14 x bezienswaardigheden in Salzburg bezoeken? Tips & info + tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x bezienswaardigheden in Salzburg bezoeken? Tips & info + tours

28 februari 2019 in Oostenrijk0 reacties

Salzburg is met voorsprong de meest bijzondere stad van Oostenrijk, iets wat ze in Wenen niet graag zullen horen. Wolfgang Amadeus Mozart is al meer dan twee eeuwen dood maar nog steeds is hij dé ambassadeur van Salzburg.

Op het eerste zicht lijkt alles dan ook rond Mozart te draaien in Salzburg, maar de stad heeft zo veel meer te bieden. Wij hebben alvast een overzicht gemaakt van wat je zeker moet gezien hebben in Salzburg.

Inhoud artikel

Tours en tickets Salzburg

 1. Salzburg Museum Neue Residenz

In Salzburg Museum Neue Residenz kom je alles te weten over de geschiedenis van Salzburg met vooral de nadruk op het artistieke aspect. Zo kom je er onder meer te weten dat niet alleen Mozart een hoogvlieger was, maar ook Paracelsus er een was.

 1. Kajetanerkirche

Op de plaats waar tegenwoordig de Kajetanerkirche staat, werd er reeds in de 12de eeuw al een kerk gebouwd. Daarna werd er het Raplbad gebouwd, een badhuis waar Paracelsus zijn controversiële geneeskunde beoefende.

In de 17de eeuw gebruikte men deze locatie om een seminarie te bouwen waarna er later ook de huidige kerk werd gebouwd. De huidige kerk is gewijd aan de heiligen Cajetanus en Maximilianus. Voor het interieur van de kerk werd er beroep gedaan op de creativiteit van verschillende Oostenrijkse en Italiaanse barokkunstenaars.

 1. Sankt Erhardkirche

De Sankt Erhardkirche werd gebouwd op het einde van de 17de eeuw. Daarvoor was er op dezelfde plaats een hospitaal dat gereserveerd was voor mensen die verbonden waren met de Dom. De Sankt Erhardkirche is gebouwd in barokstijl en de nadruk in het interieur ligt vooral op het leven van de patroonheilige.

 1. Stifftkirche Nonnberg

De Stifftkirche Nonnberg is de abdijkerk die hoort bij het Nonnberg klooster. Het klooster werd gesticht in 714 en dat zorgt er voor dat dit het oudste vrouwenklooster is in Duitstalige landen. De kerk werd gebouwd in laatgotische stijl en dateert van het einde van de 15de eeuw. Onder het koor zijn er restanten te vinden van een oudere kerk met onder andere Romaanse muurschilderingen uit de 12de eeuw.

 1. Festung Hohensalzburg

De oorsprong van de Festung Hohensalzburg is terug te leiden tot 1077. De toenmalige aartsbisschop van Salzburg was op zoek naar een veilige plaats om zich te beschermen tegen de bedreigingen van de hogere adel uit het zuiden van het huidige Duitsland. Doorheen de jaren groeide deze schuilplaats uit tot de permanente verblijfsplaats voor aartsbisschoppen van Salzburg, en dit tot het einde van de 15de eeuw.

 1. Sankt Peter Friedhof

Het Sankt Peter Friedhof werd eeuwen geleden aangelegd aan de voet van de Mönchberg. Dit aparte kerkhof is vooral de laatste rustplaats van vooraanstaande stadsbewoners. In de rotswanden van de Mönchberg werden catacomben uitgehouwen waarin overledenen wachten op de eeuwigheid.

 1. Stifftkirche Sankt Peter

De Stifftkirche Sankt Peter is van oorsprong een romaanse basiliek.Op het einde van de 17de eeuw werd ze stevig gemoderniseerd en voorzien van een nieuwe koepel. Binnenin de kerk heb je een uitstekend overzicht van romaanse en barokke kunst. De muurschilderingen op het gewelf beelden het leven van de patroonheilige uit en zijn zeker je aandacht waard.

 1. Franziskanerkirche

De Franziskanerkirche werd ingewijd in 1223 en was toen nog romaans. Door de jaren heen werden er heel wat verbouwingen en restauraties gedaan aan de kerk, maar toch is het gelukt om voor een deel het oorspronkelijke karakter te behouden. Opvallend bij de kerk zijn de stervormige nerven in het koor.


 1. Haus für Mozart

Het Haus für Mozart of Kleines Festspielhaus is de plaats als je live muziek van de maestro wilt horen. Ondanks de naam komen er ook nog andere componisten aan de beurt. Als je een concert of een opera wilt bijwonen kunnen de ticketprijzen nogal uiteenlopen, maar je kan er wel zeker van zijn dat je hoogstaande kwaliteit krijgt voor je geld.

 1. Festspielhaus

Het jaarlijkse Salzburger Festspiele gaat door in het Festspielhaus. Oorspronkelijk waren dit paardenstallen, vervolgens een kazerne en in het begin van de 20ste eeuw besloot men om er een theater van te maken. Tegenwoordig kan je er twee theaterzalen vinden waarbij de grootste zaal plaats biedt aan meer dan tweeduizend mensen. Zij kunnen er genieten van uitvoeringen van de muziek van Mozart en heel wat andere componisten.

 1. Pferdeschwemme

Pferdeschwemme is een elegant woord voor paardendrinkfontein. De aartsbisschop liet in 1696 een drinkfontein bouwen voor zijn paarden. De fresco's die je er ziet hebben dan ook allemaal betrekking op paarden. De fontein werd hier gebouwd omdat vroeger de paardenstallen nabijgelegen waren in wat nu het Festspielhaus is.

 1. Geboortehuis van Mozart

Het geboortehuis van Mozart is onmogelijk om te missen als je er langs wandelt. Er zullen altijd wel mensen zijn die staan te staren naar het huis en meer bepaald naar de derde verdieping.Daar zou Mozart namelijk geboren zijn in 1756. Het zou ook in dit huis zijn dat hij enkele van zijn eerste werken zou gecomponeerd hebben. Binnenin het huis kan je enkele van de instrumenten zien waarop hij zou gespeeld hebben. Daarnaast vind je er ook nog memorabilia zoals partituren, portretten, brieven, enz... .

 1. Café Tomaselli

Café Tomaselli is wereldberoemd en is de oudste horecazaak van Salzburg. Al bijna twee eeuwen lang bezoeken zowel inwoners als toeristen dit Kaffehaus om te proeven van al het lekkers.

 1. Salzburger Glockenspiel en Dom van Salzburg

Het Salzburger Glockenspiel werd gegoten in Antwerpen op het einde van de 17de eeuw. In 1702 kreeg het klokkenspel een vaste plek in Salzburg. Sindsdien luiden de 35 klokken dagelijks.

De omgeving wordt gedomineerd door de barokke Dom die werd gebouwd in het begin van de 16de eeuw. Binnenin de Dom valt vooral de overvloed aan marmer op. Bij een bezoek moet je zeker de tijd nemen om de vele schilderen en beelden te bewonderen. Mozart was in deze kathedraal hoforganist en schreef dan ook heel wat verschillende werken specifiek voor het orgel dat hier aanwezig is.

 1. Waar overnachten in Oostenrijk?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Oostenrijk? In Oostenrijk kan je over het hele land veel hotels vinden. Dankzij de vele skigebieden zijn er namelijk heel wat hotels te vinden die ook in de zomer open zijn. Het grootste aanbod aan hotels vind je natuurlijk in de grote steden zoals Wenen, Salzburg en Innsbruck.

Booking.com

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Oostenrijk?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Oostenrijk? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Oostenrijk met meer dan 100 bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten) en uitgewerkte stadswandelingen. Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Oostenrijk.

Oostenrijk

Gratis reisgids Oostenrijk downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?