16 x mooiste bezienswaardigheden in de Champagnestreek: wat zeker zien en doen? + foto's

Complete reisgids kopen voor € 10

16 x mooiste bezienswaardigheden in de Champagnestreek: wat zeker zien en doen? + foto's

22 maart 2024 in Champagne8 reacties

Tips voor een weekendje op stap in de unieke Champagnestreek, Frankrijk

In het noorden van Frankrijk, vind je de Champagnestreek. Een heerlijke bestemming, zowel letterlijk als figuurlijk. Hier geniet je van een schitterende omgeving vol pittoreske dorpjes, uitgestrekte wijngaarden en talloze champagnehuizen waar je proefsessies kan bijwonen.

Benieuwd naar de mooiste bezienswaardigheden in de Champagnestreek? Lees gerust verder en ontdek de must-see's in deze prachtige regio. Download ook onze autoroutes door de Champagnestreek.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Champagnestreek

Reisgids
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (va. € 270)
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
HotelsAanbeloven overnachtingen in Reims zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Champagnestreek

De noordelijk gelegen Champagnestreek is perfect voor een korte autovakantie. Het is niet ver rijden en de uitgestrekte wijngaarden en oude stadscentra geven je meteen een vakantiegevoel. Bezoek in de Champagnestreek de historische steden en proef natuurlijk de champagnewijnen waar de regio over de hele wereld bekend om staat.

Met onze reisgids Champagnestreek kom je alvast meer te weten over de mooiste plekjes. We hebben bovendien verschillende autoroutes gemaakt door de Champagne, die je langs de mooiste plekjes van de unieke Champagne regio brengen.

VERBLIJFTIP: Graag in de charmante Champagnestreek verblijven? Dat kan! Wij hebben voor jou alvast de mooiste hotels in de Champagnestreek in een overzicht gezet!

  1. Reims

Reims is de onofficiële hoofdstad van de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk. De stad wordt omringd door glooiende wijngaarden waar de bruisende wijnen die de naam champagne mogen dragen gemaakt worden. In de stad vind je dan ook verschillende champagnehuizen waar je een proeverij of een tour kan doen.

Daarnaast is Reims een belangrijke stad geweest in de geschiedenis van de Franse monarchie, er werden verschillende koningen in de 13de eeuwse Cathédrale Notre-Dame de Reims gekroond. Je zou Reims, eigenlijk het klein-Parijs kunnen noemen, deze stad loopt namelijk ook vol van de elegante pleinen met historische gebouwen en mooie parken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Reims en haal het beste uit je vakantie!

  1. Parc Naturel Régional de la Montagne de Reims

Het natuurgebied Montagne de Reims ligt tussen Reims en Épernay en leent zicht dan ook uitstekend tot een mooie natuurwandeling nadat je de champagnesteden hebt bezocht. Op deze "berg" kan je even lekker uitwaaien, genieten van de rust en de prachtige omgeving. De heuvel waarop het park ligt, is namelijk begroeid met groene bossen en glooiende wijngaarden van hoofdzakelijk de Pinot Noir druif. Er lopen verschillende wandelpaden en fietsroutes door het park.

In het natuurpark van La Montagne de Reims moet je zeker eens stop maken bij het bos "Les Faux de Verzy". Deze bijzondere kromme beuken lijken alsof ze van een andere planeet komen. Start van de wandeling naar Les Faux de Verzy vind je hier op de kaart.

  1. Flaneren op de Avenue de Champagne in Épernay

In Épernay staat de champagne heel centraal, zeker aan Avenue de Champagne. Het is zowat de lokale Champs-Élysees. Net als de boulevard in Parijs, is de 1,6 kilometer lange Avenue de Champagne een ruim opgezette rechte laan. Hier kan je in plaats van shoppen in chique boetiekwinkels, champagne proeven.

Flaneer langs de vele champagnehuizen of reserveer van te voren een proefsessie. Het is alleszins de moeite waard om eens over deze boulevard te lopen. Bekijk ook zeker eens bij Moët & Chandon het standbeeld van Dom Perignon. Deze monnik vond in 1688 per ‘dom’ ongeluk de champagne uit, door het toepassen van een tweede gisting.

Wist je trouwens dat er onder de Avenue de Champagne een uitgestrekt tunnelnetwerk van 110 kilometer ligt waar champagne ligt opgeslagen om te rijpen.
  1. Châlons-en-Champagne

Châlons-en-Champagne is een kleinere stad in de Champagnestreek. Vroeger was dit stadje een drukke haven aan de Marne rivier en werden de wijnen die in de regio verbouwd worden hier op boten gezet en verscheept naar andere steden. Een boottochtje over de Marne is dan ook zeker een leuke manier om de stad te leren kennen. Bezoek ook de bijzondere Saint-Etienne kathedraal, die oorspronkelijk in een romaanse stijl gebouwd werd maar vervolgens herbouwd werd in de gotische stijl.

Zelf de godendrank Champagne ontdekken? Ga mee met een georganiseerde tour, zo moet je ook niet zelf rijden en kan je volop genieten! Boek je tour in de streek hier online vanaf €85!
  1. Het vestingstadje Langres

Langres is een oud stadje met opvallend goed bewaard gebleven stadswallen. De vesting en de torentjes geven Langres een leuke aanblik en het is er erg gezellig om te gaan wandelen. Langs de stadsmuren kan je een wandeling van zo'n 3,5 kilometer maken met een mooi panorama over de wijngaarden van de Champagnestreek.

Koemelkkaas weg van de drukte

Langres is een leuk en charmant intermezzo als je de grote steden even wil verlaten of wat kleinere champagneboerderijen in de buurt hebt uitgezocht. Het stadje is ook bekend van de gelijknamige kaas Langres, een zacht kaasje op basis van koemelk. Volgens de locals moet je de ingezakte bovenkant van de kaas of de "Fontaine" vullen met Marc de Bourgogne voor je de kaas eet.

  1. Troyes

Troyes, in de Bourgogne, is een bijzondere middeleeuwse stad en is op en top Champagne. Het centrum heeft zelfs de vorm van een champagnekurk (of champignon). Slenter tussen de oude pittoreske vakwerkhuizen in pasteltinten en houten balken. Bezoek ook zekers eens de gotische Cathédrale Saint-Pierre-et-Saint-Paul.

STADSWANDELING TROYES: Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Ga dan op stap met onze uitgestippelde stadswandeling door Troyes, zo mis je niets!

  1. Forêt d’Orient

Natuurliefhebbers kunnen dan weer hun hart ophalen in het regionaal natuurpark Forêt d’Orient. In dit gebied bevinden zich maar liefst drie prachtige meren: het Lac d’Orient, het Lac du Temple en het Lac Amance. Rond de meren vind je een uitgestrekt bosgebied waar je ideaal kan wandelen en fietsen. Maar ook de liefhebbers van watersporten kunnen hier hun geliefde sporten beoefenen. Neem een frisse duik in één van de meren of ga zeilen!

  1. Kasteel van Sedan

Het versterkte kasteel van Sedan is het grootste fort van Europa! Vanuit Bouillon is het slechts een half uurtje rijden. Het Kasteel werd gebouwd in de 15de eeuw rond een versterkte kerk en een donjon uit het midden van de 13de eeuw. De door grachten omgeven muren zijn zo'n 30 meter hoog en enorm dik. Vandaag de dag kan je het Kasteel van Sedan bezoeken, een absolute aanrader!

Bij binnenkomst in het Kasteel krijg je een plattegrond zodat je de uitgestippelde wandelroute kan volgen. Zo kom je zeker langs de belangrijkste plekjes van het Kasteel, van de hoge uitkijktorens tot de kelder! Je krijgt er als het ware een kijkje in het dagelijkse leven van de prinsen, jonkvrouwen, soldaten en bedienden die hier ooit leefden!

Kom meer te weten over de bloedige veldslag in het museum

Verdiep je in de geschiedenis van het Kasteel en Sedan met een bezoekje aan het bijhorende museum. Hier wordt aandacht besteed aan de belangrijkste veldslag uit de historie van de streek: de Slag van Sedan 1870. Toen stonden de legers van Frankrijk en Pruisen tegenover elkaar met honderdduizenden soldaten. De Pruisen zouden deze bloedige veldslag winnen, waarbij Napoleon III gevangen genomen werd.

VERBLIJFTIP: Heb je altijd al willen weten hoe het is om in een kasteel te slapen? Boek dan zeker een nachtje in het 4-sterrenhotel van het kasteel, Hôtel Le Château Fort de Sedan! Meer info en boeken.

  1. Pittoresk Hautvillers

Het schilderachtige stadje Hautvillers ligt tussen de twee grote champagnesteden Reims en Épernay. Het stadje doet dankzij de smalle straatjes en de ijzeren uitgangborden aan de ouderwetse huisjes heel authentiek aan. De stad staat vooral bekend als de geboorteplaats van de champagne. Dom Pérignon, de monnik die aan de wieg stond van de sprankelwijn, leefde in de abdij Saint-Pierre d’Hautvillers.

TIP: Stop tijdens je autovakantie in de Champagnestreek zeker eens in de abdijkerk waar je het je het graf van Pérignon kan bezoeken.

  1. Chaumont

Chaumont is een middeleeuws stadje gebouwd op een rots boven de valleien van de Marne en van de Suize. Het schilderachtige stadje is gelegen midden in de natuur en de omgeving bestaat uit een rijk erfgoed en schattige authentieke huisjes. Bij je bezoek aan Chaumont moet je zeker eens het eeuwenoude viaduct in het westen van de stad en de metershoge toren ‘le Donjon’ bezoeken. Deze burchttoren is het eerste kasteel van de graven van de Champagne. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de charmante stad.

  1. Lac du Der-Chantecoq

Graag eens wat anders doen dan champagnehuizen of historische steden bezoeken? Bezoek dan even het Lac du Der-Chantecoq! Dit is één van de grootste stuwmeren van Europa. Het meer is de ideale plek als je even wilt ontspannen. Ga lekker luieren op één van de vele stranden rondom het meer, spot verschillende soorten vogel vanuit de vele kijkhutten, maak een gezellige boottocht of ga wandelen in de omgeving. Je zal je hier alleszins niet snel vervelen!

  1. Les Riceys

In het hart van de uitgestrekte wijngaarden van de Côte des Bars vind je het pittoreske dorpje Les Riceys. Met zo’n 866 hectare aan wijngaarden is dit het grootste wijngebied van de Champagne. In het typische Franse dorpje kan je de drie oude kerken die dateren uit de Renaissance bezoeken. Daarnaast vind je in de omgeving van het dorpje zonovergoten heuvels, typisch Franse dorpjes en beboste hellingen.

TIP RONDREIZEN: Graag zoveel mogelijk van de Champagnestreek zien? Bekijk onze verschillende autoroutes gemaakt door de Champagne, die je langs de mooiste plekjes van de unieke Champagne regio brengen.

  1. Joinville

Joinville is een prachtig klein stadje in het zuidoosten van de Champagne-Ardenne. Het was in de middeleeuwen één van de belangrijkste plaatsen van deze regio. Dit kwam onder meer door de ligging van de plaats aan de Marne. In dit stadje draait het net iets minder om de champagne, maar toch is het een bezoekje waard. Ga zeker op zoek naar het Château du Grand Jardin, in het westen van de stad. Het kasteel dateert uit de zestiende eeuw en de tuinen zijn werkelijk prachtig. Het kasteel is één van de mooiste gebouwen uit de Renaissance uit deze omgeving.

  1. Charleville-Mézières

Charleville-Mézières is niet alleen de hoofdstad van de regio Ardennes, maar ook de belangrijkste stad van de Franse Ardennen. Tijdens je bezoek aan deze stad is er van alles te zien en te beleven. Maak een mooie wandeltocht door de stad en maak kennis met de historische barokke monumentale gebouwen en gezellige pleinen, zoals het Place Ducale. Je kan het wat vergelijken met Place des Vosges in Parijs.

  1. Een bezoek brengen aan een champagnehuis

Tijdens je weekend in de Champagnestreek is het natuurlijk een aanrader om een bekend champagnehuis te bezoeken en de echte champagne te degusteren.

Een rondleiding in een champagnehuis? Het kan!

De meeste champagnehuizen bieden rondleidingen aan. Zo kan je in Épernay onder andere terecht bij Mercier, één van de meest bekende huizen. Hier kost een rondleiding €15, waarbij je naast een kijkje in de wijnkelders natuurlijk ook een glas champagne mag proeven.

  • Ook kan je in Épernay terecht bij Moët & Chandon, die ook wel bekend zijn van de beroemde Dom Perignon Champagnes die alleen in de beste jaren geproduceerd worden.
  • Voor een tour van dit champagnehuis betaal je €24, waarbij je in 1,5 uur een kijkje krijgt in de wijnkelders en natuurlijk ook de champagnes van het huis mag proberen.
  • Moët & Chandon bieden ook uitgebreidere tours aan van €30 en €38 waarbij je meer over het champagnehuis en de beste champagnes kan leren. Een tour kan je online boeken

Als je geen zin hebt om zelf met de wagen rond te toeren of als je een glaasje extra wil drinken, is dat uiteraard een goede optie. Prijzen + een Champagne tour online boeken bij Get Your Guide

Ga mee met de Veuve Clicquot en Grand Cru-proeverij & lunch

Wil je graag mee met een daguitstap? Ga mee vanuit Reims voor Veuve Clicquot en Grand Cru-proeverij & lunch.

  • Deze dagtour begint met een ophaalservice om 9u.
  • Daarna krijg je een rondleiding door de Kathedraal van Reims en geniet van een champagneproeverij bij Veuve Clicquot.
  • Na de lunch in een wijnmakerij maak je een rondrit door de wijngaarden van de Montagne de Reims. Terwijl je gids uitleg geeft over het champagneprocedé doorkruis je de Grand Cru-dorpjes Verzenay en Mailly.
  • Je brengt een bezoek aan de productielocatie, waar je zelf kan zien hoe champagne wordt gemaakt.
  • Het dagprogramma besluit met nog een proeverij met drie glazen champagne (verschillende soorten)
  • Boek deze tour online voor € 225, dit is een echte experience tour !

Toch liever een fietstocht langs de wijngaarden?

Daarnaast is het ook zeker aan te raden om een fiets te huren tijdens je weekendje in de Champagne, en even de stad uit te rijden en zo de wijngaarden en kleinere boerderijtjes te bezoeken. Er lopen heel wat fietsroutes door de regio, en het huren van een fiets hoeft niet heel duur te zijn. Boek je fietstour online bij GetYourGuide.

  1. Waar ligt de Champagnestreek?

De Champagnestreek ligt in het noorden van Frankrijk, zo’n 150 kilometer ten oosten van Parijs en dichtbij de Franse Ardennen. De regio is groen en heuvelachtig en wordt omgeven door meren en waterwegen.

Maar wat de regio onderscheidt van de vele anderen, zijn de kilometerslange wijngaarden waar de welbekende champagnewijnen worden geproduceerd. UNESCO riep de streek in 2015 uit tot werelderfgoed.

De Champagnestreek telt vier gebieden:

  • De regio Marne met hoofdstad Reims is het centrum van de Champagne en je vindt er dan ook de meeste wijnhuizen en bezienswaardigheden.
  • Een andere regio is de Ardennes, waarvan Charlesville-Méziers de hoofdstad is. Het is de meest noordelijke regio en de natuur kan er haar volle gang gaan omdat deze streek erg dun bevolkt is.
  • Daarnaast heb je nog de Aube-regio, met de stad Troyes als hoofdstad.
  • Als laatste heb je de Haute Marne met Chaumont als hoofdstad.

Kaartje met ligging Champagnestreek Frankrijk

  1. Wat kost een weekend naar de Champagnestreek?

Uitgaande van de gemiddelde prijzen die benoemd zijn, kan je voor een weekend (van vrijdag tot en met zondag) voor twee personen in de Champagnestreek uitgaan van de volgende kosten:

  • Vervoer: €136
  • Accommodatie: €180
  • Maaltijden: €300
  • Bezoek aan een huis: €40
  • Fietstocht tussen de wijngaarden: €50
  • Champagne: €90
  • Totaalprijs: €796
  • Gemiddelde kost per persoon: €398

Zoals gezegd zijn dit de gemiddelde kosten en kan je een weekend in de Champagnestreek zo goedkoop of duur maken als jij zelf wilt. Wanneer je bijvoorbeeld voor de lunch brood haalt bij een bakker en wat kaas in de supermarkt koopt, zal je al een stuk goedkoper uitkomen dan in deze berekening, waarbij je alle drie de dagen voor €25 per persoon zou lunchen.

Daarnaast wil jij misschien ook nog een aantal musea in Reims bezoeken, ga je liever wandelen dan fietsen, of wil je juist meer wijnhuizen bezoeken en meer champagne inslaan. Je kan het budget makkelijk naar jouw hand vormen.

  1. Waar overnachten in de Champagnestreek?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats tijdens jouw vakantie in de Champagnestreek? Dan raden wij je aan om vooral te zoeken in de buurt van Épernay, Reims en Troyes. Hieronder hebben we alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en B&B's in de Champagnestreek.

  • La Caserne Chanzy Hotel & Spa ligt tegenover de kathedraal in het centrum van Reims. Het hotel biedt kamers met uitzicht op de kathedraal, continentaal of Amerikaans ontbijt en een spa om even te ontspannen na je stadswandeling. Meer info en boeken.
  • Ook een verblijf in MM Suites Marlot in Reims is aan te raden. Het appartement is gelegen in het centrum, op een steenworp afstand van de kathedraal. Het appartement kreeg een moderne inrichting en beschikt over één slaapkamer. Meer info en boeken.
  • Hôtel Le Château Fort is gevestigd in een uniek, middeleeuws fort met uitzicht op de stad Sedan. Je overnacht in een van de geluiddichte kamers of suites voorzien van alle moderne faciliteiten. 's Ochtends geniet je van een uitgebreid ontbijtbuffet en 's avonds kan je nog even nagenieten in bar Artillerie met open haard. Meer info en boeken.
  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens jouw verblijf in de Champagnestreek

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Champagnestreek? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Champagnestreek met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Champagnestreek.

Champagne

Gratis reisgids Champagne downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 6 augustus 2023 - ann

Heel nuttige informatie, dank je wel !

- 22 juni 2023 - katy VAN DER MEERSCH

Dag een heel handige gids - vroeger al de streek verkend maar toch nieuwe plaatsjes ontdekt via de reisgids - heb me ondertussen ook de volledige aangeschaft - en indien ik andere streken landen ga bezoeken doe ik er zeker terug beroep op - super van de mooie samenvatting - handige stippelroutes etc. grt Katy

- 26 augustus 2022 - Alex Peeters

We hebben een mooie reis door de Champagne streek achter de rug. De gids was onze leidraad. Goed uitgewerkte routes, veel uitleg en tips.

- 1 augustus 2022 - Ronny Bogaert

Uitstekende gids hebben enorm veel plezier aan gehad.

- 23 april 2022 - Marc De Reu

Prima gids .Voor elk wat wils ( stadscentra, autorondritten, winkelliefhebbers)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?