16 mooiste bezienswaardigheden in Istrië: wat zien en doen? + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

16 mooiste bezienswaardigheden in Istrië: wat zien en doen? + kaartje

2 mei 2023 in Kroatië2 reacties

De mooiste highlights en bezienswaardigheden in Istrië + verblijftips

Istrië is een prachtige schiereiland in het westen van Kroatië en kent een adembenemende kustlijn met pittoreske steden, mooie stranden en baaien en veelzijdige natuur. Het is niet voor niets een populaire vakantiebestemming in Kroatië.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je vakantie in Istrië? Ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Istrië.

Inhoud artikel

Istrië

Istrië is het grootste schiereiland dat in de Adriatische Zee is gelegen. Het grootste deel van het schiereiland behoort tot Kroatië, maar een deel van Istrië behoort tot Slovenië, met een nog kleiner deel toebehorend tot Italië. De Kroatische regio Istrië ligt in het noordwesten van het land en is al jaren een bekend vakantiegebied. Istrië behoort dan ook tot de drie kustregio’s van Kroatië, samen met het kleinere Kvarner en het uitgestrekte Dalmatië.

Ligging van Istrië en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Poreč

Het sfeervolle Poreč is gelegen aan de westkust van Istrië en staat bekend als een populaire badplaats. Poreč was de eerste stad van Istrië die zich bij de Venetiaanse republiek voegde, waardoor er al snel veel paleizen langs de kust werden gebouwd. Later werd het een belangrijk centrum binnen de scheepsbouwindustrie, en een groot deel van de historische bouwwerken zijn goed bewaard gebleven.

  • In Poreč kan je heerlijk wandelen over de Obala Marsala Tila boulevard, waaraan je verschillende imposante paleizen en hotels kan aanschouwen of een bezoek kan brengen aan de verschillende restaurants.
  • De Euphrasiusbasiliek in het historisch centrum van de stad is het belangrijkste monument van Poreč. Dit bouwwerk dateert uit de 6de-eeuw en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
  • In Poreč kan je ook sporen van de Romeinen terugvinden, zoals de Neptunov Hram, de ruïne van de tempel van Neptunes.
  • Nog meer bezienswaardigheden in Poreč

In de buurt van Poreč

Buiten Poreč kan je een bezoek brengen aan het waterpark Aquacolors. Ook vind je rondom de stad verschillende mooie stranden. Vanuit Poreč kan je ook een gezellige boottocht maken naar Rovinj, waarbij je onderweg mogelijk dolfijnen kan spotten.

VERBLIJTIP: Minella Residence is de perfecte uitvalsbasis voor een dromerige wandeling langs het strand! In het restaurant kan je smullen van een heerlijke maaltijd of ontspannen met een verfrissend drankje aan de bar. Meer info en boeken.

  1. Rovinj

Rovinj is net als Poreč een bekende toeristische trekpleister dat al uit de Romeinse tijd dateert, waarna het al zeer vroeg zich verbond met de Venetianen. De bekendste bezienswaardigheid van Rovinj is de kerk van Sint Euphemia, waarvan de klokkentoren boven de stad uitsteekt.

Vanuit Rovinj vertrekken er dolfijnentochten over de Adriatische Zee, kan je op de veerboot naar Venetië stappen of kan je de Brionische eilanden voor de kust van Istrië bezoeken. Ten noorden van Rovinj vind je het Limski kanaal waar je door de groene vallei kan wandelen terwijl je ten zuiden verschillende mooie stranden omringd door groene bossen in het Park šuma Zlatni kan vinden.

TIP EXCURSIE: Wil jij ook graag een boottocht maken vanuit Rovinj en dolfijnen spotten? Bekijk hier alle tours en excursies in Rovinj en maak je vakantie net dat tikkeltje meer bijzonder.

  1. Bezoek Pula en het indrukwekkende amfitheater

Heb je een huurauto tot je beschikking? Dan is het leuk om een dagje naar Pula te gaan. Pula wordt vaak wat links gelaten en kent nog heel wat monumenten uit de Romeinse periode. Daarna is de stad meerdere keren overgenomen door de Venetianen, de republiek Pisa en vervolgens weer de Venetianen, waarna het een tijd van verval kende nadat het in de oorlog tussen Pisa en Venetië verwoest werd. In de 19de-eeuw bloeide het weer op en werd het een belangrijke havenstad.

  1. Beschermde natuurgebied Kamenjak

Het beschermde natuurgebied Kamenjak, een stukje ten zuiden van Pula gelegen, is ook echt een aanrader! Deze bekende zwemplek heeft heel wat prachtige baaien en kliffen waarvan je in de zee kan duiken of springen. In het meest zuidelijke punt van Istrië vind je de hoogste kliffen waar je je sprong kan wagen.

Je moet er wel wat voor over hebben: dit is een ongerept en ruig gebied, waardoor de verschillende paden soms nogal rotsig zijn en je best ook waterschoenen meeneemt om in het water te gaan. Wij vinden alleszins dat al het pracht en praal daar zeker tegen opweegt! Verder is het een leuke plek om te snorkelen door het heldere water en zal je ongetwijfeld veel visjes zien.

TIP TICKETS: Wil je graag een excursie maken naar het beschermde natuurgebied? Bekijk het volledige aanbod tours en tochten naar Kamenjak. Een gezellige kajaktocht, een kanotocht of met een speedboot? Het kan allemaal!

  1. Vrsar

Vrsar heeft een verregaande geschiedenis en een aantal historische monumenten. Een bezoekje aan het oude stadscentrum en de haven is zeker de moeite waard. Je vindt er een hele reeks gebouwen uit verschillende periodes, waaronder de oude stadspoorten, religieuze gebouwen, alsook de resten van een aantal Romeinse villa’s, tussen Funtana en de Baai van Lim.

Maar waarom neem je ook niet even een plons in het water langs de mooie kustlijn? De rotsige stranden zijn de ideale plek om even te ontspannen na je autorit. Je vindt hier ook één van Europa’s oudste en grootste nudistenkampen: het Koversada Naturistenpark.

EXCURSIE: Altijd al dolfijnen willen spotten? In Vrsar kan het! Boek je boottocht om dolfijnen te spotten op Vrsar, spot de dolfijnen en geniet van een panoramisch uitzicht op de Adriatische zee, Poreč en Rovinj.

  1. Opatija

Opatija, gelegen in de Kvarnerbaai tussen het schiereiland en het vaste land van Kroatië, is een erg geliefde badplaats in Istrië. Je komt langs uitgestrekte landschappen bestaande uit duinen, bossen, ruige kliffen en meer.

Vroeger trok de stad onder andere de Habsburgse adel en andere leden van de Europese elite aan, die er vele villa’s en paleizen hebben achtergelaten. Wanneer je door de straten van Opatija wandelt kan je dan ook vooral genieten van de 19de-eeuwse bouwwerken in de neoklassieke of barokke stijl, waarbij de flanerende rijken op de boulevard niet moeilijk voor te stellen zijn.

Wanneer je langer tijd hebt, is een uitstap naar het eiland Cres vanuit Brestova zeer aan te raden. Cres is het grootste eiland voor de kust van Istrië en Dalmatië en kent een prachtige kustlijn vol baaien, steile kliffen en kiezelstranden. Verder kenmerkt het eiland zich vooral door de onaangetaste natuur met meer dan 1500 verschillende plantensoorten.

  1. Bezoek het Pazin Castle

Pazin Castle, gebouwd op een stevige rots in Pazin, is een stenen constructie die dateert uit de middeleeuwen. Het eerste geschreven bewijs van een kasteel op deze plek dateert van 983. Uiteraard werd het kasteel ondertussen aangepast en verbeterd. Vandaag de dag is het nog steeds in goede staat. Je vindt er binnenin het Stadsmuseum van Pazin en het Ethnografische Museum.

Het kasteel kijkt uit over de diepe kloof van de rivier Pazinčica Foiba. Die rivier verdwijnt hier in een zinkgat en stroomt ondergronds verder. Jules Verne schreef in 1885 de roman Mathias Sandorf, geïnspireerd op het kasteel en deze kloof. De stad Pazin houdt nog altijd jaarlijks de ‘Jules Vernedagen’, in de derde week van juni.

  1. Boottocht naar het Rode Eiland

Op 15 minuten rijden van het romantische Rovinj bevindt zicht het 'Rode Eiland', van Istrië. Het Rode eiland, ook wel Crveni Otok genoemd, is het grootste eiland voor de Istrische kust. Crveni Otok heeft twee verschillende eilandjes: Sveti Andrija en Maskin. Tegenwoordig is het Rode Eiland, zoals het ook wel genoemd wordt, vooral een plaats voor ontspanning. De boten vertrekken vanaf een smalle pier aan het stadsplein van Rovinj, en vanaf Delfin Pier.

  • Op Sveti Andrija (niet te verwarren met het eiland met dezelfde naam vlakbij Dubrovnik) woont vandaag de dag, naar verluidt, slechts één persoon. Al vanaf de prehistorie hebben er mensen op het eiland gewoond. In de 6de eeuw bouwden de Benedictijnen een klooster op het eiland. Ze verlieten de plek in de 13de eeuw, en het klooster werd overgenomen en gerenoveerd door de Franciscanen.
  • Het eilandje Maskin is het rustige gedeelte. De omgeving van dit eiland is vooral geliefd bij snorkelaars. Verder vind je hier ook enkele rotsachtige stranden.

VERBLIJFTIP: Island Hotel Istra is gelegen op wandelafstand van de helderblauwe zeekust, en biedt lichte, stijlvolle kamers, een balkon met uitzicht op de zee. Meer info en boeken.

  1. Brijuni Nationaal Park

Zoek je liever even de natuur op? Bezoek dan het Brijuni Nationaal Park. Voor de westkust van Istrië, liggen de Brijuni-eilanden. De eilandengroep bestaat uit 14 verschillende eilanden en vormt het Nationaal Park Brijuni. Het grootste eiland is het Veli Brijuni, waar de voormalige Joegoslavische leider Tito een zomerresidentie liet bouwen. Het was in deze bijzondere villa dat Tito belangrijke buitenlandse staatshoofden en beroemdheden ontving.

  • Bezoek er zeker eens het buitenverblijf van de voormalige Joegoslavische leider waar de dag van vandaag een museum in gevestigd zit.
  • Ga op zoek naar exotische dieren in het safaripark. Leuke uitstap om te doen met kinderen. Meer info op de website.
  • Bewonder de Romeinse ruïnes van een aantal oude nederzettingen langs de Verige Baai.
  • Geniet van de rust en stilte in de mediterrane tuin van Brijuni.
  • Of wandel in de voetsporen van dinosaurussen. Er zijn namelijk meer dan 200 voetafdrukken gevonden op het eiland.
  1. Archeologische site Monkodonja

Op de plek van de archeologische site Monkodonja stond in de bronstijd een stad. Vandaag de dag zie je er nog enkele overblijfselen van die dateren van 1800-1200 voor Christus. Hier zijn al veel interessante zaken gevonden, waaronder het graf van een jonge vrouw. Ook de resten van de burcht zijn nog duidelijk zichtbaar. De site werd ontdekt in 1953 ,en sinds 1990 zijn er gedetailleerde onderzoeken en gedeeltelijke architecturale reconstructies aan de gang.

  1. Havenstadje Umag

Neem ook zeker even de tijd om het gezellige havenstadje Umag te verkennen. Umag is een historisch stadje gelegen aan de kristalheldere Adriatische zee in het noorden van Istrië. Hier verblijf je enkel tussen de lokale bevolking, want toeristen zijn er niet meteen te bespeuren, wat het stadje ook net zo leuk maakt. Er is niet bijzonder veel te zien in Umag, maar het is wel een goede plek om kennis te maken met het authentieke Kroatië!

  1. Motovun

Het pittoreske bergdorpje Motovun is gelegen op de top van een heuvel in het noorden van Istrië. Het middeleeuwse vestingstadje zie je al van ver schitteren wanneer je door de glooiende olijfgaarden en wijngaarden in de omgeving rijdt. Maar dit gebied is meer bekend omwille van de zwarte en witte truffels. Dé verborgen schatten van de omgeving.

Wandel door de smalle steegjes met sfeervolle winkeltjes waar je leuke souvenirs kan kopen, gezellige restaurants en bars. Plof neer op een van de vele terrasjes vanwaar je een fantastisch uitzicht hebt over het heuvelachtige landschap in de buurt. Of loop even over de oude stadsmuren vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over de omgeving.

VERBLIJFTIP: Bijzonder overnachten in Motovun? Dan raden we een verblijf aan in het Wine & Heritage Hotel Roxanich. Dit designvolle hotel beschikt over ruime kamers, een gezellig restaurant, een seizoensgebonden buitenzwembad, een bar en een aangename tuin vanwaar je prachtig uitzicht hebt over de omgeving. 's Ochtends geniet je van een lekker ontbijtje en je kan helemaal ontspannen in het spa- en wellnesscentrum. Meer info en boeken.

  1. Grot van Baredine

Naast de historische stadjes en mooie stranden, kan je ook een bezoekje brengen aan de Grot van Baredine, vlakbij Poreč. De grotten van Baredine zijn bruin gekleurde druipsteengrotten onderverdeeld in vijf verschillende kamers van maar liefst 60 meter diep. In de grot kom je ook bij een klein meertje waar de zeldzame witte salamander "Olm" leeft. Men Bezoek de grotten van Baredine en kom meer te weten over de verborgen wereld van stalagmieten en stalactieten.

  • Goede wandelschoenen zijn altijd handig, het kan er best glibberig zijn.
  • Het bezoeken van de Grot van Baredine is alleen mogelijk onder begeleiding van een gids.
  • Rondleiding door de grotten duurt ongeveer 40 minuten.
  • Let op: men vraagt om niets aan te raken gedurende de rondleiding, omdat de zuurtegraad van je handen schade kan toebrengen.
  1. Namiddagje relaxen op de stranden van Istrië

Liever een namiddagje zonnen op het strand? Dat kan natuurlijk ook. Istrië heeft een prachtige kustlijn met dé mooiste stranden waar je urenlang kan zonnebaden. Wij hebben alvast de mooiste stranden voor je opgezocht:

  • Bijeca-strand bij het knusse Medulin is een mooi zandstrand met veel schaduw. Het zandstrand loopt geleidelijk af in de azuurblauwe zee en is daarmee ideaal voor een dagje weg met het gezin. Verder kan je er ook ligstoelen en parasols huren en je dorst lessen in een van de bars.
  • Maslinica-strand is gelegen in een heuvelachtige baai bij de bekende kuststad Rabac. Vroeger was dit een klein vissersplaatsje maar de dag van vandaag is het een toeristische hotspot. Het Maslinica strand is een aanrader als je vooral aan watersport wilt doen.
  • Kanegra-strand bij het havenstadje Umag is ook een absolute aanrader. Het kiezelstrand wordt omgeven door bossen waardoor je hier en daar wat schaduw hebt.
  • Nabij het centrum van Rovinj vind je het Amarin-strand. Dit 500 meter goudgele strand is ook de moeite waard.
  1. Bezoek de adembenemende Plitvicemeren vanuit Istrië

De Plitvicemeren zal je ongetwijfeld wel kennen of althans eens van gehoord hebben. En hoe kan dat ook anders? Het is een van de bekendste meren gelegen in het Plitvice Natuurpark. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst dankzij zijn 16 kristalheldere meren welke overgaan in sierlijke watervallen.

De kleur van het water verandert continue door de verschillen in het aantal mineralen, organismen en de zon. Het is hier heerlijk vertoeven! Alhoewel het er heel druk kan zijn, is het alsnog een bezoekje waard. Kan je haast niet wachten om een bezoekje te brengen aan deze meren? Bestel je tickets alvast online, zo vermijd je lange wachtrijen!

EXCURSIE: Boek je tickets voor een daguitstap naar de Plitvicemeren vanuit Istrië.

  1. Truffels uit Istrië

Istrië staat vooral bekend om zijn goede wijnen, olijfolie én truffels. Truffels groeien er bijna het hele jaar door. Het zijn zwammen die onder de grond groeien en ook erg moeilijk te vinden zijn. Ze worden gezien als een echte delicatesse. Truffels worden gebruikt bij het maken van heerlijke sauzen en vullingen. Een perfecte smaakmaker voor pasta, risotto of bruschetta. De meeste truffels kan je vinden rondom Buzet en Motovun.

Wist je dat een van de populairste truffels de ‘Tuber magnatum pico’ is? Deze is pas vanaf het najaar te verkrijgen en de prijs kan zowat oplopen tot ruim 3000 euro per kilo!

Wil je graag zelf eens op zoek gaan naar truffels? Dat kan! Er worden verschillende tours georganiseerd die je mee nemen naar de bossen om daar truffels te gaan zoeken. Het beste seizoen om truffels te vinden is in de herfst maar ook in de andere maanden is er een kans dat je er eens vindt.

Wil jij ook graag Istrië ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek onze uitgestippelde rondreis Istrië en Dalmatische Kust en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Waar overnachten in Istrië?

Voor je bezoek aan het prachtige Istrië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in Istrië online bekijken.

  • Rovinj: Geniet van je verblijf in het Glamping tent in Rovinj. Tijdens je verblijf ontdek je hoe het leven is op de camping, omgeven door weelderige mediterrane vegetatie. 's Ochtends word je wakker met prachtige zonnestralen en het gezang van de vogels. Maak je diner klaar onder een heldere hemel en en geniet van het uitzicht op zee. Meer info en boeken.
  • Porec: Verblijf in het BO Hotel Palazzo dat gebouwd werd in 1910 voor de aristocraten en de rijke burgerij. Het ligt direct aan de kust en biedt stijlvolle kamers en een wellnesscentrum uitgerust met hot tub en schitterend uitzicht op zee. Na een dagje verkennen va het eiland, kan je terecht voor verfijnde lokale gerechten in Restaurant Ritzi. Meer info en boeken.
  • Pula: City Point Rooms ligt op slechts een steenworp afstand van de beroemdste bezienswaardigheden. De accommodatie is eind 2016 volledig gerenoveerd en iedere kamer is modern ingericht, voorzien van houten meubilair en een eigen badkamer met douche en gratis toiletartikelen. Meer info en boeken.
  1. Welke auto huren voor je rondreis door Kroatië?

Op zich maakt het niet zoveel uit welke auto je huurt voor je vakantie in Kroatië. De wegen zijn in uitstekende staat, dus je hebt niet per se een 4x4 nodig. Het hangt dus vooral af van je persoonlijke voorkeur en het aantal vakantiegangers. Ook de hoeveelheid bagage kan soms een rol spelen. Je wilt natuurlijk niet als sardienen in blik zitten.

Heb je het niet zo voor schakelen op steile hellingen? Dan kan je natuurlijk best op zoek gaan naar een automaat. Verblijf je graag in het centrum? Dan huur je natuurlijk best een kleinere auto. Zo kan je makkelijker parkeren en hoef je niet te manoeuvreren in de smallere straten.

Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?

  1. Wat is de beste route naar Kroatië (Istrië)?

Wil je toch graag met je eigen wagen? Geen probleem! Hoe je je rondreis door Istrië en de Dalmatische kust inplant hangt natuurlijk van jouw wensen en de tijd die je hebt voor de rondreis af.

  • Zo kan je in een week tijd al de grootste steden van de streek bezoeken maar zal je niet veel tijd hebben om tussendoor ook in kleinere plaatsjes te stoppen of meerdere eilanden te bezoeken.
  • Tien tot 14 dagen is een mooie lengte voor een rondreis door Istrië en de Dalmatische kust om de grootste bezienswaardigheden te kunnen zien en enkele eilanden mee te kunnen pakken.
  • Met 3 weken kan je in alle rust door het land trekken en zou je ook het naastgelegen Bosnië en Herzegovina, de Kroatische hoofdstad Zagreb en/of Slovenië mee kunnen pakken.

Kroatië is perfect met de auto te bereiken

Om naar Kroatië te rijden moet je in ieder geval door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië rijden. De precieze route die je het beste neemt, hangt af van je bestemming.

Wanneer je vanuit Nederland of België naar de toeristische regio Istrië reist, gaat de snelste en meest gebruikte route via Keulen, Frankfurt, München, Salzburg en Ljubljana. Vanuit België is het ook mogelijk om via Luxemburg en Stuttgart naar München te rijden en vanaf daar via Salzburg naar Ljubljana te rijden.

BESTE ROUTE: Wil je graag op vakantie naar Kroatië met de eigen wagen? Lees ons uitgebreid blogartikel met de beste route naar Kroatië en enkele handige tips!

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 10 juli 2023 - katrien

een paar highlights kende ik al, de onbekende gaan we bekijken!

- 19 augustus 2022 - Donckers andrea

Altijd top advies, super

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?