17 x top bezienswaardigheden München: Wat zeker zien tijdens je bezoek?

17 x top bezienswaardigheden München: Wat zeker zien tijdens je bezoek?

19 maart 2024 in München6 reacties

17 mooiste plekken en bezienswaardigheden in München: wat te zien en doen + verblijftips

Op zoek naar een leuke citytrip bestemmingen? Laat de typische bestemmingen als Parijs, Barcelona en Berlijn achterwegen en bezoek München! München is niet alleen de hoofdstad van Beieren, maar tevens ook de tweede belangrijkste stad van Duitsland.

Bovendien lokt deze gezellige stad talloze toeristen aan dankzij de talrijke musea, zijn biercultuur en levendige stadscentrum. Lees meer over de topbezienswaardigheden in de stad!

Praktische info & tickets voor je bezoek aan München

Reisgids
Bereikbaarheid
BespaartipKoop een CityTourCard München en bespaar op tickets + gratis openbaar vervoer € 17,5
VerblijvenAan te raden verblijven in München zijn:
PakketreizenWil je ook op stedentrip naar München? Boeken je reis bij D-reizen (va. €46)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Marienplatz

Het hart van München wordt gevormd door de Marienplatz, dat omringd wordt door prachtige historische gebouwen. Vooral het indrukwekkende, gedecoreerde Neues Rathaus zal je opmerken op dit plein. Hier snuif je alvast een beetje de sfeer van München op. Bezoek je München in de winterperiode? Dan zal je hier over de kerstmarkt kunnen slenteren.

Wil je graag München leren kennen aan de hand van een uitgestippelde wandeling? Dat kan! Bekijk onze stadswandeling door München en ontdek alles over hoofdstad van Beieren.

  1. Neues Rathaus

Zoals hier boven reeds gezegd, zal je op de Marienplatz het nieuwe stadhuis kunnen bewonderen. De druk maar prachtig, gedecoreerde gevel zal dan ook meteen je aandacht trekken! Je kan er haast niet naast kijken. Elke dag kan je hier de melodieën van de 43 klokken horen luidden.

  1. Altes Rathaus

Het Altes Rathaus is een gebouw dat dateert uit de 15e eeuws en dienst deed als stadhuis. In de 19e eeuw bouwde men het Neues Rathaus en werd in de toren van dit gebouw een historisch speelgoedmuseum ondergebracht.

Het is een verzameling van cartoonist Ivan Steiger. Je kan hier enkele antieke poppen en poppenhuizen, modeltreinen, knuffelberen en zelfs een miniatuurdierentuin bezichtigen. Speciale afdelingen zijn gewijd aan barbiepoppen en teddyberen. Leuk voor als je een museum wilt bezoeken met je kinderen!

München is slechts een van de mooie pareltjes in Beieren. Wil je graag nog meer ontdekken? Download onze gratis reisgids Beieren!

  1. Drie Pinakotheken

München heeft talrijke musea maar deze drie belangrijke musea stellen elk een eigen tijd in de kunst tentoon. Wil je graag de drie musea bezoeken? Ze liggen gelukkig allemaal dicht bij elkaar. Maar wil je er eentje doen? Dan raden we je Alte Pinakothek aan, het is vrijwel het grootste museum.

Alte Pinakothek

De Alte Pinakothek is het grootste en oudste museum in zijn soort van München. Het museum werd opgericht door vorst Lodewijk I in de 1836, die er al zijn schilderijen in onderbracht. Hier kan je een zeer belangrijke collectie meesterwerken van de 14de tot de 18de eeuw bewonderen. Denk maar aan kunstwerken van Da Vinci en Titiaan, maar ook van Albert Dührer en Rubens.

Neue Pinakothek

In de Neue Pinakothek krijg je het vervolg van de schilderkunst op de tijdsbalk. In dit museum kan je vooral werken van Delacroix, Monet, Courbet en vele anderen bewonderen.

Pinakothek der Moderne

Naast de twee musea over oude kunst, heeft München ook een museum waar je terecht kan voor hedendaagse kunst. De “Pinakothek der Moderne” is een buitenbeentje en niet alleen door het bouwwerk waarin het is ondergebracht.

  1. Schloss Nymphenburg

Slot Nymphenburg is een barok bouwwerk in München, dat je ook zeker moet gezien hebben. Vroeger was het de zomerresidentie van het Beierse hof. Hier zie je nog de grandeur uit de 17de eeuw!

  • Let vooral op de fresco’s van de broers Zimmerman en het jachtpaviljoen in rococostijl.
  • In 1747 werd hier de Nymphenburgse Porseleinfabriek gesticht.
  • Het slot bleef tijdens de oorlogen gelukkig gespaard van bombardementen en dus in zijn glorie bewaard.
  • In 1972 werden hier bovendien een deel van de paardenwedstrijden van de Olympische Spelen gehouden.
  1. Englischer Garten

De Englisher Garten in München is het grootste stadspark van Europa. Het is ook een pak groter dan Central Park in New York. Het park werd in 1789 ontworpen voor militairen, maar al snel werd het opengesteld voor publiek. Het park is verdeeld in twee secties: de Hirschau en de zuidelijke sectie, waar het meestal erg druk is.

De belangrijkste bezienswaardigheden van het park zijn het Japanse theehuis, de Chinese pagode en de Monopteros tempel. Je vindt er ook twee Biergartens, waar je gezellig iets kan drinken.

  1. Münich Residenz

Ook dit indrukwekkende enorme paleis is zeker een bezoekje waard! Dit is het voormalige koninklijke paleis met maar liefst 10 binnenplaatsen en 130(!) kamers. Hier hebben zowel koningen als prinsen, keizers en nog meer belangrijke personen gewoond woning gehad. En niet alleen de woning is adembenemend, maar ook de collectie aan kunst die je binnen kan bewonderen.

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan München? Wij hebben alvast onze favoriete hotels en B&B’s in München voor jou opgelijst! Liever budget overnachten? Verblijf dan in het moderne Wombats Hostel Munich, naast het centraal station.

  1. Viktualienmarkt

Op zoek naar iets lekkers? Dan moet je in de indoor en outdoor Viktualienmarkt zijn! Een op en top populaire plek om te lunchen en nog meer. Heel wat Duitsers komen hier hun dagelijkse boodschappen doen maar je vind er ook leuke eetkraampjes waar je terecht kan voor een snelle hap. We raden je aan om hier echte Beierse specialiteiten te proeven!

  1. Kerken van München

Frauenkirche

Op een steenworp van de Marienplatz in München staat de Frauenkirche of Dom van München. Het is misschien niet de mooiste kerk van de stad, maar wel een indrukwekkende. Deze kerk dateert uit de 15e eeuw en heeft twee grote opvallende torens, echte landmarks van München. Wie al eerder in Beieren heeft gereisd en de vele barokke kerken heeft bezocht, zal deze sobere kerk maar niets vinden. Maar smaken kunnen verschillen, uiteraard.

Peterskirche

De Sint-Petruskerk is de oudste kerk van München. De kerk dateert uit de 12e eeuw maar werd volledig verwoest door een brand in 1300. De kerk werd later opnieuw gebouwd in barokke stijl. De verschillen van de architectonische stijlen zijn dan ook zeer duidelijk zichtbaar. Zeker toen deze een aantal eeuwen later voorzien werd van een fresco op het plafond in gotische stijl. Wil je een spectaculair zicht over de stad? Dan moet je zeker de torens van de Sint Petruskerk beklimmen.

Asamkirche

Deze kerk is een lust voor het oog! De Asam kerk is gebouwd aan het einde van de baroktijd en het sierlijke is dan ook goed zichtbaar. Zo is de kerk voorzien van marmeren pilaren, beelden, schilderijen en nog veel meer in goud decor.

  1. Nationaal Theater van München

Hou je van theater en/of opera? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het Nationaal Theater van München heeft namelijk dagelijks een uniek programma op de planning staan! Het neo-classistische gebouw heeft ook een belangrijke historie voor de stad. Wil je hier graag meer over te weten komen? Dan kan je een rondleiding boeken achter de coulissen en de bijzondere gedeeltes van het theater.

Tijdens onze stadswandeling kom je onder meer langs dit pareltje van de stad. Heb je ook interesse om de stad te verkennen met onze wandelroute? Download hier onze stadswandeling München.
  1. Glypothek en Antikensammlungen

Deze twee musea liggen tegenover mekaar. Je vindt de grootste collectie antieke kunst van Duitsland: “Glypothek” en “Staatliche Antikensammlungen”. De Griekse en Romeinse beelden vind je in de “Glypothek”. In het andere museum komen andere vondsten aan bod als aardewerk, sieraden, brons,.. Het is wel duidelijk dat deze musea zich vooral richten op een publiek met grote interesse voor de Griekse Oudheid. Ben jij zo’n liefhebber van de Griekse Oudheid? Breng dan zeker een bezoekje aan deze musea.

  1. Olympiapark Munich

Veel Olympische stadia worden na gebruik vergeten. Maar dit Olympia Park is een echte trekpleister! Dit stadium werd aangelegd voor de Olympische Spelen van 1972. Nu is het met zijn eigenaardige dakconstructie nog steeds de topattractie van de stad. Je kan er genieten van een openluchtzwembad met ligweide en voor een uniek uitzicht over de stad en zelfs de Alpen, neem je de lift naar de 290 meter hoge Fernsehturm.

  1. BMW Welt en BMW Musuem

Ben je een autoliefhebber? Of een echte BMW-fan? Dan moet je zeker een bezoekje aan BMW Welt inplannen! In het futuristisch ogende BMW Welt kan je de nieuwste snufjes bewonderen van de Beierse autofabrikant. Nergens anders is het merk zo sterk voelbaar als hier. Ook kan je hier je nieuwe auto van de Bayerische Motoren Werke afhalen.

Laat je onderdompelen in de wereld van BMW

In BMW Welt word je als het ware ondergedompeld in het merk. Een rondleiding leert je alles over de geschiedenis van BMW en geeft je een blik in de productie van een auto. Van aluminium platen en andere auto-onderdelen tot het eindresultaat, een glanzende BMW. Loop er tussen 125 van de meest waardevolle en aantrekkelijke auto's, motorfietsen en motoren van het merk. Ervaar de geschiedenis van een wereldwijd merk! Een droom voor elke BMW-liefhebber.

  • Wil jij ook graag een rondleiding door de BMW fabriek? Houd er dan rekening mee dat zo’n rondleiding twee uur duurt.
  1. München Zoo Hellabrunn

Maak een daguitstapje naar de dierentuin! De dierentuin Hellabrunn werd in 1911 opgericht als eerste Geo-dierentuin ter wereld. De dieren leven hier over een oppervlakte van 40 hectare en volgens hun geografische spreiding. Zo reis je de hele wereld rond wanneer je door het park wandelt. Zo kan je alpaca’s, ijsberen, leeuwen en nog veel meer andere wilde dieren bewonderen van dichtbij.

  1. Proef een biertje in München

In München zijn er zes grote brouwerijen die de inwoners en de toeristen voorzien van heerlijk bier. Het gaat vaak om lichte biertjes met een alcoholgehalte van amper 4 procent. Er zijn twee plaatsen waar je kan genieten van deze biertjes: in de Biergärten (biertuinen) of in de Bierhäuser (bierhuizen). En uiteraard zal het ook op het beroemde Oktoberfest niet aan biertjes mankeren!

Wil je graag een typisch biertje uit München drinken? Dan moet je simpelweg hier zijn! Aan aparte standjes kan je ook eten krijgen maar je kan er ook je picknick op eten. De grootste biertuin is de “Hirschgarten”, de beroemdste zijn de “Hofbraukeller” en de “Augustinerkeller”.

Een paar weetjes voor je bezoek:

  • Je kan alleen lokaal bier in een Biergarten verkrijgen, frisdrank zal je hier dus niet vinden.
  • De biertjes zijn betaalbaar maar houd er wel rekening mee dat het in zo'n Biergarten vrij zeer druk en toeristisch kan zijn.
  • Een kleine gezellige Biergarten is moeilijk te vinden, de bekendste Biergarten kunnen duizenden mensen tegelijkertijd bedienen.

Hofbraühaus

Ga zeker eens langs de Hofbraühaus. Hier kan je tijdens een rondleiding meer te weten over de unieke brouwwijze én uiteraard ook voor het proeven van een heerlijk biertje. Wil je graag een gegidste rondleiding? Met deze rondleiding kom je langs de oudste commerciële brouwerij van Duitsland en ontdek je de legendarische biermakerijgeschiedenis van de stad door je bezoek aan de beroemde bierhal Hofbräuhaus.

  1. Oktoberfest bijwonen

De Oktoberfesten van München is het grootste volksfeest ter wereld. Het feest gaat door vanaf de eerste zaterdag na 15 september tot het eerste weekend van oktober en is zeer populair. Verblijf je op dit moment in Müchen, dan moet je dit zeker eens meemaken! Een unieke ervaring dat je nooit zal vergeten. Jaarlijks bezoeken zo’n 6 miljoen mensen van over de hele wereld de festiviteiten, die tegenwoordig vooral om bier draaien. Door de populariteit van het feest worden er over de hele wereld zo’n 300 andere Oktoberfesten gehouden, maar het Oktoberfest München blijft toch de enige echte en dus zeker de moeite waard als je zin hebt in bier en een feestje!

Wil je ook naar de Oktoberfeesten en zeker zijn van je plaatsje? Laat je gaan en draag traditionele dirndls en lederhose en ga mee bier drinken. Reserveer je zitplaats in de Löwenbräu-tent, geniet van het plaatselijke eten en de liters bier. Boek hier je plekje online.

  1. Daguitstappen vanuit Münich

München is niet alleen een leuke bestemming voor een stedentrip. De ligging van de stad is ook nog eens ideaal om een mooie daguitstap te maken. Trek de bergen in, bezoek een van de omliggende prachtige kastelen of bezoek een kleurrijk dorpje in de nabije omgeving.

Sprookjeskasteel Neuschwanstein

Kasteel Neuschwanstein, ligt in de bergen van Beieren en was dé grote inspiratiebron voor het kasteel van Assepoester in Florida en het kasteel van Doornroosje in Californië. Dit sprookjeskasteel lokt heel wat toeristen dankzij de dromerige setting en natuurlijk het prachtige bouwwerk.

Ondanks dat het kasteel door de mysterieuze dood van koning Ludwig II nooit afgewerkt werd, is het zeker de moeite waard. Waag je tijdens je bezoek aan het Neuschwanstein kasteel in een heuse sprookjeswereld op een prachtige locatie!

Bezoek het concentratiekamp van Dachau

Het concentratiekamp van Dachau was het eerste grootschalig opgezette concentratiekamp van de SS in Duitsland. Het kamp, dat zo’n twintig kilometer ten noordwesten van SS-hoofdstad München ligt, was tijdens zijn 12-jarig bestaan het decor van heel wat gruwelijkheden. Tegenwoordig is het kamp een herdenkingsmonument waar bezoekers de duizenden slachtoffers kunnen herdenken.

Het Herdenkingscentrum van concentratiekamp van Dachau is gratis toegankelijk. Het is ook mogelijk om met een georganiseerde tour mee te gaan. Je leert dan met een gids het terrein beter kennen. Tours vertrekken vanuit München en tickets kan je makkelijk online kopen.

  1. Waar overnachten in München?

Tijdens je bezoek aan de charmante stad München heb je natuurlijk ook een aangenaam hotel, hostel of verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en hostels in München.

Pullman Munich

Verblijf in het Pullman Münich hotel, waar lifestyle en design gecombineerd wordt. Het Pullman Hotel München ligt op een rustige, centrale locatie in de populaire wijk Schwabing, dicht bij de Engelse tuin. 's Avonds hoef je niet op je kamer te zitten, want je kan lekker ontspannen in de rustige biertuin rond het hotel. Of je kan ook heerlijk genieten in het spa-centrum. Meer info en boeken.

Wunderlocke München Aparthotel

Wunderlocke München biedt Aparthotels aan met een fitnesscentrum, privéparkeergelegenheid, een tuin en een bar. Tot de faciliteiten behoren ook het restaurant, 24-uursreceptie, en snelle WiFi. Als je liever thuis kookt, kan je gebruik maken van de keukenfaciliteiten. Ligt vlakbij het metrostation waardoor je eenvoudig naar het centrum van München kan. Meer info en prijzen

  1. Download je gratis reisgids Beieren

Verblijf je voor een langere tijd in Beieren? Ontdek dan de stad met onze gratis reisgids Beieren. Download ook je gratis stadswandeling door München om je trip compleet te maken!

Beieren

Gratis reisgids Beieren downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 8 september 2023 - bert

Keurige rondleiding!

- 14 augustus 2023 - Riek Smolders

Wist niet dat er zoveel te zien was in Beieren.

- 18 juni 2023 - Maarten

Heel fijne tips, een echte inspiratiebron!

- 1 maart 2023 - Theo H

we hebben de wandeling door Munchen gedaan, heel aangenaam ondanks het slechte weer

- 2 februari 2023 - Frans Amkreutz

We gaan nog naar München, dan kunnen we hem in de praktijk toetsen. Ziet er goed uit!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?