Citytrip Ljubljana bezoeken? 15 x bezienswaardigheden + hidden sports

Volledige reisgids kopen voor € 10

Citytrip Ljubljana bezoeken? 15 x bezienswaardigheden + hidden sports

9 november 2019 in Slovenië5 reacties

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en wellicht de meest bekende stad van het land. Maar dat ze bekend is, wil daarom niet zeggen dat ze veel bezocht wordt. Bij ons bezoek aan de stad werden we aangenaam verrast door alles wat Ljubljana te bieden heeft. Wij hebben voor jou onze favoriete bezienswaardigheden in Ljubljana op een rijtje gezet.

Wist je dat we ook een volledige stadswandeling hebben door Ljubljana? Gratis te downloaden !

Tickets voor je bezoek aan Ljubljana

ONZE TIP: Meerdere bezienswaardigheden of musea bezoeken? Koop een Ljubljana Card vanaf € 30, zo bespaar je gigantisch veel uit en kan je ook gratis gebruik maken van het openbaar vervoer, kan je een boottocht maken, de kabelbaan gebruiken en fietsen huren.

Wil je graag een stadstour boeken in Ljubljana? Dat kan voor € 10 per persoon. Boek je tour in Ljubljana online. Wist je dat je ook daguitstappen kan maken naar Bled, Triglav, Postojna of Piran?

Gun jezelf de vrijheid en sla de wachtrijen over. Via GetYourGuide kan je online tickets boeken en zo wachtrijen overslaan bij de bekende bezienswaardigheden. Zo zie je meer tijdens je bezoek aan Ljubljana.

Inhoud artikel

 1. De Three Bridges / Drie Bruggen van Ljubljana

De Three Bridges zijn 3 bruggen die de rivier de Ljubljanica overspannen, met aan de ene oever het moderne gedeelte van de stad Ljubljana en aan de andere oever het middeleeuwse centrum. Alle drie de bruggen zijn al sinds 2007 onderdeel van de autovrije voetgangerszone. De huidige bruggen zijn het ontwerp van de beroemde Sloveense architect Jože Plečnik en werden gebouwd in 1931-32 op de plek waar vroeger een oversteekplaats was. De oudste brug op deze plek dateert van 1842.

 1. De barokke St Francis Church of the Annunciation

St Francis Church of the Annunciation is één van de belangrijkste gebouwen aan het Prešernov Plein. Dit is een autovrij voetgangersgebied en één van de belangrijkste ontmoetingsplaatsen van de stad. Hier vinden veel evenementen plaats en het gebouw onderging een belangrijke renovatie in 2007. De kerk in barokke stijl dateert uit de 17 e eeuw en is gebouwd op een plek waar eerder, in de late 19e en vroege 20e eeuw, paleizen stonden.

 1. Het kasteel van Ljubljana (Ljubljanski Grad)

Ljubljana Castle dateert uit de 15e eeuw. Het is niet alleen een interessante historische plek maar ook een locatie waar jaarlijks vele culturele evenementen worden gehouden. Je kunt gratis het kasteel binnen via de tuin en er genieten van een kop koffie met gebak, een expositie bekijken of traditioneel Sloveens handwerk kopen. Er is tevens een kapel en wachttoren waar je een documentaire kunt zien over de geschiedenis van het kasteel. (Daarover meer hieronder). Zeker niet te missen is het museum over de Sloveense geschiedenis en - één van onze favorieten van Ljubjana – het restaurant in de toren.

De ideale manier om hier te geraken is via de Ljubljana Castle Funicular, deze brengt in 1 minuut 33 mensen 70 meter hoger de heuvel op naar het kasteel. De lift vertrekt om de 10 minuten. Van januari tot maart en in de maand november werkt de kabelbaan tussen 10u en 20u; in april, mei en oktober van 9u tot 21u; van juni tot september werkt deze tussen 9u en 23u en in december dagelijks van 10u tot 22u. Je moet betalen om de kabelbaan te gebruiken en je kunt kiezen voor een enkele rit of een retourticket.

 1. De Dragon Bridge als symbool voor de macht van Ljubljana

De Dragon Bridge (Zmajski most) is op de meeste foto’s te zien die toeristen in Ljubljana nemen, vanwege de drakenbeelden. Dit art deco meesterwerk is in 1901 gebouwd – de eerste in deze stijl in de stad. Het overspant de Ljubljanica Rivier tussen Kopitar Street en Ressel Street. De draak staat symbool voor de macht, moed en grandeur van de stad.

 1. Cobbler's Bridge

De Cobbler's Bridge is één van de oudste bruggen over de rivier de Ljubljanica. Deze dateert uit de 13 e eeuw, maar misschien zelfs nog eerder. In de middeleeuwen was deze brug gekend als de bovenbrug. Oorspronkelijk was het een houten brug. Er bevond zich een slagerij op de brug maar de geur was zo onhoudbaar, dat de Keizer de slagerij betaald heeft om te verhuizen.

Schoenlappersnamen daarna hun intrek in de voormalige slagerij, waardoor de brug zijn huidige naam kreeg. Sinds het eerste houten bouwwerk, hebben reeds vele bruggen op deze plek gestaan. De meeste zijn verloren gegaan door brand of overstromingen. De huidige stenen brug die ontworpen werd door Jože Plečnik, is hier neergezet in 1931.

 1. Butcher's Bridge

Geopend in 2010, verbindt de Butcher's Bridge de centrale markt met de overkant van de Ljubljanica Rivier. Het is een eenvoudig ontwerp dat voorzien werd van een aantal standbeelden uit de oude Griekse en christelijk joodse mythologie, zoals standbeelden van Adam en Eva, Sater en Prometheus. Er staan ook een aantal kleinere standbeelden op het hek die samen met kikkers, schelpdieren en sloten de zijkanten van de brug decoreren.

 1. Het alternatieve Metelkova City

Metelkova City is één van de grootste en meest succesvolle gekraakte gebieden van Europa en de ideale plek voor een voor een avondje uit. Deze verlaten legerbasis is het kloppende hart geworden van de alternatieve scène in Slovenië – een zelfverklaarde autonome stad die meer dan 1500 evenementen per jaar organiseert. ’s Avonds komen honderden studenten, creatievelingen en artiesten hier samen. Metelkova neemt bij vele bewoners een speciaal plekje in hun hart in.

Street-art, graffiti-liefhebber of mag het graag wat eigenzinniger? Ga mee op tour langs de fascinerende street-art scène van de stad in een Ljubljana Graffiti Tour of een Ljubljana Alternative Tour. Je verneemt er alles over de geschiedenis van street-art en de verhalen erachter van de kunstenaar. De rondleiding is gratis en start in het oude stadscentrum en eindigt in Metelkova. Voor diegenen die altijd al hebben gedroomd om eens een nachtje in de cel door te brengen, dat kan hier. Je kunt bij Hostel Celica in Metelkova verblijven, dat vroeger een echte gevangenis was.

 1. Meer kunst bij het ROG

Ben je wel fan van street art en kunst, stop dan ook even bij het ROG. Dit was vroeger een fietsenfabriek, maar is tegenwoordig volledig ingepalmd door kunstenaars die hier hun ding doen. Meer zelfs: sinds 2017 is deze plek toegankelijk voor iedereen die hier wil wonen. Dat betekent dat hier jammer genoeg niet alleen kunstenaars vertoeven, maar ook mensen die rondhangen en drugs dealen. Ben je met kinderen op stap, sla deze plaats dan over en kom er best ook niet heen in je eentje. Toch is het wel de moeite om deze plek eens met je eigen ogen te zien!

 1. Robba Fountain

De Robbov of Robba Fountain werd besteld door Francesco Robba in 1743 en werd onthuld in 1751. De fontein is geïnspireerd op de Vierstromenfontein (Fontana dei quattro fiumi) in Rome maar gemodelleerd naar de Fontana del Pantheon. Interessant om weten, is dat de huidige fontein een replica is, de oorspronkelijke fontein werd verplaatst naar de Nationale Galerij. Replica of niet, het is één van de meest herkenbare symbolen van de stad.

 1. Museum of Illusions

Het Museum of Illusions biedt wat luchtig vermaak aan tussen alle belangrijke historische en culturele gebouwen. Hier vind je een aantal illusies en trucjes waarbij het oog en de geest voor de gek worden gehouden en de beperkingen van de eigen waarneming zichtbaar worden. Word groter of juist kleiner in de Ames Room, bekijk de anti-zwaartekrachtkamer waar alles de natuurwetten lijkt tegen te spreken en geniet van nog veel andere breinbrekende optische illusies.

 1. Wandeling door het Tivoli Park

Het Tivoli Park is het grootste park in de stad en is een beschermd gebied. Een aantal gebouwen en kunstwerken in het park zijn bijzonder, zoals het Tivoli Kasteel. Er is een mooie vijver en de rozentuin naast de vijver wordt beheerd door de botanische tuinen van Ljubljana.

Daarnaast zijn er ook een speeltuin voor kinderen en een aantal interessante sculpturen. Tivoli park werd in 1813 aangelegd en de vijver werd in 1880 uitgegraven.

 1. Ursuline Church of the Holy Trinity

Gebouwd tussen 1718 en 1726 is de barokke Ursuline Church of the Holy Trinity een ongewoon gebouw. Zowel het interieur als de gevel hebben een aantal interessante details, zoals het imposante altaar gemaakt door Robba, die ook de Robbov fontein ontworpen heeft, die je eerder tijdens de wandeling hebt gezien. Er zijn ook een aantal schilderijen aanwezig van de Sloveense artiest Valentin Metzinger.

Tegenover de kerk bevindt zich de Holy Trinity Column, die in de plaats kwam van een houten constructie uit 1693, die er toen was neergezet als dank dat de plaag de stad niet aandeed.

 1. Het sfeervolle Prešerenplein

Het Prešerenplein is wellicht het bekendste plein van Ljubljana. Rond om rond dit plein staan prachtige gebouwen en je vindt er ook de mooiste bruggen van de stad. Dit plein is gezellig druk en erg sfeervol. Er valt altijd wat te beleven: straatartiesten, dansers, muzikanten, spelende kinderen, noem maar op. Vergeet ook zeker niet om even een bezoek te brengen aan de mooie kerk of het beeld te bewonderen waar het plein naar vernoemd werd.

 1. Slenteren door Trubarjeva Cesta

De gezellige straat Trubarjeva Cesta wint de laatste jaren aan belang. Dat is niet verwonderlijk als je het ons vraagt, want in deze buurt heerst een erg toffe en alternatieve vibe die verschilt van de oude stad van Ljubljana. Je vindt hier bovendien heel wat street art, toffe boetiekjes, authentieke bars en erg leuke pop-up winkels. Trubarjeva Cesta is een van de meest kleurrijke en dynamische straten van de stad. Hoewel het geen toeristische plek is, komen meer en meer mensen deze kant op om de straat zelf te verkennen. Wandel er dus zelf zeker eventjes door!

 1. Verken de lokale markt

Een lokaal marktje verkennen, moet je tijdens elke citytrip wel eens doen, vinden wij persoonlijk. Ook in Ljubljana kan je op de markt terecht voor heel wat lokale producten. Je kijkt ongetwijfeld je ogen uit, want het aanbod is er groot! Je vindt er natuurlijk groenten en fruit, maar ook kazen, worst, potten honing, heerlijke wijnen of een lekker gerechtje. De marktkramers zetten hun kraampjes elke dag op, ook bij minder weer.

 1. Waar verblijven in Slovenië?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw reis in Slovenië? Dan heb je heel wat keuze. Een appartement of hotel in Ljubljana. Bekijk onze lijst van onze 5 favoriete glampings rond Bled, of de mooiste hotels en glampings in Bohinj, wedden dat je er ook wil verblijven!

Of ontdek de natuur in het Triglav National Park, en verblijf er in de wolken (letterlijk en figuurlijk).

 1. Mis niets tijdens je verblijf in Ljubljana met onze gratis reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je verblijf in Ljubljana? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 30 juli 2020 - Ann

Goede reisgids

- 23 februari 2020 - Nathalie Heurckmans

Heldere uitleg! Concrete info. Top!

- 29 december 2019 - hans vietti

komt goed van pas...efficiënte leidraad !

- 10 december 2019 - Donckers Andrea

Super handige gids.wist niet dat er zoveel te beleven is in Slovenie.top

- 19 augustus 2019 - Albert Goetry

Beste Geert, Uw reisgids was een goede leidraad naar aanleiding van ons reis doorheen Slovenie. Alles was duidelijk en overzichtelijk uitgelegd, zowel de bezienswaardigheden als het wegenplan werden duidelijk weergegeven. Alvast bedankt. Bij mogelijke volgende vakantiebestemmingen zullen we zeker terug beroep doen op uw reisgidsen. Met vriendelijke groeten, Albert en Roos Goetry

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?