit op de autostrade te gaan spelen (spoiler: 90% zijn auto’s), dit is vooral een leuk spel om te spelen als je op kleinere wegen aan het rijden bent.
De persoon die speelt kijkt om zich heen en kiest een object uit (het moet wel een object zin dat iedereen ziet). Je kiest een item en vertelt eerst welke kleur het heeft. Iedereen in de auto probeert het te raden.

Kies niet voor de wolken, de weg of de blauwe lucht, maar ga voor iets helemaal anders. Let wel op: je moet wel kiezen voor een item dat je een tijdje blijft zien, je mag het al voorbijgereden zijn.


 1. Rararara, wie ben ik?

Denk aan een beroemde persoon en de andere inzittenden in de auto moeten raden wie je bent. Ze mogen alleen maar vragen stellen waar je ‘ja’ en ‘nee’ op kan antwoorden.
Kies wel voor mensen die iedereen normaal gezien wel zou moeten kennen. Hou de score bij en leef je uit! Zijn de kinderen nog klein? Dan kan je spelen met tekenfilmkarakters of televisiepersonages zoals Dora the Explorer, Paw Patrol, Bumba, kabouter Plop,...
Enkele voorbeeldjes:

 • Elvis Presley
 • Lady Gaga
 • Elton John
 • Brad Pitt
 • Jennifer Lopez

Je kan er ook voor kiezen om jullie favoriete personages te spelen

 • Ross Geller
 • Jon Snow
 • Pippi Langkous
 • Harry Potter
 • Bumba
 • Kaatje
 1. Zo lang mogelijk zwijgen

Ah, wat een heerlijk spelletje voor de ouders of grootouders: wie kan er het langste zwijgen? Het is een heel simpel spelletje, en zorgt eventjes voor wat rust in de auto. Tenminste, als het spelletje echt serieus gespeeld wordt.

 1. Deze letter mag je niet gebruiken

Een letter niet mogen gebruiken? Klopt! In dit spel ga je een verhaaltje vertellen aan elkaar (je kan ook gewoon beginnen om een bestaand sprookje of verhaaltje te vertellen, als je niet zo veel verbeelding hebt) en daarbij mag je een bepaalde letter helemaal niet gebruiken. De andere personen in de auto beslissen welke letter dat is. Het klinkt heel gemakkelijk, maar dat is het niet! Zelfs de volwassenen in de auto zullen flink over hun woorden struikelen!

TIP: Wil je ook onze leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor in de wagen? Download je gratis spelletjesboek voor in de wagen. Het handig en gratis e-book bevast spelletjes, raadseltjes, een dagboek + leuke kleurplaten.

 1. Zeg eens eeeuuhhh

Je kan het ook doen met een bepaald woord dat je niet mag gebruiken. Het gaat zo, je maakt enkele kaartjes met daarop een onderwerp en een woord dat je niet mag gebruiken. Ieder trekt een kaartje met daarop het onderwerp en het verboden woord. Je dient dan 60 seconden over het bepaalde onderwerp te praten en je mag het woord in kwestie niet gebruiken + je mag niet eeeuuhh zeggen. Zeg je het bepaalde woord of zeg je eeuuhh dan gaat de beurt naar de andere persoon.

 1. Punten tellen

Dit is ook een erg fijn spelletje: punten tellen. Op voorhand maak je een scorekaart: items die je vaak tegenkomt, krijgen een lage score (een zwarte auto, een rode auto), items die je maar weinig tegenkomt (of in ieder geval erg minder), geef je meer punten. Zo krijg je bijvoorbeeld zodra je begint te tellen, 10 punten voor iedere zwarte auto die je ziet, en 40 punten voor een paarse auto, 100 punten voor een auto met stippen!
Dit spelletje kan je ook zeker spelen met automerken.


 1. Tongbrekers

Probeer zo vaak mogelijk een tongbreker uit te spreken! Ken je er geen? Wij helpen je op weg met enkele van onze favorieten:

 • De kat krabt de krollen van de trap
 • Wij smachten naar achtentachtig prachtige nachten bij achtentachtig prachtige grachten
 • Toen Koos Koos koos, koos Koos Koos terug
 • Als een potvis op een pispot pist, heb je een pispot vol potvispis
 • De knappe kapper kapt heel knap maar het knaapje van de knappe kapper kapt nog knapper dan de knappe kapper kappen kan

Diegene die het meeste van deze tongue twisters kan opzeggen, wint dit spel.

 1. Spelletjes voor op een parkeerplaats

Maken jullie enkele tussenstops om even te eten, naar het toilet te gaan,...? Dan is het ook fijn om die tijd eventjes te gebruiken om de benen eens flink te strekken! Zeker als je langere tijd in de auto hebt gezeten, is het nodig dat je tussendoor ook wat beweging krijgt. Daarom hebben we enkele spelletjes voor jullie verzameld die je kan spelen op een parkeerplaats, waar een beetje ruimte is.

Elastieken

Elastieken is ideaal om even flink te bewegen: koop een hele stevige springelastiek (ga niet zomaar voor de goedkoopste, als zo'n elastiek knapt, doet dat flink pijn).

Stoepkrijten

Ook stoepkrijten is erg leuk: je hebt er niet veel voor nodig, en kan er een tijdje mee zoet zijn. Probeer een leuke tekening te maken, of maak een hinkelspelletje!

Doe een dansje!

Willen jullie met het hele gezin eventjes bewegen? Leer elkaar bijvoorbeeld een leuk Tik-Tokje aan en oefen op de parking.

Kleuren

Kleurplaten om in te kleuren. Zit je een tijdje aan een tafel? Misschien hebben de kinderen veel zin om enkele of om zelf iets te maken: dit is het moment! In de auto is het moeilijker om te kleuren en te tekenen, dus dit is ideaal.

 1. Alfabethuppelen

Nog een leuk spelletje dat tegelijkertijd erg leerzaam is! Je spreekt af om bijvoorbeeld eerst 1 letter over te slaan (a-c-e), in de volgende ronde 2 (a-d-g), daarna 3,... Het is een ideaal spelletje om het alfabet te oefenen.

 1. Cijferhuppelen

Ook met cijfers kan je dit spelletje gemakkelijk spelen: sla eerst 1 cijfer over (1-3-5) dan 2 cijfers (1-4-7),... tot je een winnaar hebt! Wie wint dit spelletje? Diegene die foutloos alle huppeltjes kan maken!

 1. Wedstrijdje maaltafels

Laten we nog een educatief spelletje spelen: de maaltafels opzeggen! Je geeft de kinderen een maaltafel die ze moeten opzeggen en het doel is om zo lang mogelijk door te kunnen gaan.


 1. Neurie een liedje

Ken je het programma "Swingpaleis" nog? Daar had je een ronde waarin een van de deelnemers een liedje moest neuriën, en dan moest de rest van het team kunnen raden welk liedje dat was. Heel leuk om te spelen, hilariteit gegarandeerd! Kennen je kinderen nog niet zo heel veel liedjes? Je kan dit spel ook spelen met liedjes die ze in de klas geleerd hebben, het hoeven niet persé commerciële liedjes te zijn.

 1. Stop de muziek

Je start een leuke meezinger en je zingt lustig mee. Op een bepaald moment zet je het volume op 0 en blijf je verder zingen. Zing je nog juist als de muziek terug aangaat? Plezier verzekerd!

 1. Liever een gezelschapspelletje?

Of je nu alleen reist of samen met je partner en kinderen, reisspelletjes zijn altijd leuk om de rustigere momenten van je reis mee te vullen. Een pak kaarten in je tas komt bijvoorbeeld altijd van pas, en ook yahtzee is een perfect vakantiespel. Maar deze spellen zijn dan vaak ook weer zo "standaard". Gelukkig zijn er nog heel wat andere reisspelletjes op de markt die voor een extra noot plezier en ontspanning op reis zorgen. We maakten een lijst met gezelschapspelletjes, bekijk het hier.

 1. Extra: Download je gratis ebook met spelletjes en puzzels

Wil je ook onze leuke spelletjes, puzzels en raadsels voor in de wagen? Dan hebben wij het ideale e-book voor jou. Je ontvangt meer dan 25 leuke kleurplaten, raadsels en puzzels voor op de achterbank. Samen met tal van tips en bijzondere spelletjes. Download je gratis spelletjesboek voor in de wagen.

Spelletjesboek voor in de auto

Gratis reisgids spelletjesgids downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 25 juli 2023 - Loesje80

Een uitgebreid spelletjesboek voor onderweg met verschillende onderwerpen. Tevens extra (reis)tips om bv oplichting op reis te voorkomen en wat mee te nemen in je reisapotheek. Nog een paar dagen voor wij met de auto weg gaan, maar we gaan de spelletjesgids zeker gebruiken!

- 1 oktober 2021 - Eddy Van Crombrugge

Heel goed voor onderweg, in de wagen, bus of trein maar ook thuis kunnen ze zich goed bezig houden.

- 17 augustus 2021 - Jan Teugels

De spelletjes hebben ons niet alleen geholpen onderweg in de wagen naar ons reisdoel om onze 8-jarige zoon tevreden en rustig te houden, maar ook op onze reisbestemming tijdens het wandelen. Al spelend vergat hij dat hij aan het stappen was. :-)

- 1 augustus 2021 - Demarcke Anne-Marie

Onze kleindochter heeft erg genoten van de spelletjes met doolhoven of zoek de verschillen. De vakantie is nog niet voorbij, dus kan ze nog verder genieten. Alvast bedankt om deze spelletjes te delen.

- 29 juli 2021 - Fabienne Van Waeyenberge

De gids is nuttig voor gezinnen met kinderen van verschillende leeftijden. Er zitten spelletjes in voor kleutertjes tot tieners.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?