Op vakantie in Kvarner baai? Ontdek de 10 x topbezienswaardigheden en daguitstappen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Op vakantie in Kvarner baai? Ontdek de 10 x topbezienswaardigheden en daguitstappen

28 juli 2022 in Kroatië0 reacties

Ben je op vakantie in de prachtige baai van Kvarner? En zoek je inspiratie voor een toffe daguitstap?

Kvarner heeft niet alleen een prachtige kustlijn met talloze eilandjes. De baai van Kvarner heeft namelijk veel meer te bieden dan dat. Je kan er het adembenemende Nationaal Park Plitvice meren bezoeken en de pittoreske dorpjes verkennen zoals Rastoke, met meer dan 22 molens, de kuststad Senj en Opatija met een prachtige promenade.

Benieuwd naar wat de baai van Kvarner te bieden heeft? Ontdek hier dé topbezienswaardigheden in Kvarner en laat je verrassen door dit prachtige gebied in Kroatië.

Inhoud artikel

  1. Vakantie aan de Kvarner baai

De baai van Kvarner is gelegen in het noorden van Kroatië. De dag van vandaag is het een populaire vakantiebestemming dankzij haar pittoreske baaien, charmante kuststeden en historische bezienswaardigheden.

Breng er zeker eens een bezoekje aan de grote kuststeden als Rijeka, Opatija en Lovran of verken de eilanden Cres, Krk, Pag, Rab en Losinj. Liever een actieve vakantie? Geen probleem want ook dan zit je hier goed. Je kan er namelijk mooie wandel en fietstochten maken, zeilen, waterskiën of boottochten maken. Ook kan je op verschillende plekken duiken en snorkelen.

Kaartje met bezienswaardigheden aan de Kvarner baai

  1. Pittoreske Rastoke

Het dorpje Rastoke is een verborgen parel tussen de Plitvice meren en Zagreb. Het dorpje rust aan de oevers van de rivier en je komt er zowel kleine watervallen tegen, alsook historische huizen in de landelijke, architecturale stijl van de steek. Je zal opmerken dat de onderkant van de huizen van steen gemaakt zijn en het huis zelf van hout. Men bouwde de huizen op deze manier zodat het stenen gedeelte het huis kon beschermen tegen het water van de rivier.

Wat Rastoke nog zo bijzonder maakt zijn de goed bewaarde pittoreske molens. Het dorpje telt niet minder dan 22 water- en meelmolens die zorgden voor een enorme economische ontwikkeling in deze regio. De oudste molen dateert uit de 17de eeuw en vandaag de dag worden er nog enkele van gebruikt. Veel watervallen in deze buurt dragen ook de naam van de molenaars die er werkten.

  1. De Korana en Slunjčica-rivier

In het sprookjesachtige Rastoke komen twee rivieren samen: de Korana-rivier en de Slunjčica-rivier. Dat levert natuurlijk enkele fotogenieke watervallen op. Een van de bekende watervallen die je hier kan bezoeken zijn de Hrvoje, Vilina kosa en de grootste waterval Buk. Wil je liever iets actiefs ondernemen? Dan kan je ook altijd gaan raften op de Korana rivier, een avontuurlijke en onvergetelijke ervaring.

Doordat de Slunjčica en de Korana rivier hier samenkomen, vormt het ook een kweekvijver voor de forel. We raden je dan ook aan om je bezoek af te sluiten in een van de gezellige restaurantjes waar je lekkere visgerechten kan proeven met verse forellen.
  1. Senj en de Burcht van Nehaj

Senj is een gezellige badplaats en is de ideale uitvalbasis om zowel de noordelijke kustlijn als het noordelijke binnenland van Kroatië te ontdekken. De kuststad heeft een klein, historisch centrum met verschillende winkeltjes en cafeetjes. Je kan er ook wandelen langs de stranden of naar de haven. 's Avonds kan je bij het uitzichtpunt Vidikovac Senj (bekijk ligging), bovenop een heuvel, genieten van een panoramisch uitzicht over het stadje en de zee.

Burch van Nehaj bezoeken

De Burcht van Nehaj is een oud verdedigingsfort dat gebouwd werd in de periode dat de Turken en Venetië oppermachtig waren. De nederzetting en haar inwoners ondergingen verschillende aanvallen, waardoor in 1558 het fort gebouwd werd. Het staat bovenop de Heuvel van Trbušnjak, een smalle rots die ongeveer 62 m boven de zeespiegel uitsteekt. De overblijfselen van de pre-Romaanse kerk van St Joris, die je ook hier terugvindt, dateren uit de 11de eeuw.

RONDREIS: Wil je graag de omgeving beter leren kennen? Bekijk dan ook onze uitgestippelde rondreis door Kroatië.

  1. Opatija Riveria

De Opatija Rivièra wordt ook wel eens de Bloemenrivièra van Kroatië genoemd. Dat is dan ook volkomen terecht vanwege de kleurrijke en exotische plantsoorten! Opatija, gelegen in het noorden van Kroatië, bestaat uit meerdere steden en dorpjes en ligt aan de voet van het Ucka gebergte. Je geniet er overal van een prachtig zicht op de omgeving.

Opatija

De grootste en bekendste stad aan de Riviera is natuurlijk Opatija zelf. Wandel hier langs de mooie promenade Lungomare en herbeleef de plek waar de elite van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk haar dagen doorbracht. Opatija kende moeilijke tijden tijdens de Joegoslavische periode, maar heeft vandaag de dag wat van haar vroegere elegantie teruggewonnen.

De stad is nog een stille getuige van de overdadige architectuur die zo typisch was tijdens haar hoogdagen, en een prima bestemming voor een daguitstap in Kvarner. Verder kan je aan de Opatija Riviera ook de mooie plekjes als Lovran, de grootste jachthaven van de regio in Ičići en het pittoreske vissersdorpje Volosko bezoeken.

  1. Havenstad Rijeka

Rijeka is de grootste stad aan de Kvarner baai en is absoluut de moeite waard om te bezoeken. De stad speelt een belangrijke rol in de economie van Kroatië doordat de grootste haven hier ligt. Je zal er dan ook verschillende olieraffinaderijen, fabrieken en scheepswerven terug vinden.

Maar laat dat je zeker niet afschrikken want de stad heeft zo haar eigen charme. Rijeka heeft namelijk een rijke geschiedenis die tot 2000 jaar teruggaat. Wandel door de oude binnenstad, langs de neoklassieke gebouwen met rode dakpannen naar de Korzo promenade. Verder zal je er ook de Hongaarse en Oostenrijkse invloeden terugvinden en kan je er het Tsrat kasteel, het oudste bouwwerk van Rijeka bezoeken.

VERBLIJFTIP: Altijd al eens willen overnachten op een schip? Aan de haven van Rijeka kan je verblijven in het Botel Marina. Het schip werd in 2013 volledig gerenoveerd en daarbij omgetoverd tot een hotel. Deze unieke accommodatie biedt modern ingerichte kamers voorzien van alle comfort en op de 4e verdieping kan je in de lounge genieten van het zicht op de boulevard van de stad. Meer info en boeken.

  1. Nationaal park Velebit

In de baai van Kvarner zijn er heel wat natuurgebieden die de moeite waard zijn om te bezoeken. Het Nationaal park Velebit is er eentje van. Het beschermde natuurgebied biedt schilderachtige bergtoppen die tot 1500 km uitsteken en prachtige wandelpaden die leiden naar schitterende uitzichtpunten over het gebergte en de zee. De populairste wandelroute is echter de 57 kilometer lange Premužić Trail.

Trek je beste wandelschoenen aan en wandel door het prachtige natuurgebied. Volgens verschillende bergbeklimmers is Velebit het mooiste gebergte in Kroatië.

  1. Zavratnica baai bezoeken

De Zavratnica baai is gelegen aan de voet van het Velebit gebergte en wordt gezien als een van de mooiste baaien van Kroatië. De baai is 900 meter lang en werd gevormd door het bergwater dat naar beneden stroomde en een diepe kloof creëerde waardoor de bodem verdween. De baai wordt omgeven door schilderachtige kliffen van meer dan 100 meter hoog die je doen denken aan de Noorse fjorden.

Wandel via een goed begaanbaar pad naar de top van deze kliffen en geniet van een schitterend uitzicht over de baai. De wandeling duurt ongeveer een halfuurtje.

Duiken naar het Duits oorlogsschip

Verder kan je hier ook het wrak van een Duits oorlogsschip vinden. Dit schip werd ooit door de geallieerden tot zinken gebracht in deze baai. Deze bijzondere bezienswaardigheid maakt het ook een ideale plek voor duikliefhebbers. Zelfs kinderen kunnen het wrak zien liggen aangezien het op slechts een paar meter onder het wateroppervlak bevindt.

  1. De groene vallei van Senjska Draga

Senjska Draga is een groene vallei. De mooie weg doorheen de vallei, kruist de Dinarische Alpen. De weg werd aangelegd in de 18de eeuw op bevel van Keizer Jozef II. Ooit was dit de belangrijkste verbindingsweg tussen de kust en het binnenland. Langs de kant van de weg vind je ook veel beschermde bergbronnen.

  1. Kajakken op de Gacka rivier

Op zoek naar een leuke wateractiviteit? Ga dan eens kajakken op de Gacka rivier die door de Gacka vallei stroomt. Deze rivier was vroeger van cruciaal belang voor deze regio. Het stromende water zorgde er namelijk voor dat de molens konden draaien en men zo graan en meel kon malen voor de lokale bevolking.

Het gebied rond de rivier is werkelijk prachtig en kan je dan ook het best bewonderen vanop het water. We raden aan om een kajak te huren en op eigen houtje de rivier af te varen en zo te genieten van het rivierlandschap.

Boek je kajaktocht op de Gacka rivier

  1. Eilandhoppen in de baai van Kvarner

Zoals je al weet, liggen er een aantal eilanden in de baai van Kvarner waarvan Cres, Krk, Rab, Pag en Losinj de grootste zijn. De Kroatische eilanden zijn zowat de populairste vakantiebestemmingen aan de Kvarner baai vanwege de leuke kustplaatsjes, mooie stranden en de bijzondere fauna en flora. Als je deze wil verkennen, is het aan te raden om te eilandhoppen.

Eilandhoppen op de Kroatische eilanden:

  • Krk wordt vaak gezien als het mooiste eiland van het gebied, en kent ook wel de bijnaam "Gouden Eiland".
  • Cres is een heuvelachtig paradijs met een aantal prachtige kiezelstranden, schitterende baaien en steile rotswanden.
  • Het charmante eiland Rab wordt ook wel eens het smaragdeiland dankzij de fauna en flora en de meer dan 300 zoetwaterbronnen die je hier kan bewonderen. Rab onderscheidt zich van de eilanden door de zandstranden, een van de bekendste stranden is Veli Mel, een brede ondiepe baai waar je heerlijk kan zwemmen.
  • Het eiland Pag kenmerkt zich vooral door het rotsachtige landschap waarop her en der olijfbomen te vinden zijn. Verder staat het ook bekend om de Paški Sir kaas en het zoute lamsvlees.

TIP: Eilandhoppen in Kroatië wordt steeds populairder. Wil je graag de verschillende eilanden verkennen aan de hand van een georganiseerde tour? Dat kan. Ontdek de verschillende dagtours:

Bekijk het aanbod tours en dagexcursies naar Krk.
Bekijk het aanbod tours en dagexcursies naar Cres.
Bekijk het aanbod tours en dagexcursies naar Rab.
Bekijk het aanbod tours en dagexcursies naar Pag.

  1. Plitvice Lakes (Meren) Nationaal Park

Plitvice Lakes (Meren) is het grootste nationaal park in Kroatië en tevens één van de oudste in Zuidoost-Europa. Deze UNESCO Werelferfgoedsite bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn door watervallen.

Het nationaal park werd opgericht in 1949 en beschermt een bergachtige streek die rijk is aan rivieren en meren. De geologische eigenschappen van het gebied hebben een unieke topografie gecreëerd. De lokale fauna en flora zijn ook opmerkelijk. Dankzij verschillende ecosystemen die naast elkaar bestaan, wonen er diverse planten en dieren, waaronder zeldzame soorten zoals de bruine beer. Lees meer in ons blogartikel over Plitvice meren.

TICKETS: Sinds 2019 ben je verplicht om je tickets voor het Plitvice Meren Nationaal Park online te reserveren. Zo kunnen ze de stroom van bezoekers wat beter op vangen. Bestel je tickets voor de Plitvice meren online.

  1. Waar overnachten in de Baai van Kvarner?

Nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Er zijn heel wat mogelijkheden om te overnachten in de baai van Kvarner. Je kan dicht bij het Plitvice Lakes Nationaal Park verblijven in het binnenland, of kiezen voor een verblijf aan de kust, zoals in Rijeka of het elegante Opatija. Bekijk het volledige aanbod hotels of onze favorieten:

  • Opatija: Verblijf in de gezellige Villa Vilma op wandelafstand van het strand en de Kroatische Walk of Fame. Het vakantiehuis kijkt uit op zee en biedt accommodatie voor acht personen. Wil je graag de omgeving verkennen? Dan kan je altijd een auto huren bij de eigenaars. Meer info en boeken.
  • Opatija: Het Grand Hotel Adriatic II is gelegen aan de kust op een steenworp afstand van het stadscentrum. Het hotel biedt een panoramisch uitzicht op de Baai van Kvarner en de populaire Lungomare-promenade. Verder beschikt het ook over een binnenzwembad en een overloopzwembad in de openlucht. Meer info en boeken.
  • Rijeka: Overnacht in het moderne Molo Longo - Central Apartments & Rooms. De appartementen zijn voorzien van alle luxe en comfort dat je kan wensen. Iedere ochtend wordt er ook een continentaal ontbijt of een à-la-carteontbijt geserveerd. Meer info en boeken.
  1. Welke auto huren voor je rondreis door Kroatië?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Kroatië. De wegen zijn in uitstekende staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Op vakantie naar Kvarner? Alle info in 1 reisgids

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?