Route du Soleil: 13 x tussenstops, overnachtingen, hotels + bezienswaardigheden

Route du Soleil: 13 x tussenstops, overnachtingen, hotels + bezienswaardigheden

13 februari 2024 in Frankrijk0 reacties

Route du Soleil rijden in Frankrijk: leukste tussenstops, bezienswaardigheden en beste verblijfplaatsen?

Route du Soleil in Frankrijk is het geheel van snelwegen die toeristen nemen op weg naar het zuiden van Frankrijk. Maar het is ook veel meer dan dat. De Route du Soleil gidst je langs prachtige steden en vredevolle landschappen. Het zou dus zonde zijn om gewoon over de snelweg te razen en onderweg nergens halt te houden.

Daarom zetten we de mooiste plekjes langs de Route du Soleil op een rijtje. Of je er nu vlug even stopt om je benen te strekken of een plekje zoekt om te overnachten, hieronder doe je inspiratie op om je reis naar het zuiden van Frankrijk te onderbreken.

Overnachtingen langs de Route du Soleil

Inhoud artikel

  1. Wat is de Route du Soleil?

De Route du Soleil, of "Autoroute du Soleil", is een drukke noord-zuidverbinding in Frankrijk die zich uitstrekt van Parijs tot Marseille. De route bestaat uit snelwegen waar je onder andere ook tol voor moet betalen. Wanneer we het over de Route du Soleil hebben, gaat het vooral over het traject tussen Lyon en Marseille, de A7.

Om Frankrijk binnen te rijden, zijn er drie populaire opties:

  • Via Lille of Sedan. Vervolg je weg via de A26 volgen richting Reims en de A31 richting Dijon.
  • Of via Metz, volg de A31, via Nancy richting Dijon.
  • Van Dijon rijd je via de A6 richting Lyon en rijd je tot in het zuiden van Frankrijk via de A7.

Een kleine kanttekening: de A7 staat tijdens de beruchte zwarte zaterdagen in de zomervakantie berucht om de ellenlange files. Het is een extra reden om onderweg een stop te maken op een van onderstaande plekjes. We beginnen bij Dijon en trekken tot eindhalte Marseille. We sommen in deze blogpost de mooiste plekjes hieronder op van noord tot zuid.

Route du Soleil op de kaart met leuke tussenstops en hotels langs de snelweg

  1. Dijon: de poort naar Bourgondië

We beginnen onze reis in Dijon, de historische hoofdstad van de Bourgondische regio, langs de A31. Dijon staat bekend om zijn prachtige architectuur en rijke geschiedenis. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden is het Paleis van de Hertogen van Bourgondië (Palais des Ducs de Bourgogne), een meesterwerk in gotische en renaissancestijl. Het paleis herbergt tegenwoordig het stadhuis en het Museum voor Schone Kunsten. Je kan de toren beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad.

Of wandel gewoon door de sfeervolle straten van het oude stadscentrum en bewonder de vakwerkhuizen met hun gekleurde daken. Vergeet natuurlijk ook niet om een potje mosterd te proeven, want Dijon is wereldberoemd om zijn mosterdproductie. Bezoek de "Moutarderie Fallot" om meer te leren over het productieproces en om verschillende mosterdsoorten te proeven. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden tijdens onze stadswandeling door Dijon.

OVERNACHTINGSTIP: Op slechts 5 km van de autosnelweg kan je terecht bij La Ferme des 3 Suissesses op het platteland van de Vogezen (ten zuiden van Nancy), of wie liever een hotel boekt kan terecht in ibis budget Nancy Laxou een basic maar trendy hotel bij de A31 van Nancy.

  1. Châteauneuf-en-Auxois: prachtig middeleeuws dorp

Onderweg naar het zuiden kan je een omweg maken langs het middeleeuwse dorp Châteauneuf-en-Auxois dat op de lijst met mooiste dorpen van Frankrijk staat.

Het is vooral het kasteel boven op de heuvel dat al van verre te bewonderen is, dat alle aandacht opeist (meer info over het kasteel). Het dorpje dankte zijn bloei en welvaart in de middeleeuwen vooral aan de strategische ligging langs oude Romeinse wegen en handelsroutes. Bovendien trok Châteauneuf-en-Auxois veel pelgrims, aangezien het op de route naar Santiago de Compostela lag.

Vlakbij kan je verkoeling zoeken aan het 242 km lange kanaal Canal de Bourgogne. Wie op zoek is naar een heerlijke wijn kan zich hier tegoed doen aan de wijngaarden van de Côte d’Or, wat dacht je van een Pinot Noir of Chardonnay. Volg de bekende wijnroute Route des Grands Crus, deze tussen loopt van Dijon tot Corgoloin.

OVERNACHTINGSTIP: Op zoek naar een appartement suite in Châteauneuf? Dan kan je terecht bij Châteauneuf Suites, met ontbijtservice.

  1. Beaune: het hart van de Bourgondische wijnstreek

Beaune is een must-visit bestemming voor wijnliefhebbers. Deze charmante stad is het centrum van de Bourgondische wijnregio en herbergt enkele van de meest prestigieuze wijnhuizen ter wereld. De regio staat bekend om zijn pinot noir en chardonnay, en je kan die lokale wijnen proeven en kopen bij gerenommeerde producenten zoals Bouchard Père & Fils, Patriarche Père et Fils en Joseph Drouhin.

In de stad moet je naar het Hôtel-Dieu de Beaune, een schitterend hospitaalgebouw uit de 15e eeuw met een opvallend kleurrijk dak. Het diende ooit als ziekenhuis voor de armen en is nu een museum waar je de prachtige architectuur en ook kunstcollecties kan bewonderen.

OVERNACHTING Designhotel Novotel Beaune ligt in het zuiden van Beaune, op 1,6 kilometer van de A6 snelweg. Het hotel biedt moderne kamers, een prachtige tuin en een buitenzwembad met een terras. Meer info en boeken.

  1. Chalon-sur-Saône met zijn imposante kathedraal

Chalon-sur-Saône is een betoverende tussenstop langs de A6. Het historische centrum van de stad bestaat uit charmante geplaveide straatjes en prachtige vakwerkhuizen. De imposante kathedraal Saint-Vincent en de Kerk van Sint-Pieter zijn twee hoogtepunten tijdens je bezoek.

Proef de lokale Bourgondische wijnen in de Maison des Vins de la Côte Chalonnaise en geniet van de Franse keuken in een van de restaurantjes op het sfeervolle Place de Beaune. Met de schilderachtige oevers van de rivier de Saône en culturele bezienswaardigheden zoals het Maison des Artistes, is Chalon-sur-Saône een ideale plek om even tot rust te komen tijdens je reis langs de Route du Soleil. Lees nog meer over de Bourgogne regio met onze reisgids Bourgogne.

OVERNACHTINGSTIP: Logeren op een wijndomein? Neem dan zeker een kijkje bij Domaine Pont Juillet, me zwembad en wijnkelder!

  1. Bezoek de ruïnes van Abbaye de Cluny

Iets verder naar het zuiden kom je bij Cluny, waar je de indrukwekkende ruïnes van de abdij van Cluny kan ontdekken. Deze abdij was ooit de grootste kerk ter wereld en een van de belangrijkste culturele en spirituele centra van de middeleeuwen. Helaas zijn veel van de gebouwen in de loop der tijd verdwenen, maar wat wel overeind is blijven staan, getuigt nog steeds van de grootsheid en de architectonische pracht van de plek.

De abdij van Cluny is dan ook nog steeds een fascinerende plek om te verkennen. In het nabijgelegen museum kan je schaalmodellen bekijken die de abdij terug tot leven brengen. Meer info op de website..

TICKETS: Verken de majestueuze abdij met een deskundige gids, boek je privérondleiding door de abdij van Cluny.

  1. Lyon: de gastronomische hoofdstad van Frankrijk

Lyon, gelegen aan de samenvloeiing van de Rhône en de Saône, is niet alleen een stad met een rijke geschiedenis en prachtige architectuur, maar ook een culinaire bestemming. Verken tijdens een stadswandeling door Lyon de oude stad (Vieux Lyon), die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

  • De opvallendste bezienswaardigheden in Lyon zijn de Basilique Notre-Dame de Fourvière, een prachtige basiliek op de heuvel van Fourvière, die een panoramisch uitzicht over de stad biedt. Ga ook naar de kathedraal Saint-Jean en het Romeinse theater van Fourvière.
  • Geniet van een romantische wandeling langs de oevers van de Rhône en de Saône en bewonder de vele bruggen die de stad verbinden.
  • Plof, tot slot, neer op een terrasje om de heerlijke lokale lekkernijen te proeven.
  • Overnachten kan bij Odalys City Lyon Confluence, dit hotel heeft tevens een zwembad en ligt langs de A7.

BESPAARTIP: Bespaar zoveel mogelijk tijd en geld met de Lyon City Card. Profiteer van onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer en geniet van kortingen op attracties en gratis toegang tot musea en bezienswaardigheden. Bestel je Stadskaart Lyon hier online.

  1. Vienne: Romeinse restanten en jazzmuziek

Vienne, gelegen aan de oevers van de Rhône, herbergt een schat aan Romeinse overblijfselen. Het oude Romeinse theater van Vienne is zelfs een van de best bewaarde Romeinse amfitheaters in Europa en er worden nog steeds culturele evenementen georganiseerd, waaronder het jaarlijkse jazzfestival dat liefhebbers van over de hele wereld trekt.

Het oude stadscentrum van Vienne is ook een aangename plek voor een leuke wandeling door de smalle straatjes en tussen historische gebouwen. Ontdek de oude stad tijdens een privéwandeling in Vienne.

OVERNACHTINGSTIP: De zuiderse sfeer alvast opsnuiven met een jeu-de-boules-baan bij het hotel ibis Lyon Sud Vienne Saint-Louis.

  1. Montélimar: de stad van de nougat

Montélimar is het hartje van de Drôme Provençale. Een gezellige inkoopstad waar je rustig kan kuieren of een terrasje doen. Het Château des Adhémar heerst over de stad en ligt op het hoogste punt. Het kasteel dateert uit de 12de eeuw, werd meerdere malen verbouwd en deed onder meer dienst als gevangenis, tegenwoordig als museum voor hedendaagse kunst.

Wist je trouwens dat Montélimar het middelpunt is voor de productie van de zoete lekkernij noga (of nougat)? Dit heeft het stadje onder meer te danken aan zijn ligging tussen het Plateau de Gras, waar amandelen worden verbouwd en de Provence waar veel honing vandaan komt. Breng er zeker een bezoekje aan het interactieve museum in Palais des Bonbons et du Nougat en leer alles over de productie en de marketing van noga.

OVERNACHTINGSTIP: B&B HOTEL Montélimar Sud, ideaal etappe hotel, super bed, auto parkeren achter gesloten hek. Dichtbij de autosnelweg. Meer info en boeken

  1. Orange: Romeins Frankrijk

Orange is eveneens een bijzonder boeiende tussenstop. Het pronkstuk van de stad is ook hier het goed bewaarde Romeinse theater, dat dateert uit de 1e eeuw en een plekje verdiende op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In dit historische amfitheater worden in de zomer nog steeds optredens en evenementen georganiseerd. Geen betere manier om de oudheid te beleven.

Daarnaast kan Orange nog uitpakken met de majestueuze triomfboog van Orange, een Romeinse boog gebouwd ter ere van overwinningen van het Romeinse leger. De gedetailleerde sculpturen maken het een must-see voor geschiedenisliefhebbers.

Verken ook de charmante straten van het oude centrum en bewonder de gotische schoonheid van de kathedraal Notre-Dame-de-Nazareth. Orange is dus de perfecte plek om even te ontspannen en de cultuur van Zuid-Frankrijk te proeven voordat je je reis langs de Route du Soleil voortzet.

RONDLEIDING: Verken de stad met deze zelfgeleide audiotour door Orange, breng een bezoekje aan het Romeinse theater en museum en verdiep je in de geschiedenis en cultuur van Orange.

  1. Avignon: de stad van de pausen

Avignon, aan de oevers van de Rhône, staat bekend om zijn prachtige middeleeuwse architectuur. Het hoogtepunt van een bezoek aan Avignon is het pauselijk paleis (Palais des Papes), dat in de 14e eeuw diende als zetel van de paus. Het paleis is een meesterwerk van gotische architectuur en is nu een UNESCO-werelderfgoedsite. Verken de indrukwekkende zalen en gangen van het paleis en geniet van het uitzicht vanaf de torens. Boek hier je tickets voor Palais des Papes.

Een andere must-see in Avignon die je tijdens onze stadswandeling door Avignon alvast tegenkomt is de historische brug van Avignon, de Pont Saint-Bénézet. De brug die je vandaag ziet, is niet meer het origineel, maar wel nog steeds een iconisch symbool van de stad.

OVERNACHTINGSTIP: O'Cub Hotel, ideaal doorreis hotel op wandelafstand van het centrum van Avignon, kamers hebben een balkon met zicht op de stad. Meer info en boeken

  1. Aangename levensstijl en klimaat in Aix-en-Provence

Middenin de Provence ligt Aix-en-Provence, een stadje dat regelmatig benoemd wordt als één van de mooiste steden van Frankrijk. De stad staat vooral bekend om zijn warme klimaat en de ontspannen levensstijl. Wandel door de met platanen omzoomde boulevards en bewonder de statige herenhuizen en fonteinen die de stad sieren.

Het oude stadscentrum van Aix-en-Provence herbergt smalle straatjes, levendige markten en historische pleinen. Bezoek zeker de kathedraal van Saint-Sauveur en het Atelier Cézanne, het voormalige huis en atelier van de beroemde schilder Paul Cézanne.

FOODIE TOUR: Voor de fijnproevers onder ons, kunnen we deze leuke tour aanraden. Je ontdek niet alleen de mooiste plekjes van de stad maar ook de smaken van de Provence tijdens deze begeleide wandeling door Aix-en-Provence.

  1. Cassis: azuurblauwe wateren en kliffen

Op slechts een klein eindje rijden van Marseille vind je de charmante kustplaats Cassis. Cassis staat bekend om zijn azuurblauwe zee en indrukwekkende kliffen. Een van de meest populaire activiteiten in Cassis is het maken van een boottocht om de betoverende calanques te verkennen, smalle inhammen omgeven door witte kalksteenkliffen.

Na al die cultuur is een beetje natuur een leuke afwisseling. Bij goed weer neem je hier een verfrissende duik in de zee. De haven van Cassis is een sfeervolle plek om te genieten van de lokale visgerechten.

  1. Marseille: de kosmopolitische havenstad

Onze laatste tip is Marseille, de op een na grootste stad van Frankrijk en een smeltkroes van culturen. Het is ook het eindpunt van de Route du Soleil. Om de mooiste plekjes van deze karaktervolle havenstad te ontdekken, kan je onze stadswandeling door Marseille gebruiken als leidraad.

  • Bezoek de oude haven van Marseille (Vieux-Port) en geniet van de vele cafés en restaurants langs de waterkant.
  • Een van de meest iconische bezienswaardigheden in Marseille is de basiliek Notre-Dame de la Garde, die hoog boven de stad uitkijkt en een panoramisch uitzicht biedt over de stad, de haven en de omliggende eilanden. De basiliek is een belangrijk bedevaartsoord en een symbool van de stad.
  • Een andere opvallende plek in Marseille is het Fort Saint-Jean, dat dateert uit de 17de eeuw en nu deel uitmaakt van het MuCEM (Museum van Europese en Mediterrane Beschavingen). Eveneens een aanrader.
  • Of klim aan boord van een jacht en geniet tijdens een boottocht van een zonsondergang in de Frioul-archipel.
  1. Waar overnachten langs Route du Soleil?

  • Vanuit België of Nederland naar het zuiden van Frankrijk of misschien wel Spanje te rijden? Dan ben je even onderweg.
  • Van Brussel naar Marseille doe je er zo'n 11 uur (1035 km) over zonder enige file.
  • Vanuit Amsterdam naar Marseille is het zo'n 14 uur rijden zonder file.
  • Omdat 11 uur non-stop rijden te langs is, is het aangeraden om onderweg te overnachten zodat je uitgerust op je vakantiebestemming aankomt.
  • Campanile, Holiday Inn, Ibis, Novotel of Formule 1 zijn bekende hotelketens in Frankrijk die zich zowel in de buurt van de snelwegen als eetgelegenheden liggen. Boek je overnachting bij Booking.com, zo kan je vaak (indien nodig) nog op de dezelfde dag kosteloos annuleren.

Wij geven leuke overnachtingsplekken langs de Route du Soleil, dichtbij de snelweg:

1. Novotel Beaune - Beaune (+- 575 km)

Designhotel Novotel Beaune ligt in het zuiden van Beaune, op 1,6 kilometer van de A6 snelweg. Het hotel biedt moderne kamers, een prachtige tuin en een buitenzwembad met een terras. Meer info en boeken.

2. Odalys City Lyon Confluence - Lyon (+- 725 km)

Het Odalys City Lyon Confluence Hotel is vlot te bereiken en er is parking voorzien. Het hotel voorziet ontbijt en de kamers zijn modern ingericht. De grootste troef van dit hotel is het zwembad, zo kan je vakantie al een beetje beginnen! Meer info en boeken.

3. Chambre d'hotes Les 7 Semaines - Chantemerle-les-Blés (+- 815 km)

Chambres d'hôtes Les 7 Semaines ligt in de gemeente Chantemerle-les-Blés op 6 kilometer van de snelweg A7 en biedt accommodatie met uitzicht op de aangename tuin. Meer info en boeken.

4. Hôtel Saint Jean - Orange (+- 905 km)

In het centrum van Orange, vlakbij het beroemde Romeinse amfitheater, ligt het mooie Hôtel Saint Jean. Dit kleinschalige hotel biedt verzorgde kamers, een degelijk ontbijt en je kan er gratis parkeren. Meer info en boeken.

Op vakantie met de camper? Leuke campings langs de Route du Soleil

  • Camping Le Fil de l'Eau in Premeaux-Prissey is een ruim opgezette, kleine gezinscamping met een mooie ligging aan een meer (+- 560 kilometer).
  • Of kies voor iets meer luxe op de kasteelcamping Castel Domaine du Château de l'Epervière, een rustig gelegen camping gelegen tussen Beaune en Mâcon (+- 650 kilometer).
  • Camping Le Soleil Fruité ligt in plaatsje Châteauneuf-sur-Isère, omgeven door arbikozen- en perzikboomgaarden en vier zwembaden (+- 826 kilometer).
  1. Leuke rustplekken (aires de repos) langs de Route du Soleil

Even de beentjes strekken? Stop dan even bij een van de "aires de repos", de zogenaamde rustplaatsen langs Franse autosnelwegen. Deze rustplaatsen zijn speciaal ontworpen zodat je op weg naar je vakantiebestemming even kan ontspannen met een lunch of op te frissen.

De meeste "aires de repos" zijn voorzien van parkeerplaatsen, tankstations, picknickplaatsen, toiletten en soms zelfs eet- en drinkgelegenheden. Hieronder geven we alvast enkele rustplaatsen langs de Route du Soleil met je mee.

BestemmingEten en drinkenFaciliteitenBekijk ligging
Aire de Macon-Saint-AlbainÀ Table, McDonalds, Starbucks, Boulangerie Paul, RelayToiletten en douches, speeltuin en picknickplaatsenLigging op de kaart
Aire du Bornaron-Neveldouches, rustplaatsen met zich op maïsveldenLigging op de kaart
Aire de MontélimarStarbucks, Bistro, McCafé, Manhatten hotdog, O'Tacos, Brioche DoreeDouches, speeltuinLigging op de kaart
  1. Tolwegen langs de Route du Soleil: snel door de péage met badge

In Frankrijk schrikken veel mensen van de tol of péage op de snelwegen. Wanneer je naar het zuiden van Frankrijk reist en gebruik maakt van Route du Soleil zal je langs de péage moeten passeren. Hieronder geven we de belangrijkste info mee of lees alles over péage in Frankrijk hier.

  • De tolwegen in Frankrijk worden tijdig aangegeven als "Péage" langs de baan.
  • Rijd naar een tolpoortje met een groen kruis en haal je een kaartje uit de machine die je later weer moet ingeven als je de snelweg verlaat. Aan de hand van je begin- en eindpunt wordt je tolbedrag bepaald.
  • Of kies voor comfort bij de tolstations en schaf je een tolbadge aan. Dan kan je de tolpoorten van Télépéage gebruiken, aangegeven met een 't'. Bij sommigen kan je aan een snelheid van 30 km/u doorrijden, bij anderen moet je wel nog even stoppen aan de slagboom.
  • Via de website van autoroutes.fr kan je alle tarieven van de péages raadplegen.

Er zijn een paar tolbadges die je kan aankopen: Bip&Go, Liber-t en APRR, wellicht zijn er nog andere. Ze hebben één zaak gemeen, ze kosten allemaal hetzelfde. Je kan alleen een voordeel doen bij de aanschaf van de badge via je lidmaatschap bij VAB, Touring of ANWB.

  1. Verkeersregels en verkeersdrukte langs de Route du Soleil

Route du Soleil is een van de populairste, en daarom ook drukste autoroutes van Frankrijk. Daarom houd je best rekening met de zogenaamde zwarte zaterdagen in Frankrijk. De Franse verkeersdienst Bison Futé maakt ieder jaar een 'druktekalender' waarop te zien is wanneer de zwarte zaterdagen vallen. Houd er echter rekening mee dat zo goed als ieder zomerweekend een druk moment is om op reis te vertrekken.

De zwaarste verkeersdrukte vind je op onderstaande wegen:

  • A6 Parijs – Lyon. Knelpunten bij Dijon, Beaune, Macôn, Villevranche sur Saône, en Lyon.
  • A7 Lyon – Orange. Knelpunten bij Vienne, Valence en Montélimar.

Handig om te weten als je langs de Route du Soleil rijdt

  • Vertrek zo vroeg of zo laat mogelijk om de files te vermijden.
  • Probeer onderweg af en toe de beentjes eens te strekken, met onderstaande steden en bezienswaardigheden kan je enkele tussenstops plannen.
  • Houd rekening met de Franse steden waar milieustickers verplicht zijn (zoals Lille en Lyon). Bestel hier je milieusticker voor Frankrijk.
  • De snelheidslimieten in Frankrijk kunnen variëren, maar op snelwegen zoals de Route du Soleil is de maximale snelheid meestal 130 km/u, tenzij anders aangegeven.
  • Zorg ervoor dat je altijd een beetje kleingeld bij je hebt. Niet alleen voor de tol te betalen maar ook voor het toiletgebruik bij de tankstations of de zogenaamde "aires de repos" (rustplaatsen) langs de weg.
  • Op vakantie naar het zuiden met kinderen? Download dan zeker ons gratis spelletjesboek voor onderweg.
  1. Download onze gratis reisgidsen Zuid-Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

BourgogneArdèche & DrômeProvenceZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenDwars door Frankrijk
Reisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids ProvenceReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Dwars door Frankrijk

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Reisgids Dwars door Frankrijk

Reisgids Route du Soleil downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?