Weekendje weg Hageland? 9 routes: wandelen, fietsen + autoroute

Deze pdf-gids bevat alle 9 routes in het Hageland

Weekendje weg Hageland? 9 routes: wandelen, fietsen + autoroute

3 266 x gedownload46 ervaringen
  • Startpunt: Werchter
  • Eindpunt: Wezemaal (Rotselaar)
  • Type: Rondreis
  • Afstand: 146 km
  • Duur: 3 dagen
  • Wegdek: Verhard
  • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
  • Toerisme Hageland

Het Hageland ligt in het oosten van Vlaams-Brabant en een deeltje in het westen van Limburg (België). Het is het gebied tussen de steden Scherpenheuvel-Zichem, Aarschot, Leuven, Tienen en Diest, en de rivieren Dijle, Demer, en (Grote) Gete.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Ontdek het Hageland met onze autoroute, stadswandelingen, fietsroutes en natuurwandelingen

Je kan zelf kiezen hoe je weekendje in het Hageland eruit ziet

De mooiste natuurplekjes zijn sowieso vervat in deze rondreis door het Hageland. Qua erfgoed en cultuur scoort het Hageland ook niet slecht. Diest en Zoutleeuw zijn pareltjes van cultuursteden.

De bedevaartbasiliek van Scherpenheuvel kent iedereen wel. Averbode heeft zijn abdij. Aarschot laat behalve een rijk aanbod aan cultuurerfgoed op de Gasthuissite ook verrassend veel beelden en monumenten zien in de stad.

Onze tip: Ga voor meer dan 1 dag de streek verkennen. Logeer in de mooiste B&B's en kleinschalige hotels in de buurt. (Flexibiliteit, en achteraf annuleren mogelijk)

Pater Damiaan, de Rode Ridder, Sven Nys en Hagelandse wijn

We hebben het dan nog niet gehad over over de Demergotiek, het kasteel van de Rode Ridder in Horst, de Hagelandse wijn, de twee uitkijktorens Vlooibergtrap en Maagdentoren, de figuur van pater Damiaan en de crossende fietslegende Sven Nys. Héél veel te ontdekken dus.

Het totale pakket omvat 9 routes: de autoroute maakt een verbinding van alle bezienswaardigheden en de startpunten van onze stadswandelingen (2), fietsroutes (4) en luswandelingen (2).

Hageland autoroute

Gratis rondreis Hageland downloaden

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks van alle routes in Hageland kan je hier downloaden via een zip-bestand.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Bijzondere logeeradresjes in het Hageland

Je bent op zoek naar stilte in een genietbare groene omgeving en toch niet te ver van bezienswaardige stadjes. Dan zit je goed in B&B Silentium in Tielt-Winge. De naam alleen al is aanlokkelijk. Een superscore van 9.7, dat moet je verdienen.

In B&B Silentium doen ze dat met het gezellige ‘thuis’gevoel, het rustgevende uitzicht op de tuin, het fel geprezen ontbijt. Het zijn de troeven die het vaakst worden opgesomd bij de beoordeling. En met die uitstapjes komt het ook wel goed. Diest op goed 15 km, Aarschot (10 km), het kasteel Horst (kwartiertje rijden), golfterreinen op iets meer dan 7 km.

Je kan te voet naar de Vlooybergtoren (2 km). Fietsen kunnen gehuurd worden. Wat denk je? Zin in een bedevaartstochtje met de fiets naar Scherpenheuvel, amper 10 km verder. Lees meer info over B&B Silentium.

Kies je voor échte rust in een groen kader, dan zit je goed bij B&B De Meren, gelegen buiten het centrum van Aarschot. Bijna een 10 als beoordeling (9,7) en dat is ruim verdiend.

De kamers bieden een mooie combinatie van comfort en ruimte. Een grote tuin met terras laat toe om te genieten van de geluiden van de natuur. Binnen kijk je vanuit een grote open loungeruimte naar een bosje waar … een reetje je kan verrassen.

Het ontbijt is hemels lekker en elke dag biedt de gastvrouw wel iets speciaals aan. Een ideaal adres om na een mooie dag buiten nog lang na te genieten in een perfect kader. De B&B De Meren ligt op het fietsknooppuntennetwerk. Maar wandelen in de natuur kan uiteraard ook. Het centrum van Aarschot ligt op amper 10 minuutjes rijden. Kasteel van Horst ligt op 10 km. Het Sven Nys Cycling Center in Baal op goed 10 km. Scherpenheuvel op minder dan 15 km. Lees meer info over B&B De Meren.

Nog net Vlaams-Brabant want aanleunend tegen Limburg, dáár vind je Zoutleeuw. B&B Kamer en Aambeeld, op een steenworp van het centrum Zoutleeuw, heeft een groot aanbod om je te verwennen: mooie kamers, een openlucht zwemvijver, zonneterras, een tuin en ook de bar is heel populair.

Misschien wordt dat ook jouw favoriete stekje na een mooi dagje uit. De ligging is ook niet mis, tussen de velden en fruitboomgaarden. Voor de inwendige mens is in B&B Kamer en Aambeeld een hemels lekker ontbijt vaste prik. De waardering liegt er niet om: 9,5. In een mum van tijd ben je in Tienen (12 km) en in St-Truiden (10 km). Diest en  Hasselt liggen binnen een afstand van 30 km. Lees meer info over B&B Kamer en Aambeeld in Zoutleeuw.

Nog maar geopend sedert april 2017 en nu al heel goed onthaald. B&B Aangenaam Anders heeft voldoende ruime kamers, een moderne knappe badkamer, een lekker ontbijt en bovenal een voortreffelijke gastheer Cor.

Gelegen in de prachtige cultuurstad Diest maar tóch op een rustgevende plek. Het begijnhof ligt slechts op enkele stappen, idem voor als je tot bij de oever van de Demer wat rust wil zoeken. Scherpenheuvel kan je makkelijk met de fiets bezoeken (8 km). De Vlooybergtoren van Tielt-Winge bereik je na 14 km. Zoutleeuw op 23 km.

Wie graag golft, de Winge Golf & Country Club bevindt zich op 16 km. De beoordeling van 9,5 liegt niet. Dit is een voortreffelijk adres voor wie het graag aangenaam … anders wil. Lees meer info over B&B Aangenaam Anders in Diest.

B&B Tiskeshof in Tienen wordt heel goed beoordeeld. Met een score van 9,6 kan je niet beter gelogeerd zitten. Het buitenzwembad is een extra troef net als de grote tuin met terras. Je krijgt een royaal ontbijt aangeboden.

Er zijn barbecuefaciliteiten. De fietsen kan je gratis lenen. De vriendelijkheid en gastvrijheid van de uitbaters heet uitzonderlijk te zijn. Zij bieden hun gasten graag extraatjes aan: gratis drankjes op de kamer, een gratis shuttledienst, … In de buurt ligt de Winge Golf & Country Club (11 km), het kasteel van Horst (17 km).

Hoegaarden (brouwerijbezoek) kan gemakkelijk met de fiets, 10 km. Zoutleeuw, een miskende parel van Vlaams-Brabant ligt op minder dan 15 km.  Lees meer info over B&B Tiskeshof in Tienen.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde

46 ervaringen

- 27 november 2019 - Veronique Bavin

Ik vind de route heel verscheiden en je leert echt de verborgen hoekjes van je eigen streek kennen. Heel verscheiden qua thematiek en perfect om in 1 dag te voltooien. Ook goed dat bijna alle dorpen en gemeenten aandacht krijgen. Goede uitleg, niet te lang en niet te kort

- 6 oktober 2019 - Yves Absil

IK heb de reisgids Hageland autoroute voornamelijk gedownload voor de fietsroute "Fietsen in en rond Zoutleeuw". Het is een prachtige fietslus met heel mooie Hagelandse vergezichten langs de vele fruitbroomtelers die de streek rijk is. De lus vond ik persoonlijk wat kort en ik heb die daarom uitgebreid tot lus van een kleine 48 Km, wat perfect haalbaar is voor een dagje fietsen met de nodige terrasjes, die voldoende aanwezig zijn. De bezienswaardigheden in Zoutleeuw zijn zeker het bezoeken waard. Wij hebben deze route gedaan rond half september toen de fruitbomen dik beladen hingen van de vruchten, maar ik denk dat het in de periode van de bloesems ook prachtig moet zijn.

- 22 juli 2019 - schoutetens ricky

mooie routes met duidelijke uitlleg en informatie en mooie uitzichten

- 24 juni 2019 - Dirk Ongena

Was super leuk weekendje weg. Hoefde niks zelf te zoeken dankzij de handige reisroute. Ook de uitleg om en rond de plekken die we tegenkwamen zorgde voor een aangename rit. Een aanrader.

- 20 juni 2019 - Marianne

Zalig om goed voorbereid de prachtige streek te verkennen! En dit tijdens elk seizoen, zo charmant allemaal!

Gratis rondreis Hageland downloaden

Deze pdf-gids bevat alle 9 routes in het Hageland

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?