Dé 25 leukste Instagramwaardige plekjes in België - Instagramproof locaties

Volledige gids kopen voor € 10

Dé 25 leukste Instagramwaardige plekjes in België - Instagramproof locaties

14 oktober 2023 in België1 reactie

Je zou het misschien niet durven denken maar België is echt wel een fotogeniek land. De Waalse heuvellandschappen, de cultuurhistorische rijkdom van de Vlaamse steden en de prachtige architectuur, alles is de moeite waard om vast te leggen met je camera!

Wij hebben alvast de meest fotogenieke plekken van België uitgekozen. Bezoek de leukste plekken en maak er prachtige foto’s om je Instagram account mee te verfraaien!

Inhoud artikel

 1. Spookstad Doel

Kan je het wel vinden voor de kunst van de graffiti? Dan is Doel de ideale plek voor jouw fototoestel! Deze verlaten spookstad is namelijk een echt walhalla als je een liefhebber bent van street-art. Je zal hier geen werken van bekende kunstenaars tegenkomen maar je kan er wel echt mooie werken te spotten. Hier kan je dan ook prachtige foto’s maken van de bekladde gevels, gebouwen, plakkaten enzoverder.

De verlaten spookstad is niet zo verlaten als dat het ooit was. De dag van vandaag zijn er heel wat toeristen die net zoals jij met de camera in de hand klaarstaan. Maar lukt het jou om ‘de verlaten, morbide sfeer van het levenloze stadje’ op beeld vast te leggen?

Wil je graag Doel bezoeken? Lees alles over ons bezoek aan Doel + tal van tips.
 1. Kruidtuin in Leuven

Met natuurfoto’s scoor je altijd! Het is niet altijd gemakkelijk om een bijzondere groene locatie te vinden maar de Kruidtuin in Leuven is het echt waard. De Kruidtuin van Leuven is de oudste botanische tuin van België en werd aangelegd door de universiteit van Leuven voor de studenten geneeskunde. Met een oppervlakte van meer dan 2 hectare heb je een uitgebreide verzameling van bomen en kruidachtige planten. Hier kan je tussen al het groen een prachtige foto maken. Het oogt al snel alsof je in een subtropische omgeving bent!

WANDELTIP: Wil je graag een bezoek brengen aan Leuven? Download dan zeker onze stadswandeling Leuven langs alle top bezienswaardigheden.

 1. City Safari Charleroi

Charleroi sleept te vaak nog een negatief imago mee. De stad werd ooit uitgeroepen als ‘de lelijkste stad ter wereld’. Hoewel Charleroi vandaag de dag flink zijn best doet om dat imago in positieve zin bij te stellen. Charleroi ontpopt zich meer en meer tot een dynamische, creatieve en bruisende stad.

Ga op ontdekking met een echte Charolo langs clichés, vergane glorie en ontdek zelf hoe mooi de lelijkheid kan zijn! Tijdens je City Safari Charleroi kom je de meest deprimerende straat van België, loop je tussen de street-art en kan de Koeltoren Power Plant IM bewonderen, een locatie die als decor diende voor de Belgische thriller 'De Premier' van Erik van Looy.

 1. Middeleeuws Brugge en het begijnhof

Brugge behoort ongetwijfeld tot één van de mooiste steden van Europa. De binnenstad bleef sinds de middeleeuwen goed bewaard en dat is een streling voor het oog. De stad werd dan ook niet voor niets door Unesco als werelderfgoed erkend. De gebouwen, de steegjes, de sfeer.. Brugge heeft iets uniek. Het maakt niet uit waar je je bevindt, elke plek is instagramwaardig. Dus vergis je zeker niet, het ziet er misschien klein uit maar er zijn ongelofelijk veel mooie plaatsen te fotograferen!

Slenter tussen de begijnhoven

Begijnhoven zijn niet voor niets UNESCO werelderfgoed. Een begijnhof is een hofje waar vrouwen als geestelijke zusters samen leefden, zonder een kloostergelofte af te leggen. De hoven zijn omringd door schattige kleine huisjes met telkens een pleintje in het midden. In Vlaanderen zijn er heel wat bewaard gebleven maar het Begijnhof in Brugge springt er toch wel uit. Met de huisjes op de achtergrond is de Begijnhofbrug een ideale plek om een foto te nemen.

 1. Reading Between the Lines in Borgloon

Een ander instagramwaardig pareltje, is een wel heel bijzondere kerk. De kerk werd ontworpen in 2011 door de Belgische architecten Pieterjan Gijs en Arnout van Vaerenbergh in horizontale, stalen platen en weegt maar liefst 30 ton.

De kerk kreeg de naam ‘Reading Between the Lines’ omdat je vanuit verschillende hoeken, een totaal verschillende visueel beeld kreeg. De kerk verdwijnt als het ware in het landschap en wordt daarom ook de ‘doorkijkkerk’ genoemd. Aan jou de keuze, langs welke zijde van de kerk je de perfecte foto maakt!

Voor wie nog meer leuke bezienswaardigheden in Haspengouw wil zien, er is ook de "Zwevende Kapel" en het kunstwerk "Twijfelgrens", ontdek ze allemaal in onze blogpost over de bezienswaardigheden in Haspengouw.

WANDELTIP: Download onze wandeling langs de doorkijkkerk hier.

 1. Fietsen door het water of door de bomen

Fietsen door het water? Het klinkt best vreemd maar het is wel degelijk mogelijk! In Bokrijk vind je een fietsbrug gebouwd onder het waterniveau. Daardoor krijg je het gevoel dat je letterlijk onder water aan het fietsen bent. Het fietspad is zo’n 200 meter lang en 1,5 meter diep en splits zo de vijver doormidden.

Daarbovenop heb je nog eens een prachtig en uniek uitzicht op de natuur rondom je. Hier kan je dan ook echt leuke bijzondere nemen. Je kan deze zelf doen met onze fietsroute door het water in Bokrijk. Of wil je het liever op hoogte zoeken? Dan kan je ook gaan fietsen door de bomen.

 1. Hallerbos in Halle

Vooral in de lente, is het Hallerbos een fotogenieke plek. Het Hallerbos wordt ook wel het ‘Blauwe bos’ genoemd omdat je in de lente omgeven wordt door zwevende bomen boven een tapijt van miljoenen paarse boshyacinten. Je kan hier prachtige wandelingen maken over de kronkelende paden en enkele konijnen en herten spotten die door het azuurblauwe bos springen. Een fotogeniek stukje in België!

 1. CasAnus in Kemzeke

'Een wat?', horen we je luidop denken.. Je hoort het goed, de CasAnus, een stukje dikke darm waar je in kan slapen. Een bijzondere slaapplek weliswaar en ook zeker een bezoekje waard. Dit opvallende darmhotel ligt middenin het domein van Verbeke Foundation, een private kunstruimte met een indrukwekkende verzameling moderne en hedendaagse kunstwerken.

Het is een kunstwerk uit polyester ontworpen door Joep Van Lieshout en stelt een uitvergrote dikke darm met anus voor. De CasAnus staat vandaag de dag nog steeds in de ranglijst van ‘s werelds meest eigenzinnige hotelkamers, en wij begrijpen waarom!

Ontdek zelf hoe het is om te overnachten in een uitvergrote darm en anus! Meer info vind je op de website.

 1. Boeing van Wetteren

Op het dak van de evenementenhal Expo Gowalt, vind je dé blikvanger van Wetteren, namelijk een Boeing 707-321. De Boeing is nog volledig in tact en oogt alsof het net zijn landing gemaakt heeft. Maar niets is minder waar want het vliegtuig legde zo'n 26 jaar geleden zijn laatste airmiles af. Je staat er tevens oog in oog met een kopie van het Vrijheidsbeeld.

De Boeing 707 was een van de eerste passagiersvliegtuigen die met jetmotoren vloog en deed dienst als privévliegtuig van Sun Yong Moon, leider van de Moonsekte en president van de Republiek Benin. Ze maakten er een 'vliegend paleisje' van. In 1993 werd het toestel op de luchthaven van Oostende aan de grond gehouden wegens motorpech.

Daar werd het vliegtuig gespot door Walter Govaert, een voormalig fractieleider van de Open VLD in Wetteren. Hij bracht de Boeing naar zijn bedrijfsgebouw in Wetteren, tot ongenoegen van de gemeente. Zo procedeerde de gemeente Wetteren 19 jaar lang om het vliegtuig weg te krijgen, maar kreeg ongelijk van het hof van beroep. Zo is deze Boeing vandaag de dag niet meer weg te denken uit de skyline van Wetteren. Ben je in de buurt en wil je de natuur verkennen? Maak eens een wandeling door de Kalkense Meersen.

Onze tip: Wil je graag deze Boeing eens bewonderen? Je zal hem al van ver opmerken aan de Kwatrechtsteenweg in Wetteren.
 1. MAS in Antwerpen

Het Museum aan de Stroom in Antwerpen is een prachtig staaltje architectuur waarbij vooral opvalt hoe dat de buitenkant en binnenkant een prachtig samenspel vormen. De ideale locatie om enkele foto’s te nemen dus! Of je nu een foto neemt buiten tegen een baksteen aanloopt met de Schelde op de achtergrond, of op het dakterras met een 360graden uitzicht over de Antwerpse haven.

Instagramwaardig zal hij zeker zijn. En nu je hier toch bent, kan je beter eens een bezoekje brengen aan het museum zelf waar je meer te weten komt over de verbondenheid tussen Antwerpen en de wereld. Hier worden tentoonstellingen gegeven over de geschiedenis, kunst en cultuur van de havenstad Antwerpen, de internationale handel en scheepvaart en kunst en cultuur uit Europa, Afrika, Azië, Amerika en Oceanië staan centraal. Meer informatie vind je op de site.

WANDELTIP: Download onze stadswandeling door Antwerpen, zo kom je langs alle topbezienswaardigheden van de stad.

 1. Sint-Annatunnel in Antwerpen

De ellenlange voetgangerstunnel in Antwerpen: de Sint-Anna tunnel. Hij is maar liefst 572 meter langs en ligt ongeveer 31 meter onder de Schelde door. Het verbindt het oude Antwerpen met het nieuwe Antwerpen en wordt dagelijks gebruikt door voetgangers en fietsers. Tot op heden, heeft de tunnel nog steeds enkele karakteristieke elementen van bij het begin van de bouw. Fotograferen doe je het best geheel zonder daglicht. Het is als het ware een uitdaging om met het aanwezig licht in de tunnel te spelen. Des te origineler de foto zal zijn!

 1. Centraal Station van Antwerpen

Het grootste juweeltje om te fotograferen in Antwerpen is misschien wel het Centraal Station. Het Centraal Station van Antwerpen, wat men ook wel de Spoorwegkathedraal noemt, bestaat uit een stalen perronoverkapping en een stenen stationsgebouw in eclectische stijl. En ook de impressionante inkomhal zal je zeker niet ontgaan. Je kan hier gerust uren ronddwalen om alle facetten van het station te bezichtigen en vast te leggen. Het werd al meermaals verkozen tot één van de mooiste stations ter wereld!

 1. Connecterra in Maasmechelen

Het Connecterra in Maasmechelen is een klein paradijs voor natuurliefhebbers. Een bijzondere plek waar meer dan een kwart eeuw geleden de steenkoolmijn van Eisden nog op volle toeren draaide. Het is gelegen in het Nationaal Park van de Hoge Kempen en ziet er vandaag de dag helemaal anders uit. Je kan hier genieten van een verrassend mooi landschap van ‘bergen en meren’ met spectaculaire panorama’s, ideaal voor de perfecte landschapsfoto!

Connecterra heeft ook 4 terrils vanwaar je een onvergetelijk uitzicht hebt op het omliggende landschap van de Maasvallei en het Nationaal Park Hoge Kempen. Echt wel een bezoekje waard!

Weetje: De naam 'CONNECTERRA' is een samenvoeging van 'connect' (verbinden) en 'terra' (aarde). Enerzijds is het een duidelijke verwijzing naar het mijnverleden, anderzijds wil het haar bezoekers en wandelaars terug leiden naar een ervaring en verbondenheid met de aarde en met moeder natuur.

 1. Kunstberg in Brussel

De tuin van de Kunstberg ligt in het verlengde van het Koningsplein en verbindt de hoge en de lage stad, het Koningsplein met de Grote Markt in het historisch hart van Brussel. De Kunstberg is één van de mooiste plekjes van Brussel vanwege het prachtige uitzicht. Je zal zeker niet de enige zijn die hier flamboyante foto’s neemt met de tuinen op de achtergrond. Maar ook de rijen boompjes met witte stammen worden vaak gebruikt als decor.

Weetje: Er is heel wat amok omwille van de boomstammen die wit geverfd zijn. De ene vindt het kunst, de andere vind het belemmering van de natuur. Men zou de boomstammen witgekalkt hebben om esthetische redenen, maar het beschermt ook tegen parasieten. Verder zou het ook efficiënt is zijn om honden van schorsbijten af te houden.
 1. Koninklijke Serres van Laken

Elke lente opent de serres van Laken en de botanische tuinen hun deuren voor enkele weken. De serres werden gebouwd in de art nouveau-stijl in opdracht van Leopold II. In de verschillende immense glazen kassen vind je de meest exotische en zeldzame planten, bomen en bloemen. Sommige planten en bloemen die je er aantreft zijn zelfs uiterst zeldzaam en waardevol. Maar ook de indrukwekkende glazen stolp zal je opmerken. Leuk voor de plantenliefhebbers onder ons, maar ook de serres zelf zijn ontzettend fotogeniek.

 1. Galeries Royal Saint Hubert in Brussel

De Sint-Hubertusgalerijen zijn veruit nog de mooiste galerijen van onze culturele hoofdstad. Ze zijn geïnspireerd op de architectuur van de Italiaanse paleizen uit de negentiende eeuw.

Op de bovenverdieping vind je nog enkele (bewoonbare) appartementen. Op het gelijkvloers tref je allerlei luxueuze winkels met merken als Delvaux en Neuhaus. De overdekte winkelgalerij is een bijzonder fotogenieke plek. Ook tijdens de feestdagen, wordt de galerij helemaal versierd. Wat het nog meer charme biedt. Wanneer je door deze galerijen wandelt, lijkt het wel alsof je je even in Parijs waant.

WANDELTIP: Download onze stadswandeling door Brussel, zo ben je zeker dat je geen enkele bezienswaardigheid mist.

 1. De Vaartkapoen in Brussel

Op Saincteletteplein in Sint-Jans-Molenbeek zal je een bijzonder opvallend figuur opvallen, namelijk een vallende politieagent. Deze politieagent was in volle vaart bezig aan een achtervolging totdat iemand hem pootje lap legde. Het kunstwerk wordt ook wel 'De Vaartkapoen' genoemd en is een creatie van Tom Frantzen, de beeldhouwer die onder meer bekend is van zijn plassende hond, het Zinneke.

De vallende man is niet alleen een verwijzing naar de politieagent uit de stripreeks van Kwik en Flupke maar het is ook een subtiele knipoog naar het verleden van Molenbeek. De wijk vormde anderhalve eeuw geleden het industriële hart van Brussel en stond zelfs bekend als 'Le Petit Manchester'.

Daarnaast woonden er vroeger veel vaartkapoenen in Molenbeek, dokwerkers die de kanaalschepen voorttrokken of goederen in pakhuizen losten. Wat later werd de wijk onveilig gemaakt door een lokale bende relschoppers en kreeg het al snel de bijnaam 'de vaartkapoen'. De politieman en de kwajongen die hem tackelt zijn slechts een glimp van wat er die tijd speelde.

 1. Riolenmuseum in Brussel

Wist je dat het rioolnetwerk van Brussel bestaat uit bijna 400 km ondergrondse buizen? Buizen die elke dag duizenden kubieke meter afvalwater verwerken? Het Riolenmuseum neemt je mee langs de meest vieze en duitstere plekjes van het mooie Brussel met als hoofdrol de rivier de Zenne.

Het museum geeft je een beeld over wanneer, waarom en hoe de riolen in Brussel werden aangelegd. Het toont het werk dat zoveel mensen ondergronds verricht hebben. Aan de hand van maquettes, reliëfkaarten, films en bijzondere voorwerpen tonen ze op didactische en speelse wijze de verschillende aspecten van de waterzuivering die de riolen uitvoeren voor de stad. Meer info op de website.

 1. Zwevende kraan in Ieper

In mei 2003 kreeg Ieper er een nieuwe attractie bij: de zwevende kraan! En nee hoor, dit was niet bedoeld als het zoveelste 'banale' kunstwerk, er zat wel effectief een boodschap achter. De waterkraan moest destijds het uithangbord worden van de Regie Stedelijke Waterdienst die de stad voorzag van drinkwater. Met dit opvallende 'kunstwerk' wilden ze hun onzichtbare werk, zichtbaar maken. En dat is goed gelukt! Sommige automobilisten rijden enkele toertjes rond het rondpunt (rotonde van de Zuiderring en de Steverlyncklaan in Ieper) wat zorgt voor een hallucinerende ervaring.

Het lijkt dan ook dat deze kraan aan het zweven is. Maar als je goed kijkt zal je merken dat de kraan op een plastieken buis vast staat, het water wordt langs die buis naar boven geduwt zodat het er aan de bovenkant uitstroomt. Zo krijg je het gevoel dat de kraan aan het zweven is op zijn eigen waterstraal.

Je hoeft natuurlijk niet alleen de auto in te stappen om een paar toertjes rond deze rotonde te rijden zodat je deze zwevende kraan kan bewonderen. Lees ons uitgebreid blogartikel met de mooiste bezienswaardigheden aan de Westhoek en maak er een daguitstapje van!

 1. Trollen in De Schorre in Boom

De Zeven houten Trollen die je kan vinden in Provenciaal Recreatiedomein De Schorre in Boom (nabij Antwerpen). Dit is een uniek kunstwerk met gerecycleerd hout, van de hand van de Deense kunstenaar Thomas Dambo.

Je kan de trollen vinden verscholen in de bossen van het Provinciaal Recreatiedomein. Het is hier dat elke jaar het bekende dancefestival Tomorrowland plaatsvindt. De trollen werden geschonken door Tomorrowland naar aanleiding van het 15 jarig bestaan van het festival.

 1. Graslei in Gent

Uiteraard mag Gent niet ontbreken in ons lijstje. Gent heeft namelijk alles te bieden wat je maar kan wensen. Historische gebouwen, mooie natuurparken, gezellige pleintjes. Genoeg redenen om naar Gent te trekken voor enkele leuke foto’s.. Wat we dan ook echt aanraden, is de Graslei.

De Graslei toont een resem prachtige gebouwen op een plaats waar in de middeleeuwen de haven lag. Bijna alle historische huizen ademen een flinke brok geschiedenis uit. Zet je gerust even neer langs de Leie om de gebouwen te bewonderen. De weerspiegeling van de gevels is dan ook echt prachtig om te fotograferen. Deze plek is echt een plek om te blijven hangen.

WANDELTIP: Wil jij ook Gent bezoeken, download onze gratis wandeling door Gent en zie de mooiste plekjes van de stad.

 1. Treck Hostel

Het Treck Hostel in Gent kwam enkele jaren geleden met een uniek concept. Het is de eerste indoorcamping in België waar je kunt overnachten in een tent, caravan of slaapzaal. Van slecht weer heb je geen last, het hele jaar door slaap je warm en droog!

De caravans hebben elk hun eigen thema en gaan van een strandvakantie in Hawaii tot een nostalgisch retro thema. Een unieke ervaring voor jong en oud! Meer info en boeken.

BIJZONDER OVERNACHTEN: Nog op zoek naar een speciaal plekje om te slapen? Dan hebben we goed nieuws voor jou, want je hoeft niet per se mijlenver te gaan om een bijzondere overnachting te beleven! Lees ons uitgebreid artikel met de meeste bijzondere verblijfplaatsen in België!

 1. Fameuze wasknijper in Chaudfontaine

Heerlijk wandelen in het park van Chaudfontaine in het Belgische Luik of heerlijk picknicken? Kom je opeens een reusachtige wasknijper tegen in het gras. Dit kunstwerk is het werk van kunstenaar Mehmet Ali Uysal en het schijnt iets te maken hebben met een kunstfestival. Jaarlijks is het Parc de Hauster het decor van de kunstmanifestatie Festival des Cinq Saisons. Wanneer dit festival gedaan is, worden de kunstwerken afgebroken maar deze opvallende wasknijper met een schaal van 1:100 is als enige overgebleven.

Het kunstwerk werd in 2010 al snel uitgeroepen tot publiekslieveling en dat niet alleen door zijn opmerkelijke grootte maar ook door de manier waarop hij in de grond lijkt te zijn verankerd. Het lijkt wel alsof je met de wasknijper het grasveld met één plooi kan optrekken.

 1. Montagne de Bueren

Tijdens je bezoek aan Luik, is de Montagne de Bueren een must-visit. Beklim de 374 treden tot aan de top en aanschouw het prachtige uitzicht over de stad. Rondom de Montagne zal je heel wat kleine gezellige straten en enkele oorlogsmonumenten opmerken.

De trappen hebben hun naam verkregen van Vincent van Buren, een van de aanvoerders van de Slag om Luik in 1468. Het is als eerbetoon aan de 600 Franchimontezen die hier het leven lieten dat deze trappen 1875 werden aangelegd. Elk jaar worden ter gelegenheid van de plaatselijke wijkfeesten de trappen met 3000 kaarsen verlicht, de feesten vinden steeds plaats tijdens het eerste weekend van oktober. Deze trappen kan je ook trotseren in onze uitgestippelde stadswandeling door Luik.

 1. Dinant

Dinant, een prachtig, pittoresk dorpje dat zich genesteld heeft op de oever van de Maas. De gekleurde huisjes geven een Scandinavisch sfeertje weer en de weerspiegeling ervan in het water maakt het totaal plaatje compleet. Een ideale locatie om prachtige foto’s vast te leggen op je camera.

Naast een rij van gekleurde herenhuizen langs de oever, heb je ook nog de iconische Pont Charles de Gaulle dat een prachtig uitzicht biedt op de sculpturale klokkentoren van de Collegiale Kerk, een imposante rotswand en een duizelingwekkende trap van 408 treden die leiden naar de top van de citadel, de blikvanger van Dinant. Liever niet al die trappen op? Neem dan het kabeltreintje naar boven en geniet van het uitzicht onderweg.

RONDREIS TIP: Met onze complete reisgids Ardennen kom je langs alle top bezienswaardigheden in de Ardennen, met tal van wandelingen, autoroutes en fietsroutes.

 1. Extra: Maak mooiere foto's met onze smartphone gids

Wil jij ook originele foto's maken met je smartphone? Download onze smartphone fotografie gids.
75 tips om de beste foto's te maken met je telefoon. Een overzicht van de beste foto Apps, inspiratie, instellingen, nabewerken en backups maken, ... het staat allemaal in deze handige gids.

Smartphone fotografie

Gratis gids Smartphone fotografie downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 20 augustus 2021 - Mario Moerman

In 1 woord TOPSITE!!!!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?