11 x top bezienswaardigheden in Poreč bezoeken + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

11 x top bezienswaardigheden in Poreč bezoeken + tips

1 juli 2022 in Kroatië1 reactie

Op vakantie in Istrië en wil je Poreč bezoeken? In de reisgids Poreč lijsten we onze favoriete bezienswaardigheden en praktische reistips op.

Poreč is één van de meest populaire plaatsen van Istrië, maar er is veel meer dan enkel mooie stranden!
Achter de façade van de resorts, vind je een oude Romeinse stad met tal van bezienswaardigheden, en heel wat mogelijkheden voor ontspanning.

Inhoud artikel

 1. Mozaïeken in de Eufrasiusbasiliek

Eén van de must-see bezienswaardigheden in Poreč, en zelfs Istrië, is de Eufrasiusbasiliek. Deze basiliek uit de 6de eeuw staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en is één van de knapste voorbeelden van Byzantijnse kunst in Europa. Vooral de vloer- en muurmozaïeken die het paleis van de bisschop versieren, zijn erg bijzonder. Vanuit de klokkentoren heb je geweldige uitzichten over de stad en omgeving.

Mozaïeken in de Eufrasiusbasiliek is niet de enige bezienswaardigheid in Kroatië dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Bekijk hier alle UNESCO Werelderfgoed sites in Kroatië.
 1. Het Zuccato Paleis

Op de hoek van de Decumanusstraat en de Cardostraat, vind je het Venetiaans Zuccato paleis. Hoewel de binnenkant niet bewaard is gebleven, is de voorgevel nog steeds origineel. Het gebouw fungeert vandaag de dag als galerij.

 1. Het House of Two Saints in Poreč

Het House of Two Saints (huis van Twee Heiligen) vind je in de St Maurusstraat (Ul. Sveti Mauro). De voorkant van het huis, dat gebouwd werd in Romeinse stijl, werd versierd met twee heiligen. Het werd gebouwd in de 14de en 15de eeuw.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. Het Maraforplein en de Tempel van Jupiter

Op het Maraforplein, dat deel uitmaakt van het oude stadscentrum, kan je nog sporen van de Romeinse periode terugvinden. De straten van het oude forum zijn bewaard gebleven, alsook de ruïnes van de Tempel van Jupiter, in een klein park, net ten westen van het plein.

 1. Daguitstap naar Pazin Castle

Afstand enkele reis vanuit Poreč: 32 km

Pazin Castle is een stenen constructie die dateert uit de middeleeuwen. Het eerste geschreven bewijs van een kasteel op deze plek dateert van 983. Uiteraard werd het kasteel ondertussen aangepast en verbeterd. Vandaag de dag is het nog steeds in goede staat. Je vindt er binnenin het Stadsmuseum van Pazin en het Ethnografische Museum.

Het kasteel kijkt uit over de diepe kloof van de rivier Pazinčica Foiba. Die rivier verdwijnt hier in een zinkgat en stroomt ondergronds verder. Jules Verne schreef in 1885 de roman Mathias Sandorf, geïnspireerd op het kasteel en deze kloof. De stad Pazin houdt nog altijd jaarlijks de ‘Jules Vernedagen’, in de derde week van juni.

 1. Maak een daguitstap naar Venetië vanuit Poreč

Wist je dat je ook een uitstap kan maken naar het prachtige Venetië? Maak dan een excursie per speedboot vanuit Poreč naar Venetië. De rit enkel bedraagt zo'n 3 uur, wat je net genoeg tijd geeft voor een bondig bezoek aan de dogestad. Dit geeft je net genoeg tijd voor een bondig bezoek aan het Dogepaleis in Venetië. Een absolute aanrader voor tijdens je vakantie in Poreč!

 1. Daguitstap naar Vrsar

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Poreč: 11 km

Ook Vrsar heeft een verregaande geschiedenis en een aantal historische monumenten. Een bezoekje aan het oude stadscentrum en de haven is zeker de moeite waard. Je vindt er een hele reeks gebouwen uit verschillende periodes, waaronder de oude stadspoorten, religieuze gebouwen, alsook de resten van een aantal Romeinse villa’s, tussen Funtana en de Baai van Lim.

Maar waarom neem je ook niet even een plons in het water langs de mooie kustlijn? De rotsige stranden zijn de ideale plek om even te ontspannen na je autorit. Je vindt hier ook één van Europa’s oudste en grootste nudistenkampen: het Koversada Naturistenpark.

 1. Excursie naar de archeologische site Monkodonja

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Poreč: 40 km

Op de plek van de archeologische site Monkodonja stond in de bronstijd een stad. De overblijfselen dateren van 1800-1200 voor Christus. Hier zijn al veel interessante zaken gevonden, waaronder het graf van een jonge vrouw. De resten van de burcht zijn nog duidelijk zichtbaar.

De site werd ontdekt in 1953 ,en sinds 1990 zijn er gedetailleerde onderzoeken en gedeeltelijke architecturale reconstructies aan de gang.

 1. Gezellige straatjes en een wrak in Rovinj

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Poreč: 50 km

Rovinj is een topbestemming in Istrië, en dat zal je merken tijdens je bezoek: je bent er niet alleen, zeker niet tijdens de zomermaanden. Al die drukte neemt echter niets weg van de knappe oude vissershaven, en de mooie oude stad met kleine straatjes en gezellige pleinen. Fan van diepzeeduiken? Voor de kust van Rovinj, op 42 m diepte, ligt het wrak van de SS Baron Gautsch, een schip dat in 1914 is gezonken. Je kan het al duikend bezichtigen, bekijk hier nog meer leuke duik- en snorkel locaties in Kroatië.

TIP EXCURSIES: Vanuit Rovinj kan je per catamaran naar Venetië, of een boottocht maken naar het nabijgelegen eiland Sveti Andrija.

 1. Waar overnachten in Poreč?

Voor je bezoek aan Poreč, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. De fijnste plek om te overnachten in Poreč is in de oude stad. Opgelet: de oude stad is autovrij, dus je zal de wagen op één van de parkings moeten achterlaten. Rond de oude stad kan je meestal wel je auto bij je accommodatie parkeren.

Een andere leuke buurt om te overnachten is Brulo. Van hier is het zo'n 15 min wandelen naar de oude stad, en 5 min naar de zee. Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Poreč.

BO Hotel Palazzo

Verblijf in het BO Hotel Palazzo. Het hotel is in 1910 gebouwd voor de aristocraten en de rijke burgerij. Het ligt direct aan de kust op het schiereiland Porec en biedt stijlvolle kamers en een wellnesscentrum uitgerust met hot tub en schitterend uitzicht op zee. Na een dagje verkennen va het eiland, kan je terecht voor verfijnde lokale gerechten in Restaurant Ritzi. Meer info en boeken.

B&B Minella Residence

Minella Residence is de perfecte uitvalsbasis voor een dromerige wandeling langs het strand! In het restaurant kan je smullen van een heerlijke maaltijd of ontspannen met een verfrissend drankje aan de bar.

Zin in actie? In de omgeving kan je uitstekend fietsen en snorkelen. Aquacolors Water Park Poreč ligt op 4,8 km afstand en het Marafor-plein ligt op 1,2 km van Minella Residence. Meer info en prijzen via deze link.

 1. Waar parkeren in Poreč?

De oude stad van Poreč is autovrij, met slechts weinig parkeerruimte. Je vindt 2 grote parkings aan de rand, vanwaar je gemakkelijk de stad te voet kan verkennen:

1. De "Big Parking", adres: Partizanska Ul
2. Ul. Karla Huguesa Parking, aan de overkant van het busstation

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?