10 x Game of Thrones filmlocaties in Kroatië: Lijst + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x Game of Thrones filmlocaties in Kroatië: Lijst + kaartje

20 december 2021 in Kroatië1 reactie

Game of Thrones, zonder twijfel een van de populairste tv-reeksen aller tijden

Niet in het minst door de meeslepende plotwendingen en intrigerende personages zoals Cersei, The Hound, Jon Snow, Arya Stark en Tyrion Lannister. Maar ook de prachtige landschappen en indrukwekkende bouwwerken zijn alle lof waard. Net als in IJsland, Ierland en Marokko, kan je ook in Kroatië heel wat plekken bezoeken die als filmscène werden gebruikt.

Wij hebben alvast de mooiste Game of Thrones-filmlocaties voor jou opgesomd zodat je deze tijdens je rondreis door Kroatië kan bezoeken. Ontdek hieronder allerlei handige tips voor de allerbeste ticketprijzen, interessante tours en enkele fantastische hotels waar je kan verblijven.

Doe een Game of Thrones-tour in Dubrovnik

Wil je graag zelf al deze prachtige Game of Throne filmlocaties in Dubrovnik gaan ontdekken? Dan rade we je aan om deze locaties te bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour. De dag van vandaag worden er verschillende tours georganiseerd in Dubrovnik om de Game of Thrones locaties te bewonderen met eigen ogen! Bekijk hier alle mogelijke tours en excursies naar Game of Thrones locaties (zowel halve als ganse daguitstappen).

Ontdek hieronder alvast enkele leuke daguitstappen in thema van Game of Thrones:

Inhoud artikel

 1. Stadsmuren (Dubrovnik) – De stadsmuren van King’s Landing

De spectaculaire stadsmuren van Dubrovnik meten samen zo’n 2 kilometer en nodigen uit voor een deugddoende wandeling (gebruik alvast onze gratis stadswandeling door Dubrovnik). Ze speelden tijdens verschillende oorlogen in het verleden een beslissende rol. Recent, tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog (1991-1995), bleven ze gehavend achter. Na de oorlog werden ze gelukkig weer in ere hersteld. De stadsmuren hebben bovendien een plaats op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

De stadsmuren in Dubrovnik zijn niet de enige bezienswaardigheden in Kroatië dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Bekijk hier alle UNESCO Werelderfgoed sites in Kroatië.

De omwallingen van Dubrovnik spelen een belangrijke rol in Game of Thrones

 • Zo was er de première van seizoen 3 ‘Valar Dohaeris’ wanneer we Tyrion en Bronn op de muur zien wandelen terwijl ondertussen de schade van de Battle of the Blackwater (wanneer Stannis wordt verslagen door ‘wild fire’) wordt hersteld.
 • De stadsmuren zijn ook zichtbaar wanneer The Mountain gevangenen doodt ter voorbereiding van zijn gevecht met Oberyn Martell.
 • Ook wanneer Tommen Cersei vertelt dat ze beter teruggaat naar Casterly Rock.

TIP: Wie op de stadsmuren wil wandelen, betaalt 200 kuna (26 euro). Doe dit bij voorkeur zo vroeg mogelijk (vanaf 8 u ’s ochtends zijn ze geopend), want deze plek is een echte toeristische hotspot, waardoor het hier vanaf 10 uur erg druk kan worden. Er zijn 3 toegangen tot de muren. De hoofdingang is vanaf de Pile-poort. De andere ingangen bevinden zich nabij St. Lucas Fort en het St .John’s Fort.

 1. Paleis van Diocletianus (Split) – Daenerys' draken & Barristan Selmy sterft

Het beroemde Paleis van Diocletianus werd begin 4de eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus. Het paleis is met zijn 30.000 m² een immens bouwwerk. Vroeger bevond zich binnen deze muren het oude stadscentrum van Split. De meeste overblijfselen zijn goed bewaard gebleven, waardoor ook dit paleis op de Werelderfgoedlijst is beland. Bovengronds bestaat het uit een kluwen van smalle steegjes, ondergronds ligt een groot stelsel van gangen en kelders.

TIP TICKETS: Wil je graag dit bijzonder mooie paleis bezoeken? Bestel je tickets voor een bezoek aan het Paleis van Diocletianus en verdiep je in de geschiedenis van het paleis en bewonder een van de bewaarde meesterwerken van laat-antieke architectuur.

Wat speelt zich af in het Paleis van Diocletianus in Game of Thrones

 • Het is hier dat Khaleesi haar draken opsluit tijdens haar verblijf in Mereen, nadat Drogon (haar grootste ‘drakenkind’) het meisje Hazzea verslond tijdens een van zijn strooptochten. Als ze in de laatste aflevering van seizoen 4 Viserion en Rhaegal gevangen zet in de catacomben, zie je haar nog eenmaal omkijken. Deze laatste scène lijkt in de het paleis te zijn gefilmd, maar werd evenwel gefilmd aan het fort van Klis.
 • Verder in het paleis kan je ook de locatie bekijken waar het gevecht tussen de Sons of the Harpy en the Unsullied zich afspeelt en waar Ser Barristan Selmy sterft.

EXCURSIETIP: Doe een Game of Thrones tour door Split en ontdek alle bekende scènes uit de serie. Je gaat om stap met een ware GOT-kenner! Deze wandeltour kost € 27

 1. Fort van Klis (Klis) – Waar de meesters van Mereen worden gekruisigd

Vanaf Split is het ongeveer een half uur rijden richting Klis. Het fort doet in Game of Thrones dienst als de stad Mereen. De bekendste scène is ongetwijfeld degene waarbij de meesters gekruisigd worden, nadat Daenerys met behulp van de slaven de stad overneemt. Vanaf seizoen vier komt het fort vaak in beeld.

Het bouwwerk was in vroegere tijden een integraal deel van de verdediging van Split, mede door de strategische ligging in de bergpas die toegang verschaft tot de Dalmatische kust. Het fort wordt niet voor niets ‘de sleutel tot Dalmatië’ genoemd. Doorheen de jaren was het een residentie van Kroatische kruisridders, hertogen en zelfs koningen. Er is een klein museum over de geschiedenis van het fort en er zijn verschillende antieke wapens te bezichtigen. Ga hier bij voorkeur tegen sluitingstijd langs, want het zicht op de zonsondergang met de bergen op de achtergrond is adembenemend.

TIP STADSWANDELING DOOR SPLIT Gebruik onze stadswandeling door Split en ontdek de mooiste plekjes van de stad.

 1. Papalíceva (Split) – De straten van Mereen

Als Daenerys de slaven in Mereen oproept om in opstand te komen en hen door the Unsullied laat bewapenen, staat ’s anderendaags, ‘Kill the Masters’ met bloed op de muur van het stadscentrum geschreven. De plek waar die tekst geschreven stond, bevindt zich in de wijk Papalíceva, in de buurt van het Split City museum.

Dit is een authentieke wijk midden in het centrum van Split

Op deze locatie zijn verschillende scènes opgenomen, onder meer ook degene waar de Unsullied worden verraden door een prostituee en waar de Mereense slaven hun meesters doden. Je vindt hier in de buurt ook de ‘Gouden Poort’, die dienst doet als de poort van Mereen en die verschillende keren te zien is in de serie.

TIP TICKETS: Haal het meeste uit je bezoek aan Split met een bezoek aan het populaire stadsmuseum. Verken dit prachtige gebouw en verwonder je over de indrukwekkende verzameling artefacten. Beste je tickets voor het Split City Museum.

 1. Minceta Toren (Dubrovnik) – The House of the Undying in Qarth

Symbool voor de vrijheid van Dubrovnik

De Minceta Toren is één van de drukst bezochte toeristische trekpleisters van de stadsomwalling van Dubrovnik. Het massieve bouwwerk domineert de stad al jaren en staat symbool voor de vrijheid van Dubrovnik en zijn inwoners. Architect Nichifor Ranjina bouwde initieel een kleinere toren. Later werd een tweede deel in ronde vorm aan het gebouw toegevoegd, een ontwerp van de renaissancistische bouwmeester Florentine Michelozzo Michelozzi.

De toren werd uiteindelijk voltooid tegen het einde van de 15de eeuw. Het was eeuwenlang het belangrijke verdedigingsfront van de stad, aangezien het officieel het hoogste punt van de stadsmuren van Dubrovnik is. Van boven heb je een prachtig uitzicht over de stad.

House of the Undying in Qarth

De Minceta toren doet in Game of Thrones dienst als de buitenkant van het House of the Undying in Qarth, waar de tovenaar de 3 draken van Daenerys gevangen houdt. Je kan de Minceta toren bezoeken wanneer je een wandeling maakt over de stadsmuren van Dubrovnik. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Tours en gegidste Game of Thrones wandelingen:

 1. Fort Lovrijenac (Dubrovnik) – King’s Landing & The Red Keep

Fort Lovrijenac is een vesting en theater net buiten de westelijke stadsmuur van Dubrovnik. Het wordt ook wel Dubrovnik’s Gibraltar genoemd, aangezien het zich op 37 meter hoge klif boven de zee bevindt. Het overschaduwt de twee ingangen van de stad, zowel vanop zee als over land. Het bouwwerk werd in slechts drie maanden tijd gebouwd door de toenmalige inwoners, ter verdediging tegenover de Venetiaanse veroveraars.

Het fort heeft een driehoekige vorm en de muren zijn bijna overal 12 meter dik. Toch zijn de muren aan de oostkant slechts 60 centimeter dik. Dit is een strategische zet. Mocht het fort dan toch door een vijand zijn ingenomen, zouden de stadsmuren vlug kunnen worden neergehaald door de verdedigende troepen. Boven de inkomdeur zie je de beroemde inscriptie.

Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro, vrij vertaald Vrijheid kan niet worden verkocht voor al het goud van de wereld.

Wat speelt zich af in Fort Lovrijenac in Game of Thrones

Fort Lovrijenac deed verschillende keren dienst als decor voor King’s Landing, de hoofdstad van The Seven Kingdoms. Maar ook voor The Red Keep, het koninklijk paleis. De bekendste scène is die tijdens het tornooi ter ere van koning Joffrey’s naamdag, wanneer Sansa Stark de dronken Ser Dontos van een gewisse dood redt door hem tot koninklijke nar aan te stellen. Ook the Battle of the Blackwater is hier gefilmd.

 1. Trsteno Arboretum – De tuinen van King’s Landing

Trsteno is een klein dorp op zo’n 25 kilometer ten noorden van Dubrovnik.Je vindt er een van de oudste arboretums van het land. Het Trsteno Arboretum is 25 hectare groot en dateert uit de 15de eeuw. Het renaissancistische zomerverblijf met tuin was lange tijd het buitenverblijf van de familie Gučetić-Gozz. Je vindt er onder meer een molen, een aquaduct, een paviljoen in belvedère-stijl en een Neptunusfontein. Vanaf het paviljoen heb je een prachtig panorama over de Elafit-eilanden.

Dé trots van het arboretum zijn evenwel twee oude bomen van meer dan 500 jaar oud met een stam met een diameter van zo’n 5 meter. Verder zijn er meer dan 300 verschillende exotische bomen en struiken te bezichtigen. Wie graag eens wil rondwandelen in de prachtige tuinen van King’s Landing, kan deze prachtige tuin in Trsteno bezoeken.

Denk onder meer aan de verschillende scènes waarin Varys en Tyrion converseren om elkaar te adviseren tijdens Tyrion’s periode als ‘Hand of the King’. Ook verschillende scènes met Sansa Stark, Margaery Tyrell en Olenna Tyrell werden hier opgenomen.

VERBLIJFTIP: Zelf verbleven wij in appartement Villa Boban, heeft een mooi groot zwembad en prachtig zicht op het water en vlakbij het strand. Het oude centrum van Dubrovnik ligt op 10 minuten van het appartement.

 1. Lokrum en Trogir – Qarth

Het eiland Lokrum is zo’n 72 hectare groot en bevindt zich op zo’n 10 km van Dubrovnik. Op het hoogste punt van Lokrum zie je Fort Royal Castle staan, dat in de 19de eeuw door de Fransen werd opgericht. Je kan het fort beklimmen voor het beste uitzicht over de kustlijn en over Dubrovnik. Dé publiekstrekker van Lokrum is een klein meer, Mrtvo More, de Dode Zee genoemd.

Het is een unieke plek die in verbinding staat met de zee, en waar je zalig kan ontspannen. Iets verder vind je een voormalig benedictijnenklooster, waar Maximiliaan van Oostenrijk eind 19de eeuw een luxeresidentie neerpootte. Lokrum is geklasseerd als nationaal park. Er is speciale aandacht voor de families pauwen die sinds de negentiende eeuw het eiland bevolken.

In Game of Thrones staat Lokrum model voor Qarth

De zogenoemde ‘greatest city that ever was or will be’, de mooiste en rijkste stad ter wereld, die zich op het continent Essos bevindt. Hier worden de draken van Daenerys gestolen, die ze later bevrijdt uit het ‘House of the Undying’.

Ook in de stad Trogir in het zuiden van Kroatië werden veel scènes ingeblikt die zich in Qarth afspelen. Zo stond de haven van Trogir model voor die van Qarth. In Trogir vind je veel Venetiaanse architectuur. Het is bovenal een verrassende stad, vol authentieke elementen. Ook deze stad staat op de Werelderfgoedlijst.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. Krka National Park

Krka nationale park is één van de 8 nationale parken van Kroatië

Krka National Park werd vernoemd naar de rivier Krka, die ontspringt aan de voet van het Dinaragebergte. Het ligt op iets meer dan een uurtje rijden vanaf Split. De Krka-watervallen zijn wereldberoemd, maar het park is ook bekend om zijn gevarieerde flora en fauna, vooral die nabij de marmerstenen watervallen Roski slap en de Skradinski Buk. In totaal zijn er maar liefst 860 verschillende planten aanwezig in Krka, maar ook 18 soorten vleermuizen, ontelbare vissen en verschillende zeldzame amfibieën en vogels. In de steengroeves en in het struikgewas wonen dan weer diverse reptielen.

Wandelen en zwemmen in Krka

De moerassige gronden, het riet en de zijmeertjes langs de rivier worden allen bevolkt door meer dan 222 verschillende vogels, waardoor Krka van groot belang is voor de migraties van trekvogels en voor ornithologie in het algemeen. Je kunt hier fantastische wandelingen maken langs de watervallen én je mag in Krka ook zwemmen bij de watervallen (wat bijvoorbeeld in het nationaal park van Plitvice niet mag).

Het platteland van Game of Thrones

Vele scènes uit Game of Thrones die zich afspelen op het platteland zijn eigenlijk hier gefilmd in de bossen van Krka National Park.

 • Denk maar aan de scène waar Jamie Lannister door Brienne of Tarth als gevangene wordt vervoerd richting King’s Landing, in de hoop om zo Arya en Sansa Stark uit de klauwen van Cersei te bevrijden.
 • Maar ook voor andere scènes werd het natuurreservaat als decor gebruikt, vooral tijdens scènes die de rust van Highgarden of Dorne uitbeelden. De heldere wateren en kabbelende beekjes bieden dan ook een rustgevende aanblik.

TIP EXCURSIE? Reserveer je tickets best op voorhand! Zo kan je lange wachtrijen vermijden en kan je alles uit je bezoek halen. Bekijk alle excursies en georganiseerde tours in voor het Krka Nationaal Park.

 1. Šibenik – The free city of Braavos

In Šibenik, de parel van Noord-Dalmatië, zijn vooral de paradijselijke baaien bekend geworden doordat steeds meer touroperators er een zonbestemming in zien. De stad ligt op een boogscheut van Krka Nationaal Park, waardoor je beide gerust kan combineren tijdens een dagtrip. Bezoek hier onder meer het stadsstrand Banj en geniet van de oneindige Adriatische Zee.

Vanop het vasteland kan je met een veerboot het eiland Zlarin bezoeken. Hier kan je volop de onderwaterwereld verkennen, al snorkelend of al duikend. Je kan ook de boot nemen naar het kloostereiland Visovac, waar je het 16de-eeuwse klooster en de botanische tuin kan ontdekken.

TIP EXCURSIE: je zelf graag met een tour naar Šibenik? Bekijk hier de mogelijkheden voor een excursie naar Sibenik en boek online.

In de stad zelf is er ook van alles te zien. Zo kan je de Sint-Jacobskathedraal bezoeken, die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het gebouw is vervaardigd zonder metselcement en hout en bestaat dus enkel en alleen uit witte steen, een architecturaal hoogstandje.

Šibenik, de vrije stad Braavos

In Game of Thrones kan je Šibenik in het 5de seizoen herkennen. De stad geeft gestalte aan Braavos, een van de Vrije steden. Ook de Iron Bank of Braavos bevindt zich hier. Het is hier in Braavos dat Arya Stark haar opleiding voltooit als lid van de Faceless Men, waar ze een meedogenloze moordenaar wordt en verschillende pogingen onderneemt om ‘no-one’ (niemand) te worden, maar uiteindelijk moet toegeven dat ze nog altijd Arya Stark is, maar nu wél de kunst van het moorden onder de knie heeft. Valar Morghulis!

 1. Kaart: filmlocaties Game of Thrones in Kroatië

 1. Video: de filmlocaties van GOT in Kroatië

 1. Hoe geld besparen in Dubrovnik?

Wil je verschillende musea bezoeken? Dan kan ik je aanraden om een Dubrovnik Tourist Card te kopen. Je kan dit doen voor 1 dag, 3 of 7 dagen. Hiermee spaar je heel wat geld uit aan de ingangen van musea en mag je gratis het openbaar vervoer gebruiken. Koop je Dubrovnik Tourist Card online en krijg een extra 10% korting.

 1. Ontdek nog meer filmlocaties van Game of Thrones

Wil je nog veel meer Game of Thrones filmlocaties ontdekken? Lees dan ook zeker onze artikels over:

TIP: Zelf de Game of Thrones locaties ontdekken in Kroatië? Ga mee met een tour, boek je plekje online

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Katrijn Hendrickx

- 16 juni 2022 - Wiljan

Prachtig boek voor een complete roadtrip door Kroatië . Duidelijk, helder en overzichtelijk met leuke tips, weetjes en mooie stadswandelingen. Een echte aanrader voor Kroatië gangers

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?