Weekendje weg Hageland? 9 routes: wandelen, fietsen + autoroute

Deze pdf-gids bevat alle 9 routes in het Hageland

Weekendje weg Hageland? 9 routes: wandelen, fietsen + autoroute

7 805 x gedownload51 ervaringen
  • Startpunt: Werchter
  • Eindpunt: Wezemaal (Rotselaar)
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 146 km
  • Duur: 3 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Toerisme Hageland

Het Hageland ligt in het oosten van Vlaams-Brabant en een deeltje in het westen van Limburg (België). Het is het gebied tussen de steden Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Leuven, Tienen en Diest, en de rivieren Dijle, Demer, en (Grote) Gete.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Ontdek het Hageland met onze autoroute, stadswandelingen, fietsroutes en natuurwandelingen

Je kan zelf kiezen hoe je weekendje in het Hageland eruit ziet

De mooiste natuurplekjes zijn sowieso vervat in deze rondreis door het Hageland. Qua erfgoed en cultuur scoort het Hageland ook niet slecht. Diest en Zoutleeuw zijn pareltjes van cultuursteden.

De bedevaartbasiliek van Scherpenheuvel kent iedereen wel. Averbode heeft zijn abdij. Aarschot laat behalve een rijk aanbod aan cultuurerfgoed op de Gasthuissite ook verrassend veel beelden en monumenten zien in de stad.

Onze tip: Ga voor meer dan 1 dag de streek verkennen. Logeer in de mooiste B&B's en kleinschalige hotels in de buurt. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)

Pater Damiaan, de Rode Ridder, Sven Nys en Hagelandse wijn

We hebben het dan nog niet gehad over over de Demergotiek, het kasteel van de Rode Ridder in Horst, de Hagelandse wijn, de twee uitkijktorens Vlooibergtrap en Maagdentoren, de figuur van pater Damiaan en de crossende fietslegende Sven Nys. Héél veel te ontdekken dus.

Het totale pakket omvat 9 routes: de autoroute maakt een verbinding van alle bezienswaardigheden en de startpunten van onze stadswandelingen (2), fietsroutes (4) en luswandelingen (2).

Hageland autoroute

Gratis rondreis Hageland downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks van alle routes in Hageland kan je hier downloaden via een zip-bestand.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Bijzondere logeeradresjes in het Hageland

Je bent op zoek naar stilte in een genietbare groene omgeving en toch niet te ver van bezienswaardige stadjes. Dan zit je goed in B&B Silentium in Tielt-Winge. De naam alleen al is aanlokkelijk. Een superscore van 9.7, dat moet je verdienen.

In B&B Silentium doen ze dat met het gezellige ‘thuis’gevoel, het rustgevende uitzicht op de tuin, het fel geprezen ontbijt. Het zijn de troeven die het vaakst worden opgesomd bij de beoordeling. En met die uitstapjes komt het ook wel goed. Diest op goed 15 km, Aarschot (10 km), het kasteel Horst (kwartiertje rijden), golfterreinen op iets meer dan 7 km.

Je kan te voet naar de Vlooybergtoren (2 km). Fietsen kunnen gehuurd worden. Wat denk je? Zin in een bedevaartstochtje met de fiets naar Scherpenheuvel, amper 10 km verder. Lees meer info over B&B Silentium.

Kies je voor échte rust in een groen kader, dan zit je goed bij B&B De Meren, gelegen buiten het centrum van Aarschot. Bijna een 10 als beoordeling (9,7) en dat is ruim verdiend.

De kamers bieden een mooie combinatie van comfort en ruimte. Een grote tuin met terras laat toe om te genieten van de geluiden van de natuur. Binnen kijk je vanuit een grote open loungeruimte naar een bosje waar … een reetje je kan verrassen.

Het ontbijt is hemels lekker en elke dag biedt de gastvrouw wel iets speciaals aan. Een ideaal adres om na een mooie dag buiten nog lang na te genieten in een perfect kader. De B&B De Meren ligt op het fietsknooppuntennetwerk. Maar wandelen in de natuur kan uiteraard ook. Het centrum van Aarschot ligt op amper 10 minuutjes rijden. Kasteel van Horst ligt op 10 km. Het Sven Nys Cycling Center in Baal op goed 10 km. Scherpenheuvel op minder dan 15 km. Lees meer info over B&B De Meren.

Nog net Vlaams-Brabant want aanleunend tegen Limburg, dáár vind je Zoutleeuw. B&B Kamer en Aambeeld, op een steenworp van het centrum Zoutleeuw, heeft een groot aanbod om je te verwennen: mooie kamers, een openlucht zwemvijver, zonneterras, een tuin en ook de bar is heel populair.

Misschien wordt dat ook jouw favoriete stekje na een mooi dagje uit. De ligging is ook niet mis, tussen de velden en fruitboomgaarden. Voor de inwendige mens is in B&B Kamer en Aambeeld een hemels lekker ontbijt vaste prik. De waardering liegt er niet om: 9,5. In een mum van tijd ben je in Tienen (12 km) en in St-Truiden (10 km). Diest en  Hasselt liggen binnen een afstand van 30 km. Lees meer info over B&B Kamer en Aambeeld in Zoutleeuw.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

51 ervaringen

- 16 september 2020 - Walter Vanacoleyen

Alles ok, goede informatie . top !

- 29 augustus 2020 - Luc Vleminckx

Geachte , We hebben de info gebruikt om er een daguitstap mee te organiseren . We zij met de wagen naar verschillende bezienswaardigheden en wandelingen gereden . Het is een mooie streek en de locatie hebben dan gevonden via GPS . Misschien ook deze route weergeven als autoroute ? nuttige info bedankt . Luc V.

- 25 augustus 2020 - van de Leest Gerda

Mooi heuvelachtig landschap voor ieders wat wils

- 24 juli 2020 - Carine Deketelaere

Prachtige wandelroute in Diest. Zeker voor herhaling vatbaar om nog een andere wandel of fietsroute te raadplegen.

- 22 juli 2020 - De Vulder

Steeds correcte beschrijving waarmee je alle bezienswaardigheden vind waar je anders niet zou komen.

Gratis rondreis Hageland downloaden

Deze pdf-gids bevat alle 9 routes in het Hageland

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?