Citytrip Venetië bezoeken? 20 x bezienswaardigheden + tips & reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 5

Citytrip Venetië bezoeken? 20 x bezienswaardigheden + tips & reisgids

31 mei 2019 in Venetië0 reacties

Venetië: de stad van de kanalen, de gondels en de romantiek. De Italiaanse stad staat op de bucketlist van veel romantische zielen en terecht! Venetië staat (en drijft) vol bezienswaardigheden die je te voet of met de gondel kan bereiken

Wij hebben een aantal must-see plekjes voor jou op een rijtje gezet en geven je ook een aantal handige tips om het meeste te halen uit je bezoek aan de drukbezochte en dure stad. Hoe wachtrijen overslaan + tickets online boeken?

Lees ook onze update: vanaf nu dien je toegangsgeld te betalen als je Venetië bezoekt.

Tickets voor je bezoek Venetië + wachtrijen vermijden

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice City Pass €51, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + 16 kerkjes + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice City Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online vanaf € 10.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het volledige aanbod cruises.

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië.

Ga mee met de Secret Itineraries tour, waarbij je voor een goed uur onder leiding van een gids mee gaat naar geheime ruimtes in het Dogepaleis en de gevangenis, en waarbij je ook de standaard toegang krijgt tot het museum.

Inhoud artikel

 1. Begin op het Piazza San Marco

Het San-Marcoplein is het hart van Venetië en één van de drukst bezochte plekken van de stad. Laat je tijdens je citytrip Venetië zeker niet tegenhouden door de horden toeristen op het plein, want de plek is een bezoekje zeker waard. Je vindt er alle cafés en restaurants en ook de beroemde San-Marcobasiliek. Het is daarom de ideale plek om je wandeling door Venetië te starten.

 1. Biblioteca Marciana

De Biblioteca Marciana is één van de oudste bibliotheken van Italië. De bibliotheek herbergt een indrukwekkende collectie boeken waaronder een erg omvangrijke verzameling eeuwenoude manuscripten. Er liggen bijna 25 000 boeken die dateren uit de 15e en 16e eeuw. De bibliotheek staat op het San Marcoplein en is dus makkelijk te vinden. De ideale uitstap tijdens je citytrip voor boekenwurmen!

 1. Bezoek de Basilica di San Marco tijdens je citytrip

De basiliek van San Marco is de grootste kerk van Venetië en één van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Je kan de basiliek dan ook haast niet missen. De kerk staat aan het San-Marcoplein en heeft de bijnaam Chiesa d’Oro gekregen door de vele goudgekleurde decoraties in de kerk. De basiliek is een symbool van de rijkdom en de macht die Venetië in de middeleeuwen had.

 • De kathedraal is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 09:30 en 17:00
 • Elke zondag en feestdag van 14:00 tot 16:00 in het winterseizoen en tot 17:00 in het zomerseizoen.
 • De basiliek is gratis te bezoeken.
 1. Neem een kijkje in het Dogenpaleis langs de Brug der Zuchten

Het Dogepaleis was jarenlang het huis van de leiders van de Venetiaanse Republiek en dus het middelpunt van de macht van de stad. Dit majestueuze gebouw staat naast de San-Marcobasiliek en heeft niet alleen een prachtige gevel, maar ook heel wat eeuwenoude kamers die bijzonder gedetailleerd versierd zijn. Het Dogepaleis hangt ook vol historische schilderijen.

Naast het paleis liggen de donkere gevangenissen van de stad die je kan bereiken via het Dogepaleis langs de bekende Brug der Zuchten, één van de meest gefotografeerde plekken van de stad en een must-see tijdens je citytrip Venetië.

Het Dogepaleis is dagelijks open van 08:30 tot 17:30 in het winterseizoen en van 08:30 tot 19:00 in de zomer.

Ga mee met de Secret Itineraries tour, waarbij je voor een goed uur onder leiding van een gids mee gaat naar geheime ruimtes in het Dogepaleis en de gevangenis, en waarbij je ook de standaard toegang krijgt tot het museum. Boek hier je tickets online.

 1. Beklim de Scala del Bovolo

Het Palazzo Contarini del Bovolo of het Scala del Bovolo was het familiepaleis van één van de rijkste families van Venetië. Het knap staaltje architectuur getuigt van de macht en rijkdom van de stad. De absolute blikvanger in het gebouw is de prachtige spiraaltrap. Je kan het gebouw ook beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad.

 1. Vaar naar de Santa Maria della Salute

De gigantische koepel van de kerk Santa Maria della Salute domineert het straatbeeld van Venetië. Een bezoekje aan de basiliek mag je dan ook zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Venetië. De basiliek ligt aan de overkant van de Canal Grande van het San-Marcoplein. Je kan de basiliek het beste bereiken met de Vaporetto, de waterbus.

Onze tip: Boek je tickets voor de Vaporetto online en bespaar aardig wat centen uit!
 1. Bezoek de Torre dell’Orologio

De Torre dell’Orologio staat vlak naast de San-Marcobasiliek en springt meteen in het oog. Het gebouw dateert uit de vijftiende eeuw en heeft een bijzondere voorgevel. Het is vooral het blauw-gouden uurwerk dat meteen opvalt. De wijzers geven niet alleen het tijdstip aan, maar tonen ook de sterrenbeelden.

Er staan ook een aantal beelden op de gevel en bovenop de toren staat een grote klok die elke twee uren aangeslagen wordt door twee beelden.

 1. Volg de massa naar de Rialto-brug

De Rialto-brug is één van de beroemdste en ook één van de grootste bruggen van Venetië. Bovenop de brug heb je een prachtig uitzicht over het Canal Grande. De brug doet niet alleen dienst als oversteekplaats, maar ook als kleine winkelstraat. In de kraampjes op de brug kan je zowel kleine souvenirs als luxeproducten aanschaffen. Probeer je ook even tussen de andere toeristen door te wurmen om over de railing te kunnen kijken.

 1. Zoek de rust in Cannaregio en Castello

De wijk Cannaregio is een rustig en gezellig wijkje, de ideale plek waar je tijdens je citytrip Venetië even aan de drukte van de rest van de stad kan ontkomen. Je vindt er de wat minder dure restaurants waar je heerlijk kan eten. Hier eet je als een echte Venetiaan en kom je tussen de lokale bevolking terecht. Ook in de wijk Castello kom je een authentieker Venetië tegen zonder grote horden toeristen.

 1. De Joodse wijk Ghetto Ebraico

Ghetto Ebraico is de Joodse wijk van Venetië en ligt in de noordelijke wijk Cannaregio. De wijk is het decor van een bijzonder stukje Venetiaanse geschiedenis. Toen de Joden in de 16e eeuw uit Spanje verdreven werden, werd officieel vastgelegd dat de Joden in Venetië welkom waren in dit deel van de stad. Zo ontstond de Ghetto Ebraico, een apart Joods eilandje dat slechts via 2 bruggen bereikbaar was. 's Nachts werden grote hekkens op de bruggen geplaatst zodat niemand van het eiland kon. De Joden kregen pas volwaardig burgerschap in 1818. Het is trouwens ook de enige plek in Venetië waar gebouwen van 6 verdiepingen hoog gebouwd mochten worden. Middenin de wijk kan je het Joods Museum bezoeken, een interessant stukje Venetië.

 1. Vaar mee met de authentieke gondels

Een citytrip naar Venetië kan natuurlijk niet zonder mee te varen met een traditionele gondel. Een gondelrit kan iets duurder uitvallen, maar de boottocht is een unieke ervaring. Met een beetje geluk heeft je gondelier in zijn typische streepjesoutfit ook nog eens een fantastische zangstem!

Je vindt de authentieke gondels niet alleen op het water maar ook in de squeri, de speciale werkplaatsen waar de gondels gemaakt worden. Er zijn niet heel veel squeri meer over, maar het is zeker een aanrader om een van de gondelwerkplaatsen te bezoeken. Op die manier leer je over al het werk dat in de bouw van zo’n traditionele gondel kruipt.

Onze tip: koop vooraf online je tickets voor een (gedeelde) gondelvaart, zo kan je meteen van je tocht over de Venetiaanse kanalen genieten en geld besparen.
 1. Campo Santa Margeritha

Het Campo Santa Margherita is een plein middenin de wijk Dorsoduro, de studentenbuurt van Venetië. Het leuke is dat je er niet alleen andere toeristen zal tegenkomen, maar ook locals en vooral veel studenten. Er heerst een jonge en hippe sfeer en er is altijd wel iets te doen. Campo Santa Margherita is de ideale plek om even de benen te laten rusten op een terrasje. Je vindt er veel cafeetjes en enkele restaurants waar je aan redelijke prijzen iets kan eten of drinken!

 1. Bezoek Murano

Murano is één van de eilandjes in de baai van Venetië en lijkt op een kleinere versie van de stad zelf. Murano is dooraderd met kanalen en je vindt er mooie bruggen en gezellige straatjes. Het eilandje staat vooral bekend om het indrukwekkende glaswerk.

Je kan er zien hoe het glas geblazen wordt en je kan knappe glazen kunstwerken bewonderen in het glasmuseum. Vergeet ook zeker niet om in één van de vele souvenirwinkels zelf een stukje authentiek Murano-glas mét stempel aan te schaffen. Tickets en tours naar Murano online kopen, zo kan je het maximale halen uit je citytrip Venetië.

 1. En bezoek ook Burano

In de baai voor Venetië ligt even voorbij Murano het nog kleinere eilandje Burano. Ook op dit eiland kan je ook in kleine straatjes en langs kanaaltjes wandelen, maar Burano staat vooral bekend omwille van de vele kleurrijke huizen en het authentieke kantwerk. Het kant wordt overal op het eiland gemaakt en verkocht. Koop je tickets naar Burano online.

Onze tip: Bezoek Burano met een georganiseerde daguitstap? Gemakkelijk zo hoef je zelf niets te regelen, zonder stress op stap!
 1. Verdwaal in de Venetiaanse steegjes

Trek er tijdens je citytrip Venetië op uit en wandel door de minder bezochte straten en steegjes om het authentiekere Venetië te leren kennen. Je zal er langs en over kleinere kanaaltjes wandelen tussen indrukwekkende gevels waartussen de was gespannen hangt. In de minder bekende steegjes kom je iets minder toeristen tegen.

Onze tip: Download onze gratis stadswandeling door Venetië, zo kom je langs alle top bezienswaardigheden maar ontdek je ook de smalle steegjes waar toeristen niet komen.
 1. Het dodeneiland Isola di San Michele

Isola di San Michele is een eiland dat dienst doet als begraafplaats. Het eiland heeft een ander karakter dan de rest van de stad door de grote stenen muur die het kerkhof omringt. Het kerkhof wordt nog steeds gebruikt. De doden worden dan met een zwarte rouwgondel naar het eiland gebracht waar ze hun laatste rustplaats vinden. Vandaag worden er vooral beroemde Venetiërs begraven. Het is de ideale uitstap als je even de klassieke bezienswaardigheden en de grote horden toeristen tijdens je citytrip achter je wil laten. Het dodeneiland werd namelijk nog niet ontdekt door de grote massa. Het kerkhof heeft een erg speciaal karakter en is zeker een bezoekje waard.

 1. Moderne kunst in het Peggy Guggenheim museum

In Venetië vind je één van de vestigingen van de Solomon R. Guggenheim Foundation, de Peggy Guggenheim Collection. Peggy Guggenheim woonde hier voor lange tijd en stelde regelmatig moderne kunst uit haar persoonlijke collectie tentoon. Na haar dood besliste de Foundation om de tentoonstellingen te blijven organiseren. Zowel binnen als buiten het gebouw vind je veel moderne kunstwerken van onder andere Picasso, Marcel Duchamp en Albert Gleizes.

 1. Ga voor het mooiste uitzicht naar T Fondaco dei Tedeschi

T Fondaco dei Tedeschi is het grote winkelcentrum van Venetië waar elke modeliefhebber zeker eens naar toe zou moeten. Toch is een bezoekje ook voor minder modebewuste toeristen interessant, want vanop het dakterras van het gebouw heb je een prachtig uitzicht over Venetië. Hou er wel rekening mee dat je vooraf (gratis) tickets moet ophalen waarbij je ook een bepaald tijdstip moet kiezen om op het dakterras te gaan.

 1. De Libreria Alta Acqua

Een minder bekend plekje in Venetië is de Libreria Alta Acqua, een boekenzaak die er wat rommelig, maar daardoor ook heel gezellig uitziet. In de boekenzaak kom je vaak ook nog één van de vier katten van eigenaar Luigi Frizzo tegen. In het midden van de winkel liggen er ook liggen enkele boten. Vergeet ook niet het boekentrapje op het buitenplein te beklimmen voor een mooi uitzicht over het kanaal.

 1. Tips voor je bezoek en citytrip Venetië

20.1. Bezoek Venetië buiten het hoogseizoen

Venetië is erg toeristisch en kan daarom in de drukkere perioden een beetje ontgoochelen. De drukste maanden zijn van mei tot en met september. Kies bijvoorbeeld voor het warme en rustigere voorjaar.

20.2. Koop een flesje water om gebruik te kunnen maken van het toilet

De openbare toiletten in Venetië kosten anderhalve euro per bezoek en bij cafés en restaurants mag je over het algemeen alleen gebruik maken van de toiletten als je iets koopt. Koop daarom een flesje water in een café en ga terwijl naar het toilet. Zo heb je iets te drinken en kan je gebruik maken van een proper toilet.

20.3. Draag goede stevige schoenen

In Venetië zijn overal trappen en bruggen die de kronkelende steegjes met elkaar verbinden. Het is daarom een goed idee om stevige schoenen aan te trekken. Download zeker onze gratis stadswandeling Venetië zo ontdek je het mooiste van de stad en kan je uittesten of het wel degelijk goede wandelschoenen zijn :-) !

20.4. Koop een dagkaart voor de Vaporetto + tickets online

De Vaporetto is een soort waterbus die je naar veel plekken in de stad kan brengen. Het is een goede manier om Venetië te bezoeken. Wanneer je meer dan 3 x keer gebruik zal maken van deze boot is het aan te raden om een dagkaart aan te schaffen en alle plekjes waarvoor je de boot nodig hebt op dezelfde dag te bezoeken. Je kan je tickets voor de Vaporetto ook online boeken.

Koop je tickets voor de belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië online, zo hoef je geen tijd te verliezen in de (laaaange) wachtrijen + je bent zeker dat je binnen kan. Venetië is soms zo druk dat bepaalde bezienswaardigheden reeds volledig uitverkocht zijn. Zonde natuurlijk dat je niet zou binnen kunnen. Koop je tickets online.

20.5. Zoek de goedkope accommodatie buiten het hart van Venetië

Verblijf net buiten Venetië om geld te besparen. Het openbaar vervoer naar en van Venetië is heel betaalbaar, terwijl de hotels in de stad dat helemaal niet zijn. Probeer bijvoorbeeld een hotel te vinden in Mestre of op Lido. Wil je toch in Venetië verblijven? Kies dan voor één van de rustigere buitenwijken van de stad. Nog meer hotels en appartementen kan je hier vinden.

20.6. Ga vanaf het vliegveld over het water

 • Wanneer je met het vliegtuig naar Venetië gaat, kom je aan op de luchthaven Marco Polo of de iets verdere luchthaven Treviso.
 • Vanaf beide luchthavens kan je met de taxi of shuttlebus naar Venetië stad. Koop je tickets voordelig online.
 • Leukere opties zijn de trein vanaf Treviso Airport of de boten vanaf de luchthaven Marco Polo.
 • Met de trein steek je de lagune over naar Venezia Santa Lucia waar je meteen op de Vaporetto kan stappen op het Canal Grande.
 • Vanaf Marco Polo kan je op de veerboot Alilaguna of op de watertaxi stappen. Zo leer je de stad meteen vanop het water kennen.
Onze tip: Van de luchthaven naar het centrum van Venetië? Boek je busticket of (water)taxi online.

20.7. Toegangsgeld om Venetië te bezoeken (update mei 2019)

Wie Venetië bezoekt moet vanaf nu toegangsgeld betalen dat varieert tussen de 3 en 10 EUR. Indien u logeert op het eiland zelf hoef je dit niet te betalen. Je moet immers al een verblijfstaks betalen in het hotel.

Ben je een dagjestoerist dan betaal je in 2019 een toegangsgeld van 6 EUR/dag.
Vanaf 2020 zal het toegangsgeld variëren naargelang het seizoen. In het laagseizoen 3 EUR, normale seizoen 8 EUR en hoogseizoen 10 EUR. Hoe de inning van deze toegangsgelden verloopt is niet duidelijk en wisselt voortdurend. Lees regelmatig deze blog voor meer info.

 1. Waar overnachten in Venetië (met korting)

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Venetië? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).
Bekijk ook onze selectie van favoriete hotels Venetië (van goedkoop tot luxe)

Booking.com

 1. Filmpje: prachtige beelden van Venetië

Dit filmpje geeft met de hulp van indrukwekkende luchtbeelden de schoonheid van Venetië weer. Bekijk het korte filmpje om de smaak helemaal te pakken te krijgen. Om de romantische stad te verkennen, zal je natuurlijk zelf naar Venetië moeten reizen!

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis preview reisgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis preview reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?