20 x bezienswaardigheden in Salzburg bezoeken? Tips & info + tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x bezienswaardigheden in Salzburg bezoeken? Tips & info + tours

8 april 2021 in Oostenrijk2 reacties

Salzburg is met voorsprong de meest bijzondere stad van Oostenrijk, iets wat ze in Wenen niet graag zullen horen. Wolfgang Amadeus Mozart is al meer dan twee eeuwen dood maar nog steeds is hij dé ambassadeur van Salzburg.

Op het eerste zicht lijkt alles dan ook rond Mozart te draaien in Salzburg, maar de stad heeft zo veel meer te bieden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben in Salzburg.

Tours en tickets Salzburg

Inhoud artikel

 1. Salzburg Museum Neue Residenz

In Salzburg Museum Neue Residenz kom je alles te weten over de geschiedenis van Salzburg met vooral de nadruk op het artistieke aspect. Zo kom je er onder meer te weten dat niet alleen Mozart een hoogvlieger was, maar ook Paracelsus er een was.

 1. Kajetanerkirche

Op de plaats waar tegenwoordig de Kajetanerkirche staat, werd er reeds in de 12de eeuw al een kerk gebouwd. Daarna werd er het Raplbad gebouwd, een badhuis waar Paracelsus zijn controversiële geneeskunde beoefende.

In de 17de eeuw gebruikte men deze locatie om een seminarie te bouwen waarna er later ook de huidige kerk werd gebouwd. De huidige kerk is gewijd aan de heiligen Cajetanus en Maximilianus. Voor het interieur van de kerk werd er beroep gedaan op de creativiteit van verschillende Oostenrijkse en Italiaanse barokkunstenaars.

 1. Sankt Erhardkirche

De Sankt Erhardkirche werd gebouwd op het einde van de 17de eeuw. Daarvoor was er op dezelfde plaats een hospitaal dat gereserveerd was voor mensen die verbonden waren met de Dom. De Sankt Erhardkirche is gebouwd in barokstijl en de nadruk in het interieur ligt vooral op het leven van de patroonheilige.

 1. Stifftkirche Nonnberg

De Stifftkirche Nonnberg is de abdijkerk die hoort bij het Nonnberg klooster. Het klooster werd gesticht in 714 en dat zorgt er voor dat dit het oudste vrouwenklooster is in Duitstalige landen. De kerk werd gebouwd in laatgotische stijl en dateert van het einde van de 15de eeuw. Onder het koor zijn er restanten te vinden van een oudere kerk met onder andere Romaanse muurschilderingen uit de 12de eeuw.

 1. Festung Hohensalzburg

De oorsprong van de Festung Hohensalzburg is terug te leiden tot 1077. De toenmalige aartsbisschop van Salzburg was op zoek naar een veilige plaats om zich te beschermen tegen de bedreigingen van de hogere adel uit het zuiden van het huidige Duitsland. Doorheen de jaren groeide deze schuilplaats uit tot de permanente verblijfsplaats voor aartsbisschoppen van Salzburg, en dit tot het einde van de 15de eeuw.

 1. Sankt Peter Friedhof

Het Sankt Peter Friedhof werd eeuwen geleden aangelegd aan de voet van de Mönchberg. Dit aparte kerkhof is vooral de laatste rustplaats van vooraanstaande stadsbewoners. In de rotswanden van de Mönchberg werden catacomben uitgehouwen waarin overledenen wachten op de eeuwigheid. Het staat bekend als een van de mooiste kerkhoven ter wereld.

 1. Stifftkirche Sankt Peter

De Stifftkirche Sankt Peter is van oorsprong een romaanse basiliek.Op het einde van de 17de eeuw werd ze stevig gemoderniseerd en voorzien van een nieuwe koepel. Binnenin de kerk heb je een uitstekend overzicht van romaanse en barokke kunst. De muurschilderingen op het gewelf beelden het leven van de patroonheilige uit en zijn zeker je aandacht waard.

 1. Franziskanerkirche

De Franziskanerkirche werd ingewijd in 1223 en was toen nog romaans. Door de jaren heen werden er heel wat verbouwingen en restauraties gedaan aan de kerk, maar toch is het gelukt om voor een deel het oorspronkelijke karakter te behouden. Opvallend bij de kerk zijn de stervormige nerven in het koor.


 1. Schloss Mirabell & Mirabellgarten

Schloss Mirabell is een niet te missen bezienswaardigheid in Salzburg. Het paleis werd gebouwd in 1606 door aartsbisschop Wolf Dietrich. Vandaag is het een populaire locatie voor trouwfeesten. Verder kan je er ook terecht voor klassieke concerten in de Marmeren zaal.

Maar het meest iconische voor het grote publiek is de kasteeltuin: Mirabellgarten. Die zit in ons collectief geheugen gegrift dankzij The Sound Of Music. In deze tuin werd de legendarische scène van "Do-re-mi" opgenomen. Je herkent ongetwijfeld de trappen, de rozentuin en de fonteinen uit de film. Misschien moeten we de verdere introductie maar gewoon aan Julia Andrews en de kinderen overlaten?

Wist je dat je alle locaties van The Sound of Music in en rond Salzburg kan bezoeken? Boek hier je Sound of Music tour vanaf 50 EUR.
 1. Haus für Mozart

Het Haus für Mozart of Kleines Festspielhaus is de plaats als je live muziek van de maestro wilt horen. Ondanks de naam komen er ook nog andere componisten aan de beurt. Als je een concert of een opera wilt bijwonen kunnen de ticketprijzen nogal uiteenlopen, maar je kan er wel zeker van zijn dat je hoogstaande kwaliteit krijgt voor je geld.

 1. Festspielhaus

Het jaarlijkse Salzburger Festspiele gaat door in het Festspielhaus. Oorspronkelijk waren dit paardenstallen, vervolgens een kazerne en in het begin van de 20ste eeuw besloot men om er een theater van te maken. Tegenwoordig kan je er twee theaterzalen vinden waarbij de grootste zaal plaats biedt aan meer dan tweeduizend mensen. Zij kunnen er genieten van uitvoeringen van de muziek van Mozart en heel wat andere componisten.

Salzburger Festspiele vindt iedere zomer plaats vanaf half juli tot eind augustus. Het is één van de voornaamste festivals voor klassieke muziek in de wereld. Heel wat mensen trekken dan hun traditionele kledij met dirndl en lederhosen aan om door de stad te trekken en de vele evenementen te bezoeken.

 1. Pferdeschwemme

Pferdeschwemme is een elegant woord voor paardendrinkfontein. De aartsbisschop liet in 1696 een drinkfontein bouwen voor zijn paarden. De fresco's die je er ziet hebben dan ook allemaal betrekking op paarden. De fontein werd hier gebouwd omdat vroeger de paardenstallen nabijgelegen waren in wat nu het Festspielhaus is.

 1. Geboortehuis van Mozart

Het geboortehuis van Mozart is onmogelijk om te missen als je er langs wandelt. Het is gelegen in de Getreidegasse, de bekendste winkelstraat van in het oude centrum Salzburg met typische winkeltjes waar je lederhosen, een dirndl of Mozartkugels kunt vinden.

Er zullen altijd wel mensen zijn die staan te staren naar het huis en meer bepaald naar de derde verdieping.Daar zou Mozart namelijk geboren zijn in 1756. Het zou ook in dit huis zijn dat hij enkele van zijn eerste werken zou gecomponeerd hebben. Binnenin het huis kan je enkele van de instrumenten zien waarop hij zou gespeeld hebben. Daarnaast vind je er ook nog memorabilia zoals partituren, portretten, brieven, enz... .

Je kan het Mozarts Geburtshaus bezoeken voor 11 EUR. De toegangsprijs zit ook inbegrepen in de Salzburg Card.

Onze tip: zin om de muziek van Mozart te ervaren in een unieke setting in de barokke hal van Salzburg? Reserveer hier je Mozartconcert incl. diner vanaf 60 EUR.
 1. Café Tomaselli

Café Tomaselli is wereldberoemd en is de oudste horecazaak van Salzburg. Al bijna twee eeuwen lang bezoeken zowel inwoners als toeristen dit Kaffehaus om te proeven van al het lekkers.

 1. DomQuartier

DomQuartier is in korte tijd uitgegroeid tot het belangrijkste kunstmuseum van de stad. Je vindt er een indrukwekkende collectie van meer dan 2.000 kunstwerken over een oppervlakte van 15.000 m². Het gebouw was meer dan 200 jaar niet toegankelijk voor het publiek, tot het museum in 2014 opende. Het ligt vlakbij de Dom zelf en er is ook een fraaie doorgang aangelegd naar de kathedraal toe.

 1. Salzburger Glockenspiel en Dom van Salzburg

Het Salzburger Glockenspiel werd gegoten in Antwerpen op het einde van de 17de eeuw. In 1702 kreeg het klokkenspel een vaste plek in Salzburg. Sindsdien luiden de 35 klokken dagelijks.

De omgeving wordt gedomineerd door de barokke Dom die werd gebouwd in het begin van de 16de eeuw. Binnenin de Dom valt vooral de overvloed aan marmer op. Bij een bezoek moet je zeker de tijd nemen om de vele schilderijen beelden te bewonderen.

De dom werd gebouwd in 774 maar viel meermaals ten prooi aan brand. In W.O. II werd de koepel dan weer gebombardeerd. De kerk werd op die manier drie keer ingewijd na (her)opbouw. Naast 774 gebeurde dat ook in 1628 en een laatste keer in 1959. Die drie inwijdingsjaren staan ook op de poorten van de kathedraal geschreven. Mozart werd in deze kathedraal gedoopt. Hij was er ook hoforganist en schreef dan ook heel wat verschillende werken specifiek voor het orgel dat hier aanwezig is.

 1. Sound of Music Tour

Wanneer je iemand vraagt om een filmklassieker die zich afspeelt in Oostenrijk op te noemen, is de kans groot dat je het legendarische The Sound of Music met de familie Von Trapp in de hoofdrol als antwoord zal krijgen.

De opnames van The Sound of Music gebeurden vooral in Salzburg en in de omgeving van de stad. Voor de film zijn destijds locaties uitgezocht die Maria Augusta Kutschera en de familie Von Trapp ook echt hebben bezocht tijdens hun leven en die erg belangrijk waren in hun leven.

Je kan vanuit Salzburg dan ook een Sound Of Music Tour volgen die je langs alle beroemde plaatsen uit de film brengt. Denk maar aan de alpenweide uit de openingsscène, klooster Nonnenberg en de kasteeltuin waar "Do-re-mi" werd gezongen: Mirabellgarten.

Wil je graag alle locaties van de Sound of Music bezoeken in en rond Salzburg? Boek hier je georganiseerde Sound of Music tour vanaf 50 EUR. Lekker relax !
 1. De mooiste uitkijkpunten van Salzburg (+ kaartje)

Salzburg heeft heel wat mooie panorama's op de stad vanwaar je heel fraaie foto's kan maken. Enkele van onze favoriete uitzichtpunten bij elkaar:

18.1 Festung Hohensalzburg

De burcht is een blikvanger in de skyline van Salzburg. Het mag dan ook niet verbazen dat je vanaf de kasteeltoren een heel fraai uitzicht hebt over de stad en de wijde omgeving. (zie ligging op de kaart)

18.2 Mönchsberg

De Mönchsberg is een fraai stukje bos waarbij je even het gevoel hebt dat je in de vrije natuur bent beland. Je passeert langs de stadswallen en vanaf het museum bovenaan de berg heb je een prachtig uitzicht over de stad en de rivier. Geen zin om te wandelen? Dan kan je ook de Mönschberg kabellift naar boven nemen. (zie ligging op de kaart)

18.3 Stift Nonnberg

Ook langs de Hohenweg moet je een reeks trappen overwinnen. De blikvanger bij dit uitzichtpunt is het Stift Nonnberg. Wat intussen zowat het oudste nonnenklooster ter wereld is. (zie ligging op de kaart)

18.4 Kapuzinerberg

Om hier te geraken moet je een trap van 250 treden beklimmen. Als je wil kan je zelfs nog hoger op de berg gaan. Maar bovenaan de trappen is het al meer dan de moeite waard om de klim even te doen. Dit uitzichtpunt is zeer goed om de oude stad, de burcht en de Salzach te bewonderen. (zie ligging op de kaart)

18.5 Makartsteg

De Makartsteg is een voetgangersbrug over de rivier. Samen met de Müllner Steg brengt deze brug je het mooiste uitzicht over de river en de oude stad. De Makartsteg is ook de romantische brug door de vele liefdesslotjes die eraan hangen. (zie ligging op de kaart)

Kaartje met de mooiste uitkijkpunten in Salzburg

 1. Bespaar geld met de Salzburg Card

Ben je van plan om aardig wat musea en andere bezienswaardigheden te bezoeken? Dan kan je net als in vele andere steden een stadspas kopen. Hier doe je ongetwijfeld je voordeel met de Salzburg Card:

 • Gratis onbeperkt openbaar vervoer, inclusief de kabelbanen, de boot en de shuttlebus van en naar de luchthaven
 • Gratis toegang voor de belangrijkste musea en attracties
 • Extra kortingen voor concerten, theater en tours

Er zijn verschillende opties om een Salzburg Card te kopen. Afhankelijk van hoe lang je verblijf is, kan je een kaart voor 1 dag of voor 2 of 3 dagen kopen. Koop hier je Salzburg Card online vanaf 26 EUR.

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Salzburg

Benieuwd naar hoe Salzburg eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige stad in het westen van Oostenrijk. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Salzburg moeten afreizen.

 1. Uitstappen in het Salzburgerland

Wil je even ontsnappen aan de stad? Dan zijn er heel wat leuke uitstappen net buiten Salzburg of ietsje verderop in het Salzburgerland. Hier zijn enkele leuke bezienswaardigheden in de omgeving:

21.1 Untersberg

De Untersberg steekt boven de stad uit. De berg is meer dan 1900 meter hoog. Je kan naar de top wandelen via verschillende routes of je kan de kabelbaan nemen. De kabellift staat bekend als een van de spectaculairste van de Alpen.

21.2 Hohenwerfen

Zo'n 40 kilometer buiten Salzburg vind je Burg Hohenwerfen. Het is een middeleeuws kasteel in de vallei van de Salzach. Het ligt op een rots nabij het dorpje Werfen.

21.3 Zoutmijnen in Hallein

In het dorpje Hallein kan je Salzwelten bezoeken. Dat zijn een reeks oude zoutmijnen die al sinds de tijd van de Kelten werden gebruikt om zout te ontginnen. Vandaag is het een museum. Een bezoek aan de mijnen duurt ongeveer 1,5 uur. Je verkent de mijn deels te voet, deels met een elektrisch treintje en je sluit af met een boottocht op het ondergrondse meer.

21.4 Berchtesgaden

Berchtesgaden ligt in Duitsland en is vooral bekend van het Adelaarsnest (of Kehlsteinhaus): samen met het nabijgelegen Berghof was dit een voormalig strategisch buitenverblijf van Adolf Hitler bij de Obersalzberg. Los van alle wrede oorlogsplannen die hier zijn beraamd, is het wel een indrukwekkend staaltje architectuur. Lees hier alles over ons bezoek aan het Adelaarsnest.

 1. Hoe Salzburg bereiken vanuit België en Nederland?

22.1 Met de auto

Met de auto kan je vanuit de Lage Landen de snelweg nemen tot in München en vanaf daar de A8 over de Oostenrijkse grens richting Salzburg. Let op: je hebt een wegenvignet nodig om de snelwegen in Oostenrijk te gebruiken. Zonder vignet kan je wel nog de A8 verlaten voor je aan de grens bent en langs de B1 verder rijden naar Salzburg. Dan doe je er slechts een kwartiertje langer over.

22.2 Met het vliegtuig

Neem je het vliegtuig? Dan land je in Salzburg Airport W.A. Mozart. Er zijn rechtstreekse vluchten vanuit Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Keulen en Düsseldorf. Vanaf de luchthaven lopen er buslijnen naar het stadscentrum of kan je een taxi nemen.

22.3 Met de trein

Je kan ook met de trein afreizen. Vanuit Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Tilburg en Eindhoven zijn er nachttreinen. Vanuit België zijn er geen rechtstreekse treinen. Je zal dan dus een aantal keer moeten overstappen tijdens je treinreis.

 1. Waar overnachten in Oostenrijk?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Oostenrijk? In Oostenrijk kan je over het hele land veel hotels vinden. Dankzij de vele skigebieden zijn er namelijk heel wat hotels te vinden die ook in de zomer open zijn. Het grootste aanbod aan hotels vind je natuurlijk in de grote steden zoals Wenen, Salzburg en Innsbruck.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 juli 2021 - Cees v Wanrooy

Goed overzichtelijke tips en goede uitleg over Salzburg

- 13 september 2020 - Van Osta Ludovicus

Praktische gids met de belangrijkste bezienswaardigheden in Salzburg. Gemakkelijk en overzichtelijk, duidelijk en erg praktisch. Alle bezienswaardigheden gemakkelijk gevonden ter plaatse! Een aanrader: je hebt hem altijd mobiel op zak in PDF als je wil.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?