30 x bezienswaardigheden Venetië + wat te doen bij je bezoek? Alle info & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 5

30 x bezienswaardigheden Venetië + wat te doen bij je bezoek? Alle info & tickets

31 augustus 2023 in Venetië5 reacties

Alle highlights en bezienswaardigheden in Venetië + praktische tips

Venetië: de stad van de kanalen, de gondels en de romantiek. De Italiaanse stad staat op de bucketlist van veel romantische zielen en terecht! Venetië staat (en drijft) vol bezienswaardigheden die je te voet of met de gondel kan verkennen.

Wij hebben mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Venetië voor jou op een rijtje gezet en enkele handige tips om het meeste te halen uit je bezoek aan de drukbezochte en dure stad. Hoe wachtrijen overslaan + tickets voor bezienswaardigheden in Venetië online boeken?

Tickets voor je bezoek Venetië + wachtrijen vermijden

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of monumenten bezoeken? Koop een Venice Pass, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gebruik maken van het openbaar vervoer & watertaxi's + toegang tot het Dogepaleis + gondelvaart + de belangrijkste musea. De Venice City Pass is er voor 24u, 48u of 72u (kan je kiezen na het invullen van je datum). Klik hier en boek je Venice Pass online.

Enkel openbaar vervoer boeken? Boek je Vaporetto bootticket voor het openbaar vervoer online.
Wil je liever een cruise doen in Venetië? Bekijk hier het deze rondvaart op het kanaal Grande.

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Venetië. Boek je ticket hier online.

Inhoud artikel

 1. Begin op het Piazza San Marco

Het San-Marcoplein is het hart van Venetië en één van de drukst bezochte plekken van de stad. Laat je tijdens je stedentrip Venetië zeker niet tegenhouden door de horden toeristen op het plein, want de plek is een bezoekje zeker waard.

Je vindt er allerlei gezellige cafés en restaurants en ook de beroemde San-Marcobasiliek maar ook tal van boeiende musea die een bezoekje waard zijn. Het is daarom de ideale plek om je wandeling door Venetië te starten. Dit plein is een bijzondere plek tijdens het Carnaval van Venetië.

TIP: Wil je graag meerdere musea bezoeken op Piazza San Marco? Dan kan je best een Venetië museumpas aankopen waarmee je zowel het Dogepaleis als Museo Archeologico, de Bibliotheca en Museo Correr binnen mag, alsook tal van andere Venetiaanse musea. Bestel hier je Museumpas online.

 1. Biblioteca Marciana

De Biblioteca Marciana is één van de oudste bibliotheken van Italië. De bibliotheek herbergt een indrukwekkende collectie boeken waaronder een erg omvangrijke verzameling eeuwenoude manuscripten. Er liggen bijna 25 000 boeken die dateren uit de 15e en 16e eeuw. De bibliotheek staat op het San Marcoplein en is dus makkelijk te vinden. De ideale uitstap tijdens je citytrip in Venetië voor boekenwurmen!

 1. Bezoek de Basilica di San Marco tijdens je citytrip

De basiliek van San Marco is de grootste kerk van Venetië en één van de grootste bezienswaardigheden van de stad. Je kan de basiliek dan ook haast niet missen. De kerk staat aan het San-Marcoplein en heeft de bijnaam Chiesa d’Oro gekregen door de vele goudgekleurde decoraties in de kerk. De basiliek is een symbool van de rijkdom en de macht die Venetië in de middeleeuwen had.

Enkele pronkstukken in de basiliek zijn de indrukwekkende façade met marmeren pilaren en bogen om de bronzen deuren, de Pala d’Oro (gouden altaarstuk versierd met 1300 parels, 300 saffieren, 300 smaragden en 400 granaatstenen en 100 amethisten), de Tesoro (schatkamer met heilige overblijfselen en schatten) en de Loggia dei Cavalli. Je kan je bezoek aan de basiliek afsluiten met een bezoek aan het Museum Marciano waar je de Quadriga kan bezichtigen.

Praktische info voor je bezoek aan de basiliek

 • De kathedraal is elke maandag tot en met zaterdag open tussen 09:30 en 17:00
 • Elke zondag en feestdag van 14utot 16u in het winterseizoen en tot 17u in het zomerseizoen.
 • De basiliek is gratis te bezoeken.

TICKETS: Er worden verschillende rondleiding door de basiliek georganiseerd. Je kan best je toegangsticket tot de San Marco Basiliek online kopen zodat je lange wachtrijen kan vermijden.

Dogepaleis bezoeken samen het de basiliek? Kies dan voor een combiticket voor het Dogepaleis en de San Marco Basiliek. Zo geniet je van toegang tot beide gebouwen.

 1. Campanile di San Marco

De Campanile di San Marco is de iconische hoge toren met de rode bakstenen en het groene dak naast de basiliek van San Marco. Helemaal bovenop de torenspits prijkt een gouden engel. Voor deze toren in de 16e eeuw werd verhoogd en omgebouwd tot klokkentoren, deed hij dienst als vuurtoren.

De huidige toren dateert echter van de 20e eeuw. De vroegere toren stortte in en het zou bijna 10 jaar duren om hem herop te bouwen en zijn oorspronkelijke uitzicht terug te geven. Je kan de toren ook zelf beklimmen voor 10€ en in ruil daarvoor krijg je boven een schitterend uitzicht over de stad en de lagune. Ook het vermelden waard zijn de vele mozaïeken in de toren zelf. Het is zeker geen saaie trap naar boven toe.

 1. Neem een kijkje in het Dogepaleis langs de Brug der Zuchten

Het Dogepaleis was jarenlang het huis van de leiders van de Venetiaanse Republiek en dus het middelpunt van de macht van de stad. Dit majestueuze gebouw staat naast de San-Marcobasiliek en heeft niet alleen een prachtige gevel, maar ook heel wat eeuwenoude kamers die bijzonder gedetailleerd versierd zijn. Het Dogepaleis hangt ook vol historische schilderijen.

Naast het paleis liggen de donkere gevangenissen van de stad die je kan bereiken via het Dogepaleis langs de bekende Brug der Zuchten, één van de meest gefotografeerde plekken van de stad en een must-see tijdens je citytrip Venetië.

 • Het Dogepaleis is dagelijks open van 8u30 tot 17u30 in het winterseizoen en van 8u30 tot 19u in de zomer.

Ga mee met de Secret Itineraries tour €82, waarbij je voor een goed uur onder leiding van een gids mee gaat naar geheime ruimtes in het Dogepaleis en de gevangenis, en waarbij je ook de standaard toegang krijgt tot het museum. Boek hier je tickets online voor €28.

 1. Beklim de Scala del Bovolo

Het Palazzo Contarini del Bovolo of het Scala del Bovolo was het familiepaleis van één van de rijkste families van Venetië. Het knap staaltje architectuur getuigt van de macht en rijkdom van de stad. De absolute blikvanger in het gebouw is de prachtige spiraaltrap in renaissancistische stijl. Je kan de 28 meter hoge traptoren beklimmen voor een prachtig uitzicht over de stad. Je kan onder andere de indrukwekkende groene koepels van de San Marcobasiliek en de Campanile di San Marco zien.

 1. Vaar naar de Santa Maria della Salute

De gigantische koepel van de kerk Santa Maria della Salute domineert het straatbeeld van Venetië. Een bezoekje aan de basiliek mag je dan ook zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Venetië. De basiliek ligt aan de overkant van de Canal Grande van het San-Marcoplein. Je kan de basiliek het beste bereiken met de Vaporetto, de waterbus.

Onze tip: Boek je tickets voor de Vaporetto online vanaf € 10 en bespaar aardig wat centen uit!
 1. Bezoek de Torre dell’Orologio

De Torre dell’Orologio staat vlak naast de San-Marcobasiliek en springt meteen in het oog. Het gebouw dateert uit de vijftiende eeuw en heeft een bijzondere voorgevel. Het is vooral het blauw-gouden uurwerk dat meteen opvalt. De wijzers geven niet alleen het tijdstip aan, maar tonen ook de sterrenbeelden.

Er staan ook een aantal beelden op de gevel en bovenop de toren staat een grote klok die elke twee uren aangeslagen wordt door twee beelden.

 1. Volg de massa naar de Rialto-brug

De Rialtobrug is één van de beroemdste en ook één van de grootste bruggen van Venetië. Bovenop de brug heb je een prachtig uitzicht over het Canal Grande. De brug doet niet alleen dienst als oversteekplaats, maar ook als kleine winkelstraat. In de kraampjes op de brug kan je zowel kleine souvenirs als luxeproducten aanschaffen. Probeer je ook even tussen de andere toeristen door te wurmen om over de railing te kunnen kijken.

TIP: Wil je graag Venetië zien zonder de toeristenmassa? Ga mee met een wandeling door Venetië vanaf € 18, of mag het wat griezeliger zijn? Dan kan je ook met een spooktour langs de Rialto brug en San Marco € 25.

 1. Proef de authentieke smaken van Venetië in de Mercati di Rialto

In de buurt van de imposante Rialtobrug, bevindt zich ook de beroemde Mercati di Rialto. De Mercati di Rialto is de grootste markt van Venetië en is vooral bekend van de verse vis die je in de gotische overdekte markthallen Mercato al Pesce al Minute kan vinden. Een reeks overdekte hallen vol net gevangen vis uit de nabijgelegen lagune. Uiteraard kan je er ook terecht voor lekkere verse groenten, fruit, specerijen, vlees en tal van andere (streek)producten. Verser dan hier zal je niet vinden. Kortom, als je de authentieke smaken van de regio Veneto wil ontdekken, dan ben je hier aan het goede adres.

 1. Zoek de rust in Cannaregio en Castello

De wijk Cannaregio is een rustig en gezellig wijkje, de ideale plek waar je tijdens je stedentrip Venetië even aan de drukte van de rest van de stad kan ontkomen. Cannaregio was ooit dé wijk waar de joden van Venetië woonden. Het is zelfs het oudste Joodse getto van Europa en het is hier waar de term getto als synoniem voor joodse wijk ontstond.

Verder zal je merken dat het hier echt authentiek is. Veruit het bekendste gebouw in Cannaregio is Ca’ d’Oro (ook wel gekend als het Gouden Huis). Je vindt er ook wat minder dure restaurants waar je heerlijk kan eten. Hier eet je als een echte Venetiaan en kom je tussen de lokale bevolking terecht. Ook in de wijk Castello kom je een authentieker Venetië tegen zonder grote horden toeristen.

VERBLIJFTIP: Wil je graag overnachten in deze wijk? Boek een verblijf in het Hotel Marte waarvan sommige kamers uitkijken op de romantische grachten van Venetië. Meer info en boeken.

 1. De Joodse wijk Ghetto Ebraico

Ghetto Ebraico is de Joodse wijk van Venetië en ligt in de noordelijke wijk Cannaregio. De wijk is het decor van een bijzonder stukje Venetiaanse geschiedenis. Toen de Joden in de 16e eeuw uit Spanje verdreven werden, werd officieel vastgelegd dat de Joden in Venetië welkom waren in dit deel van de stad. Zo ontstond de Ghetto Ebraico, een apart Joods eilandje dat slechts via 2 bruggen bereikbaar was.

's Nachts werden grote hekkens op de bruggen geplaatst zodat niemand van het eiland kon. De Joden kregen pas volwaardig burgerschap in 1818. Het is trouwens ook de enige plek in Venetië waar gebouwen van 6 verdiepingen hoog gebouwd mochten worden. Middenin de wijk kan je het Joods Museum bezoeken, een interessant stukje Venetië.

 1. Vaar met een gondel door Venetië

Een citytrip naar Venetië kan natuurlijk niet zonder mee te varen met een traditionele gondel. Een gondelrit kan iets duurder uitvallen, maar de boottocht is een unieke ervaring. Met een beetje geluk heeft je gondelier in zijn typische streepjesoutfit ook nog eens een fantastische zangstem!

Je vindt de authentieke gondels niet alleen op het water maar ook in de squeri, de speciale werkplaatsen waar de gondels gemaakt worden. Er zijn niet heel veel squeri meer over, maar het is zeker een aanrader om een van de gondelwerkplaatsen te bezoeken. Op die manier leer je over al het werk dat in de bouw van zo’n traditionele gondel kruipt. Breng zeker eens een bezoekje aan een van de bekendste plekjes in Dorsoduro: Squero di San Trovaso waar de typische Venetiaanse gondels gerepareerd worden.

Onze tip: Koop vooraf online je tickets voor een (gedeelde) gondelvaart in Venetië, zo kan je meteen van je tocht over de Venetiaanse kanalen genieten en geld besparen.
 1. Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

De San Marcobasiliek mag je tijdens je bezoek aan Venetië natuurlijk niet missen, maar dat geldt eigenlijk ook voor deze Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. De kerk dateert uit de 14e eeuw en is gotisch van stijl. Het is een van de grootste kerken van Venetië. Het gebouw zelf is indrukwekkend, maar dat zijn de kunstschatten die je er kan bewonderen nog meer.

 • De meeste bezoekers komen vooral voor een van Titiaans beroemdste schilderijen: Madonna di Ca’Pesaro.
 • Je vindt er verder ook nog een opvallend werk van Bellini in de sacristie.
 • Het grafmonument van de Venetiaanse beeldhouwer Antonio Canova, een grote stenen piramide, zal je ook zeker niet missen. Zijn hart wordt erin bewaard.
 • En recht tegenover de piramide vind je de laatste rustplaats van schilder Titiaan en nog wat verderop ligt de beroemde componist Monteverdi begraven.
 1. Campo Santa Margeritha

Het Campo Santa Margherita is een plein middenin de wijk Dorsoduro, de studentenbuurt van Venetië. Het leuke is dat je er niet alleen andere toeristen zal tegenkomen, maar ook locals en vooral veel studenten. Er heerst een jonge en hippe sfeer en er is altijd wel iets te doen. Campo Santa Margherita is de ideale plek om even de benen te laten rusten op een terrasje. Je vindt er veel cafeetjes en enkele restaurants waar je aan redelijke prijzen iets kan eten of drinken!

 1. Bezoek Murano

Murano is één van de eilandjes in de baai van Venetië en lijkt op een kleinere versie van de stad zelf. Murano is dooraderd met kanalen en je vindt er mooie bruggen en gezellige straatjes. Het eilandje staat vooral bekend om het indrukwekkende glaswerk.

DAGUITSTAP: Je kan er zien hoe het glas geblazen wordt en je kan knappe glazen kunstwerken bewonderen in het glasmuseum. Vergeet ook zeker niet om in één van de vele souvenirwinkels zelf een stukje authentiek Murano-glas mét stempel aan te schaffen. Tickets en tours naar Murano online kopen € 20, zo kan je het maximale halen uit je citytrip Venetië.

 1. En bezoek ook Burano

In de baai voor Venetië ligt even voorbij Murano het nog kleinere eilandje Burano. Ook op dit eiland kan je ook in kleine straatjes en langs kanaaltjes wandelen, maar Burano staat vooral bekend omwille van de vele kleurrijke huizen en het authentieke kantwerk. Het kant wordt overal op het eiland gemaakt en verkocht. Koop je tickets naar Burano online.

Onze tip: Bezoek Burano met een georganiseerde daguitstap vanaf € 18? Gemakkelijk zo hoef je zelf niets te regelen, zonder stress op stap!
 1. Verdwaal in de Venetiaanse steegjes

Trek er tijdens je citytrip Venetië op uit en wandel door de minder bezochte straten en steegjes om het authentiekere Venetië te leren kennen. Je zal er langs en over kleinere kanaaltjes wandelen tussen indrukwekkende gevels waartussen de was gespannen hangt. In de minder bekende steegjes kom je iets minder toeristen tegen.

Onze tip: Download onze gratis stadswandeling door Venetië, zo kom je langs alle top bezienswaardigheden maar ontdek je ook de smalle steegjes waar toeristen niet komen.
 1. Bezoek aan het operahuis La Fenice

Of breng een bezoekje aan het operahuis La Fenice. Het Teatro La Fenice is één van de beroemdste operahuizen van Europa. Op eerste zicht oogt het gebouw minder interessant dan alle andere gebouwen in Venetië maar toch is het een bezoekje waard! In dit prestigieuze muziektheater kan je namelijk in alle rust het prachtige interieur en indrukwekkende ruimtes komen bewonderen.

Heb je geen tijd om een voorstelling te bezoeken? Geen zorgen: met dit skip the line-ticket voor het operahuis La Fenice geniet je tijdens je bezoek van het sensationele gebouw in avant-garde-stijl. Met deze rondleiding kan je gebruikmaken van een audiogids uit vijf verschillende talen.

Wil je graag nog meer voorbereiding? Lees dan alles over je bezoek aan het Teatro La Fenice in Venetië.
 1. Het dodeneiland Isola di San Michele

Isola di San Michele is een eiland dat dienst doet als begraafplaats. Het eiland heeft een ander karakter dan de rest van de stad door de grote stenen muur die het kerkhof omringt. Het kerkhof wordt nog steeds gebruikt. De doden worden dan met een zwarte rouwgondel naar het eiland gebracht waar ze hun laatste rustplaats vinden.

Vandaag de dag worden er vooral beroemde Venetianen begraven. Het is de ideale uitstap als je even de klassieke bezienswaardigheden en de grote horden toeristen tijdens je citytrip achter je wil laten. Het dodeneiland werd namelijk nog niet ontdekt door de grote massa. Het kerkhof heeft een erg speciaal karakter en is zeker een bezoekje waard.

REISGIDS: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je citytrip in Venetië? Download dan zeker onze reisgids Venetië en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Moderne kunst in het Peggy Guggenheim museum

In Venetië vind je één van de vestigingen van de Solomon R. Guggenheim Foundation, de Peggy Guggenheim Collection. Peggy Guggenheim woonde hier voor lange tijd en stelde regelmatig moderne kunst uit haar persoonlijke collectie tentoon. Na haar dood besliste de Foundation om de tentoonstellingen te blijven organiseren. Zowel binnen als buiten het gebouw vind je veel moderne kunstwerken van onder andere Picasso, Marcel Duchamp en Albert Gleizes.

TICKETS: Het Peggy Guggenheim bezoeken in Venetië? Boek je ticket hier online voor € 17,50

 1. Museo Correr

Het Museo Correr is een van de grootste van Venetië. Geschiedenis- en kunstliefhebbers mogen het dan ook niet overslaan. Wanneer je de pijltjes in het museum volgt, bezoek je ook het archeologisch museum en de Biblioteca Nazionale Marciana. Allemaal met hetzelfde ticket.

 • In het Museo Correr maak je een reis door de tijd via artefacten en kunstwerken waarvan de oudste uit de 13e eeuw dateren.
 • Het museum is behoorlijk groot en werpt een licht op verschillende tijdsperiodes en onderwerpen.
 • Je kan hier bijvoorbeeld Griekse en Romeinse archeologische vondsten bewonderen, maar ook Egyptische.
 • Er staan ook een paar indrukwekkende vazen. Een groot deel van het archeologisch museum focust op de recente geschiedenis, bijvoorbeeld op de tijd van Napoleon.

Tot slot wandel je langs een indrukwekkende bibliotheekzaal, de Biblioteca Nazionale Marciana. Deze bibliotheek is een van de oudste van Italië en werd oorspronkelijk gebouwd om de werken van Francesco Petrarca, een beroemde dichter, te bewaren. De dichter schonk zijn werken aan de stad. Je kan de bibliotheekzaal niet binnenwandelen, maar wel bewonderen vanop afstand.

TIP: Koop je een Venetië Museumpas en geniet van toegang tot het Museo Correr en tal van andere boeiende musea in Venetië. Je geniet ook van een toegang tot het Dogepaleis.

 1. Gallerie Dell’Accademia

De Gallerie Dell’Accademia is een relatief klein kunstmuseum, maar heeft toch zijn plaatsje bij de mooiste bezienswaardigheden in Venetië. Je verdwaalt hier dus niet urenlang door gangen en zalen. Er zijn in totaal zo'n 24 kamers en elke kamer focust zich op een bepaalde schilder of tijdsperiode. Je wandelt door de Italiaanse, of meer bepaald de Venetiaanse, kunstgeschiedenis van de 14e tot de 18e eeuw.

Pronkstukken van het Gallerie Dell’Accademia

Het overgrote deel van de schilderijen die hier hangen, werden gemaakt door Venetiaanse schilderaars. Tot de beroemdste namen behoren Giorgione, Titiaan en Veronese.

 • Het bekendste werk is waarschijnlijk ‘Feestmaal in het huis van Levi’ van de hand van Veronese. Het is het schoolvoorbeeld van Italiaanse renaissanceschilderijen.
 • Je zal ongetwijfeld ook ‘De storm’ van Giorgione herkennen.
 • Verder mag je de zaal met werken van Titiaan ook zeker niet missen.
 • Misschien wel het allerberoemdst is de Vitruviusman van Leonardo da Vinci. Het was een studie naar menselijke verhoudingen en vandaag staat de Vitruviusman op de Italiaanse muntstukken van 1 euro. De waardevolle tekening wordt helaas niet permanent tentoongesteld.

STADSWANDELING: Met onze stadswandeling door Venetië kom je alvast langs het Gallerie Dell’Accademia en veel meer andere topbezienswaardigheden in Venetië.

 1. Ga voor het mooiste uitzicht naar T Fondaco dei Tedeschi

T Fondaco dei Tedeschi is het grote winkelcentrum van Venetië waar elke modeliefhebber zeker eens naar toe zou moeten. Toch is een bezoekje ook voor minder modebewuste toeristen interessant, want vanop het dakterras van het gebouw heb je een prachtig uitzicht over Venetië. Hou er wel rekening mee dat je vooraf (gratis) tickets moet ophalen waarbij je ook een bepaald tijdstip moet kiezen om op het dakterras te gaan. (zie ligging op de kaart)

 1. De Libreria Alta Acqua

Een minder bekend plekje in Venetië, maar zeker wel de moeite waard om te bezoeken, is de Libreria Alta Acqua. Libreria Alta Acqua is een unieke boekenzaak die er wat rommelig, maar daardoor ook heel gezellig uitziet. In de boekenzaak kom je vaak ook nog één van de vier katten van eigenaar Luigi Frizzo tegen. In het midden van de winkel liggen er ook liggen enkele boten. Vergeet ook niet het boekentrapje op het buitenplein te beklimmen voor een mooi uitzicht over het kanaal. (zie ligging op de kaart)

 1. Ga naar de vliegende opera in Palazzo Barbarigo Minotto

In Venetië staan twee plekken bekend om operavoorstellingen. Enerzijds is er natuurlijk het beroemde operagebouw Teatro La Fenice, maar voor een interactieve operavoorstelling moet je in het Palazzo Barbarigo Minotto zijn.

Het bijzondere aan de operavoorstellingen hier is dat ze zich afspelen in verschillende ruimtes van het stadspaleis. Na afloop van elke akte gaan de acteurs naar de volgende ruimte. Het publiek volgt de acteurs dan en kiest opnieuw een stoeltje uit. Zo geniet je van een indrukwekkende operavoorstelling en ontdek je terwijl het stadspaleis. Bovendien is de afstand tussen het publiek en de acteurs erg klein. Er is geen podium en dat maakt de voorstelling extra bijzonder.

In het Palazzo Barbarigo Minotto worden drie verschillende opera’s opgevoerd:

 • La Traviata
 • Rigoletto
 • Il Barbiere di Siviglia

TICKETS: We raden je aan om je tickets voor het Palazzo Barbarigo Minotto op voorhand te boeken online. Zo ben je zeker van je plekje. Aan de ingang worden slechts heel beperkt tickets verkocht en je bent niet de enige die deze operavoorstelling wil bijwonen.

 1. De kerk en de klokkentoren van San Giorgio Maggiore bezoeken

De bekendste bezienswaardigheid op het eiland San Giorgio Maggiore is de kerk, gebouwd door Palladio. Vooral de grote koepel, die precies in het midden van de kerk staat, valt op. Er hangen kunstwerken van onder andere Tintoretto. Beklim in elk geval de klokkentoren. Dat kan je overigens gewoon met een lift. Je hebt vanop de campanile onklopbare uitzichten op Venetië. Je ziet de hoofdeilanden liggen en ook de lagune rondom. Een absolute aanrader!

TIP: Reserveer je een 2-uur durende boottocht naar het eiland San Giorgio Maggiore en klim naar de top van de indrukwekkende klokkentoren.

 1. Beleef het carnaval van Venetië

Venetië is beroemd om het jaarlijkse carnaval, maar de kans is groot dat jij dan niet in Venetië bent. Toch kan je het hele jaar door van het Venetiaanse carnaval proeven. Op de workshop kan je bijvoorbeeld je eigen carnavalsmasker maken. Je leert het vak van een authentieke maskermaker. Plezier verzekerd! Boek je workshop in Venetië hier.

Toch graag zelf carnaval vieren in Venetië? Het evenement duurt traditioneel 12 dagen en eindigt 40 dagen voor Pasen. Je kan het carnaval jaarlijks bezoeken in de maanden februari/maart.

 1. Maak een daguitstap naar Lido di Venezia of Chioggia

Een daguitstap naar Lido di Venezia

Naast de kleurrijke eilanden Murano en Burano, kan je ook een daguitstap maken naar Lido di Venezia, een langgerekt eiland net ten zuiden van Venetië. Het eiland ligt bezaaid met mooie stranden, zowel private als publieke. Je beleeft er een dagje zon, zee en strand op 15 minuten varen van Venetië. Je kan op Lido di Venezia enkele prachtige villa’s en andere bezienswaardigheden zoals het Joodse kerkhof en Tempio Votivo bezoeken.

TOUR: Wil je graag zoveel mogelijk te weten komen over de villa's op het eiland? Boek je georganiseerde tour langs de prachtige villa's op het Lido-eiland.

Of bezoek Chioggia

Chioggia is zowat het kleinere broertje van het mooie Venetië. Het kleine stadje ligt ten zuiden van z'n bekende buur, ook in de lagune van Venetië, waar de lokale bevolking vooral leeft van de visserij. Hun inkomsten worden aangevuld met het toerisme.

Chioggia is een prachtige bestemming. De bruggen zijn hier net zo mooi als in Venetië, je kan hier aangenaam rondslenteren door de smalle pittoreske steegjes en heerlijk dineren en borrelen in een van de gezellige restaurants. Daarnaast heb je al voordeel dat het hier een stuk minder druk is en de prijzen heel wat lager liggen dan in Venetië! Het schilderachtige stadje is eenvoudig te bereiken met de bus en/of boot vanuit Venetië.

RONDREIS: Op rondreis door Italië? Overweeg dan zeker eens om een bezoekje te brengen aan Chioggia. Een middagje volstaat.

 1. Tip: Venetië Pas, voor wie slechts 1 dag in Venetië is

Voor wie slechts 1 dag in Venetië is, werd ook een speciale stadspas ontwikkeld. Het is een uitstekende optie wanneer je de beroemdste bezienswaardigheden wil bezoeken, een gondelritje wil maken en daarnaast vooral wil rondslenteren in de stad zonder al te veel te bezoeken.

In de Venetië Pas zit het volgende inbegrepen:

 • Toegang tot de San Marcobasiliek zonder wachtrij
 • Toegang + audiogids in het Dogepaleis zonder wachtrij
 • Gondelvaart op de Venetiaanse kanalen
 • Daarbovenop krijg je 10% korting op andere bezienswaardigheden in de stad.

VENETIË PAS: Is deze handige pas wel iets voor jou? Bestel je Venetië Pas nu online op voorhand en geniet van alle voordelen.

 1. FAQ: 12 x veelgestelde vragen voor je citytrip Venetië

Bezoek Venetië buiten het hoogseizoen

Venetië is erg toeristisch en kan daarom in de drukkere perioden een beetje ontgoochelen. De drukste maanden zijn van mei tot en met september. Kies bijvoorbeeld voor het warme en rustigere voorjaar. Boek goedkoop vliegtickets via Cheaptickets of Vliegtickets.nl.

Koop een flesje water om gebruik te kunnen maken van het toilet

De openbare toiletten in Venetië kosten 1,5€ per bezoek en bij cafés en restaurants mag je over het algemeen alleen gebruik maken van de toiletten als je iets koopt. Koop daarom een flesje water in een café en ga terwijl naar het toilet. Zo heb je iets te drinken en kan je gebruik maken van een proper toilet.

Draag goede stevige schoenen

In Venetië zijn overal trappen en bruggen die de kronkelende steegjes met elkaar verbinden. Het is daarom een goed idee om stevige schoenen aan te trekken. Download zeker onze gratis stadswandeling Venetië zo ontdek je het mooiste van de stad en kan je uittesten of het wel degelijk goede wandelschoenen zijn :-) !

Koop een dagkaart voor de Vaporetto + tickets online

De Vaporetto is een soort waterbus die je naar veel plekken in de stad kan brengen. Het is een goede manier om Venetië te bezoeken. Wanneer je meer dan 3 x keer gebruik zal maken van deze boot is het aan te raden om een dagkaart aan te schaffen en alle plekjes waarvoor je de boot nodig hebt op dezelfde dag te bezoeken. Je kan je tickets voor de Vaporetto ook online boeken.

Koop je tickets voor de belangrijkste bezienswaardigheden in Venetië online, zo hoef je geen tijd te verliezen in de (laaaange) wachtrijen + je bent zeker dat je binnen kan. Venetië is soms zo druk dat bepaalde bezienswaardigheden reeds volledig uitverkocht zijn. Zonde natuurlijk dat je niet zou binnen kunnen. Koop je tickets online.

Zoek de goedkope accommodatie buiten het hart van Venetië

Verblijf net buiten Venetië om geld te besparen. Het openbaar vervoer naar en van Venetië is heel betaalbaar, terwijl de hotels in de stad dat helemaal niet zijn. Probeer bijvoorbeeld een hotel te vinden in Mestre of op Lido. Wil je toch in Venetië verblijven? Kies dan voor één van de rustigere buitenwijken van de stad. Nog meer hotels en appartementen kan je hier vinden.

Hoe vanaf het vliegveld over het water naar Venetië?

 • Wanneer je met het vliegtuig naar Venetië gaat, kom je aan op de luchthaven Marco Polo of de iets verdere luchthaven Treviso. Lees onze blogpost met 'hoe van de luchthaven naar het centrum van Venetië'.
 • Vanaf beide luchthavens kan je met de taxi of shuttlebus naar Venetië stad. Koop je tickets voordelig online.
 • Leukere opties zijn de trein vanaf Treviso Airport of de boten vanaf de luchthaven Marco Polo.
 • Met de trein steek je de lagune over naar Venezia Santa Lucia waar je meteen op de Vaporetto kan stappen op het Canal Grande.
 • Vanaf Marco Polo kan je op de veerboot Alilaguna of op de watertaxi stappen. Zo leer je de stad meteen vanop het water kennen.
Onze tip: Van de luchthaven naar het centrum van Venetië? Boek je busticket of (water)taxi online.

Hoe met de auto naar Venetië?

 • Auto’s zijn niet toegestaan in het centrum van Venetië, je auto dien je buiten het centrum te parkeren en met het openbaar vervoer of te voet verder te gaan.
 • De Piazzale Roma parkeerplaats is de laatste parkeerplaats voor het centrum en is op een 30 minuten wandelen gelegen van het Dogepaleis. (zie ligging op de kaart)
Vertrek je binnenkort op vakantie met de wagen naar Noord-Italië? Bekijk dan zeker de beste route naar Italië.

Toegangsgeld om Venetië te bezoeken (uitgesteld voor onbepaalde duur)

In april 2019 kwam het nieuws dat iedereen wie Venetië wou bezoeken toegangsgeld zou moeten betalen dat varieert tussen de 3 en 10 EUR. Indien je logeert op het eiland zelf hoef je dit niet te betalen. Je moet immers al een verblijftaks betalen in het hotel. Deze nieuwe maatregel is niet (meer) van toepassing ... we volgen dit op.

Doe een Venice Free Walking Tour

Met deze gratis wandeling ontdek je de hoogtepunten én minder toeristische bezienswaardigheden van Venetië. Daarbij krijg je heel wat informatie over Venetië en de inwoners. Let op: je moet op voorhand inschrijven voor een wandeling en dat kan je doen via de website van Venice Free Walking Tours. Je kan zelf een keuze maken uit verschillende routes, het startpunt, tijdstip... Geen zin om in groep te wandelen? Download onze gratis wandeling door Venetië.

Bekijk het grootste canvas plafond ter wereld (gratis!)

Een opmerkelijke plek die je gratis kan bezoeken is de Santa Pantalon kerk waar je het grootste canvas ter wereld kan bekijken in het plafond. De Santa Pantalon is gelegen in het centrum. Het canvas is 443 vierkante meter groot en een must-see in Venetië!

Waar heb je het beste panoramisch zicht over Venetië (gratis!)

Hoewel Venetië redelijk duur kan zijn, kan je ook veel gratis doen, je moet alleen de juiste adresjes kennen. Het Fondaco dei Tedeschi is bijvoorbeeld een gratis uitzichtpunt met panoramisch zicht over Venetië. Je moet wel vooraf ticketjes bestellen en een plaats reserveren voor een bepaald tijdstip, maar dit volstaat om het grote terras te bezoeken. Wees er snel bij, want de kaartjes vliegen de deur uit! Boek hier je plaatsje.

Hoe vermijd je massatoerisme + ontdek de rustigere wijken

 • Word de drukte in Venetië je even te veel? Verken dan de minder bekende wijken in Venetië in de plaats van het wereldberoemde San Marco en San Polo.
 • In de wijkjes Castello, Cannaregio, Dorsoduro en Santa Croce kan je nog de authentieke sfeer van de stad opsnuiven. Je ontmoet hier de lokale bevolking, je kan er lekker gaan eten en vooral: je kan even ontsnappen uit de grootste toeristische drukte. Bekijk ook onze blog met de Venetië bezienswaardigheden weg van de massa.

Waar kan je lekker en goedkoop eten in Venetië?

Het leven in Venetië kan erg duur zijn en zeker als je je laat vangen aan de tourist traps. Vooral rond San Marco barst het van de toeristische menu's. Als je op zoek bent naar een lekkere maaltijd tegen een eerlijke prijs, dan ga je hier dus beter niet zitten. Verken daarentegen eens de minder bekende wijkjes waar je kan smullen van de lokale specialiteiten met verse producten uit de regio die bovendien aan een veel mildere prijs geserveerd worden.

Onze tip: Proef tijdens je vakantie zeker eens de 'cicchetti', typische Venetiaanse bijgerechten die je nog kan vinden in een traditionele bàcari

Op zoek naar een snelle lunch? Dan raden we La Bottiglia aan. Hier kan je een take-away vers broodje kopen voor slechts een paar euro. Deze zaak heeft een kleine wijnbar, maar ze verkopen ook verse ciabatta broodjes. Handig als je iets on-the-go wil eten. (zie ligging op de kaart)

Goedkopere alternatieven voor de Venetiaanse gondel

Iedereen kent de Venetiaanse gondel, maar juist omwille van die bekendheid leg je al snel 80 euro neer als je een tochtje wil doen. Gelukkig zijn er ook goedkopere alternatieven voor als je dit liever niet betaalt. Zo kan je bijvoorbeeld gebruik maken van een Traghetto. Dit is een gondel die passagiers van de ene kant naar de andere kant van het Grand Canal brengt op plaatsen waar weinig bruggen te vinden zijn (vissersmarkt). Toegang tot de Traghetto is maar 2 euro!

Als je toch liever in de traditionele Venetiaanse gondel vaart, kan je ook een gedeelde gondeltocht boeken, waardoor de kosten meteen een stuk zakken (vanaf 33 euro/persoon). Sommige mensen hebben de extra euro's er wel voor over, dan raden we aan om je privétocht met gondel op voorhand vast te leggen. Lees ook onze handige blogpost met 'hoe je best verplaatsen in Venetië'.

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: prachtige beelden van Venetië

Dit filmpje geeft met de hulp van indrukwekkende luchtbeelden de schoonheid van Venetië weer. Bekijk het korte filmpje om de smaak helemaal te pakken te krijgen. Om de romantische stad te verkennen, zal je natuurlijk zelf naar Venetië moeten reizen!

 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis preview reisgids Venetië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 9 maart 2023 - josyane Laeremans

Dankzij de gids die ik heb ontvangen hebben wij genoten van ons verblijf in Venetië. De gids was zeer duidelijk en gaf veel tips en info om het verblijf zo interessant mogelijk te maken en hierdoor ook de mogelijkheid om zo veel mogelijk van de stad te zien.

- 26 juni 2022 - Jo

Het is erg fijn om gebruik ervan te maken. Handig als je ergens komt en je hebt al informatie bij je...

- 24 februari 2022 - Anja

Probeer zeker ook de kleine steegjes en verderaf van t San Marco plein

- 13 februari 2022 - Jan Henau

Ideale gids om de reis op een gemakkelijke manier voor te bereiden. Ideale begeleiding.

- 17 februari 2020 - Vera

Super goede gids handige tips . 👍👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?