20 x mooiste bezienswaardigheden in Zadar: wat zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden in Zadar: wat zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

21 april 2023 in Kroatië10 reacties

Op citytrip naar Zadar? Welke bezienswaardigheden mag je zeker niet missen op vakantie?

Zadar is niet zo bekend als de stadjes verder naar het zuiden, maar dat maakt het des te aangenamer, aangezien het massatoerisme hier nog niet heeft toegeslagen. De stad bestaat uit een eigenaardige mengeling van oude en moderne ontwikkelingen, wat een erg unieke sfeer schept.

Zadar heeft een levendig verleden, maar het is zeker geen museumstad. Benieuwd? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste bezienswaardigheden in Zadar.

Inhoud artikel

 1. De Land Gate (poort) in Zadar

De Land Gate (poort) is de hoofdingang tot de oude stad van Zadar. Hij werd gebouwd volgens een ontwerp van de Venetiaanse architect Michele Sanmicheli in 1543 en wordt beschouwd als één van de belangrijkste renaissance monumenten in heel Dalmatië en een must-see tijdens je citytrip Zadar. Er is één centrale triomfboog voor autoverkeer, met twee voetgangerstoegangen aan de zijkanten.

TIP STADSWANDELING IN ZADAR: Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Met onze stadswandeling door Zadar kom je langs de mooiste bezienswaardigheden in Zadar en breng een ode aan de zon en de zee.

 1. Het Piazza dei Signori

Het Piazza dei Signori is al sinds de Renaissance het centrum van het stadsleven. Het plein wordt omringd door gebouwen die erg opmerkelijk zijn omwille van hun architectuur en ouderdom. Je vindt er onder meer de pre-Romaanse kerk van St Laurence, de loggia en het stadhuis.

 1. Wandel over de stadsmuren van Zadar

De stadspoorten en stadsmuren rond de stad waren ooit een belangrijk verdedigingssysteem. In totaal zijn er 6 poorten die de verbinding maakten van de stad met de zee. De best bewaard gebleven en mooiste poorten van zijn de landpoort en de zeepoort. Zo zie je bijvoorbeeld een Venetiaanse leeuw afgebeeld op een van de poorten.

Inmiddels werd een gedeelte van de stadsmuur ingericht als wandelpad. Onderweg geniet je van prachtig uitzichten over de stad en omgeving.

 1. Het Archeologisch Museum en het Romeins Forum

Als je interesse hebt in geschiedenis, moet je zeker wat tijd voorzien voor een bezoek aan het Archeologisch Museum en Forum, een schat aan informatie in de vorm van artefacten uit prehistorische tijden, de antieke oudheid en de middeleeuwen. Veel van de objecten die hier tentoongesteld liggen, zijn afkomstig uit Zadar en omstreken.

Buiten het museum kan je de ruïnes van het Romeinse forum op het plein recht voor je zien. Meer info en openingsuren.

 1. De Kerk van St. Donatus

De Kerk van St. Donatus werd genoemd naar Donatus van Zadar, die deze kerk stichtte in de 9de eeuw. Ze bevindt zich onmiddellijk naast de ruïnes van het forum. Oorspronkelijk werd het gebouw de Kerk van de Heilige Drievuldigheid genoemd, maar ze werd hernoemd in de 15de eeuw.

Dit gebouw is vooral opmerkelijk omdat het de grootste pre-Romaanse structuur in Kroatië is. De kerk heeft doorheen de jaren ook vele functies gehad en wordt vandaag de dag gebruikt als concerthal omwille van haar uitstekende akoestiek.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. De Kathedraal van St. Anastasia

De Kathedraal van St Anastasia is de grootste kerk in Dalmatië. Al in de 4de en 5de eeuw stond hier een basiliek. Veel onderdelen van het gebouw dat ernu staat, dateren uit de 12de en 13de eeuw. Het gebouw, in Romaanse stijl, heeft ook een grote rozet, fresco’s en nog een aantal andere interessante, architecturale kenmerken die je kan ontdekken tijdens je citytrip door Zadar. De kathedraal werd toegevoegd aan de voorlopige lijst van UNESCO Wereldergfoedsites in Kroatië.

 1. Het klooster van St Franciscus van Assisi (Sveti Frane)

Het klooster van St Franciscus van Assisi, Sveti Frane, en de bijhorende kerk dateren uit de 13de eeuw. Het klooster werd vermoedelijk gebouwd in 1221 en de kerk werd ingewijd in 1282. Deze plek was een tijdlang het centrum van het religieuze leven in Zadar, en de kerk is ook de oudste gotische kerk in Dalmatië.

Boek je gegidste rondleiding door Zadar samen met een lokale gids. Tijdens je begeleide wandeling door het historische Zadar ontdek je de belangrijkste bezienswaardigheden en verborgen plekjes van Zadar.
 1. Het Zeeorgel van Zadar

Na WO II moest een groot deel van Zadar heropgebouwd worden. In de hectiek van de reconstructie, werd de esthetische kant vaak verwaarloosd. Het Zeeorgel is een indrukwekkend staaltje architectuur en een experimenteel muziekinstrument dat ontworpen werd om de saaie kustpromenade een boost te geven. Het zeeorgel werd geopend in 2005 en is sindsdien een populaire attractie voor zowel toeristen als lokale bewoners.

Een marmeren trap leidt je van de promenade naar het water. Daar zie je een reeks pijpen waar de wind en golven mee spelen. Dat zorgt voor vreemde, geheimzinnige muziek die uit de gaten in de bovenste treden klinkt.

In onderstaand filmpje kan je alvast je oren eens te luisteren leggen

 1. De Zonnegroet van Zadar

Een niet te missen bezienswaardigheid tijdens je bezoek of citytrip Zadar is de Zonnegroet. De Zonnegroet is een grote cirkel met zonnepanelen die overdag oplaadt en 's avonds gekleurd licht geeft. Het werd ontworpen door Architect Nikola Bašić. Deze lichtshow vormt een mooie aanvulling op de natuurlijke omgeving en de muziek, afkomstig van het Zeeorgel. De lichteffecten zijn op zo’n manier met het zeeorgel verbonden, dat de twee installaties met elkaar en met de natuur interageren.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het Riva Palace - design rooms, een charmant pension op wandelafstand van de bezienswaardigheden in Zadar. De kamers kregen een elegante inrichting met stenen muren en uitzicht over de omgeving. Meer info en boeken.

 1. Avondwandeling langs de Riva boulevard

Een van de mooiste plekken voor een avondwandeling is de Riva zeebouvelard. Je zal zien dat je niet de enige bent die van deze bijzondere plek geniet. Vanaf de boulevard die omringd wordt door bomen en terrasjes, kijk je uit op de zee en het eiland Ugljan en Pašman. Het is dé place to be voor een mooie zonsondergang te spotten!

 1. Proef de Maraschino likeur

Wanneer je op vakantie bent in Zadar, proef dan zeker eens van de Maraschino likeur, een origineel drankje uit Zadar. Deze lekkere likeur heeft een karakteristieke zoete smaak en aromatische geur en wordt vaak omschreven als de ‘The King of all liqueurs’. Dit heerlijk drankje wordt gemaakt van de zure Marasca kers. Deze kersenbomen groeien enkel in de droge omgeving van Zadar. De traditioneel geweven fles van Maraschino is bovendien een ideaal souvenir om mee te nemen naar huis!

 1. De waterputten op Trg Pet Bunara

Op het gezellige Trg Pet Bunara plein in renaissancestijl zie je maar liefst vijf sierlijke waterputten. Deze werden als waterreservoirs gebruikt tijdens de belegering van de Ottomanen in de 16de eeuw. Vandaag de dag is het een gezellig plek waar je kan genieten van een terrasje.

 1. Vaar mee met de Barkajoli roeiboot

Wanneer je in Zadar op vakantie bent, mag een boottochtje met de Barkajoli roeiboot met de zogenaamde Zadar-schippers zeker niet ontbreken! Deze roeiboot brengt je van het oude stadscentrum naar de overkant van Zadar. Deze traditie gaat over van generartie op generatie en is al meer dan 800 jaar oud. Of het zonnetje nu schijnt of de regenbuien boven je hangen, de schippers brengen je in hun rode bootje naar de haven aan de overkant.

Eenmaal aan de overkant, geniet je van het prachtig zicht op de stad en kan je een mooie wandeling maken langs de zee en de jachthaven waar luxueuze jachten aangemeerd liggen.

 1. Ontspannen op Kolovare Beach

Zin in een namiddagje niets doen en lekker te zonnebaden? Dan is Kolovare Beach de place to be. Kolovare Beach is gelegen aan de rand van de stad. Je kan er een verfrissende duik nemen in het openluchtzwembad met zeewater of meteen in de Adriatische Zee. Plof je handdoek neer en geniet van het uitzicht op de gezellige omgeving.

RONDREIS: Wil je graag Zadar verkennen aan de hand van een rondreis? Bekijk dan zeker onze rondreis door Kroatië die je langs de mooiste steden en natuurgebieden brengt.

 1. Zoek de rust op in het stadspark Jelena Madije

Wil je graag even de rust opzoeken en ontsnappen aan de drukte van de stad? Dan kan je een wandeling maken door het stadspark Jelena Madije. Het openbaar park werd aangeplant door de Oostenrijkse commandant Baron Franze Ludwig von Welden in 1829. Geniet er van de verschillende schaduwplekjes onder de bomen en neem plaats op een van de bankjes.

 1. Bezoek het Kornati Nationaal Park en andere eilanden

De 140 eilanden van de Kornati Archipel en andere eilanden rond Zadar zijn ideaal voor een daguitstap. We hebben een volledige blog uitgeschreven met de leukste daguitstappen naar de mooiste eilanden rond Zadar en tips om te eilandhoppen.

Ontdek hieronder alvast enkele leuke en mooie daguitstappen en excursies

 1. Daguitstap naar Nin

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Zadar: 17 km

Nin, een kleine, bescheiden kuststadje, had ooit een enorm historisch belang. Het was het centrum van een middeleeuws bisdom en de uitvalsbasis van de Prinses van Dalmatië. De grootte van de stad, die op een eilandje van nauwelijks 500 m in een ondiepe lagune ligt, doet deze grootse geschiedenis geen eer aan. Het eiland is met het vasteland verbonden via twee 16de-eeuwse, stenen bruggen.

De meest opmerkelijke plekken hier zijn de Kerk van het Heilig Kruis, daterend uit de 9de eeuw en soms ook wel ‘de kleinste kathedraal ter wereld’ genoemd, en de Kroningskerk, waar koningen gekroond werden.

Naast de geschiedenis, heeft Nin ook één van de weinige zandstranden langs de Kroatische kust. Queen’s Beach, of Kraljičina plaža, is de ideale plek om te ontspannen, te vliegeren of te windsurfen.

 1. Daguitstap naar Paklenica National Park

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Zadar: 43 km

Een daguitstap doen tijdens je citytrip Zadar? Het Paklenica National Park bevindt zich op de zuidelijke hellingen van de Velebitbergen en heeft een aantal interessante, geologische kenmerken. Het smalste punt van de kleine kloof, Velika Paklenica, vernauwt tot nauwelijks 50 m, en verticale kliffen stijgen langs beide kanten op tot een indrukwekkende 700 m.

Paklenica National Park is niet alleen erg mooi, het staat ook bekend om haar biodiversiteit. De enige manier om het park écht te verkennen, is te voet. Er is dan ook bijna 200 km aan goed aangeduide wandelpaden.

 1. Daguitstap naar Krka Nationaal Park

Krka Nationaal Park werd genoemd naar de rivier die er doorheen stroomt. In dit park is er veel te zien en te doen voor alle natuurliefhebbers. Zo kan je er bijvoorbeeld het gebied van de Krka watervallen bezoeken, dat de grootste concentratie lavendel per vierkante kilometer in heel Europa heeft. Dit beschermd gebied vormt ook de thuishaven van veel vogelsoorten. Wil je de meest opmerkelijke plekken van het park zien? Volg dan het pad van Skradinski Buk.

De meest opvallende bezienswaardigheden zijn Skradinski Buk, een grote kristalheldere vijver met watervallen te midden van een groen landschap. Ook de watervallen van Roški Slap, het eilandje Visovac met een oud klooster en de waterval van Manojlovac Slap, de hoogste waterval van het park zijn een bezoekje waard.

GEORGANISEERDE EXCURSIES: Kan je haast niet wachten om een daguitstap te maken naar dit bijzonder mooie natuurpark? Boek je daguitstap naar het Krka Nationaal Park online en geniet ten volle van je bezoek!

 1. Bespaar geld met de Zadar Card

Ben je van plan om tijdens je vakantie of citytrip in Zadar heel wat activiteiten te doen? Dan kan het voordeliger zijn om een Zadar Card aan te schaffen, die recht geeft op heel wat korting. De kaart bestaat in verschillende versies, afhankelijk van de geldigheidsduur: 1, 3 of 7 dagen. Grote Zadar-fans kunnen ook een jaarkaart kopen. Je kan de Zadar Card hier online kopen.

 1. Waar overnachten in Zadar?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Zadar? Houd er rekening mee dat de accommodatie in het oude stadscentrum vrij beperkt is. Er zijn wel heel wat hotels, B&B's en guesthouses te vinden in de nieuwe stad of in Borik en Diklo, dichter bij het strand.

In de straten van Zadar zal je zien dat veel Kroatische families zelf een bescheiden accommodatie uitbaten. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Zadar online.

Riva Palace - design rooms

Overnacht in het Riva Palace - design rooms, een charmant pension op wandelafstand van de bezienswaardigheden in Zadar. De kamers kregen een elegante inrichting met stenen muren en uitzicht over de omgeving. Meer info en boeken.

Bastion Heritage Hotel - Relais & Châteaux

Mag het iets luxueuzer zijn? Dan raden we je een verblijf aan in het Bastion Heritage Hotel - Relais & Châteaux! Dit viersterrenhotel ligt in de historische kern van Zadar en is het dé locatie van het beroemde gastronomisch restaurant Kaštel, waar mediterrane gerechten worden geserveerd in elegante interieurs en op een ruim terras met uitzicht op de tuin. Na een heerlijk diner keer je terug in je kamer die prachtig werd ingericht met handgemaakte art-decomeubels en hardhouten vloeren.

Nog even relaxen? Trek dan even terug in het spa- en Wellnesscentrum Castello uitgerust met sauna, hot tub en ontspanningsruimte! Meer info en boeken.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

 1. Lokale markt van Zadar

Persoonlijk vind ik het altijd heel fijn om langs de lokale marktjes te wandelen. In Zadar vind je verschillende kleurrijke marktkraampjes met lokale seizoen producten. Naast de verse groenten, fruit, vis en kruiden kan je er ook zelfgemaakte producten uit eigen tuin kopen zoals olijfolie, rakija en kaas. Je kan de markt het best bezoeken tussen 6u en 13u.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 8 maart 2022 - Delannoy Sonja

We zijn gestart met de previews om te proberen en die zijn zo goed meegevallen dat we voor al onze citytrips de reisgids kopen. Supergids👍👍

- 30 mei 2021 - Andre Lis

Ik zag veel tips die ik in andere brochures niet vermeld zag staan.

- 30 januari 2020 - lacroix bart

een overzichtelijke , kleurrijke reisgids !!!! doe zo voort

- 16 oktober 2019 - Vanmassenhove

Wij gaan in september jullie reisroute volgende , ziet er zeer bruikbaar en volledig uit, Merci, Hopelijk ervaren we onze reis evengoed als jullie ervaring

- 12 oktober 2019 - C Evers

Geweldige gids met zeer veel informatie zodat je goed geïnformeerd op reis kunt gaan. Super!!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?