15 x bezienswaardigheden Rab: wat zien en doen op dit Kroatische eilanden?

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x bezienswaardigheden Rab: wat zien en doen op dit Kroatische eilanden?

29 september 2023 in Kroatië0 reacties

Praktische info en mooiste bezienswaardigheden op eiland Rab + verblijftips

Het charmante eiland Rab is na Mljet het meest beboste eiland van de Adriatische Zee. Sommigen noemen het eiland ook wel het smaragdeiland dankzij de zeldzame fauna en flora en de meer dan 300 zoetwaterbronnen die je hier kan bewonderen. Rab onderscheidt zich van de andere Kroatische eilanden door de parelwitte zandstranden waar je heerlijk kan zwemmen.

Verder kan je heerlijk wandelen in het gelijknamige middeleeuwse stadje. De pittoreske straatjes lopen over van de paleizen, kerken en kloosters die getuigen van een meer dan 2000 jaar oude geschiedenis. Ontdek hier dé topbezienswaardigheden op Rab.

Inhoud artikel

  1. Het eiland Rab

Het Kroatische eiland Rab is gelegen voor de Noord-Kroatische kust, middenin de Kvarner baai. Het eiland is 22 km lang en wordt ook wel eens het “Happy Island” genoemd. Het eiland is minder gekend dan bijvoorbeeld Brac en Krk maar zeker niet minder de moeite waard om te bezoeken.

Ligging van het Kroatisch eiland Rab op de kaart

  1. De middeleeuwse stad Rab

Een van de mooiste plekjes om te bezoeken op het eiland, is de gelijknamige hoofdstad. De oude binnenstad van Rab is gelegen aan de haven en wordt beschouwd als een van de mooiste, historische plekjes van heel Kroatië. Het straatbeeld bestaat hier uit een charmant centrum met eeuwenoude kerken, prachtige huizen in verschillende bouwstijlen en romantische stadspleinen omringd door winkeltjes en cafeetjes.

Wanneer je door de middeleeuwse straatjes wandelt, waan je je als het ware in een romantisch sprookje. Oh ja, vergeet tijdens je wandeling door het oude centrum niet af en toe links en rechts te kijken, zodat je via nauwe doorkijkjes de zee kan zien.

TIP: Voor het mooiste uitzicht over de stad, wandel je best even naar Trg sv. Kristofora. Hier vind je een uitkijkpunt (bekijk ligging) vanwaar je een prachtig zicht hebt over het eiland en haar opvallende kerktorens.
  1. De vier imposante kerktorens van Rab

Een van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden in de stad Rab, zijn de vier imposante kerktorens. Al van ver kan je de kerktorens boven de daken zien uitsteken. De klokkentoren van de Sint Jan, de klokkentoren van de Mariakathedraal, de klokkentoren van de Sint Justinekerk en de hallentoren van de kerk van Apostel Andreas zijn door de jaren heen ook hét symbool van Rab geworden. De torens hebben verschillende stijlen en verschillende hoogtes en elk hun eigen charme.

Je kan ook de hoogste toren, die van de Mariakathedraal, beklimmen tot een hoogte van 25 meter om te genieten van een onbeschrijflijk uitzicht over het lappendeken van rode daken en de azuurblauwe zee op de achtergrond. Houd er wel rekening mee dat je via stalen trapje loodrecht omhoog moet klimmen, om het hoogste punt te bereiken. De eerste vier verdiepingen van de toren zijn wel goed te doen.

  1. Wandel door het Komrcar Park in de oude stad

Komrcar Park is de place to be als je even wilt genieten van de rust en stilte. Wat in 1905 een doodgewoon weiland was, werd omgetoverd tot een gezellig park met verschillende wandelpaden. Het Komrcar Park is het oudste en mooiste park van het eiland Rab.

Het is een groene oase van rust gelegen in de oude binnenstad. Wandel op eigen houtje door het Komrcar Park langs verschillende planten- en bomensoorten en neem plaats op een van de bankjes in de schaduw om van het uitzicht te genieten. Onderweg vind je hier en daar een gezellig cafeetje met uitzicht op zee of je kan er ook altijd zelf picknicken in het zonnetje.

REISGIDS: Mis niets tijdens je vakantie of rondreis en download onze reisgids Kroatië. Deze staat vol met concrete reistips, een complete voorbeeldroute én zo bespaar je uren opzoekingswerk.

  1. Proef het spiraalcakeje Rabska Torta

Wanneer je op vakantie bent in Kroatië, meer specifiek op het eiland Rab, proef dan zeker eens van de Rabska torta. Dit luchtige spiraalcakeje met amandelen, sinaasappelsap en Maraschino-likeur (zure kersenlikeur opzoeken) werd in 1177 geserveerd aan Alexander III en viel goed in de smaak. Sindsdien is dit hét cakeje van het eiland Rab en kan je het zo goed als overal proeven. Het recept van dit nagerecht zal je niet vaak op schrift terugvinden. Meestal wordt het van moeder op dochter doorgegeven en wordt er een eigen versie van gemaakt.

  1. Bezoek het Klooster van St. Eufemia

Op het eiland Rab kan je ook een bezoekje brengen aan het Klooster van St. Eufemia in een romantische baai bij het dorpje Kampor. Het klooster is een van de belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland en werd gebouwd in 1444. Vandaag de dag kan je nog enkele ruïnes van het klooster bezichtigen tijdens een rondleiding.

Wandel via de oude binnenplaats naar de kleine kerk waar je prachtige altaren en sierlijke schilderijen van heiligen kan bezichtigen. Je ziet er ook het bijzondere en waardevolle veelluik van de Venetiaanse broers Antonio en Bartolomeo Vivarini van het eiland Murano, het houten plafond en de kloosterbibliotheek met ongeveer 7000 zeldzame boeken.

  1. Duik de onderwaterwereld van Rab in

Rab wordt ook gezien als een populaire duikbestemming

Er zijn een vijftal duikcentra op het eiland gevestigd waar zowel beginnelingen als gevorderden terecht kunnen voor een leuke namiddag duiken. Heb je al wat ervaring met duiken? Dan kan je een spannende nachtduik of duik door de onderwatergrotten of naar scheepswrakken boeken. Of je kan ook gewoon de diepblauwe zee induiken en de onderwaterwereld van Rab met de prachtige onderwatertunnels, kleurrijke vissen en schelpdieren verkennen.

LEESTIP: Ontdek nog meer plekken om te duiken en snorkelen in Kroatië.
  1. Goli Otok: het Alcatraz van Kroatië

Wist je dat je vanuit Rab ook enkele leuke uitstappen kan maken? Een daarvan is een bezoekje aan het gevangeniseiland Goli Otok - het Alcatraz van Kroatië - een eiland gelegen in de Adriatische Zee, voor de kust van Kroatië. Op dit onbewoonde eiland hebben tijdens beide Wereldoorlogen heel wat krijgsgevangenen vastgezeten. Voor de gevangen die hier terechtkwamen, was het "de levende hel". Het gevang en de locatie waren ook lange tijd strikt geheim.

Vandaag de dag zal je hier - gelukkig - geen gevangen vinden maar wel ruïnes en een voormalig concentratiekamp. Je kan er met eigen ogen zien hoe de 15 à 50 000 gevangen hier (over)leefden. Wanneer je het eiland bezoekt, mag je overal gaan en staan waar je zelf wilt.

Weetje: Goli Otok betekent letterlijk 'het naakte eiland'. Deze benaming heeft het eiland onder meer te danken aan het feit dat er amper vegetatie aanwezig is.
  1. Lopar

Lopar is een van de bekende en populaire badplaatsen op het eiland Rab. Het stadje is gelegen aan de noordkant van het eiland en trekt jaarlijks heel wat toeristen. De grootste reden hiervoor is het paradijselijke zandstrand Rajska Plaza.

Het stadje op zich is niet bijzonder groot maar wel ingespeeld op het toerisme. Zo vind je er sfeervolle restaurantjes en kan je je urenlang vermaken met de wateractiviteiten die hier worden aangeboden zoals een ritje op de banaan of een boottochtje naar een van de eilandjes die hier voor de kust liggen.

VERBLIJFTIP: San Marino Sunny Resort by Valamar ligt op wandelafstand van het strand en biedt moderne kamers. In het resort kan je voetballen, basketballen en minigolfen en genieten van een ruime selectie internationale gerechten in het nabijgelegen restaurant. Meer info en boeken.

  1. Barbat

Vanaf Rab kan je een 6 km lange wandeling maken via de boulevard naar Barbat. Barbat is een gezellig dorpje dat vooral bekend staat om de visserij. Dagelijks bevoorraadden de vissers de lokale restaurants met vers gevangen vis. Naast lekkere verse vis, kan je hier ook terecht voor andere agrarische schatten als olijven, druiven, verse groenen en fruit. De grond rondom Barbat is namelijk erg vruchtbaar waardoor hier heel veel groenten en fruit geteeld en verkocht worden.

Je kan er een mooie wandeling maken op de prachtige kiezelstranden en lekker dineren in een van de kwalitatieve restaurants.

Barbat is de eerste bestemming die je tegenkomt wanneer je met de veerboot toekomt op het eiland Rab
  1. Ontspannen op de stranden op Rab

Zin om even te ontspannen op de mooiste stranden van Rab? Gelijk heb je. Rondom Lopar en Kampor liggen verschillende baaien met prachtige zandstranden waar je heerlijk kan vertoeven. Ontdek hieronder alvast enkele van onze favoriete stranden op Rab:

  • Paradise Beach ook wel gekend als Rajska Plaža is waarschijnlijk het mooiste en bekendste strand van Rab. Het 2 km lange gezinsvriendelijke strand ligt in het vakantieoord Lopar en wordt omgeven door gezellige strandbars. (bekijk de ligging)
  • Het Pudarica strand is een van de meest idyllische stranden van Rab. Dit adembenemende fijne zandstrand ligt in de buurt van Barbat. Neem een duik in de helderblauwe zee en geniet van het prachtige uitzicht op het tegenoverliggende eiland Dolin. (bekijk de ligging)
  • De Sahara Beach is een afgelegen strand in een droombaai en een spectaculair landschap. Dit fijne gouden zandstrand ligt in de buurt van Lopar en kan je enkel bereiken door een wandeling van 20-30 minuten of een fietstocht. De ongerepte natuur en unieke rust die dit zandstrand omgeeft, zal je hier nergens anders vinden. (bekijk de ligging)
  1. Geopark Rab

Een van de mooiste landschappen op het eiland, bevindt zich in het Geopark Rab. Dit park is een geologisch fascinerend gebied in het noorden en niet ver van de badplaats Lopar. Het Geopark is een gezamenlijk project van de stad Rab en de natuurwetenschappelijke faculteit van de universiteit van Zagreb.

Het landschap zal je positief weten te verrassen met haar natuurlijke zandstranden, dromerige baaien, talrijke zand- en steenformaties en haar unieke vegetatie. In het Geopark Rab zijn verschillende wandel- en fietsroutes aangelegd zodat je de omgeving makkelijk kan verkennen. De routes zijn bovendien allemaal duidelijk aangegeven en brengen je langs geologische vindplaatsen. Je kan het Geopark ook gratis bezoeken met deskundige begeleiding. Meer info op de website.

  1. Combineer je bezoek aan Rab met de hoofdstad Zagreb

Ben je van plan een rondreis door Kroatië te maken of meerdere dagen door te brengen in Kroatië? Dan kan je ook altijd je bezoek aan het eiland Rab combineren met een stedentrip Zagreb. Zagreb is de prachtige hoofdstad van Kroatië en biedt genoeg mogelijkheden en bezienswaardigheden om een paar dagen te vullen.

Wil je de stad graag zo goed mogelijk verkennen?

Gebruik dan zeker onze stadswandeling door het centrum van Zagreb die je langs de meest bijzondere bezienswaardigheden in Zagreb brengt. Zo is de stad verdeeld over twee wijken met het lager gelegen Donji Grad en het hoger gelegen oude centrum Gornji Grad. Tijdens je wandeling kom je alleszins lang dé hoogtepunten van Zagreb:

  • Denk maar aan de majestueuze gotische kathedraal van Zagreb, het grootste gebouw van Zagreb.
  • De Sint-Markuskerk met het kleurrijke mozaïeken dak, de bekendste plek van Zagreb.
  • Museum of Broken Relationships, het populairste museum van de stad, helemaal gewijd aan stukgelopen relaties en verloren liefdes.
  • Bezoek het prachtige kerkhof van Mirogoj met z'n praalgraven, een van de mooiste begraafplaatsen van Europa.
  • En je komt ook nog langs de toren van Lotrščak die je kan bezoeken met 's werelds kortste (en heel steile!) kabelbaan.

VERBLIJFTIP: We raden je een overnachting in het Hotel Jägerhorn, tussen de belangrijkste voetgangersstraat en de oude binnenstad van Zagreb aan. Het ontbijt in dit hotel is van zeer hoge kwaliteit, ideaal om je dag mee te beginnen! Meer info en boeken.

  1. Keer terug naar de middeleeuwen op het Rapska Fjera Festival

Ben je toevallig in Rab op vakantie in de laatste week van juli (25 tem 27 juli)? Dan kan je het middeleeuwse festival, Rapska Fjera bijwonen! Dit festival werd voor het eerst gevierd in juli 1364 wanneer Rab bevrijd werd van de Venetianen. Sinds 2002 wordt het festival jaarlijks georganiseerd in de oude binnenstad van Rab.

Tijdens Rapska Fjera keer je als het ware terug naar de middeleeuwen en komen de lokale tradities en ambachten weer helemaal tot leven. De bewoners van het eiland proberen het leven van hun voorouders te presenteren aan de hand van gekostumeerde optredens en demonstraties. Bezoek de authentieke werkplaatsjes van mandenvlechters, bakkers beeldhouwers enzoverder. Vergeet ook zeker niet te proeven van allerlei lekkere Kroatische specialiteiten.

  1. Hoe bereik je eiland Rab?

Er zijn verschillende mogelijkheden om het eiland Rab te bezoeken:

  1. Waar overnachten op het eiland Rab?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op het eiland Rab.

  • San Marino Sunny Resort by Valamar ligt op wandelafstand van het strand en biedt moderne kamers. In het resort kan je voetballen, basketballen en minigolfen en genieten van een ruime selectie internationale gerechten in het nabijgelegen restaurant. Meer info en boeken.
  • Valamar Carolina Hotel & Villas ligt op wandelafstand van het strand op een rustige locatie. Het hotel biedt naast moderne kamers, verschillende buitenzwembaden en een buffetrestaurant waar je heerlijk Kroatische gerechten kan proeven. Meer info en boeken.
  • Arbiana Heritage Hotel is gevestigd in een historisch gebouw in de oude binnenstad van Rab. Het hotel biedt Oostenrijkse-Hongaarse tradities met moderne faciliteiten. Sommige kamers hebben een balkon met uitzicht op de Adriatische Zee of op de oude binnenstad. Meer info en boeken.
  • Villas Arbia - Margita Apartments is gevestigd in een vroeg 20e-eeuws paleis in art-decostijl en ligt op slechts een steenworp afstand van de zee in Rab. Meer info en boeken.
  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?