Reizen Waes Vlaanderen, het boek + TV programma: De locaties, tips & routes

Reizen Waes Vlaanderen, het boek + TV programma: De locaties, tips & routes

20 oktober 2023 in België0 reacties

Door de coronacrisis is het binnenlands reizen weer helemaal in, en tot velen hun verbazing, kom je verrassende plekken tegen die zo dichtbij en tegelijk zo ontzettend mooi zijn.

Ook Vlaanderens bekendste globetrotter Tom Waes, heeft voor dit jaar geen verre reizen gepland staan. Voor het nieuwe seizoen Reizen Waes gaat hij op zoek naar alle schoonheid die Vlaanderen en Brussel te bieden heeft. Zo konden we elke zondagavond mee genieten van de meest bijzondere plekjes in ons Belgenlandje.

Lees alvast ons artikel en (her)ontdek Vlaanderen en Brussel aan de hand van de tips van Tom Waes!

Inhoud artikel

Haal het Reizen Waes boek in huis

 1. Reizen door de Vlaamse provincies en Brussel

In normale tijden, trekt Tom Waes er gemiddeld 150 dagen in een jaar op uit naar het buitenland. Hij gaat steeds op zoek naar een zogenaamde cultuurshock. Reizen Waes: Vlaanderen is dankzij de coronacrisis een unieke reeks geworden die er wellicht anders nooit was gekomen.

Op zoek naar de cultuurverschillen in je eigen land

Maar Reizen Waes is niet zomaar een reisprogramma, het gaat hem in eerste instantie om de cultuurverschillen en de interessante verhalen die mensen te vertellen hebben. Het is best lastig om in je eigen land op zoek te gaan naar de verschillen binnen onze cultuur. Zo is een West-Vlaming een heel ander type Vlaming dan een rasechte Antwerpenaar.

Omdat de makers van het TV programma niet goed wisten waar te beginnen, deden ze een oproep aan de kijkers. Elke tip, leuke wijk of verborgen pareltje kon worden ingestuurd naar de redactie. Er kwamen maar liefst meer dan 6000 tips binnen. Van vreemde tradities tot rare gerechten maar ook van de mooiste plekjes tot de meest ontroerende, emotionele verhalen.

In dit artikel worden er zowel onderwerpen aangehaald uit de aflevering op TV als uit het boek. Wil je graag meer te weten komen over de avonturen van Tom Waes? Dan kan je altijd de afleveringen herbekijken op één of bestel het boek ‘Reizen Waes Vlaanderen’ nu online.

 1. West-Vlaanderen

De eerste provincie op het lijstje is West-Vlaanderen. De grootste provincie van het land met belangrijke steden als Brugge, Kortrijk en Oostende. Er zijn genoeg bezienswaardigheden om te bezoeken in West Vlaanderen. In deze aflevering maakt Tom Waes een trip van de Westhoek tot de Kust.

Wil jij ook West-Vlaanderen leren kennen? Download dan nu onze fietsgids door West-Vlaanderen met 18 verschillende fietsroutes.

Cordoba kabelbaan in Heuvelland

Er is geen betere plek om het Heuvelland te bewonderen dan met een ritje op de Cordoba-kabelbaan. Deze beroemde kabelbaan is een unieke toeristische attractie die gebouwd werd in 1957 door Oostenrijkse alpenspecialisten. Met deze zetellift wouden ze de aandacht trekken van toeristen en dat is hun aardig gelukt.

Leuk weetje: Bekende West-Vlaamse actrice Maaike Cafmeyer haar roots liggen in het Heuvelland. De westhoek - en in het bijzonder deze Cordoba stoeltjeslift - is voor haar een plek waar ze volledig tot rust kan komen. Ontdek alvast de mooiste plekjes met onze uitgestippelde fietsroute door het Heuvelland.

Met een ritje op deze kabelbaan krijg je een uniek panoramisch zicht, weg van alle drukte en zweef je bovendien boven de wijngaarden van Entre-Deux-Monts. Mits het goede weer kan je misschien wel de Vlaamse kust of de terrils van Noord-Frankrijk bewonderen. Het toont je in ieder geval een kant van de Westhoek die je nog niet kende.

Wil jij ook graag Heuvelland bewonderen op haar mooist? Maak dan ook een ritje op de Corboda Kabelbaan. Meer info vind je op de website.

Proef de heerlijke Entre-Deux-Monts wijn

Als je dan toch een ritje op de Kabelbaan hebt gemaakt, moet je zeker eens proeven van de heerlijke wijn uit het wijndomein dat prijkt tussen de twee iconische bergen. Dit 18 hectare grote domein tussen de Rode- en de Zwarte Berg, produceert heerlijke witte-, rode- en mousserende wijnen.

Een ervaren gids neemt je mee voor een kleine wandeling in de wijngaard. En achteraf kom je meer te weten over hoe de wijn gemaakt wordt terwijl je geniet van twee heerlijke wijnen in de degustatieruimte.

Kan je haast niet wachten om de Cordoba kabelbaan te combineren met een heerlijk glaasje wijn achteraf? Reserveer alvast je tickets online!

The Last Post onder de Menenpoort

Ieper is een belangrijke stad die een luguber oorlogsverleden draagt. Zo werd deze West-Vlaamse stad tijdens de Eerste Wereldoorlog met de grond gelijk gemaakt. De stad werd erna terug steen voor steen heropgebouwd. Het lijkt wel een kopie van hoe de stad er vóór 14-18 uitzag, maar dan in een nieuw jasje.

Wanneer je de Westhoek bezoekt, is de Menenpoort dan ook een must-see. Het monument werd opgetrokken als eerbetoon aan de Britse doden die nooit zijn teruggevonden of anoniem begraven werden. Bij de inhulding ervan, op 24 juli 1927, werd de Last Post gespeeld ter ere van de gesneuvelde soldaten. Sindsdien kan je elke avond om 20 uur genieten van de klaroenspelers die hun eerbetoon brengen.

Wil je graag het historische Ieper verkennen aan de hand van een stadswandeling? Wij hebben alvast een wandelroute uitgestippeld door Ieper die je langs de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad brengt. Denk maar aan het Flanders Field Museum en het unieke marktplein van Ieper.

Bezoek de Thaise tempel: Sala Thai in Koekelare

Koekelare vormt de overgang van de Westhoek en de Polders met het Houtland. Hier bezoekt Tom Waes de Sala Thai tempel. Pal in het centrum van Koekelare, op het Fransmansplein vind je dit Thais nutsgebouw dat eigenlijk een doodgewone elektriciteitscabine maskeert.

De Sala Thai tempel is een overblijfsel van de goede banden die de toenmalige lokale politicus Walter Holvoet (voormalig schepen en burgemeester) onderhield van Thailand. Het lijkt op zich wat vreemd maar Thailand en Koekelare zijn innig verbonden met elkaar. Zo vonden heel wat Koekelares hun liefde in het verre mooie Thailand.

Rondvaart op de Reien in Brugge

Brugge staat gekend voor zijn schoonheid en telt enkele van de mooiste historische bezienswaardigheden van Vlaanderen. Vroeger een rijke en welvarende Hanzestad, vandaag UNESCO Werelderfgoedstad en internationaal bekend als het Venetië van het Noorden. Een bezoekje aan deze stad mag dus zeker niet ontbreken. (Bekijk alvast onze uitgestippelde stadswandelingen door Brugge)

Brugge is bezaaid met historische gebouwen met daartussen sprookjesachtige kanalen. Daarom, hoe cliché het ook klinkt, kan je Brugge niet bezoeken zonder een boottochtje te maken op de Brugse Reien. Zo kan je de prachtige stad vanop het water ontdekken terwijl je onder tientallen bruggen doorvaart. Je komt langs geheime plekjes die je vanaf de straatkant nooit gezien zou hebben. Bekijk alles wat je moet weten over een rondvaart of boottocht in Brugge.

Tom Waes liet zich gidsen door de oudste bootsman van Brugge. De 100-jarige man is al een tijdje met pensioen maar wou nog één keer een boottochtje maken. Niet alleen Tom Waes maar ook Winston Churchill en een belangrijke Duitse opperbevelhebber hebben mogen genieten van de resem weetjes van deze gepassioneerde gids.

Ronddolen in een reuzendoolhof

Graag eventjes van de natuur genieten? In het domein van Loppem kan je ronddolen in een reuzendoolhof. In de Engelse landschapstuin van het indrukwekkende Kasteel van Loppem, wacht je namelijk een gigantisch doolhof dat in 1837 ontworpen werd door de kasteelkinderen.

Het leuke hieraan is dat je hier niet op 1-2-3 buiten bent, het is echt wel zoeken alvorens je aan de uitgang van het doolhof komt en als je stil bent, kan je misschien vleermuizen spotten in de buurt van de ijskelders. Meer info op de website.

TIP: Wil jij ook het doolhof bezoeken in combinatie met een fietstocht? Hier vind je onze fietsroute die start aan het doolhof.

 1. Overnachten in West-Vlaanderen

Barack de Vinck

Verblijf tijdens je rondreis door West-Vlaanderen in Barak de Vinck, een unieke en alternatieve vakantiewoning. Hier ontdoe je je van alle luxe en leef je op het ritme van de natuur. Net als 100 jaar geleden. Het mooie aan dit concept is dat je weg bent van alle drukte en alle modern comfort. Hier heb je geen vloerverwarming, geen elektriciteit of hete douche. Kortom je ervaart de essentie van de dingen, je komt tot rust en het meest belangrijk: je maakt tijd voor elkaar. Meer info en boeken.

Vis à Vis

Of verblijf in het gezellige themahuisje ‘Vis à Vis. Deze vreemde maar extravagante verblijfplaats is een opmerkelijk project van architect Bart Lens. De architectuur van dit huisje maakt deel uit van een wederopbouw rond de jaren 1922, met mooi straatbeeld in Vlaamse neorenaissance stijl. Eens je dit bijzondere huisje binnenwandelt, merk je meteen de unieke eigenschappen van deze karaktervolle plek; een combinatie van een authentiek Vlaams vissershuisje met Japanse invloeden. Meer info en boeken.

 1. Oost-Vlaanderen

Loop verloren in de levenloze straten van Doel

Doel ligt vlak tegen de grens met Antwerpen en is ongetwijfeld de meest omstreden gemeente van het land. Doel zou in de weg gelegen hebben voor de uitbreiding van de Antwerpse haven wat maakt dat heel wat bewoners al jaren strijden voor het behoud van het kleine dorpje. Jammer genoeg hebben ondertussen al heel wat bewoners het dorp verlaten. Doel is ondertussen het slachtoffer geworden van verkrotting, krakers en illegale feestjes.

Gelukkig werd er dan toch besloten om Doel te laten bestaan. Zo kan je de dag van vandaag het dorp nog bezoeken. De meeste huizen hebben staan al 20 jaar of langer leeg, zijn geplunderd en bespoten met graffiti. Het geeft best een luguber gevoel wanneer je door deze straten wandelt.

Lees meer over de verlaten spookstad nabij Antwerpen en laat je verrassen door Doel.

Ook Tom Waes kon het niet laten en bracht een bezoekje aan dit bijzondere dorp. Meer nog, hij bleef kamperen in de buurt in een gezellige tipi-tent. Zo zie je maar dat je niet al te ver moet gaan, om eens bijzonder te overnachten.

Wil jij ook graag origineel overnachten in België? Lees ons uitgebreid artikel met originele overnachtingen in België.
Haal alles uit je uitstap naar Doel en combineer het met een citytrip naar Antwerpen. Lees meer over citytrip naar Antwerpen.

Grootste sigaar ter wereld in Sint-Niklaas

In het Pijp- en Tabaksmuseum in Sint-Niklaas vind je de grootste sigaar ter wereld. Met een lengte van 6,34 meter en een gewicht van maar liefst 400 kilogram is dit ongetwijfeld de meest imposante sigaar die je ooit zal tegenkomen. Je wandelt het museum binnen en komt meteen de sigaar tegen. Je kan er haast niet naast kijken. Al 30 jaar is deze sigaar hét pronkstuk van dit authentieke museum en werd binnengedragen door 12 man. Veel mensen denken dat het een boomstam is maar niets is minder waar.

Wil je graag meer ontdekken van Sint-Niklaas? Dat kan! Bekijk onze uitgestippelde stadswandeling door Sint-Niklaas en kom langs de belangrijkste bezienswaardigheden waaronder dit museum met de grootste sigaar.

Vestjeskermis bijwonen in Waasmunster

Het lijkt wel alsof elk dorpje of elke stad in Oost-Vlaanderen zijn eigen volksfeest heeft. In Waasmunster hebben ze de Vestjeskermis, de jaarlijkse kermis die uitgroeide uit een volksspel dat al sinds 1885 gespeeld werd.

Het ontstaan van deze kermis is best ontroerend: zo stierf een lokale herbergier en om de nabestaanden financieel te steunen, werd de Vestjeskermis op poten gezet. Het hoogtepunt van dit gebeuren is het ‘waterbaktornooi’. Daarbij moeten de deelnemers vanop een rijdende kar een stok door een gat steken in een bak boven de straat!

Tom Waes zou in september deelnemen aan het waterbaktornooi, maar dat ging door corona helaas niet door. De organisatoren hadden wel een coronaproof tornooitje uit de grond gestampt maar hijzelf kon niet deelnemen omdat hij zijn kruisbanden gescheurd had, toevallig had hij iemand bij die het al jaren gewoon is om een lange stok vast te houden... zijn geluidsman.

Maak een wandeling met een alpaca in Michelbeke

In de Vlaamse Ardennen ligt een kleine oase verborgen waar je met alpaca’s kan gaan wandelen. Eerst maak je kennis met de Eco Snooze alpaca’s en lammetjes, daarna leer je hoe je de kudde kan binnen drijven en daarna maak je een avontuurlijke tocht doorheen de prachtige natuur. Bekijk de website voor meer informatie.

Wie aan de Vlaamse Ardennen denkt, denkt natuurlijk ook aan de gezellige pittoreske dorpjes en lokale cafeetjes waar de tijd lijkt stil te staan. Ontdek hier onze wandelroutes en fietsroutes door de Vlaamse Ardennen of rijd langs de mooiste plekjes met onze uitgestippelde autoroute.

 1. Overnachten in Oost-Vlaanderen

Molen Ter Sleepe, Maarkedal

Als je lekker tot rust wilt komen en iets bijzonders wilt voor een weekendje weg, is deze molen iets wat je meegemaakt moet hebben. Deze 200 jaar oude molen werd ingericht door een kunstenaar en bevat heel wat verrassende elementen die met veel vakmanschap en zorg verbouwd werden. Boek je verblijf hier!

Rondom de bergmolen is er een terras met prachtig zicht dat boven de omringende weilanden uitsteekt. Her en der zijn originele en unieke kunstwerken in het interieur verwerkt.
 1. Antwerpen

Ontdek de havenstad Antwerpen

Antwerpen is één van de favoriete steden in België. De stad heeft dan ook een hele hoop moois te bieden, van een prachtig oud centrum en mooie gebouwen in verschillende stijlen tot interessante musea en leuke wijken. Als je goed zoekt kom je plekjes tegen die je zelf nog niet zag. Of laat je net zoals Tom Waes, verwonderen door de stad door een rasechte Antwerpenaar, ook wel bekend als ‘een sinjoor’.

Onze tip: Boek een wandeling of fietstocht in Antwerpen met een lokale gids, zo kom je leuke anekdotes te weten en ontdek je plekjes waar gewone toeristen niet komen.

Wil je veel zien en doen in Antwerpen? Koop je Antwerp City Card online, hiermee heb je gratis toegang tot alle musea en kerken (incl. Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal) + korting van minstens 25% op toeristische attracties.

Wil je graag een begeleide wandeling of fietsroute door Antwerpen doen? Kijk even bij GetYourGuide voor een leuke activiteit in Antwerpen kan je annuleren met geld-terug-garantie tot 24u voor aankomst, kijk hieronder voor nog meer aanbod.

Tom Waes vloog met de Royal Antwerp Aviation Club, de oudste vliegclub van België, van het centrum van Antwerpen naar de Kempen. Een kwartiertje vliegen over een prachtige omgeving als deze, gewoon geweldig. Wanneer je boven de Kempen vliegt, lijkt het wel alsof je je ergens op vakantie waant. Bovendien zijn er nergens zoveel bevaarbare kanalen als hier. Zo zie je verschillende kajakkers, mensen in bootjes.

De Kempen is een fantastische streek met prachtige natuur, jammer genoeg is het een kant van Antwerpen die weinig mensen kennen. Nochtans raden we je aan om deze omgeving toch eens te bezoeken. Hier gelden geen regels, alleen maar jezelf zijn en doen waar je zin in hebt. Ontdek de verborgen plekjes van de Antwerpse Kempen.

Genieten van wat de natuur te bieden heeft, dat doen ze graag in de Kempen. Wil je ook graag de natuur in trekken? Dat kan met onze uitgestippelde fietsroute in het land van de Kempense meren & kanalen. De fietsroute begint op de plek waar Tom Waes is geland met het vliegtuig in de afleveringen.

Zoek de stilte op in de Kalmthoutse heide

De Kalmthoutse Heide is één van de oudste en grootste natuurreservaten van Vlaanderen. Het is een zeldzaam relict van het vroegere uitgestrekte Europese heidelandschap. De “achtertuin van de Antwerpenaren” heeft zich in de voorbije jaren ontwikkeld tot een echte publiekslieveling. Trek je wandelschoenen aan en laat je verrassen door de vele zeldzame dier- en plantensoorten. De Kalmthoutse heide is een echte must-see in de Kempen!

Liever de Kalmthoutse Heide ontdekken met de fiets? Bekijk onze fietsroute waarbij je rijdt over wellicht het mooiste natuurlijke fietspad van de Kempen. Alle zintuigen zullen je dankbaar zijn!

Een gruwelijke daad achter de Dodendraad

332 kilometer lang en 2000 volt. Dat is de gruwelijke Dodendraad. In 1915 hebben de Duitsers door middel van een elektriciteitsdraad een kunstmatige grens opgericht tussen België en het neutrale Nederland. Zo wouden ze beletten dat de Belgen konden vluchten voor de oorlog. Vele mensen zijn gestorven en blijven hangen aan deze vervloekte draad.

Zo probeerden tal van mensen over de draad te klimmen, om simpelweg de ouders aan de overkant, te bezoeken. In Antwerpen alleen al vielen meer dan 200 slachtoffers, en dat niet alleen tijdens de oorlog maar ook erna. Een luguber verhaal dat een deel uit maakt van onze geschiedenis. Je kan het een beetje zien als de Berlijnse Muur van België.

Op meerdere plaatsen langs de Belgisch-Nederlandse grens zijn in de loop der jaren monumenten in de vorm van een reconstructie van de Draad neergezet. Ontdek tijdens onze fietsroutes enkele van deze reconstructies.

Kasterlee

In de aflevering zie je dat Tom Waes overnacht op een camping waar hij enkele jeugdherinneringen bovenhaalt. Net zoals wanneer hij een bommetje maakt in de Kleine Nete wanneer er enkele mensen rustig voorbij kajakken.

Op vlak van toerisme is Kasterlee een grote trekpleister van de provincie Antwerpen. Populair zijn bijvoorbeeld het recreatiegebied Kabouterberg, het pretpark Bobbejaanland en het recreatiegebied en natuurdomein De Hoge Rielen. Verder beschikt het over een wandel-, fiets-, mountainbike- en ruiternetwerk. Kano- en kajakvaren, minigolf en andere recreatie zijn bekend tot ver in de omstreken. Met onze fietsroute rond Kasterlee en Retie geniet je alvast van de rustgevende landelijke omgeving. Nadruk ligt op de natuur in zijn schoonste creaties en kleuren met bijgevolg schilderachtige plekjes.

 1. Overnachten in Antwerpen

Hotel Jerom

Verblijf vlak bij de Vroente, een van de toegangspoorten van de Kalmthoutse Heide ligt dit elegante, eco-hotel. Meer dan alleen een hotel. Hotel Jerom staat voor kwaliteit, gezelligheid en beleving. En dat zal je geweten hebben. Het hotel heeft bovendien een ideale ligging, zo wandel je zo de heide op. Meer info en boeken.

Zalig in Antwerpen

Origineel overnachten in Antwerpen? Dat kan! Dit boetiekhotelZalig in Antwerpen’, is gevestigd in een voormalig authentiek Antwerps volkscafé in het historische centrum. Het interieur van het hotel heeft relaxte Marrakech en Ibiza vibes gecombineerd met Antwerps baksteenromantiek. Je kan ervoor kiezen om zelf te koken of je te laten verwennen door één van de vele uitmuntende chefs. Meer info en boeken.

 1. Limburg

Cités van Genk

Genk was eeuwenlang een kleine gehucht totdat men in 1901 de steenkool ontdekte. Genk telde midden de vorige eeuw maar liefst 3 steenkoolmijnen: Waterschei, Winterslag en Zwartberg. Gastarbeiders van over de hele wereld kwamen naar Genk om te werken in de steenkoolmijnen en daarvoor werden er drie cités gebouwd.

Hoe belangrijker je functie, hoe groter je huis. Zo zal je merken dat de eerste cité mooier is dan de andere twee. De mijnen hebben hun deuren een dertig jaar geleden gesloten maar de gemeenschap in de wijken is er wel gebleven. Het is een mix van verschillende culturen die met elkaar vergroeid zijn geraakt. Het mijnleven speelde dan ook een belangrijke rol in de multiculturaliteit van Genk. Vroeger hing hier een lugubere sfeer. De cités hadden een slechte reputatie en waren gekend voor hun criminaliteit en drugsverslaafden. De dag van vandaag kan je hier door wandelen zonder je ook maar één moment zorgen te maken.

Wil je meer te weten komen over de steenkoolmijnen van Genk? Met de C-mine expeditie wandel je door de oude tunnels, langs uitdagende installaties tot op de top van de hoogste schachttoren van België! Meer info vind je op de website.

Of bekijk onze uitgestippelde fietsroute: Fietsen door het water in Bokrijk, wat wellicht het hoogtepunt is van deze fietstocht door Genk en omgeving. En je kan onderweg een bezoekje brengen aan C-mine.

Proef een Limburgse Vlaai

Je kent ze ongetwijfeld: een Hasseltse jenever en een Limburgse vlaai, twee toppers van de Limburgse streekproducten! Je kan ongetwijfeld lekkere Limburgse vlaaien kopen bij de meeste bakkers in Limburg.

Breng een bezoekje aan de fruitstad Sint-Truiden

Tijdens Waes zijn rondreis door Limburg, bezoekt hij enkele sikhs. Deze gemeenschap kwam in de jaren tachtig uit de Indiase staat Punjab naar België om te helpen in de fruitpluk. De dag van vandaag leven er zo’n 5000 sikhs in het zuiden van Limburg.

Sint-Truiden is namelijk de hoofdstad van de fruitstreek. Het succes van de fruitsector is in eerste instantie te danken aan de vruchtbare ligging. Sint-Truiden is van oudsher het handels- en dienstencentrum van een streek die zijn welvaart te danken heeft aan de teelt en verkoop van fruit. Onze fietsroute vanuit Sint-Truiden in het teken van fruit en bier is zo’n 30 kilometer lang en brengt je langs de fruitboomgaarden en brouwerijen rond Sint-Truiden. Ontdek de fruitstad op zijn mooiste.

Sint-Truiden is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan Haspengouw. We hebben een stadswandeling door Sint-Truiden uitgestippeld die je langs de bekendste bezienswaardigheden brengt. Je passeert onder andere het Begijnhof en de Begijnhofkerk die beide op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Op de Grote Markt kan je een lekker streekbiertje proeven op een van de gezellige terrassen.

Nationaal Park Hoge Kempen

Het Nationaal Park Hoge Kempen is sinds maart 2006 officieel het eerste Nationaal Park in België, niet toevallig opgericht in de groenste provincie van Vlaanderen. Iets meer dan 5700 hectaren groot is het natuurgebied. Download hier onze fietsroute Lanaken, ga zelf op ontdekking in dit prachtige natuurgebied!

Dennenbossen, zandwegen, heide in alle kleuren, grote waterplassen, vele soorten dieren, meer dan 280 kilometer bewegwijzerde wandelpaden, fietsen via knooppunten van het fietsroutenetwerk Limburg, ‘n verkenning van op het paard, simpelweg genieten van de wondermooie natuur. Een heerlijk groene plek in Limburg

Reading Between the Lines

Ook deze plek in Borgloon mag zeker niet ontbreken. Een instagramwaardig pareltje en een wel heel bijzondere kerk. De kerk kreeg de naam ‘Reading Between the Lines’ omdat je tijdens je wandeling vanuit verschillende hoeken, een totaal verschillend visueel beeld krijgt. De kerk verdwijnt als het ware in het landschap en wordt daarom ook de ‘doorkijkkerk’ genoemd. Aan jou de keuze, langs welke zijde van de kerk je de perfecte foto maakt!

Wil jij ook deze wandeling maken? Download nu onze wandeling door Borgloon en langs de bijzondere Doorkijkkerk hier.

Fietsen door het water of tussen de bomen

Wandelen op het water kunnen we nog niet, maar erdoor fietsen lukt wel. In Bokrijk vind je een fietsbrug gebouwd onder het waterniveau. Daardoor krijg je het gevoel dat je letterlijk onder water aan het fietsen bent, van de ene oever naar de andere. Het fietspad is zo’n 200 meter lang en 1,5 meter diep en splitst zo de vijver doormidden.

In het midden van het fietspad, staat het water aan beide kanten op ooghoogte. Je voelt je weliswaar één worden met het water en het je nog eens een mooi en uniek zicht over de natuur rondom je. Wil jij ook graag deze fietstocht maken? Download deze fietsroute hier.

 1. Overnachten in Limburg

Loof Cabin

Niets unieker dan slapen tussen de bomen omgeven door al het mooie groens dat Limburg te bieden heeft. Dit bijzondere vakantiehuis is een originele constructie op palen wat maakt dat het huis opgaat tussen de bomen en dat je vanop het terras weliswaar tussen het gebladerte zit.

Wanneer je het huis binnenwandelt, voel je meteen dat deze plek een bepaalde charme uitstraalt. Doordachte materiaal- en kleurcombinaties zorgen voor een warme sfeer waarin je je snel thuis voelt en door de grote glaspartijen maakt ook het bos deel uit van het interieur! Heerlijk. Bovendien is er ook geen wifi voorzien. Zo ben je volledig afgeschermd van de buitenwereld en maak je effectief tijd voor jezelf en je gezelschap. Meer info en boeken.

Wil jij ook al deze plekjes verkennen? Koop het boek van Tom Waes Vlaanderen online.
 1. Vlaams-Brabant

Hageland

Het Hageland, gezegend met glooiend groen, holle wegen en heel wat boom- en wijngaarden. De streek strekt zich uit ten oosten van Leuven en is een heerlijke mix van verrassende natuur, cultuur en bijzondere bezienswaardigheden. Ontdek pareltjes van cultureel erfgoed met onder meer het begijnhof in Diest, de abdij van Averbode, het kasteel van Horst, basiliek van Scherpenheuvel, … Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden in het Hageland.

Ontdek al het moois van het Hageland met onze uitgestippelde rondreis. Download nu onze Gratis rondreis Hageland en kies zelf hoe je weekendje Hageland er uit ziet! En bekijk ook zeker onze fietsroutes en wandelroutes in het Hageland

Nog geen overnachting tijdens je rondreis door het Hageland? Bekijk de mooiste hotels en B&B’s van goedkoop tot luxe in het Hageland.

Bedevaartsoort Scherpenheuvel

In Scherpenheuvel bezoekt Tom Waes één van zijn ex-collega’s en gaat overnachten in een glamping-tent aan de wijngaarden van Luc Haekens. Een bijzondere ervaring in een prachtige omgeving.

In Scherpenheuvel moet je zeker een bezoekje brengen aan de Onze-Lieve-Vrouwbasiliek gelegen op een 77 meter hoge heuvel, misschien wel het bekendste bedevaartsoord van België. Dagelijks komen er heel wat mensen om een kaarsje te branden, souvenir te kopen of even te ontspannen op een van de terrasjes rond de basiliek.

Waan je als een echte cowboy in Texas City

Texas City, een klein dorpje dat werd opgebouwd door enkele indianen met elementen van het Amerikaanse paviljoen op Expo 58 in Brussel. Zo konden ze geld verdienen aan de hand van rodeoshows om hun terugreis te betalen. Enkele ramen aan de buitenzijde van de saloon waren vroeger de loketten van de Expo 58 waar de bezoekers hun toegangsticket konden kopen. Doorheen de saloon hangen ook nog posters van die bewuste expo. Een dorpje dat vandaag de dag nog steeds leeft!

Meerdere malen per jaar worden hier kampen georganiseerd maar je kan hier ook terecht voor fotoshoots, films, verlovingsfeesten en communiefeesten. Ga ook zeker eens een kijkje nemen en waan je als een echte cowboy in het Vlaamse Tremelo. Meer info op de website.

Onze tip: Je kan een bezoekje aan Texas City combineren met een citytrip naar Leuven. Op een klein halfuurtje rijden ben je al in de bijzondere studentenstad.

Dwaal tussen het schilderachtige Pajottenland

Het Pajottenland, ook wel het Toscane van de Lage Landen en het Land van Bruegel genoemd die in de streek inspiratie zocht en bekend staat als symbool voor het Pajottenland. Bijna overal in het Pajottenland word je beloond met een prachtig uitzicht. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in het Pajottenland is toch wel het Kasteel van Gaasbeek. Wil je deze graag bezoeken? Bekijk dan onze wandelroute.

Wij raden je aan, om net zoals Tom Waes in de aflevering, op pad te gaan met een pen en papier. We dagen je uit om de pittoreske omgeving neer te tekenen of schilderen op papier. Een top ervaring en een leuk souvenirtje voor later!

Maak een ezeltrektocht doorheen Vlaams-Brabant

Trek met een ezeltje door de velden, langs bospaden en dwars door een prachtig heidegebied. Het is eens wat anders dan met een kameel door de woestijn. Je bagage wordt voor je vervoerd. De tocht eindigt in een groot natuurgebied waar je samen kan genieten van een warm kampvuurtje en vervolgens de nacht kan doorbrengen in een safaritent midden in de natuur. Heerlijk is dat! Bij interesse: meer informatie vind je op de website.

Zweven bovenop de Vlooybergtoren

De Vlooybergtoren of ook wel ‘de Zwevende Trap en Oneindige Trap’ genoemd, is echt wel een aparte bezienswaardigheid. De zwevende trap is gemaakt uit roestvrij Cortenstaal, met een kleur die verwijst naar het ijzerzandsteenerfgoed. Hij is ruim 20 meter lang en zo’n 11 meter hoog en staat op één van de hoogst gelegen locaties van het Hageland. Je kan de 57 treden van de trap beklimmen en bovenaan genieten van een schitterend uitzicht over de omgeving. Weliswaar, ‘The stairway to heaven’. Onze rondreis door het Hageland komt er langs.

Weetje: De toren werd ook gebruikt als decorstuk in de Vlaamse serie ‘Callboys’. Sindsdien vinden meer en meer mensen de weg naar de opmerkelijke uitkijktoren.

Vlaams-Brabant kent twee belangrijke abdijen, denk maar aan de Abdij van Averbode en de Abdij van Tongerlo. Wie abdij zegt, zegt paters en, mag het even, dan denkt een mens ook aan bier en kaas. Kortom een beetje de geneugten van het leven. Download nu onze uitgestippelde fietsroute langs abdijen van Averbode en Tongerlo en geniet van een prachtig decor.

Nog geen overnachting tijdens je reis door Vlaams-Brabant? Bekijk onze favoriete accommodaties.

 1. Overnachten in Vlaams-Brabant

B&B Brokantie - Roosdaal

Een liefhebber van brocante? Dan is B&B Brokantie in Roosdaal de uitgelezen plek. Uitbaters Firmin en Regine richtten een vakantiehuisje in midden in het Pajottenland. Als je het huisje binnenkomt, zal je meteen begrijpen waar de naam vandaag komt. Retro-stoelen, tafels en andere spulletjes zorgen voor een warme sfeer in het huis.

Verliefd geworden op het interieur? Alle spullen zijn ook te koop in een winkeltje, dat iets verderop ligt. B&B Brokantie is bovendien de ideale plek om je verkenning van het Pajottenland te beginnen. De eigenaars verhuren ook scooters, zo kan je je makkelijk verplaatsen. Meer info vind je op de website.

 1. Brussel

Hartje Brussel

Iedereen weet wel hoe druk het verkeer soms in Brussel kan zijn. Zowel in als buiten de stad. Daarom verplaatsen zich heel wat Brusselaars zich met het openbaar vervoer of de fiets. Ook Tom Waes maakt een fietstochtje door de stad om de fietspaden uit te testen en de slechte reputatie te doorboren. Op plekken waar je met de auto een halfuur kan stilstaan, rijd je met de fiets gewoon door..

Brussel is meer dan de Grote Markt en Manneken Pis, meer dan de Wetstraat en de Beurs… Het is onze hoofdstad, een zakenstad én zelfs een van de groenste hoofdsteden van Brussel. Bovendien wonen er, op Dubai na, nergens ter wereld zoveel verschillende nationaliteiten samen als hier. Jammer genoeg zijn er nog altijd talloze Belgen die Brussel nog niet zo goed kennen.

Wil je graag de mooiste plekjes in Brussel ontdekken? Geen probleem! Wij deden al het opzoekwerk voor jou:

Geniet van de gezelligheid in de Matongé wijk

Tom Waes start zijn aflevering over Brussel bovenop de VRT-toren. Hier heb je een duidelijk zicht over de stad. Jijzelf zal de VRT-toren niet zomaar kunnen beklimmen maar je kan natuurlijk wel altijd het Atomium beklimmen. Van daaruit heb je namelijk een prachtig uitzicht over de omgeving. Lees meer over je bezoek aan het Atomium.

Ook de Matongé wijk komt aan bod in de afleveringen en terecht ook! Deze wijk wordt ook wel het ‘Klein Zaïre’ genoemd. Een bezoekje aan de Matongé wijk staat garant voor een wereldreis in eigen land. De naam verwijst naar een district van Kinshasa in Congo.

Je belandt er in een exotische sfeer, waar je van alles kan beleven: drink of eet iets typisch Afrikaans (de beste saka saka bijvoorbeeld) of koop iets moois in de lokale winkeltjes met kruiden en tropisch fruit of laat je haar knippen net zoals Tom Waes in een van de gespecialiseerde kapsalons. Kortom, leef mee met de Afrikaanse gemeenschap en geniet vooral van de gezelligheid!

Nog geen verblijfplaats tijdens je bezoek aan Brussel? Bekijk onze favoriete accommodaties.

Natuurgebied Zoniënwoud

Het bijzonder mooie Zoniënwoud: het grootste en mooiste beukenbos van het land. Ideaal om enkele leuke wandelingen te maken en te genieten van de rust en stilte. En dat op enkele kilometers van Brussel.

De rondreis door Vlaanderen eindigt ook in het Zoniënwoud. De ideale plek om deze reis af te sluiten. Omringd door de natuur en stilte. Alleen in deze aflevering wordt Tom uitgenodigd om deel te nemen aan een ritueel waar de druïdes de goden bedanken.

Marollenwijk

De Marollenwijk staat niet gepland in de aflevering maar was ongetwijfeld een van de zovele tips. De Marollenwijk, waar de inwoners de Marolliens worden genoemd, móet je dan ook absoluut eens gezien hebben. Het is de meest authentieke wijk van Brussel. Het is een wijk met een lange traditie van samenhorigheid en volksvermaak. Ontdek de Marollenwijk tijdens je uitgebreide stadswandeling door Brussel. Download ze hier!

Kanal Centre Pompidou

Dit bijzondere bouwwerk is niet te missen. De iconische voormalige Citroëngarage is omgetoverd tot het Kanal Centre Pompidou. Met zijn 35.000 m² is het een spraakmakend museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het zou ook wel de kleine broer van het Centre Pompidou in Parijs genoemd worden. Momenteel zijn de werkzaamheden nog volop bezig maar je kan het mythische bouwwerk wel al bewonderen dankzij diverse tentoonstellingen. Het gebouw zal pas volledig afgewerkt zijn in 2022 / 2023.

Nog meer musea in Brussel bezoeken? Bekijk hier de lijst van gratis musea in Brussel!

 1. Overnachten in Brussel

Vintage Hotel in Brussel

Zoals de naam al doet vermoeden, biedt het Vintage Hotel Brussels je vintage kamers nabij het centrum van Brussel en dat voor een goede prijs! Het hotel ligt vlakbij een metrostation zodat je heel gemakkelijk naar het cultureel centrum van Brussel kan. De kamers zijn stuk voor stuk de moeite waard. Keer op keer zijn ze heel ontspannend, uniek en stijlvol ingericht. Meer info en boeken.

 1. Haal het Reizen Waes boek en bordspel in huis

Brussel

Gratis reisgids Brussel downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?