15 x mooiste bezienswaardigheden op het Kroatische eiland Krk: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden op het Kroatische eiland Krk: wat zien & doen tijdens je verblijf?

29 september 2023 in Kroatië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op het Kroatische eiland Krk + verblijftips

Het eiland Krk is het tweede grootste eiland van Kroatië en één van de mooiste vakantiebestemmingen in het land. Het eiland is overwegend groen vol dichte bossen, maar kent ook wat rotsachtige stukken. Je vindt er paradijselijke stranden, prachtige natuur en charmante kustplaatsen met elk zijn unieke charme.

De ideale mix van cultuur, natuur en ontspanning. Het wordt niet voor niets het “Gouden Eiland” genoemd. Kan je haast niet wachten? Lees gerust verder en ontdek de mooiste plekjes op het eiland Krk.

Praktische info & tickets voor je rondreis Kroatië

Duur7 - 15 dagen ()
Vliegtickets2u30 naar Pula, Zagreb, Dubrovnik of Zadar, richtprijs € 79 vergelijk bij TUIFly, Transavia of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij ANWB autovakantie (va € 378), Sunweb (€ 485) en TUI.nl (€ 905)
HuurautoIn Kroatië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
Roadtrip 4x4Op zoek naar een avontuurlijke roadtrip van 7 dagen dwars door Montenegro, Bosnië en Kroatië? Boek je roadtrip bij Balkannomads (va. € 690)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Vakantie op het gouden eiland Krk

Het eiland Krk, uitgesproken als ‘Kirk’, is zoals hierboven reeds vermeld, het tweede grootste eiland van Kroatië én een van de grootste eilanden in de Adriatische Zee. Het nabijgelegen Cres is met zijn oppervlakte van ongeveer 400 km² net iets groter. Het eiland herbergt heel wat natuurschoon, talrijke pittoreske havenstadjes en schitterende zandstranden. Het wordt dan ook gezien als een van de mooiste Kroatische eilanden.

Dit vakantieparadijs trekt toeristen van over de hele wereld aan om te genieten van de gunstige ligging, de adembenemende stranden en het warme klimaat. Ben jij de volgende?

LEESTIP: Ontdek nog meer van dit mooie land met onze uitgebreide reisgids Kroatië.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden en plekjes op het eiland Krk

  1. Verlaat het vasteland via de Krčki Most

Wanneer je het vasteland van Kroatië dus verlaat om het eiland Krk te bereiken, moet je de Krčki Most over. Deze brug overspant de zeestraat genaamd de Rječina-baai en is het herkenningspunt van het eiland. De brug dateert uit 1980 en zo’n 1430 meter lang. De brug heeft de economische ontwikkeling van het eiland sterk bevorderd en heeft het toerisme aanzienlijk vergemakkelijkt.

Wanneer je over de brug rijdt, geniet je meteen van een van de mooiste uitzichten. Je wordt omringd door helder blauwe wateren en groene natuur; zeker een foto waard. Bij hevig stormweer of sterke winden (de zogenaamde Bora) kan de brug afgesloten worden.

  1. Het historische stadscentrum van Krk

Laten we beginnen met een bezoekje aan de grootste stad van Krk: de gelijknamige stad Krk. Deze charmante stad ligt aan de zuidwestelijke kust en heeft een prachtige oude binnenstad. Krk is een ommuurde vestingstad die zijn oorsprong kent in de Romeinse tijd.

Wandel door het historische centrum door een labyrint van smalle steegjes en breng er zeker eens een bezoekje aan het kasteel Frankopan met de imposante vestingmuur, het centrale plein Placa Vela en de kathedraal. Aan de pittoreske haven van de stad, vind je verschillende cafeetjes, bars en restaurants waar je kan genieten van een terrasje met uitzicht op de bootjes voor de kust.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? B&B Lola Dream ligt op wandelafstand van het strand van Drazica en het strand Punta Di Galetto en beschikt over gezellig ingerichte appartementen, iedere ochtend een continentaal ontbijtje en een mooi uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.

  1. Ontspannen in de badplaats Baška

De bekende badplaats Baška is gelegen aan de voet van het Velebit-gebergte en is een van de belangrijkste plekken op het eiland Krk. Het voormalige vissersdorp ligt in een schilderachtig landschap en is erg populair om de paradijselijke stranden en de mooie oude stad, waar de huizen dicht bij de zee zijn gebouwd.

Langs de boulevard vind je talloze restaurants en gezellige cafés en het uitzicht op zee en de bergen erachter is prachtig. Wandel ook even door de oude binnenstad, die is werkelijk betoverend. Ontdek de charmante pleinen, lokale galerijen en boeiende musea zoals het erfgoedmuseum waar artistieke en etnografische schatten van deze regio worden tentoongesteld. Er is zelfs een klein aquarium gelegen in de stad (meer info).

TIP: Zin in een leuke uitstap? Bezoek dan zeker eens de aquarium van Baška en ontdek de onderwaterwereld van de Kroatische Adriatische Zee. Tickets bestel je hier.

Het Baška tablet

In Baška kan je nog een bijzonder voorwerp bezichtigen: het tablet van Baška. Het tablet dateert uit het jaar 1100 en is een van de beroemdste Kroatische monumenten. Het zou een van de eerste monumenten geschreven in het Glagolitische alfabet, dat een oud Slavisch schrift is. Het kalkstenen tablet is ongeveer 2 meter breed en weegt ongeveer 800 kg. Het schrift op het tablet bestaat uit twee delen en is geschreven in 13 regels.

Het originele tablet kan je bezichtigen in een museum in Zagreb, maar in de in de kerk van St. Lucy nabij het dorpje kan je tegenwoordig een replica vinden. Ook in verschillende souvenirwinkeltjes kan je allerlei replica’s vinden in verschillende formaten. Misschien wel een leuk souvenir voor het thuisfront 😉

Het mooiste uitzicht vanaf het Baška uitzichtpunt

Een van de meest spectaculaire uitzichten over het eiland Krk, heb je vanaf het Baška-viewpoint (bekijk ligging). Het uitkijkpunt bevindt zich aan de rand van de badplaats en bereik je na een korte wandeling (ongeveer 30 minuten). De wandeling start bij het hoofdstrand Vela Plaza en brengt je naar de top waar je een prachtig panorama hebt op de kust; een adembenemend decor!

  1. Het smalste straatje ter wereld in Vrbnik

Vrbnik is ongetwijfeld een van de mooiste dorpjes van het eiland Krk. Het wijnstadje is gelegen bovenop een klif die zo’n 50 meter boven de zeespiegel uittorent. Geniet van het uitzicht over de helderblauwe zee bij Zgribnica Beach of wandel door de historische binnenstad en bewonder de vele monumenten, gebouwen en kerken zoals de St. Maria kerk.

Het smalste straatje ter wereld

Vrbnik staat vooral bekend om zijn smalle straatjes en steegjes, en heeft naar verluidt ook het smalste straatje ter wereld. Deze smalle steeg is slechts 43 centimeter breed op het smalste punt. Het steegje ligt aan de Klančič-straat en wordt duidelijk aangegeven in het oude stadscentrum. Voor alle zekerheid kan je hier de ligging op de kaart bekijken.

Wijn sippen in Vrbnik

Niet alleen de smalste steeg ter wereld maakt een bezoek aan Vrbnik de moeite waard. Je kan er ook genieten van de heerlijke lokale wijn Vrbnička zlahtina. Een droge witte wijn gemaakt van de inheemse druivensoort Žlahtina die alleen in de wijngaarden van Vrbenik groeit. Er zijn verschillende, gezellige wijnbars in de stad waar je deze goudgele wijn kan proeven.

Boek hier je wijnmakerijtour en proeverij op het eiland Krk

  1. Het kleine dorpje Punat

Punat is een klein dorpje gelegen in een brede baai met dezelfde naam, gelegen in het zuiden van het eiland Krk. Wat dit dorpje zo bijzonder maakt is de ligging in de ongeveer 3 kilometer lange Punat-baai, waar zich een van de grootste jachthavens in deze regio, de Marina Punat en het beroemde kloostereiland Kosljun bevinden.

Omringd door mediterrane olijfbomen en dennenbossen trekt het vakantieoord bezoekers aan met zijn idyllische charme, zijn fantastisch mooie stranden en het grote aanbod aan restaurants en geweldige accommodaties.

Place to be voor watersportactiviteiten

Punat is ook de ideale plek op het eiland om watersporten te beoefenen. Zin om te duiken, snorkelen of gewoonweg zwemmen in het helderblauwe water? Het kan hier allemaal. Er zijn verschillende watersportcentra en duikscholen aanwezig en je kan er ook enkele leuke excursies op het water boeken.

VERBLIJFTIP: Falkensteiner Park Punat is een familieparadijs waar je een onvergetelijke vakantie tegemoet gaat in Punat. Het resort beschikt over moderne kamers, veel groen, openluchtzwembaden, waterglijbaan, uitgebreide animatie en actieve programma's. Meer info en boeken.

  1. Boottocht naar het eiland Košljun

Verblijf je in Punat en heb je zin om de omgeving te verkennen? Maak dan zeker eens een boottocht naar het eiland Košljun, midden in de Punat baai. Vanaf de haven van Punat bereik je het kleine eiland al na een boottocht van 10 minuten. Boek je boottocht hier. De enige inwoners van het eiland zijn een aantal Franciscaanse monniken die in het klooster wonen. Naast het Franciscaans klooster, waar vandaag de dag een museum in gevestigd zit, vind je er ook nog twee kerken. Op het eiland kan je ook prachtige wandelingen maken.

Bekijk nog meer boottochten op het eiland Krk

  1. Bezoek de Biserujka grot

Een andere toeristische plek op het eiland Krk is de Biserujka grot bij het kleine dorpje Rudine. Op het eiland zijn meerdere druipsteengrotten te vinden, maar de Biserujka grot is de enigste grot die je kan bezichtigen. De grot is ontstaan doordat er jarenlang water door de kalksteenlaag in de grot druppelde.

Je kan een kleine rondleiding volgen die je door de 110 meter lange en 12 meter brede druipsteengrot brengt. Een (Engelstalige) gids wandelt met jou door dit ondergrondse museum vol indrukwekkende stalactieten en stalagmieten en vertelt je met veel plezier meer over de geschiedenis.

Boek je rondleiding door de Biserujka grot

  1. Het charmante Omišalj

Wanneer je de brug oversteekt van het vasteland naar Krk, is Omišalj het eerste stadje dat je tegenkomt. Dit charmante kustplaatsje is een van de oudste nederzettingen op het eiland en is gelegen op een klif, waardoor je schitterende uitzichten hebt over de zee. Het autovrije centrum zelf is op zich niet zo groot maar je geniet er van een authentieke sfeer en absolute gezelligheid.

  1. Bezoek de archeologische vindplaats Fulfinum Mirine

Fulfinum Mirine is een archeologische vindplaats op slechts een paar kilometer van de stad Omišalj. Deze vindplaats is van historisch en cultureel belang vanwege de overblijfselen van een oude Romeinse nederzetting (die teruggaat tot de 1e eeuw na Christus) die hier zijn ontdekt. Hoewel sommige delen van de verwoeste stad inmiddels in zee verzonken zijn, vind je er nog een imposante kruisvormige basiliek uit de 5de eeuw.

  1. Wandel door het oude centrum van Dobrinj

Dobrinj staat bekend om zijn unieke oude stadscentrum, zijn culturele erfgoed en zijn ongelooflijke vergezichten. Dobrinj is een klein historisch stadje met een uiterst rijke geschiedenis. Het ligt in het centrum van het eiland Krk, op een heuvel ongeveer 200 meter boven de zeespiegel. De romantische oude binnenstad, de oude stenen herenhuizen en de gotische kerk van Sint Stephen uit de 12de eeuw zijn de voornaamste redenen om dit pittoreske, historische stadje te bezoeken.

  1. Genieten in Malinska

In het westen van het eiland Krk ligt het charmante plaatsje Malinska. Deze stad is gelegen in een schitterende stille baai vol weelderige bomen en trekt met zijn prachtige zand- en kiezelstranden en betoverende ieder jaar heel wat toeristen aan. Vroeger was het een rustig vissersdorpje, vandaag is het een van de populairste resorts op het eiland.

Wandel tijdens jouw vakantie in Malinska over de lange promenade Rasjska Cesta vol dennenbomen en wilde bloemen om vervolgens te ontspannen op het Draga strand. 's Avonds kan je gezellig dineren in de haven van de stad met zicht op de boten die liggen te dobberen in het water.

  1. Het voormalige Haludovo Palace Hotel

Net buiten het stadscentrum van Malinska, op een korte wandeling van 15 minuten kan je het Haludovo Palace Hotel bezichtigen. Dit hotel werd geopend in 1972 en was in die tijd een van de meest prestigieuze en luxueuze resorts aan de Adriatische kust. Het werd ontwikkeld door de beroemde Bob Guccione, oprichter van het tijdschrift Penthouse.

Het hotel was een voorbeeld van modernistische architectuur en design

Het hotelcomplex bestond uit meerdere gebouwen, waaronder het hoofdgebouw met luxe kamers en suites, restaurants, een casino, een nachtclub, een privéstrand en uitgestrekte tuinen. Haludovo Palace Hotel stond vooral bekend om zijn extravagante voorzieningen en luxe diensten die ze aanboden. Een populaire bestemming voor beroemdheden en jetsetters van over de hele wereld.

Ondanks zijn aanvankelijke succes en populariteit, begon het hotel na verloop van tijd in verval te raken. Tijdens de Joegoslavië oorlog werd het hotel gebruikt om vluchtelingen op te vangen en veranderde het hotel enkele keren van eigenaar door financiële problemen. Uiteindelijk werd het in 2001 gesloten en verlaten. Tegenwoordig is staat het gebouw nog steeds leeg en wordt het verwaarloosd; hierdoor lijkt het wel een spookachtige ruïne. Ga zeker eens een kijkje nemen (bekijk de ligging hier).

  1. De modderbaden bij Soline

In de Romeinse tijd werd de baai van Soline vooral gebruikt om zout te winnen, maar vandaag staat de baai vooral bekend om de modder. De modder zou een geneeskrachtige werking hebben tegen huidziekten en reuma. De beste en meest bezochte plek is het Melinestrand (bekijk ligging) waar het water redelijk ondiep is. Altijd al eens willen rollen in de modder? Dan is dit je kans!

  1. Ontdek de onderwaterwereld van Krk

Duikliefhebbers zullen versteld staan van de onderwaterwereld van het eiland Krk. Hier vind je namelijk enkele schitterende onderwaterlocaties, geschikt voor duikers van alle niveaus. Enkele populaire duikplekken zijn de grotten en scheepswrakken rondom het eiland. Zo kan je duiken naar het Griekse vrachtschip Peltastis dat in 1969 zonk en de Biserujka grot.

Ook als je nog nooit gedoken hebt, kan je de bijzondere onderwaterwereld van Krk verkennen. Er zijn verschillende duikcentra gevestigd op het eiland, waar zowel duikexcursies als cursussen aangeboden worden voor zowel beginners als ervaren duikers.

Duik alvast mee naar het vrachtschip Peltastis

  1. Waar overnachten op het eiland Krk?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie op het Kroatische eiland Krk? Het eiland is op zich niet zo groot, maar toch kan het even zoeken zijn naar dé ideale verblijfplaats. Enkele populaire bestemmingen om te overnachten zijn Krk-stad, Baška en Malinska. Hieronder hebben wij alvast onze favorieten voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels op het eiland Krk.

  • Krk-stad: B&B Lola Dream ligt op wandelafstand van het strand van Drazica en het strand Punta Di Galetto en beschikt over gezellig ingerichte appartementen, iedere ochtend een continentaal ontbijtje en een mooi uitzicht op de omgeving. Meer info en boeken.
  • Malinska: Het Blue Waves Resort ligt op een steenworp afstand van een kiezelstrand in Rova en beschikt over stijlvolle kamers, een wellnesscentrum met alles erop en eraan en een aangename omgeving waar vanalles te beleven valt. Meer info en boeken.
  • Baška: Op een steenworp afstand van het Vela Baska strand, ligt het knusse vakantiehuisje Little House in Baška. Het vakantiehuis biedt accommodatie voor 4 personen en een balkon met uitzicht op zee. Meer info en boeken.
  1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Kroatische eiland Krk

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het Kroatische eiland Krk? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar het eiland Krk.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?