Bezienswaardigheden in Haspengouw 2024? Verken de Fruitstreek van België

Bezienswaardigheden in Haspengouw 2024? Verken de Fruitstreek van België

7 april 2024 in Haspengouw61 reacties

De mooiste highlights, bezienswaardigheden in Haspengouw + bloesems en verblijftips

De Limburgse regio Haspengouw staat vooral bekend om de fruitboomgaarden. Aan het begin van de zomer kan je er de kersen, appels en peren zien hangen, maar Haspengouw wordt vooral vaak bezocht in het voorjaar wanneer de kersen-, appel- en perenbomen hun witte bloesems laten zien.

De regio leent zich dan uitstekend voor lange wandelingen en fietstochten en je kan in de regio ook heel wat mooie stadjes en historische bezienswaardigheden bezoeken. Daarnaast zetten ook verschillende fruittelers hun deuren open en er liggen heel wat gezellige bars verstopt in het witte bloemenkleed.

We geven je hieronder een overzicht van alle info die je nodig hebt om het meeste te halen uit je bezoek aan Haspengouw en z'n bezienswaardigheden.

Inhoud artikel

 1. Wanneer kan je de bloesems zien?

1.1. Appel-, peren- en kersenbomen

De witte bloesems die Haspengouw in het voorjaar versieren zijn afkomstig van zowel kersen- als appel- en perenbomen. De drie fruitsoorten beginnen wel op een ander moment te groeien. Zo hangen in juni en juli de kersen al aan de bomen, terwijl je de appels en peren pas in september en oktober moet verwachten.

1.2. De bloesems

De verschillende fruitbomen hebben ook andere bloeiperiodes. De witte bloesems van de kersenboom verschijnen net iets eerder dan die van de appel- en perenbomen. De kers begint eind maart al te bloeien, maar op de appel- en perenbloesems laten op zich wachten tot begin april. De appelbomen bloeien het langste, soms tot eind april. Dat betekent dat wie de bloesems van Haspengouw in volle glorie wil bewonderen beter wacht om de regio te bezoeken tot ongeveer midden april. Dan staan alle drie de boomsoorten in volle bloei.

1.3. Weersomstandigheden

Het weer speelt ook een grote rol bij wanneer de bloesems verschijnen. De eerste maanden van het jaar zijn daarvoor bepalend. Wanneer de temperaturen in maart laag liggen, zijn de knoppen ook pas later in april te zien. Bij hoge temperaturen komen de bloesems dan weer vroeger dan verwacht aan de bomen.

Het weer beïnvloedt daarnaast ook hoelang de bloesems te zien zijn. De temperaturen spelen daarbij een rol, maar ook hagelbuien kunnen roet in het eten gooien. Over het algemeen bloeien de bloesems ongeveer tien tot twaalf dagen.

 1. De bezienswaardigheden van Haspengouw met de auto verkennen

Wanneer je naar Haspengouw gaat om zo veel mogelijk bloesems te zien, verken je de regio het beste met een korte autoroute door de fruitstreek. We hebben een autoroute van 66 kilometer uitgestippeld die vertrekt in Sint-Truiden. Download onze gratis reisgids Haspengouw waarin deze autoroute uitgestippeld staat.

We raden je aan om eerst een stadswandeling door Sint-Truiden te maken om daarna door te rijden naar de Helshovenkapel in Groot-Gelmen. Daar bevindt zich achter de kapel de hoeve van een fruitkweker.

Iets verderop kan je de prachtige bezienswaardigheden van Château de la Motte bezoeken om daarna door te rijden naar Mettekoven waar je op het dorpsplein kan rondwandelen in de schaduw van de fruitbomen. Rijd daarna verder naar het kasteel Hex in Heers waar prachtige rozentuinen werden aangelegd. Je eindigt je route door de fruitstreek in Borgloon.

 1. Wandelroutes tussen de bloesems

Een wandeling door de bloesems is misschien wel de beste manier om de prachtige bloemen van dichtbij zien. We hebben 3 wandelroutes uitgestippeld in onze gratis reisgids Haspengouw.

3.1. Landelijk Haspengouw vanuit Mettekoven

 • In Groot-Gelmen kan je een mooie landelijke wandeling maken. De wandeling is ongeveer 6,7 kilometer lang en begint vanaf het dorpsplein van Mettekoven, af en toe wel eens het mooiste plein van België genoemd.
 • Vervolgens trek je langs de Sint-Martinuskerk en het Château de la Motte naar het centrum van Groot-Gelmen.
 • Vandaar wandel je naar de Kapel van Helshoven over de Romeinse Kassei die ooit van Tongeren naar Tienen liep.
 • Daarna ga je via de Herkvallei langs het Heksenmonument en de Tjenneboom richting de Plantage, waar je vervolgens eindigt bij het Martenshof.

3.2. Wilderen, de groene tuin van Sint-Truiden

 • Bij Sint-Truiden kan je een wandeling van 8,3 kilometer maken langs de rand van de stad en door Wilderen, de achtertuin van Sint-Truiden.
 • Je wandelt hier tussen de fruitbomen en de prachtige natuur.
 • Je vertrekt vanaf het treinstation en loopt al snel door de Boomgaardenstraat langs verschillende fruitbomen.
 • Je wandelt daarna richting de Brouwerij & Stokerij Wilderen, waar je een lokaal biertje kan proeven.
 • Vervolgens passeer je nog de Onze-Lieve-Vrouwe Bezoekingkerk, Halmaal en een watermolen.

3.3. Borgloon, parel van Haspengouw

 • Deze wandeling van 6,1 kilometer gidst je door de mooie streek van Borgloon.
 • Je vertrekt in Groot-Loon en passeert eerst de Servaashoeve en de Sint-Servaaskerk om daarna het centrum van Borgloon te verkennen.
 • Vervolgens ga je verder langs het Kanunnikenhuis en het beroemde doorkijkkerkje "Reading between the lines". Bekijk hier de wandeling in Borgloon langs het Doorkijkkerkje.
 • Je sluit de wandeling af langs een van de mooiste boomgaarden van Haspengouw.
 1. Fietsroutes tussen de bloesems en bezienswaardigheden

Een fietsroute is de ideale manier voor wie zoveel mogelijk van Haspengouw wil zien zonder in een auto te hoeven zitten. We hebben 2 fietsroutes uitgestippeld in onze gratis reisgids Haspengouw.

4.1. Fietsroute in het teken van fruit en bier vanuit Sint-Truiden

 • Deze fietsroute van 30 kilometer brengt je langs de fruitboomgaarden en brouwerijen rond Sint-Truiden.
 • Je bezoekt de bierbrouwerij Kerkom en even later ook Brouwerij Wilderen, waar je niet alleen bier kan proeven, maar ook de Wilderen Graanjenever.
 • Vervolgens passeer je nog langs natuurreservaat Het Vinne, een watermolen en natuurlijk honderden fruitbomen.

4.2. Fietsen in het hart van de fruitstreek vanuit Mettekoven

 • Met deze fietsroute van 30 kilometer leer je de landelijke regio van Haspengouw kennen.
 • Je rijdt van dorp tot dorp over rustige wegen waar enkel tractors je weg zullen kruisen.
 • Hoogtepunten langs de route zijn naast de bloeiende boomgaarden ook het Château de la Motte, Veulen, het kasteel van Heks en het doorkijkkerkje.
 • Daarnaast kan je op deze route ook een bezoek brengen aan Borgloon.
Al deze fietsroutes worden uitgebreid beschreven in onze gratis reisgids Haspengouw.
 1. Kunstobjecten in Borgloon PIT

Borgloon is een klein dorpje maar bevat een schat aan bijzondere kunstwerken, ontdek ze zelf in het groene landschap van Haspengouw. Deze kunstwerken staan er in het kader van het artistieke project PIT (van museum Z33 in Hasselt).

Met de gratis reisgids Haspengouw kom je met onze wandelroutes en fietsroutes langs al deze bijzondere plekjes. Bekijk ze alvast even hieronder:

Doorkijkkerk Reading Between Lines

Reading between the Lines heet het speelse doorkijkkerkje het Belgische architectenduo Gijs Van Vaerenbergh en Arnout Van Vaerenbergh. In 2011 werd deze constructie van 30 ton staal en 2000 kolommen gebouwd. De kerk verdwijnt als het ware in het landschap en wordt daarom ook de ‘doorkijkkerk’ genoemd.

Zwevende kapel

De Zwevende kapel in de buurt van Borgloon is van de hand van de kunstenaar Frits Jeuris in samenwerking met regionaal landschap Haspengouw. Het kerkje werd gemaakt uit boomstammen van oude kerselaars. Je kan de ligging van de Zwevende kapel hier vinden op de kaart.

Untitled #158

Bij het Klooster van Colen in Kerniel kan je de ronde constructie van Untitled #158 vinden van de hand van kunstenaar Aeneas Wilder. Je krijgt er een prachtig uitzicht van 360° dat wordt afgelijnd door uniforme verticale houten latjes. Het kunstwerk tracht de bezoeker het gevoel te geven van het rondwandelen in een klooster.

Twijfelgrens

Ontdek het kunstwerk van de Belgische kunstenaar Fred Eerdekens in Borgloon. Het is een geplooide lijn die – enkel wanneer je vanuit de juiste positie kijkt – het woord laat lezen. Pas als je boven op de heuvel bent zie je duidelijk het woord 'Twijfelgrens'. Je komt langs dit kunstwerk met onze wandeling Borgloon.

'Proximity Effect' in de kerk van Grootloon

In de Servatiuskerk in Groot-Loon kan je de geluidsinstallatie van de Nederlandse geluidskunstenaar Paul Devens vinden. Met behulp van luidsprekers en sensoren wordt de bezoeker meegenomen in een spel van tonen, geluiden van buitenopnames, akoestiek, echo en ruimte.

'Halo'

Belangrijkste bezienswaardigheid in het centrum van Borgloon is de pas gerestaureerde kerk Sint-Odulfus en het nieuw kunstwerk ‘HALO’. Dit is een ring die door 4 ruimtes gaat, van de hand van dezelfde kunstenaars als van het beroemde Doorkijkkerkje. Daarnaast vind je er ook het Kanunnikenhuis.

Stroopfabriek, het Fruitbelevingscentrum

Breng een bezoek aan de gerestaureerde stroopfabriek, één van de laatste restanten van de industriële verwerking van fruit tot stroop. In het belevingscentrum ontdek je het verhaal van het Haspengouwse fruit en de verwerking ervan. Deze unieke industrieel archeologische site herbergt ook het nieuwe toeristische onthaal met streekproductenshop.
Wil je een bezoekje brengen? Reserveren is verplicht, alle info via www.stroopfabriek.be

Bijzonder overnachten in de Tranendreef

In de dreef naar het kasteel van Hex kan je de druppelvormige boomtenten vinden. Van april tot en met september kan je er ook echt in slapen. Zie ligging hier
Bij de boomtenten van Nederlandse kunstenaar Dré Wapenaar in de Tranendreef vind je ook Field Furniture 'Pure Nature' van Ardie Van Bommel, een zit-, was-, toilet-, en barbecue-eenheid gebaseerd op fruitkisten die je zo vaak ziet in het Haspengouwse landschap.

Wil je graag in een boomtent overnachten? Reserveer dan via [email protected]. In een boomtent kamperen kan met 2 volwassenen en 2 (kleine) kinderen onder de 12 jaar.

 1. Ga langs bij een van de bloesembars

Een andere leuke manier om de bloesems te bewonderen is door naar een van de bloesembars te gaan. Je kan er genieten van een lekker drankje en vaak kan je er ook heerlijke streekproducten proeven. Het is verreweg de beste manier om de dag af te sluiten na een stevige wandeling of fietstocht langs de boomgaarden.

6.1. Bloesemlounge PIPO

 • Aan de Naamsesteenweg 439c in Sint-Truiden kan je de Bloesemlounge PIPO vinden waar je de bloesems kan bekijken terwijl je heerlijke streekproducten proeft en dat allemaal met livemuziek op de achtergrond.
 • PIPO is open op verschillende zondagen in de bloesemperiode.

6.2. Casa de Paja

 • Aan de Borloweg 10 aan Kerkom kan je Spaanse tapas bestellen tussen de kersenbomen. Verwacht hier niet het typische aanbod Spaanse tapas, want ze worden allemaal bereid met fruit- en streekproducten.
 • De tapasbar is elke zondag open in de bloesemperiode.

6.3. BFV Bloesembar Velm

 • Bij de Jufferstraat in Velm vind je de BFV Bloesembar. Deze bloesembar is elke dag open in de bloeiperiode en biedt de hele dag de lekkerste streekproducten aan.
 • Je kan er komen ontbijten, lunchen en zelfs van een heerlijke barbecuemaaltijd genieten. Een aanrader! Bezoek de facebook pagina

6.4. Bloemterras Le Bon Vinvant

 • Bij Le Bon Vinvant aan de Honsberg in Zepperen kan je tussen de bloesems lokale wijnen en streekbieren degusteren. Er werd ook een platform gebouwd vanwaar je over de uitgestrekte boomgaarden kan uitkijken.
 • Le Bon Vinvant is in de bloesemperiode van woensdag tot en met vrijdag open. Bezoek de facebook pagina

6.5. Loonse Loungebar 66

 • Aan de Helshovenstraat 18 in Helshoven duikt de Loonse Loungebar op tussen de boomgaarden tegenover de kapel.
 • Je kan hier een heerlijk wijntje of biertje drinken uit de regio en streekproducten en een ambachtelijk ijsje kopen. In de bloesemperiode is de bar dagelijks open.
 1. Bezoek een fruitbedrijf

De beste manier om de bloesems van dichtbij te zien is door een fruitbedrijf te bezoeken. Je komt dan ook meer te weten over de boomgaarden, van de bloesemperiode in het voorjaar tot de oogst in het najaar. Je kan sommige fruitbedrijven ook bezoeken in de zomer en dan kan je soms zelfs je eigen fruit plukken.

7.1. Fruitbedrijf Jacobs

 • In het Fruitbedrijf Jacobs in Sint-Truiden ken je niet alleen tussen de fruitbomen wandelen, maar ook de lokale imkerij bezoeken en er wordt ook mosterd gemaakt.
 • In juni en juli kan je ook je eigen kersen komen plukken. In september en oktober is het dan de beurt aan de appels.
 • Fruitbedrijf Jacobs organiseert ook leuke avondwandelingen. De fruitbomen worden verlicht met vuurkolven die je al van ver hoort knisperen en je krijgt uitleg over de fruitbomen.
 • Aan het einde van de wandeling krijg je lekkere soep voorgeschoteld en kan je genieten van livemuziek naast een houtkachel. Je moet vooraf reserveren.

7.2. Familiebedrijf PIPO

 • Bij het familiebedrijf PIPO in Sint-Truiden kan je ook een kijkje komen nemen.
 • In PIPO kan je rondwandelen tussen de appelbomen, maar ook het lokale verwerkingsbedrijf bezoeken waar van de appels lekkere confituren, sappen, stroop en siropen worden gemaakt.
 • Je kan hier voornamelijk in het voorjaar terecht.

7.4. Jorishoeve

 • Jorishoeve in Gingelom is een traditionele hoeve waar al sinds 1854 appels en peren geteeld worden. Het bedrijf legt zicht toe op een milieuvriendelijke manier van telen.
 • Je kan er in april terecht voor bloesemwandelingen en in het najaar kan je er na de wandeling ook je eigen fruit plukken.
 • Je wordt er verwelkomd met een glas appelsap of perenjenever.

7.4. PC Fruit

 • Bij het Proefcentrum Fruit in Sint-Truiden wordt niet alleen fruit geteeld, maar ook onderzoek gevoerd naar de fruitteelt in samenwerking met verschillende universiteiten.
 • PC Fruit is een groot bedrijf waar fruitbomen staan op een terrein van maar liefst 58 hectare.
 • Je kan er naast de appels, peren en kersen ook aardbeienstruiken, druivenranken en andere fruitbomen zien staan.
 • Er worden leuke gegidste rondleidingen georganiseerd.
 1. De Bloesemfeesten

 • Tijdens het bloeiseizoen worden er in Haspengouw verschillende feesten georganiseerd. Het bekendste evenement zijn de Bloesemfeesten.
 • In het kerkje van Guvelingen in Sint-Truiden worden de bloesems hier aan het begin van het seizoen gezegend.
 • Ook fietsen, tractoren en huisdieren worden gezegend om een goede oogst en voorspoed af te smeken.
 • Tijdens de Bloemenfeesten kan je ook een tractorshow bijwonen en rondwandelen op de boerenmarkt.
 1. De mooiste bezienswaardigheden in Haspengouw

Je zou haast vergeten dat er in Haspengouw ook veel schattige dorpjes en historische bezienswaardigheden liggen.

9.1.Tongeren

Met onze stadswandeling door Tongeren leer je de oudste stad van België beter kennen. Je vindt er onder andere het oudste Begijnhof van de Benelux, een pittoresk gebouw dat een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO kon veroveren. Ook het Teseum is een belangrijke bezienswaardigheid en in het Gallo-Romeins museum kan je de geschiedenis van de stad induiken.

9.2. Sint-Truiden

Sint-Truiden is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de regio. We hebben een stadswandeling door Sint-Truiden uitgestippeld die je langs de bekendste bezienswaardigheden brengt. Je passeert onder andere het Begijnhof en de Begijnhofkerk die beide op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Op de Grote Markt kan je een lekker streekbiertje proeven op een van de gezellige terrassen.

9.3. Borgloon

Borgloon is een minder bekende stad, maar je kan er ook heel wat historische bezienswaardigheden bezoeken. Tijdens onze wandeling in Borgloon passeer je onder andere de oude middeleeuwse stadsmuur en ook het 17de-eeuwse stadhuis.

Belangrijkste bezienswaardigheid in het centrum van Borgloon is de pas gerestaureerde kerk Sint-Odulfus. Er is een nieuw kunstwerk toegevoegd, ‘HALO’, dit is van de hand van dezelfde kunstenaars als van het beroemde Doorkijkkerkje. Daarnaast vind je er ook het Kanunnikenhuis.

9.4 Alden Biesen

In Bilzen kan je het kasteel van Alden Biesen bezoeken. Je kan er deelnemen aan de Bilzen Mysteries, een avondspektakel waarbij je met een tablet en koptelefoon het kasteelterrein verkent. Je kan er het hele jaar door van vrijdag tot en met maandag terecht en in de vakantieperiodes opent het kasteel dagelijks de deuren.

Wil je graag een leuke activiteit doen? Dan zijn de Bilzen Mysteries zeker een aanrader.
Het complot speelt zicht af op het domein van Alden-Biesen. Het is de bedoeling om aan de hand van een misdaadverhaal, dat zich afspeelt op het domein van Alden-Biesen, te achterhalen wat er precies is gebeurd. Op het domein vind je tal van tips, aanwijzingen en sporen die je naar verhaal achter het mysterie leiden. Ook ideaal om te doen met kinderen, reken op ongeveer 1,5 uur om het spel te spelen. Tickets boek je vooraf op de website van Bilzen Mysteries.

9.5 Breng een bezoekje aan de brouwerijen

Haspengouw telt enkele brouwerijen waar je een interessante rondleiding kan krijgen maar waar je vooral ook kan proeven van de lekkere ambachtelijke bieren! Maak kennis met de 'Bink' van brouwerij Kerkom en leer meer over de geschiedenis van brouwerij Wilderen.

Brouwerij Kerkom

Een hoeve met groot terras, een brasserie volledig in harmonie met de gebouwen en een ruime keuze aan eigen bieren: de grote troeven van Brouwerij Kerkom. Vooral de vele soorten bieren zal je weten te waarderen. Blond, bruin, kriek, abdijbieren dubbel of tripel, je zal je favoriet ongetwijfeld vinden. De meest bekende merknaam is het biertje 'Bink' met 5,5% tot 7,1% percentages alcohol. Ga zeker eens langs en proef!

 • Van april tot oktober: vanaf 11 uur open, gesloten op maandag en dinsdag
 • Van oktober tot maart: open donderdag tot zondag en op feestdagen vanaf 13 uur
 • Meer info? Bezoek de website.

Brouwerij Wilderen

Een andere brouwerij dat de moeite waard is om te bezoeken is brouwerij Wilderen. Hier gaat de geschiedenis terug tot midden 17e eeuw wanneer bier brouwen nog een van de winstgevende winterse nevenactiviteiten was in tal van boerderijen. Neem de tijd om de heerlijk bieren van het huis te proeven. “Wilderen Goud” is een van hun favorieten, een goudkleurig bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 6,2%. Let op het bijzondere bierglas, totaal afwijkend van de klassieke ontwerpen!

 • Van april tot september: open vanaf 13 uur, gesloten op maandag
 • Van oktober tot maart: open vanaf vrijdag 19u en tijdens weekend vanaf 13 uur
 • Meer info? Bezoek de website.

9.6 Kasteel Hex

Het prachtige kasteel Hex staat bekend voor zijn rozentuinen en zijn moestuin met tal van oude groenten. Tweemaal per jaar kan je hier terecht voor grootse rozenfestivals. Ook het kasteel is uniek door zijn decoratieve inrichting en meubilair. Alleen de tuinen zijn toegankelijk tijdens de rozenfestivals. Het kasteel dateert van de 18de eeuw en was een voormalig jachtverblijf van de prins-bisschop van Luik.

 1. Waar overnachten in Haspengouw?

Ontdek het charmante verblijf Villa Copis in Borgloon. Hotel Villa Copis zit verscholen in een gracieus historisch pand met adembenemende kamers en beschikt over een prachtige tuin waar je helemaal tot rust kan komen na je verkenning. Gastvrouw Veerle helpt je graag met oog voor detail: van inrichting tot bediening, van het glaasje lokale appelcider als welkomstdrankje tot het heerlijke ontbijtbuffet, tot in de puntjes verzorgd!

Nog meer verblijven in Haspengouw? Lees hier onze 10 favoriete hotels en B&B's in de regio.

 1. Download onze gratis reisgids Haspengouw

Nog meer zien in Haspengouw? Download onze gratis reisgids Haspengouw en ga zelf op ontdekking. We hebben in de reisgids drie wandelroutes, twee fietsroutes en een mooie autorondreis door de boomgaarden van Haspengouw uitgestippeld.

Haspengouw

Gratis reisgids Haspengouw downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 18 april 2024 - declerck

de wandeling vertrekkende vanuit station st-truiden kiest men best niet de parking station zelf want is een dure bedoening ...

- 15 april 2024 - Bart

Fietstocht van Alden Biesen was echt de moeite en we deden hem op het juiste moment, met de bloesems in bloei. De beschrijving was perfect en fietsen op knooppunten is super gemakkelijk.

- 4 april 2024 - T Geertzen

prima

- 1 april 2024 - Herman Geeurickx

Met de info in de gids is het pas echt verblijven tussen de bloesems in Haspengouw. Bedankt voor de info en gefeliciteerd voor de moeite en de opvolging.

- 12 januari 2024 - C

Superfijn, gaan er zeker gebruik van maken en genieten

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?