Kortrijk bezoeken? 14 top bezienswaardigheden voor je citytrip Kortrijk

Download fietsgids West-Vlaanderen

Kortrijk bezoeken? 14 top bezienswaardigheden voor je citytrip Kortrijk

18 januari 2021 in Kortrijk52 reacties

In het Zuiden van het mooie West-Vlaanderen vind je de Guldensporenstad Kortrijk. De stad aan de Leie heeft een rijke geschiedenis met historische en moderne gebouwen. Bekende trekpleisters zijn het Begijnhof, de Broeltorens en het shoppingscenter 'K in Kortrijk'.

Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden van de stad voor jou op een rijtje gezet.

Inhoud artikel

 1. Museum ‘Kortrijk 1302’

Het museum ‘Kortrijk 1302’ is een zeer modern museum waar je op een aangename manier kennis maakt met de Guldensporenslag van 11 juli 1302 op de Groeningekouter. De Dienst Toerisme bevindt zich op het gelijkvloers en is elke dag open van 10:00 tot 17:00. Het museum kun je op dezelfde uren bezoeken, behalve op maandag.

Het museum is deels ondergebracht in de gerestaureerde gebouwen van de Groeningerabdij. Aan de hand van voorwerpen (helmen, wapens, uitrusting,…) kun je een goed beeld vormen van hoe het er in die tijd aan toe ging op het slagveld. Op de bovenste verdieping krijg je tekstueel meer uitleg over het hoe en het waarom van de Guldensporenslag. Meer info over het museum.

 1. Begijnhof

Het Begijnhof werd gesticht in 1238 en in 1240 rijkelijk gesteund door de Gravin van Vlaanderen, Johanna van Constantinopel. Je kunt haar standbeeld nog steeds terugvinden onder een boom op het gezellige binnenpleintje. Op de site staan in totaal een 40-tal huisjes die dateren uit 1650. Sinds 1984 begonnen grote restauratiewerken het begijnhof op te knappen. De laatste fases werden afgerond in 2019 en het resultaat mag er zijn.

De rust op deze plek is onbeschrijfelijk, zeker als je weet dat je je op 100 meter van de Grote Markt bevindt. Het Begijnhof staat met al haar pracht op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Mattheuskapel

In het Begijnhof is er een huisje ingericht in de tijd van toen, het toont je hoe de begijntjes er leefden en wat ze dagelijks deden. Niet veel verder vind je de Mattheuskapel waar de Begijntjes vergaderden of een mis kwamen bijwonen, sommige overleden begijntjes kregen hier hun laatste rustplaats.

Sint Annazaal

De Sint Annazaal werd prachtig gerenoveerd en opende in 2014 haar deuren. Het belevingscentrum is gratis te bezoeken, verhalen worden verteld aan de hand van moderne mediatechnieken, foto’s, bewegende beelden en originele luisterzuilen. Recht tegenover de Sint-Annazaal vind je het standbeeld van Marcella Pattyn, de laatste begijn te wereld. Op 92-jarige leeftijd overleed ze in het begijnhof in april 2013.

 1. Broeltorens in Kortrijk

De Broeltorens dateren vanuit de 14e (de Speytorre) en 15e eeuw (Inghelburghtorre). De torens zijn een overblijfsel van oude versterkingen die in 1684 door Lodewijk XIV verwoest werden. Beide torens dienden om de brug tussen beide te beschermen. Onder begeleiding van een gids kun je de befaamde Broeltorens van binnenin bezoeken.
De Broelbrug werd in 1385 geopend maar moest in haar geschiedenis al meerdere keren hersteld worden na vernielingen.

Bovenop de Broeltorenbrug staat sinds 1913 het standbeeld van de heilige Johannes Nepomucenus, beschermheilige van de drenkelingen.

Graag Kortrijk verkennen met een uitgestippelde wandeling? Download onze gratis stadswandeling Kotrijk, deze brengt je langs de mooiste plekjes van des stad.

Verlaagde Leieboorden - Broelkaai

Onlangs werden de Leiekaaien verlaagd en zijn de parkings aan beide zijden van de Leie verdwenen. De auto’s maken plaats voor waterrecreatie, rustbanken, kinderanimatie,… Bij wijze van spreken kun je nu vanop de Leieboorden de voeten in het water steken.

Deze vernieuwing op de rand van het oude stadscentrum geeft de kern van de stad een andere dimensie. Het is een leuke plek om tijdens de zomer te ontspannen of een terrasje te doen.

 1. Stadhuis

Het stadhuis van Kortrijk staat op de Grote Markt en heeft een gotische gevel. De beelden van de Graven van Vlaanderen (aan de gevel) werden vervangen door nieuwe in de 19e eeuw tijdens een grootscheepse restauratie. Twee pareltjes in het stadhuis zijn de schepenzaal en de raadzaal, hier vind je prachtige glasramen, muurschilderijen en 16e eeuwse schouwen. Het stadhuis kun je bezoeken met een gids indien je vooraf reserveert bij de toeristische dienst.

 1. Groeningepark

Bij de ingang van het Groeningepark vind je de Groeningepoort en iets verder het Groeningemonument. Deze werden gebouwd in 1908 naar aanleiding van de 600ste verjaardag van de Guldensporenslag (zie opschrift). Achter de poort ligt het Groeningepark waar er tijdens de Guldensporenslag op 11 juli 1302 hevig gevochten werd.

Het gouden monument stelt de Maagd van Vlaanderen
voor, die met haar ene hand de Vlaamse leeuw vasthoudt en in haar andere hand een speer die wijst richting Frankrijk.

 1. Buda-eiland

Het Buda-eiland in echt wel de ‘place to be’ voor kunstenaars, ontwerpers en designers maar ook voor zij die graag wat ontspanning opzoeken. De naam ‘Buda' komt oorspronkelijk uit de 17e eeuw. Toen de Franse fortenbouwer Vauban een versterking oprichtte nabij de Broeltorens aan de Leie, refereerde men naar de versterkte stad Buda in Hongarije aan de Donau. Via deze weg was de wijk Buda geboren.

Buda Beach

Tijdens de zomermaanden wordt het eiland omgetoverd tot een ligweide met strand, ligstoelen en een bar. In deze periode wordt dit wel de gezelligste plek van Kortrijk genoemd.

Bubox

Bubox is een ruimte voor hedendaagse beeldende kunst waar jaarlijks een vijftal tentoonstellingen gehouden worden. Het opzet is om beginnende kunstenaars een ruimte te geven waar ze kunnen experimenteren en creatief aan het werk kunnen gaan. Adres: Korte Kapucijnenstraat. Meer info over Bubox.

 1. Onze-Lieve-Vrouwekerk

De Onze-Lieve-Vrouwekerk was oorspronkelijk een kapel van het kasteel van Kortrijk. Toen lag de kerk in het midden van een site met een fort en een gracht, omringd door een omwallingsmuur. In het begin van de 13e eeuw werd een kanunnikenkerk gebouwd in opdracht van Boudewijn van Constantinopel. Bij het binnentreden van de kerk, lees je op de muur dat Guido Gezelle hier in de tweede helft van de 19e eeuw een kapelaan was. In het parkje naast de kerk kun je nog steeds de buste vinden van de bekende dichter.

De Gravenkapel

De top-bezienswaardigheid van deze kerk is ongetwijfeld de Gravenkapel die zich achter een glazen wand bevindt. Tussen 1370 en 1371 werd deze toegevoegd door het toedoen van graaf Lodewijk van Male als mausoleum boor zichzelf, uiteindelijk ligt de graaf hier niet begraven. Op de muren van de kapel vind je in 51 nissen, portretten afgebeeld van Graven en Jonkvrouwen uit Vlaanderen. Via een touchscreen kun je de geschiedenis van de kapel leren kennen.

 1. Belfort

De verste geschiedenis van het Belfort gaat terug tot de 14e eeuw. De toren heeft een beiaard van 48 klokken en behoort tot de Werelderfgoedlijst van Unesco. De laatste grondige herstellingen dateren van na de Tweede Wereldoorlog. De twee gouden figuren bij de klokken heten Manten en Kalle, en laten je weten welk uur het is. Op de spits staat Mercurius, god van de handel.

 1. Shoppingcenter ‘K in Kortrijk’

Het shoppingcenter ‘K in Kortrijk’ bevindt zich middenin het centrum van de stad en heeft een ondergrondse parking met 1050 plaatsen. Het shoppingcenter werd geopend in 2010 en heeft een 80-tal winkels, voor ieder wat wils. De restaurants bevinden zich op de bovenste verdieping. Wie nog niet genoeg heeft van het shoppen, kan nog wandelen door de winkelstraten die grenzen aan het center.

 1. Sint-Maartenskerk

De Sint-Maartenskerk is de hoofdkerk van Kortrijk en vertoont van aan de buitenkant twee aparte stijlen. Bij het binnenkomen herken je de kenmerken van een hallenkerk (het oudste deel). Na een brand in 1832 werd het hoogkoor opgetrokken en kreeg het een neo-gotische stijl. Binnenin de kerk vind je de sacramentstoren en een kleine bedevaartplek genaamd ‘het Kelderke Gods’. Tot 1979 stond hier een begijntje om wat meer uitleg te verschaffen. Je vindt er een beeldengroep waar Jezus ligt met enkele bebloede tranen.

In de kerk kun een interactieve zoektocht houden waarbij je op ontdekking gaat in de kerk. ‘ Speurneuzen in de kerk’ is een tocht waarbij je met smartphone en QR codes de kerk beter leert kennen.

 1. Rozentuin kasteel ’t Hooghe

In de Rozentuin bij het kasteel ’t Hooghe, ook wel bekend als de Internationale Rozentuin, haalt elke rozen- of tuinliefhebber zijn hart op. Je vindt hier meer dan 200 diverse soorten rozen. Beeld je in wat een romantisch plaatje dat is! Bovendien worden nog meer zintuigen geprikkeld, want de rozen ruiken ook fantastisch.

De Rozentuin is dagelijks open voor het publiek en een bezoek is gratis. De tuin is op zijn mooist van half juni tot eind augustus, omdat de bloemen dan in volle bloei staan. Indien mogelijk, plan je dan best je bezoek. Het is verboden om de rozen te plukken, maar je mag natuurlijk wel zoveel foto's maken als je wil!

 1. Texture Museum

Het was pas in 2014 dat het Texture Museum de deuren opende. Sindsdien kunnen jong en oud hier waardevolle collecties vlas en textiel ontdekken aan de hand van het verhaal van de vlasteelt in de Leievalleien. En dat allemaal in een modern museumgebouw. Het museum is ingedeeld in drie kamers met elk zijn eigen verhaal.

De kamers werden ingericht als een authentiek vlasverzendhuis (1912) waar je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in deze streek teweeg bracht, kan ontdekken. Meer informatie over het museum, de opstelling en collecties vind je op de website van Texture Museum over Leie en Vlas.

 1. Recreatiedomein Hernieuwenburg

Blijf je gedurende een langere tijd in Kortrijk, dan kan het ook leuk zijn om een daguitstap te maken naar het recreatiedomein Hernieuwenburg in Wielsbeke. Zeker een toffe activiteit voor gezinnen met kinderen. Je het hele jaar terecht in de speeltuin van Hernieuwenburg, daarnaast is er ook een skatepark en een minipitch (een kunstgrasveldje waarop je een hoop balsporten kan spelen).

In de zomer valt er nog meer te beleven, want dan is er ook waterpret in het openluchtzwembad en kan je golf spelen op het minigolfterrein. Hernieuwenburg is trouwens ook de thuisbasis van KV Kortrijk, dus misschien kan je ondertussen een voetbalmatch meepikken? Meer info op de website

 1. BeerWalk

Een bierwandeling door de stad is altijd een goed idee. Zo maak je kennis met Kortrijk en kan je tegelijk genieten van verschillende biertjes en een woordje uitleg over de geschiedenis van de stad. Zoals je misschien al wist, is België vrij bekend omwille van het bier en dat is in Kortrijk niet anders.

Tijdens een biertour kan je van verschillende Kotrijkse biertjes en andere streekbieren proeven. Natuurlijk wel opletten als je niet gewoon bent om zwaardere bieren te drinken, want die kunnen verrassend sterk uit de hoek komen. BeerWalk is de bekendste bierwandeling in Kortrijk. Je mag je verwachten aan een stadswandeling van 3 uur met gids, informatie over de geschiedenis en bieren van Kortrijk en een bierproeverij van 5 exclusieve streekbieren. Dit voor €45 per persoon.

 1. Onze biertip: Martha

Zin om je dag in Kortrijk af te sluiten met een fris biertje? Dan hebben we Martha als tip voor jou. Dit ambachtelijk bier wordt gebrouwen in deelgemeente Heule bij The Brew Society. Er is een blonde, donkere en rouge variant beschikbaar en je vindt het in steeds meer Kortrijkse cafés en winkels. Meer informatie op www.marthabeer.com.

Liever ter plaatse bij de brouwers gaan proeven? Dan zal je nog even geduld moeten hebben: na hun verbouwingen starten ze met brouwerijbezoeken, proeverijen en bierverkoop in hun eigen shop.

 1. Filmpje: breng een bezoekje aan Kortrijk

Benieuwd naar wat Kortrijk allemaal te bieden heeft? Bekijk dan zeker even dit filmpje waarin je door de stad reist langs de mooiste plekken. Als je alles zelf wil zien, zal je natuurlijk naar Kortrijk moeten afzakken.

 1. Waar overnachten in Kortrijk? (unieke tips)

Onze tip: Ga je voor een meerdaagse citytrip naar Kortrijk? Bekijk een ruim aanbod aan B&B's en hotels in het centrum. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan Kortrijk

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je citytrip Kortrijk? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. We hebben een complete stadswandeling door Kortrijk uitgewerkt langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden. Download je stadswandeling Kortrijk hier.

Kortrijk stadswandeling

Gratis wandeling Kortrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 6 september 2021 - Nassen

Overzichtelijk, inspirerend, goede begeleiding naar het zoeken van interessante plekjes en gebouwen. Goed geïllustreerd, wat het zoeken naar vergemakkelijkt.

- 4 september 2021 - Ellen Laureys

Een hele fijne uitgestippelde wandeling. We zijn alle belangrijke bezienswaardigheden meteen gezien. Echt een aanrader om Kortrijk te ontdekken.

- 27 augustus 2021 - Sandra Standaert

Heel handig bij een eerste kennismaking met Kortrijk!

- 27 augustus 2021 - Conny Huygens

Zeker de moeite waard.

- 19 augustus 2021 - christophe peeters

Wij deden de wandeling en bezochten 'Kortrijk1302', het Begijnhof, de Broeltorens, het Belfort, het groeningepark, het Buda-eiland, O-L-V kerk en het Texture museum. Allemaal de moeite waard en perfect om ons 2-daags bezoek aan Kortrijk te vullen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?