Rondreis Istrië, Dalmatische kust en de eilanden: wat moet je zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Istrië, Dalmatische kust en de eilanden: wat moet je zeker zien en doen?

22 december 2023 in Kroatië0 reacties

Wanneer je aan een kustvakantie in het zuiden van Europa denkt gaat de aandacht al snel naar bekende regio’s in Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland. Toch zijn er ook buiten deze landen nog prachtige kustregio’s te vinden.

Wat dacht je bijvoorbeeld van de Kroatische regio’s Istrië en de Dalmatische kust? Een rondreis door deze regio's brengt je langs prachtige stranden aan helderblauw water waar je ook uitgestrekte natuurgebieden en bijzondere historische steden kan bezoeken. Lees alles over deze mooie plekjes in ons uitgebreid blogartikel.

Inhoud artikel

 1. Istrië en de Dalmatische Kust

Kaartje met de route vanuit Istrië langs de Dalmatische kust

Istrië is het grootste schiereiland dat in de Adriatische Zee is gelegen. Het grootste deel van het schiereiland behoort tot Kroatië, maar een deel van Istrië behoort tot Slovenië, met een nog kleiner deel toebehorend tot Italië. De Kroatische regio Istrië ligt in het noordwesten van het land en is al jaren een bekend vakantiegebied. Istrië behoort dan ook tot de drie kustregio’s van Kroatië, samen met het kleinere Kvarner en het uitgestrekte Dalmatië.

Vanuit Istrië langs de kust naar het zuiden

Vanuit Istrië trek je gemakkelijk langs de kust van Kvarner richting het zuidelijke deel van Kroatië: de Dalmatische kust. Deze regio strekt zich officieel uit vanaf het eiland Rab tot aan de baai van Kotor op de grens met Montenegro, maar doordat Kvarner een relatief klein gebied beslaat wordt dit vaak opgetrokken tussen Istrië en Dalmatië.

Het kustgebied ligt vol werelderfgoed en prachtige natuur, maar kent ook prachtige stranden met voor de kust een groot aantal eilanden. Een groot deel van de regio behoorde tussen de 15de- en de 18de-eeuw tot de republiek van Venetië, waar nog veel bewijs van terug te zien is, maar ook de Romeinen en zelfs de Illyriërs hebben hun sporen achtergelaten. De kustlijn van Istrië en Dalmatië kenmerkt zich vooral door de rotsachtige gebieden en kent meer kiezelstranden dan zachte zandstranden.

Genieten op de eilanden langs de Dalmatische Kust

In de Adriatische Zee liggen maar liefst ruim 1000 eilanden die tot Kroatië behoren. De eilanden liggen verdeeld langs de Dalmatische kust. De Kvarner-eilanden, waartoe de grootste eilanden Cres en Krk behoren, zijn onderdeel van de Noord-Dalmatische eilanden, die ook de Zadar-archipel en de Kornaten omvatten. Lees onze tips hoe je best kan eiland hoppen in Kroatië.

De bekende eilanden Brač en Hvar vallen onder de Midden-Dalmatische eilanden, terwijl Korčula en Mljet tot de Zuid-Dalmatische eilanden behoren. Er varen verschillende veerboten tussen de eilanden, en vanuit meerdere steden langs de kust kan je dan ook gemakkelijk een bezoek brengen aan 1 of meerdere eilanden.

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download onze gratis preview reisgids Kroatië en bereid je alvast voor!
 1. Poreč

Het sfeervolle Poreč is gelegen aan de westkust van Istrië en staat bekend als een populaire badplaats. Poreč was de eerste stad van Istrië die zich bij de Venetiaanse republiek voegde, waardoor er al snel veel paleizen langs de kust werden gebouwd. Later werd het een belangrijk centrum binnen de scheepsbouwindustrie, en een groot deel van de historische bouwwerken zijn goed bewaard gebleven.

 • In Poreč kan je heerlijk wandelen over de Obala Marsala Tila boulevard, waaraan je verschillende imposante paleizen en hotels kan aanschouwen of een bezoek kan brengen aan de verschillende restaurants.
 • De Euphrasiusbasiliek in het historisch centrum van de stad is het belangrijkste monument van Poreč. Dit bouwwerk dateert uit de 6de-eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
 • In Poreč kan je ook sporen van de Romeinen terugvinden, zoals de Neptunov Hram, de ruïne van de tempel van Neptunes.
 • Nog meer bezienswaardigheden in Poreč

In de buurt van Poreč

Buiten Poreč kan je een bezoek brengen aan het waterpark Aquacolors. Ook vind je rondom de stad verschillende mooie stranden. Vanuit Poreč kan je ook een gezellige boottocht maken naar Rovinj, waarbij je onderweg mogelijk dolfijnen kan spotten.

VERBLIJTIP: Minella Residence is de perfecte uitvalsbasis voor een dromerige wandeling langs het strand! In het restaurant kan je smullen van een heerlijke maaltijd of ontspannen met een verfrissend drankje aan de bar. Meer info en boeken.

 1. Rovinj

Rovinj is net als Poreč een bekende toeristische trekpleister dat al uit de Romeinse tijd dateert, waarna het al zeer vroeg zich verbond met de Venetianen. De bekendste bezienswaardigheid van Rovinj is de kerk van Sint Euphemia, waarvan de klokkentoren boven de stad uitsteekt.

Vanuit Rovinj vertrekken er dolfijnentochten over de Adriatische Zee, kan je op de veerboot naar Venetië stappen of kan je de Brionische eilanden voor de kust van Istrië bezoeken. Ten noorden van Rovinj vind je het Limski kanaal waar je door de groene vallei kan wandelen terwijl je ten zuiden verschillende mooie stranden omringd door groene bossen in het Park šuma Zlatni kan vinden.

TIP EXCURSIE: Wil jij ook graag een boottocht maken vanuit Rovinj en dolfijnen spotten? Bekijk hier alle tours en excursies in Rovinj en maak je vakantie net dat tikkeltje meer bijzonder.

 1. Pula

Geschiedenis van Pula

Na je bezoek aan Poreč rij je door naar Pula, de grootste stad van Istrië. Pula bestaat al sinds de 5de-eeuw voor Christus en kent nog heel wat monumenten uit de Romeinse periode. Daarna is de stad meerdere keren overgenomen door de Venetianen, de republiek Pisa en vervolgens weer de Venetianen, waarna het een tijd van verval kende nadat het in de oorlog tussen Pisa en Venetië verwoest werd. In de 19de-eeuw bloeide het weer op en werd het een belangrijke havenstad.

Pula is geen al te grote stad. Elk hotel in het oude stadscentrum is dicht bij de verschillende bezienswaardigheden. Ontdek de hotels in Pula en boek direct met korting.

Keer terug naar de romeinse tijd in Pula

Het Amfitheater van Pula is één van de grootste nog bewaard gebleven arena’s uit deze periode. De arena werd in de eerste-eeuw gebouwd onder keizer Augustus waarna het onder keizer Vespasianus werd vergroot. Vroeger konden zo’n 23.000 toeschouwers de gladiatorengevechten aanschouwen, maar tegenwoordig worden er nog altijd veel concerten, theatervoorstellingen, opera’s en het jaarlijkse Pula Film Festival gehouden voor een groot publiek.

 • Daarnaast kan je een bezoek brengen aan de Zlatna vrata, de Boog van de Sergii, een triomfboog uit de 1ste-eeuw voor Christus.
 • Ook vind je in Pula de Dvojna Vrata, de Geminipoort, en de Herkulova Vrata, de Herculespoort, 2 oude stadspoorten.
 • Op het Forum vind je daarnaast de zeer goed bewaard gebleven Tempel van Augustus uit de 1ste-eeuw na Christus, evenals restanten van de Tempel van Diana.
 • Lees hier nog meer over de bezienswaardigheden in Pula.
 1. Opatija

Langs de oostkust van Istrië rijd je door naar Opatija, gelegen in de Kvarnerbocht tussen het schiereiland en het vaste land van Kroatië. Je komt langs uitgestrekte landschappen bestaande uit duinen, bossen, ruige kliffen en meer.

Opatija is een geliefde badplaats in Istrië. Vroeger trok de stad onder andere de Habsburgse adel en andere leden van de Europese elite aan, die er vele villa’s en paleizen hebben achtergelaten. Wanneer je door de straten van Opatija wandelt kan je dan ook vooral genieten van de 19de-eeuwse bouwwerken in de neoklassieke of barokke stijl, waarbij de flanerende rijken op de boulevard niet moeilijk voor te stellen zijn.

Wanneer je langer tijd hebt, is een uitstap naar het eiland Cres vanuit Brestova zeer aan te raden. Cres is het grootste eiland voor de kust van Istrië en Dalmatië en kent een prachtige kustlijn vol baaien, steile kliffen en kiezelstranden. Verder kenmerkt het eiland zich vooral door de onaangetaste natuur met meer dan 1500 verschillende plantensoorten.

 1. Krk

Vanuit Opatija is het tijd om langs de Dalmatische kust af te dalen naar het zuidelijke puntje van Kroatië. Wanneer je voor kortere tijd je rondreis door Istrië en Dalmatië maakt kan je het beste direct door rijden naar Zadar, maar wanneer je meer tijd hebt kan je eerst even goed eilandhoppen over de Kroatische eilanden.

Na Cres is Krk het grootste eiland in de Adriatische Zee. Het wordt vaak gezien als het mooiste eiland van het gebied, en kent ook wel de bijnaam "Gouden Eiland". Het eiland is overwegend groen vol dichte bossen, maar kent ook wat rotsachtige stukken. Het eiland biedt zich uitstekend voor wandelingen, maar bezoek ook zeker de stad Krk, waar je een bezoek kan brengen aan het 12de-eeuwse kasteel of een tocht kan maken met de semisubmarine.

 1. Rab

Vanuit Valbiska op het eiland Krk kan je de veerboot nemen naar het eiland Rab. Dit eiland is na Mljet het meest beboste eiland van de Adriatische Zee, ondanks dat het noordoostelijke deel van het eiland zich vooral kenmerkt door een karstlandschap. Op Rab kan je ook weer heerlijk wandelen, struinen door de straten van de stad Rab of relaxen op één van de gezellige stranden.

 1. Pag

Vanuit de stad Rab kan je de veerboot naar het eiland Pag nemen. Dit eiland wordt vooral bewoond door veel schapen, en staat ook bekend om de Paški Sir kaas en het zoute lamsvlees. Pag kenmerkt zich vooral door het rotsachtige landschap waarop her en der olijfbomen te vinden zijn. Bij het plaatsje Novalja ligt het bekende strand Zrće, waar jongeren in de zomer graag komen om te feesten bij de verschillende discotheken.

Wil jij ook graag deze rondreis maken? Download onze gratis preview reisgids Kroatië en bereid je alvast voor!
 1. Zadar

De havenstad Zadar kent een geschiedenis van ruim 3000 jaar, waarbij het onder andere onder Romeins, Venetiaans, Oostenrijks en Italiaans gezag is geweest. De stad is daardoor nog altijd rijk aan vele monumenten uit de verschillende periodes uit haar geschiedenis.

 • In het centrum loop je bijvoorbeeld over het Romeinse forum met daar aan de Sint-Anastasiakathedraal, welke omringd wordt door verschillende Romeinse ruïnes
 • Terwijl verderop de middeleeuwse Sint-Donatuskerk te vinden is. De stad wordt nog ommuurd door de oude stadsmuur met daarin nog een 16de-eeuwse stadspoort.
 • Zadar kent echter ook een aantal moderne monumenten. Wanneer je vanaf het centrum over de Riva Nova boulevard loopt kom je aan het einde bij de kunstwerken de Zonnegroet en het Zeeorgel. Beide zijn ontworpen door Nikola Bašić.

VERBLIJFTIP: Villa Ivana verwelkomt jou met alle plezier! Geniet van een warme ontvangst en een drankje op het dakterras met uitzicht op zee. Meer info en boeken.

Verder kan je ook genieten van prachtige stranden. En op Kolovare beach krijg je een zicht op de eilanden bij Zadar voor de kust. Daarnaast is het ook mogelijk om met een boot naar het Nationaal Park Kornati te trekken, dat een groot deel van de eilanden binnen de Kornaten-archipel omvat.

 1. Krka Nationaal Park

Het Krka Nationaal Park is vernoemd naar de rivier Krka dat door het gebied stroomt en staat bekend om de watervallen. Het park bestaat uit veel groen, maar ook uit ruige diepe kloven van kalksteen waardoor stroomversnellingen trekken en watervallen vallen.

De grootste bezienswaardigheid van het park is de Skradinski Buk. Dit is de grootste waterval van het Krka Nationaal Park en is maar liefst 100 m breed en 42 m hoog, waarbij het water in 5 trappen naar beneden valt. Verder kan je in het park nog verschillende andere watervallen vinden, zoals de Soški Slap, maar ook grotten, watermolens en zelfs het Visovac klooster op het eiland midden op een meer.

Wil je graag dit nationaal park bezoeken? Reserveer je tickets best op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden en kan je alles uit je bezoek halen. Bekijk alle excursies en georganiseerde tours in voor het Krka Nationaal Park.

 1. Šibenik

Wat verder van het Krka nationaal park ligt het knusse stadje Šibenik. Dit historische stadje kent net als veel andere steden langs de Dalmatische kust een lange geschiedenis waarbij het onder andere onder de Romeinen en de Venetianen viel. Ook hier vind je dan verschillende historische bezienswaardigheden. De belangrijkste daarvan is de Sint-Jacobuskathedraal uit de 15de-eeuw. Deze kathedraal is geheel van steen gemaakt en is opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Verder vind je in de stad verschillende forten, allen met prachtig uitzicht over de stad en de zee. Het St Nicholas Fort ligt op een eilandje voor de kust en heeft er eeuwenlang voor gezorgd dat Šibenik nooit is ingenomen, terwijl het St Michael’s fort in het centrum van de stad is gelegen. In de verschillende forten worden regelmatig optredens gehouden maar zijn ook los daarvan een bezoek waard.

Boottocht vanuit Šibenik

Je kan ook naar het park vanuit de haven van Šibenik per boot. (klik hier en bekijk alle excursies en georganiseerde tours)

 1. Trogir

Op je weg naar Split kan je genieten van mooie vergezichten over het water. We raden je ook aan om even te stoppen in het gezellige Trogir. Een van de langst bewoonde plaatsen in Kroatië. Het historische centrum van het stadje is echter opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO voor de vele Venetiaanse architectuur die er te vinden is. Het centrum is dan als het ware ook 1 groot openluchtmuseum waar je je ogen uit kijkt.

 • Het middeleeuwse deel van het centrum wordt nog altijd omringd door stadsmuren
 • Hier vind je onder andere een zeer goed bewaard kasteel.
 • Verderop vind je de Sint-Lawrence kerk, waarvan het portaal één van het belangrijkste kunstwerk is van Kroatië, gemaakt door de kunstenaar en architect Radovan.
 • Bezoek ook zeker het Kamerlengo fort en het Paleis van de Hertog.
 • Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Trogir en mis niets!
 1. Split

Split, de hoofdstad en gelijk ook de grootste stad van de Dalmatische kust. De Witte Stad, zoals Split ook wel bekend staat, staat vooral bekend om het paleis van Diocletianus. De keizer liet in de 4de-eeuw een villa bouwen in de stad en nog altijd is dit het hart van Split. Het paleis is dan ook een van de vele monumenten langs de Dalmatische kust die zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wat kan je nog meer doen en bezichtigen in Split

 • Ga wandelen in Marjan Park en geniet van het uitzicht over de stad
 • Flaneer over de Riva boulevard
 • Bezoek zeker de Sint-Domniuskathedraal van Split, een van de oudste kathedralen ter wereld
 • In Split kan je ook terecht in verschillende musea. Denk maar aan het archeologisch museum waar vondsten gedaan in de omgeving te zien zijn, of de Galerij voor de Schone Kunsten
 • Lees meer over de mooiste bezienswaardigheden in Split

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Wij verbleven in charmante PRIMA Life Spalato Hotel. De kamers van het pension bieden uitzicht op de stad en 's ochtends geniet je van een heerlijk ontbijt. Meer info en boeken.

 1. Makarska Rivièra en Ston

Daarna rijd je door naar het zuidelijkste puntje van de Dalmatische kust. Maar onderweg kom je eerst nog langs de Makarska Rivièra, met een aantal kleine en gezellige badplaatsen rondom mooie witte stranden. Je rijdt hier over het Biokovo gebergte, en tijdens de klim moet je ook zeker eens om je heen kijken om te genieten van de prachtige vergezichten.

Om bij Dubnovik te komen zal je een klein stukje door Bosnië en Herzegovina moeten rijden, die de Dalmatische kust hier in tweeën deelt. Voor een zeer kort stuk bevind je je even buiten de Europese Unie, waarna je het laatste stuk van de Dalmatische kust inrijdt. Hier kom je eerst langs Ston, waar je de 5,5 km lange verdedigingsmuur van het stadje kan aanschouwen.

 1. Brač met een van de mooiste stranden ter wereld

Het eiland Brač ligt tegenover Split op zo’n 1,5 uur varen afstand. Hierdoor is het ook een populaire daguitstap vanuit de stad. Brač staat bekend om Zlatni Rat, een strand dat is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld, maar ook de andere stranden op het eiland zijn erg mooi.

Rondom het stadje Bol vind je verschillende plaatsen waar je terecht kan voor watersporten, waarnaast je in de verschillende stadjes en dorpen heerlijk door de straten kan wandelen en de traditionele en historische bouwwerken kan aanschouwen. Beklim ook zeker eens de Vidova Gora, de hoogste eilandberg in het Adriatisch gebied!

Bekijk onze blog met de mooiste bezienswaardigheden op het eiland Brač en mis niets tijdens je verblijf!

 1. Hvar, het feesteiland van Kroatië

Het eiland Hvar is het meest bekend als het feesteiland van Kroatië en is dan ook trendy en levendig. Je vindt er veel uitgaansgelegenheden, evenals vele jachten in de haven. Er worden veel grote feesten gehouden waar ook de bekendste DJ’s regelmatig draaien. Hvar wordt dan ook gezien als Ibiza van Kroatië.

Hvar heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Zo vind je er vele uitgestrekte lavendelvelden, en kan je ook verschillende plaatsjes bezoeken, zoals Stari Grad met het Dominicaanse klooster en kasteel of Jelsa met de 13de-eeuwse stadsmuren. Natuurlijk vind je ook vele stranden op het eiland, waarvan ook een groot deel redelijk rustig, en je kan boottochten maken rondom het eiland.

REISGIDS KROATIË: Ontdek de schoonheid van dit eiland aan de hand van onze uitgestippelde rondreis Istrië en Dalmatische Kust. Download nu onze gratis preview reisgids Kroatië en mis niets!

 1. Dubrovnik

Dubrovnik, de Parel van de Adriatische Kust. Deze historische stad is eeuwenlang één van de machtigste steden geweest van dit deel van Europa en is nog altijd een belangrijke haven. Echter zal de stad voor velen beter bekend staan als King’s Landing, de hoofdstad van de fantasiewereld Westeros uit de serie Game of Thrones. Mede door de vele filmlocaties in de stad, maar ook de vele uitgaansgelegenheden, is Dubrovnik een grote toeristentrekker en zal je hier zeker niet in je eentje rondlopen.

Tal van bezienswaardigheden die elk een bezoekje waard zijn

 • Bezoek zeker de stadsmuren van de prachtige stad.
 • Klim naar het fort op de top van de Srd berg voor een prachtig uitzicht over Dubrovnik
 • Bezoek Sponza Paleis en ga langs bij het fort Lovrjenac
 • Wandel over de Stradun, de grote winkelstraat van de stad, of ga mee met een kayaktour langs de kust
 • Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Dubrovnik in onze aparte blogpost
Ben je een grote fan van de Game of Thrones serie? Maak dan zeker een dagtour langs de filmlocaties in Dubrovnik. Liever een georganiseerde GOT tour boeken? Boek je tour bij GetYourGuide.

Vanuit Dubrovnik kan je ook weer verschillende eilanden voor de kust bezoeken. Vanuit deze stad kan je Lokrum goed bezoeken, een onbewoond eiland met een mooi 10de-eeuws klooster, waar je tevens ook een replica van de IJzeren Troon uit Game of Thrones kan aanschouwen. Daarnaast kan je vanaf Dubrovnik op de veerboot naar Split stappen, en onderweg stoppen bij de eilanden Hvar en Brač. Bekijk alle daguitstappen vanuit Dubrovnik!

VERBLIJFTIP: Wij raden je een overnachting aan in de gezellige Bed&Breakfast Andio, gevestigd in een 16e-eeuws paleis en ingericht in een moderne stijl. Het bevindt zich pal naast de populaire boulevard Stradun, in het hart van de oude stad van Dubrovnik. Meer info en boeken.

 1. FAQ - Veelgestelde vragen

Wanneer je rondreis Istrië en de Dalmatische kust plannen?

Genieten van Istrië en de Dalmatische kust doe je het beste tijdens warme en zonnige daggen. In de hoogseizoenmaanden juli en augustus is het in deze regio, en dan met name in het zuidelijkste deel van Dalmatië rondom de steden Split en Dubrovnik, erg druk, waardoor het in deze periode ook vaak iets duurder is.

Daarnaast is het in deze periode soms te warm om door stoffige straten te slenteren of over schaduwloze stadsmuren te wandelen. Het is dan ook aan te raden om Istrië en Dalmatië in de tussenseizoenen van april tot en met juni en september en oktober te bezoeken. Zo ontloop je de grootste drukte en de hitte maar kan je wel van de aangename temperaturen genieten.

 1. Hoe Istrië en de Dalmatische kust bereiken?

Met het vliegtuig

Istrië en de Dalmatische kust kennen meerdere internationale luchthavens waar je vanuit België en Nederland naar toe kan vliegen, zoals Zadar, Split en Dubrovnik, maar ook Pula, Rijeka en Bol. Zo is het mogelijk om naar de regio te vliegen en daar een auto te huren om door het gebied te reizen.

Combineer andere steden met je rondreis

Daarnaast zou je een grote stad zoals Zagreb, Ljubljana of Sarajevo aan je rondreis kunnen toevoegen door naar een dergelijke stad te vliegen en vanaf daar naar Istrië en de Dalmatische kust te rijden om aan je rondreis te beginnen.

 • Vanuit Zagreb rij je in zo’n 2 uur naar Rijeka of in 3 uur naar Zadar.
 • Vanaf Ljubljana rij je in een kleine 2 uur naar Istrië.
 • Vanaf Sarajevo kan je in 3,5 uur naar Neum rijden, waarbij je onderweg kan stoppen in Mostar, of in 4 uur naar Dubrovnik.

Met je eigen wagen

Ook is het mogelijk om met de eigen auto vanuit België of Nederland naar Istrië en de Dalmatische kust te rijden. Om Istrië te bereiken rij je het beste via München, Salzburg en Ljubljana.

 • Pula is vanaf Antwerpen zo’n 1385 km rijden
 • Vanaf Utrecht 1400 kilometer.
 • Je bent al snel zo’n 13 tot 14 uur onderweg zonder tussenstops, en het is aan te raden om deze rit in tweeën op te delen.
 1. Wat zijn de leukste daguitstappen vanuit Istrië?

Op zoek naar leuke daguitstappen tijdens je vakantie in Istrië?

Istrië is dankzij haar stranden een erg populaire vakantiebestemming. Er is echter veel meer te vinden dan zand, kiezels en water. Je vindt er heel wat archeologische sites zoals de Monkodonja, sommige zelfs vanuit de prehistorie! Je kan een boottocht maken naar Sveti Andrija. Of wat zegt je een culinaire excursie, waarbij je de lokale smaken proeft? Lees meer over de leukste daguitstappen vanuit Istrië.

 1. Wat is de beste route naar Kroatië (Istrië)?

Wil je toch graag met je eigen wagen? Geen probleem! Hoe je je rondreis door Istrië en de Dalmatische kust inplant hangt natuurlijk van jouw wensen en de tijd die je hebt voor de rondreis af.

 • Zo kan je in een week tijd al de grootste steden van de streek bezoeken maar zal je niet veel tijd hebben om tussendoor ook in kleinere plaatsjes te stoppen of meerdere eilanden te bezoeken.
 • Tien tot 14 dagen is een mooie lengte voor een rondreis door Istrië en de Dalmatische kust om de grootste bezienswaardigheden te kunnen zien en enkele eilanden mee te kunnen pakken.
 • Met 3 weken kan je in alle rust door het land trekken en zou je ook het naastgelegen Bosnië en Herzegovina, de Kroatische hoofdstad Zagreb en/of Slovenië mee kunnen pakken.

Kroatië is perfect met de auto te bereiken

Om naar Kroatië te rijden moet je in ieder geval door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië rijden. De precieze route die je het beste neemt, hangt af van je bestemming.

Wanneer je vanuit Nederland of België naar de toeristische regio Istrië reist, gaat de snelste en meest gebruikte route via Keulen, Frankfurt, München, Salzburg en Ljubljana. Vanuit België is het ook mogelijk om via Luxemburg en Stuttgart naar München te rijden en vanaf daar via Salzburg naar Ljubljana te rijden.

BESTE ROUTE: Wil je graag op vakantie naar Kroatië met de eigen wagen? Lees ons uitgebreid blogartikel met de beste route naar Kroatië en enkele handige tips!

 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?