Dé 51 x mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk: info & tips

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

Dé 51 x mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk: info & tips

3 april 2024 in Frankrijk0 reacties

Overzicht met de mooiste bezienswaardigheden en highlights van Frankrijk

Frankrijk is een erg populaire toeristische bestemming en ontvangt jaarlijks maar liefst 82 miljoen buitenlandse toeristen. Niet gek, want je kan er terecht voor een citytrip, een vakantie op het platteland, een weekendje aan het strand en een lange roadtrip. Het land staat bekend om de wijnen, de kazen, de prachtige paleizen, de historische steden, de uitgestrekte en afwisselende landschappen, en de vele bezienswaardigheden.

Wij hebben 51 van de mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk voor je op een rijtje gezet om je te helpen een keuze te maken uit alles wat Frankrijk te bieden heeft voor je volgende vakantie.

Tickets & tours voor je bezoek aan Frankrijk

Frankrijk bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours door Frankrijk.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. Parijs

Zonder twijfel, de bekendste plek van Frankrijk is natuurlijk de hoofdstad Parijs. Deze prachtige stad is de meest populaire bestemming van het land, en de stad heeft dan ook ontzettend veel bezienswaardigheden. Zo zijn er de indrukwekkende bouwwerken als de Eiffeltoren, de Notre-Dame en de Sacré-Coeur, de vele interessante musea zoals het Louvre, het Musée d’Orsay en het Centre Pompidou.

Je ziet er ook bekende iconen zoals de Arc de Triomphe en de Moulin Rouge, heerlijke parken zoals de Jardin du Luxembourg en de Tuileries en nog zo veel meer. Loop er over de Champs-Élysées, ga winkelen (of misschien alleen windowshoppen) bij de Galeries Lafayette, en eet in de lekkerste restaurants ter wereld. Download hier onze stadsgids Parijs incl. stadswandeling langs alle hoogtepunten.

Onze tip: Koop een Paris City Pass en spaar veel geld uit + je kan gratis gebruik maken de metro + een cruise op de Seine maken. Kijk hier voor alle kortingskaarten Parijs.
  1. Versailles

Net buiten Parijs, op ongeveer een half uurtje met de trein, ligt het Paleis van Versailles. Dit paleis en de omliggende stad ontstond in de 17de eeuw en werd eerst door koning Lodewijk XIII en vervolgens door zijn zoon Lodewijk XIV gebouwd. Ontdek hier onze tips voor je bezoek aan dit bijzondere paleis!

Voor jaren verbleef het Franse hof in dit paleis en dat is nog steeds te zien aan de luxueuze objecten en de weelderige versieringen die in het paleis te zien zijn, evenals aan de prachtige tuinen van Versailles. Het paleis is hét toonbeeld van luxe en overdaad. Er zijn beroemde schilderijen en beelden te zien, kleinere paleizen in de tuinen die onder andere door Marie-Antoinette gebruikt weren, en de beroemde Galerie des Glaces, de Spiegelgalerij.

Wil jij ook Versailles bezoeken vanuit Parijs? Koop je tickets online zo hoef je niet in de suuuuper lange wachtrij te staan. Of je kan ook mee met een tour vanuit Parijs.

  1. Lille

De stad Lille wordt ook wel het Parijs van het Noorden genoemd. Deze stad ligt vlak bij de grens met België en heeft ook heel wat bezienswaardigheden die grotendeels in het gezellige historische centrum zijn gelegen. Een wandeltocht is ideaal om de stad te verkennen, boek hier je begeleide stadswandeling vanaf €11!

Zo kan je er rondwandelen tussen de historische gebouwen en een bezoek brengen aan de Notre Dame de la Treille kathedraal, het Hospice Comtesse en het Hôtel de Ville met het Belfort. Lille staat ook bekend om het heerlijke lokale gebakje ‘merveillieux’, dat moet je zeker eens proeven!

  1. Amiens

De stad Amiens ligt in het noorden van Frankrijk en wordt in tweeën gedeeld door de rivier de Somme. In het historische centrum van de stad vind je de gotische kathedraal waar de stad bekend om staat, de Cathédrale Notre-Dame d’Amiens, met daarnaast de middeleeuwse klokkentoren.

Een andere beroemde bezienswaardigheid van Amiens zijn de hortillonages, de drijvende tuinen die langs de kanalen van de stad te vinden zijn en waar de producten worden geteeld die op zaterdag op de markt verkocht worden.

Op roadtrip door Noord-Frankrijk? Ontdek hier onze uitgestippelde route!

  1. Étretat

Normandië staat bekent om heel veel dingen, onder andere om de landingsstranden, monumenten en memorials uit de Tweede Wereldoorlog. Aan het noordelijke kustgebied van Frankrijk vind je ook de prachtige kustlijn van Étretat. Hier steken bijzondere rotsformaties van de witte kalkstenen kliffen, zoals de Porte d’Aval boog en de L’Aiguille rotspilaar, sterk af tegen het blauwe water van de Atlantische Oceaan. Étretat was dan ook een favoriete plek onder schilders uit de 19de eeuw en onder andere Claude Monet heeft de schitterende kust op doek gezet.

Étretat bezoeken als daguitstap vanuit Parijs? Dat kan! Ga mee met deze georganiseerde tour van GetYourGuide.

  1. Reims

Reims is de onofficiële hoofdstad van de Champagnestreek in het noorden van Frankrijk. De stad wordt omringd door glooiende wijngaarden waar de bruisende wijnen die de naam champagne mogen dragen gemaakt worden. In de stad vind je dan ook verschillende champagnehuizen waar je een proeverij of een tour kan doen.

Daarnaast is Reims een belangrijke stad geweest in de geschiedenis van de Franse monarchie, er werden verschillende koningen in de 13de eeuwse Cathédrale Notre-Dame de Reims gekroond. Je zou Reims, eigenlijk het klein-Parijs kunnen noemen, deze stad loopt namelijk ook vol van de elegante pleinen met historische gebouwen en mooie parken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels in Reims en haal het beste uit je vakantie!

  1. Châlons-en-Champagne

Châlons-en-Champagne is een kleinere stad in de Champagnestreek. Vroeger was dit stadje een drukke haven aan de Marne rivier en werden de wijnen die in de regio verbouwd worden hier op boten gezet en verscheept naar andere steden. Een boottochtje over de Marne is dan ook zeker een leuke manier om de stad te leren kennen. Bezoek ook de bijzondere Saint-Etienne kathedraal, die oorspronkelijk in een romaanse stijl gebouwd werd maar vervolgens herbouwd werd in de gotische stijl.

Zelf de godendrank Champagne ontdekken? Ga mee met een georganiseerde tour, zo moet je ook niet zelf rijden en kan je volop genieten! Boek je tour in de streek hier online vanaf €85!
  1. Metz

In het noordoosten van Frankijk, onder Luxemburg, ligt het plaatsje Metz. Door de dichte ligging bij de grenzen met zowel Luxemburg als Duitsland zie je in Metz veel Duitse invloeden terug. In Metz vind je de gotische Saint-Stephen kathedraal met de grootste hoeveelheid glas-in-loodramen ter wereld, evenals de Basilique de Saint-Pierre-aux-Nonnains, de oudste bestaande kerk van Frankrijk. Metz heeft daarnaast ook heel wat parken en tuinen en staat daarom ook wel bekend als La Ville Verte.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Metz.

  1. Strasbourg

De Elzas streek is de meest noordoostelijke streek van het land en ligt tegen zowel de grens met Duitsland als de grens met Zwitserland aan. De hoofdstad van deze streek is het prachtige Strasbourg, waar de Franse architectuur samenkomt met de Duitse architectuur.

De geplaveide straatjes worden omringd door oude vakwerkhuizen en andere historische gebouwen, zoals de gotische Cathédrale Notre-Dame de Strasbourg. Die kathedraal heeft 1 van de grootste astronomische klokken ter wereld. In Strasbourg vindt jaarlijks ook 1 van de bekendste en oudste kerstmarkten van Europa plaats, een bezoekje rond Kerst is dus ook zeker een aanrader!

TIP: Bezoek je Straatsburg, download dan zeker onze stadswandeling Straatsburg en zie de mooiste plekjes van de stad !

  1. Mont Saint-Michel

Mont Saint-Michel is naast Parijs 1 van de bekendste bestemmingen van Frankrijk. Dit eilandje voor de kust van Normandië, met de 11de eeuwse abdij boven op de heuvel is een erg herkenbaar icoon van het land geworden. Je kon het lange tijd enkel bereiken bij laag water, tegenwoordig is er echter een brug gelegen tussen het vasteland en het eiland. Je hoeft je bezoek dus niet meer af te stemmen op de getijden!

Klik hier om je tickets voor de abdij te reserveren

  1. Rennes

Rennes is de hoofdstad van de provincie Brittannië, gelegen in het noordwesten van Frankrijk. De stad staat bekend om de verschillende vakwerkhuizen uit de Middeleeuwen die er bewaard zijn gebleven, ondanks dat een groot deel van het historisch centrum in de 18de eeuw in vlammen opging.

Naast de vakwerkhuizen zijn ook verschillende gebouwen uit latere periodes terug te vinden, zoals het 17de eeuwse Palais Saint-Georges, en de 19de eeuwse Cathédrale Saint-Pierre. Een andere grote bezienswaardigheid in de stad is de Jardin Botanique du Thabor, een grote openbare tuin waar je verschillende tuinstijlen kan zien zoals de Franse tuin, de Engelse tuin, een rozentuin en een orangerie.

  1. Château de Fontainebleau

Fontainebleau is een stad ten zuidoosten van Parijs die bekend staat om het schitterende Château de Fontainebleau. Al sinds de 12de eeuw verbleven de Franse leiders in dit paleis, waarbij er steeds stukken bijgebouwd werden. Zo vind je in het luxueuze kasteel onder andere de Turkse boudoir van Marie Antoinette en de kamers van Napoleon. Rondom het château ligt het Fôret de Fontainebleau, een groot bos waar je heerlijk kan wandelen na een bezoek aan het paleis. Boek hier je ticket of tour voor je bezoek aan het paleis op voorhand!

  1. Orléans

Orléans is de hoofdstad van de regio Loire en is vooral bekend als de stad van de Franse heldin Jeanne d’Arc. In 1429 redde zij dan ook de stad van de Engelsen, waarna ze in de Cathédrale Sainte-Croix ging bidden. In de stad vind je het Maison de Jeanne d’Arc, een replica van het vakwerkhuis waar ze tijdens het Beleg van Orléans verbleef, evenals een beeld van de heldin op het Place du Martroi.

In de kathedraal kan je verder het verhaal van Jeanne d’Arc terugvinden in de glas-in-lood ramen die in de 19de eeuw gemaakt werden.

  1. Blois

Het charmante stadje Blois heeft een mooi historisch centrum vol crèmekleurige huizen met blauwgrijze daken die nog uit de Renaissance stammen. Ook het Château Royal de Blois, de grootste bezienswaardigheid van de stad, dateert uit deze periode, al werd met de bouw van het kasteel al in de 13de eeuw begonnen. Dit grote kasteel bestaat uit 564 kamers die met 75 trappen verbonden liggen, al werd eigenlijk maar een derde van deze trappen regelmatig gebruikt.

  1. Loirevallei

De Loirevallei, gelegen rondom de gelijknamige rivier, wordt ook wel de Tuin van Frankrijk genoemd. De vallei staat vol met wijngaarden, boomgaarden en ontzettend veel kastelen. De hele regio is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst, waarmee deze streek de grootste UNESCO-plek van Frankrijk is. Er zijn maar liefst 80 kastelen terug te vinden in deze regio, waarvan een groot deel door het Franse hof werd gebouwd in de Renaissance. De kastelen bestaan uit voormalige jachtsloten, koninklijke zomerwoningen, en oude militaire forten. Elk kasteel is hier een bezoek waard en het ene is nog mooier dan het ander.

Ontdek hier onze uitgestippelde autoroute door de Loirestreek! Ontdek de mooiste kastelen van de streek.
  1. Château de Chambord

Het Château de Chambord is 1 van de bekendste kastelen uit het Loiredal en verdient een eigen vermelding in deze lijst. Dit kasteel is het grootste bouwwerk in de Loirevallei en wordt ook vaak het mooiste kasteel genoemd. Het Château de Chambord werd in de 16de eeuw gebouwd door koning Frans I als een jachtslot, en het kasteel heeft ruim 400 kamers. Bezoek het kasteel vanuit Parijs of Tour, bekijk hier alle mogelijkheden!

Rondom het kasteel is het grootste afgelegen bosgebied van Europa terug te vinden met een oppervlakte ter grootte van heel Parijs! Desondanks was Château de Chambord geen populaire residentie en werd er niet vaak verbleven in het kasteel, maar dat maakt dit schitterende kasteel er niet minder mooi op.

  1. Tours

Tours staat ook wel bekend als ‘Petit Paris’ door de vele torens en hoge gebouwen die de skyline van de stad vormgeven. Ook worden er wekelijks maar liefst 30 verschillende markten gehouden. De stad was ooit een Gallisch-Romeinse nederzetting en er zijn dan ook veel historische bouwwerken uit die tijd terug te vinden, zoals de kathedraal Saint-Gatien uit de 12de eeuw en Château de Tours uit de 11de eeuw. De stad heeft verder ook veel parken en tuinen, en bij het Musée des Beaux-Arts kan je een boom bekijken die door Napoleon werd geplant.

Ontdek het historische centrum van Tours met een begeleide wandeling, vanaf €30!

  1. Nantes

Nantes is een stad gelegen aan de Loirerivier in het westen van Frankrijk. De stad staat ook wel bekend als het Venetië van het westen door de vele stroompjes en beekjes die door het oude stadscentrum stromen. Het is een van de grootste steden van Frankrijk en was ten tijde van de oude Romeinen een belangrijke havenstad aan de rivier. Ondertussen omvat de stad ook een voormalig eiland in de rivier, waar onder andere het geboortehuis van de schrijver Jules Verne te vinden is. Download onze stadswandelingen Nantes en zie de mooiste bezienswaardigheden.

Onze tip: met een Nantes City Pass heb je gratis toegang tot 30 topattracties in de stad en mag je bovendien gratis het openbaar vervoer gebruiken! Boek je stadspas hier op voorhand vanaf €26.
  1. Dijon

Dijon is de hoofdstad van de Bourgogneregio van Frankrijk. De stad staat vooral bekend om de mosterd die in de regio wordt gemaakt, maar de historische stad heeft meer te bieden dan alleen dat. In het centrum wandel je langs de oude statige herenhuizen, mooie vakwerkhuizen, indrukwekkende palzeizen en gezellige restaurantjes. Zo moet je zeker naar de straat Rue des Forges, waar het altijd gezellig druk is op de terrasjes.

En breng ook zeker eens een bezoekje aan het Musée des Beaux-Arts uit de 18de eeuw en de vele renaissancewoningen rondom het Place François Rude. Niets missen van deze stad? Download onze stadswandeling door Dijon, de hoofdstad van Bourgondië.

TIP SLAPEN: Verblijf tijdens je bezoek aan Dijon in Hôtel des Ducs. De makkelijkste manier om de omgeving te verkennen is om het "uilenpad" te volgen dat voor het hotel langsgaat. De kamers van het hotel zijn modern en ruim ingericht en 's morgens wacht je een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

  1. Wijnproeverij in Beaune

De ommuurde stad Beaune is het centrum van de wijnhandel in Bourgogne en wordt dan ook als de wijnhoofdstad van de regio gezien. In de stad is het Musée du Vin de Bougogne gevestigd waar je allerlei informatie krijgt over de bekende bourgondische wijnen en hoe deze gemaakt wordt. Een aanrader hier is een wijnproeverij of een tour langs de wijngaarden.

De stad zelf is natuurlijk ook erg mooi. Je loopt hier langs de vele historische gebouwen en gezellige pleinen waar je hier en daar een terrasje kan doen. Een van de bekendste bezienswaardigheden in Beaune? Dat is het Hôtel Dieu, een voormalig hospitaal voor de armen, dat nog stamt uit de 15e eeuw. Het gebouw oogt erg mooi van buiten dankzij de kleurrijke daken. Neem ook binnen eens een kijkje in de verschillende vertrekken, zoals de ziekenzaal, de kapel en de apotheek bezoeken. Daarnaast kan je er ook het bekende kunstwerk, Het Laatste Oordeel, van Rogier van der Weyden vinden.

TIP EXCURSIES: Wil je een échte unieke ervaring? Maak een fietstour door de wijnstreek Boek je fietstour door de wijnstreek hier

  1. La Rochelle

La Rochelle is één van de populairste kustplaatsjes van de Charente-Maritime. Het stadje wordt omringd door hoge kliffen van kalksteen. Die steen zie je terugkomen in veel gebouwen in de stad. Al in de 12de eeuw was deze stad een centrum voor de visserij en handel, wat je kan zien aan de Vieux Port, de oude haven in het midden van de stad. Door de jaren heen zijn er typische vakwerkhuizen en bezienswaardigheden gebouwd, die je nog steeds kan bewonderen.

Wandel zeker even door de oude binnenstad. Je zal versteld staan door de mooie kades, imposante herenhuizen, oude vestingmuren en gezellige straatjes. Daarnaast moet je ook zeker eens Marché du Centre Ville bezoeken waar je de lekkerste Franse streekproducten met verse vis en schaaldieren kan proeven. Voor een lekkere lunch kan je plaatsnemen op een terrasje van een van de vele leuke restaurantjes waar je kan genieten van het prachtige uitzicht op de zee en de haven.

CITY CARD: Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je bezoek aan deze gezellige havenstad? Bestel je dan zeker een La Rochelle City Card, hiermee heb je toegang tot 23 verschillende attracties, korting op andere bezienswaardigheden en toegang tot het openbaar vervoer.

Aan de oude haven staan drie karaktervolle torens die de stad een bijzondere uitstraling geven. De torens zijn nog overblijfselen van middeleeuwse maritieme vestingwerken. De bekendste toren is de Sint-Niklaastoren (Tour Saint Nicolas) die zeker een beklimming waard is, eens je de top hebt bereikt, geniet je van een mooi uitzicht over de omgeving.

TICKETS: Wil je de 3 middeleeuwse torens van La Rochelle bezoeken om meer te weten te komen over hun turbulente geschiedenis? Bestel je tickets voor de drie torens in La Rochelle hier.

  1. Île de Ré

Vanaf La Rochelle trekt een lange brug door naar het eilandje vlak voor de kust, het Île de Ré. Dit eilandje heeft heerlijke stranden omringd door zoutpannen, duinen en pijnbossen. De witte huisjes met groene luiken en deuren en oranje daken zijn typisch voor het eiland. Op de golfen voor de kust is het bovendien ideaal om te surfen!

  1. Lyon

Lyon is de derde grootste stad van Frankrijk. De stad bestaat uit een historisch centrum, ‘Vieux Lyon’, waar kleine steegjes je tussen de oude gebouwen uit de Renaissance leiden. Voor een mooi uitzicht over de stad raden we de Basilique de Notre-Dame de Fourvière en de Cathédrale Saint-Jean-Baptiste aan. Lyon is daarnaast het hart van de Franse gastronomie en staat bekend om de verschillende regionale specialiteiten. Probeer zeker de lokale kazen, worst en de salade lyonnaise, typische Franse gerechten.

Onze tip: Ga mee met een gastronomische tour door Lyon! Ontdek alle smaken waar de stad bekend om staat én geniet ten volle.

  1. Annecy

Het stadje Annecy ligt aan het meer Annecy en de bergen van de Alpen, vlak bij het Zwitserse Genève. Ooit was dit stadje dan ook onderdeel van Zwitserland, maar sinds 1860 behoort Annecy tot Frankrijk. Annecy wordt ook wel het Venetië van de Alpen genoemd door de vele kanalen die door de stad stromen, en in het historisch centrum ligt het Palais de l’Isle dan ook midden op een kanaal.

Je kan je bezoek aan Annecy makkelijk combineren met Genève, deze tour neemt je mee naar beide steden vanaf €100.

  1. Chamonix-Mont-Blanc

Chamonix-Mont-Blanc is een bekende stad voor wintersporters, in 1924 werden hier bovendien de eerste Olympische Winterspelen ooit gehouden. De stad ligt tegen de Mont Blanc aan, de hoogste berg in de Franse Alpen met een hoogte van 4810 m. In de zomer kan je hier perfect wandelen, fietsen en bergbeklimmen door de vele valleien, bossen, watervallen en meren. In de winter zit je hier uiteraard perfect voor je ski- of snowboardvakantie.

Zoek je graag de adrenaline op? Ga paragliden in deze adembenemende omgeving! Boek hier op voorhand vanaf €120!
  1. Grenoble

De oude Gallische stad Grenoble ligt aan de voet van het Chartreuse Massief tussen de rivieren Drac en Isère. Grenoble is een perfecte basis voor wintersporters, maar ook in de stad zelf is genoeg te doen. Zo zijn er verschillende musea die je kan bezoeken en kan je het 18de eeuwse fort op de La Bastille heuvel bezoeken met de Les Bulles kabelbaan. Vanaf daar heb je trouwens een prachtig uitzicht over de stad!

  1. Dune du Pilat

De Dune de Pilat is de hoogste zandduin van Europa, met afmetingen van 107 m hoog, 616 m breed en 2,9 km lang. Jaarlijks groeit de duin zo’n 4,5 m naar het oosten, en heeft in het verleden al veel bomen, een kruispunt en zelfs een hotel opgeslokt. Vanaf het duin heb je een mooi uitzicht over de Atlantische kustlijn, en het is ook een populaire plek voor paragliding.

  1. Bordeaux

De oude havenstad Bordeaux in het zuidwesten van Frankrijk wordt vaak als mooiste stad van Frankrijk na Parijs beschouwd. De stad heeft een historisch centrum waarvan ruim 350 gebouwen zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens een wandeling (download onze gratis stadswandeling hier!) zal je dan ook je ogen uitkijken naar de prachtige gebouwen en bijzondere monumenten. Na een tour kan je terecht op 1 van de vele terrassen om een Bordeaux wijntje te proberen.

  1. Grotten van Lascaux

De grotten van Lascaux zijn misschien wel de bekendste grotten van Frankrijk, in de ondergrondse gangen zijn namelijk heel wat prehistorische grotschilderingen terug te vinden. De originele grotten zijn gesloten voor het publiek om de originele kunstwerken uit de prehistorie te kunnen beschermen, maar bij de Lascaux II grotten kan je een replica zien van het originele stelsel. Daarnaast vind je bij het Centre International de l’Art Pariétal nog veel meer informatie over de grotten, en nog meer replica’s van de kunstwerken. De grotten van Lascaux zijn een must voor elke geschiedenisliefhebber!

Onze tip: om de wachtrijen over te slaan, koop je je ticket voor Lasaux IV het beste vooraf online.
  1. Rocamadour

Rocamadour is gelegen op een klif in de natuur van de Dordogne en dit stadje was in de 11de eeuw 1 van de belangrijkste pelgrimshavens van Europa. Het stadje is tegen een helling opgebouwd en de kerken en het kasteel steken ver boven de regio uit, pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela kunnen zo de stad al van ver zien. In de stad zelf zijn ook een aantal belangrijke relieken te vinden, zoals de Zwarte Maagd, een beeld van de heilige Maria uit walnoothout.

  1. Biarritz

Biarritz is een grote badplaats aan de Golf van Biskaje die vooral bekend staat om zijn prachtige promenade langs het water en zijn fijne zandstranden. De ideale bestemming voor een warme zonvakantie. Al sinds de 19de eeuw is dit een populair resort voor onder andere Europese koninklijke families. Tegenwoordig is het ook een zeer bekende surfspot en zijn er langs de stranden ook verschillende surfscholen te vinden.

De belangrijkste bezienswaardigheden in de stad zijn de oude haven en de vuurtoren van Biarritz. Ook het Musée de la Mer, een aquarium met 24 watertanks vol vissen, haaien en zeehonden, is een drukbezochte plek. Verder staan er in de stad een aantal prachtige kerken, twee mooie casino’s aan de Grande Plage en het prestigieuze Hôtel du Palais dat in de 19de eeuw gebouwd werd voor keizerin Eugenia de Montijo, vrouw van Napoleon III.

  1. Lourdes

In het voorgebergte van de Pyreneeën ligt het plaatsje Lourdes, ooit 1 van de belangrijkste locaties voor pelgrims. Zowel binnen als buiten de stad zijn verschillende heiligdommen te vinden, waaronder de Grotto de Massabielle en de Sanctuaires Notre-Dame de Lourdes.

Nog steeds trekken vele pelgrims naar de stad, en het water in de grot van Lourdes zou een helende werking hebben. Boek je rondleiding door Lourdes hier op voorhand €88!

  1. Toulouse

La Ville Rose, zoals Toulouse ook wel bekend staat, staat bekend voor de gebouwen van roze terracotta stenen. De stad ligt vlak bij de grens met Spanje en wordt in tweeën verdeeld door de Garonne rivier en het Canal du Midi, die de rivier sinds de 17de eeuw met de Middellandse Zee verbindt. Daarvoor was Toulouse ook al een grote en rijke stad, en het historische centrum heeft een aantal prachtige bezienswaardigheden. Wanneer je uit bent gekeken in de stad kan je via het Canal du Midi doorreizen naar de Mediterrane kust. Boek je daguitstap met gids door Toulouse online.

  1. Narbonne

Narbonne is een stadje in het zuiden van Frankrijk aan het Canal de la Robine. In de stad werd in de 13de eeuw begonnen met de bouw van een grootste kathedraal, de Cathédrale Saint-Just et Saint-Pasteur. Die werd nooit afgemaakt om verschillende redenen, onder andere omdat er protest was tegen het verwoesten van de stadsmuur om plaats te maken voor de kathedraal en ook door een uitbraak van de pest.

Desondanks is het een bijzonder gebouw en een van de grote bezienswaardigheden van de stad. Ontdek nog meer prachtige bezienswaardigheden in de Languedoc-Roussillon.

VERBLIJFTIP: B&B WAYA à Domaine Saint Domingue biedt prachtige tuinen en een rustige sfeer, op slechts een paar minuten van het centrum van de prachtige stad Narbonne. Meer info en boeken.

  1. Languedoc-Roussillon

De Languedoc-Roussillon is een historische kustregio in het zuiden van Frankrijk, tussen de Provence en de grens met Spanje. In de regio zijn verschillende mooie steden terug te vinden, zoals het oude Cité de Carcassonne. De regio staat eigenlijk vooral bekend om de wijnproductie, die maar liefst 3 keer zo groot is als de wijnregio van Bordeaux. In deze regio moet je dan ook zeker eens de Vin Pays d’Oc en de bruisende Crémant de Limoux proberen.

TIP: Ontdek hier de verschillende wijntours die je in de regio kan doen met GetYourGuide!

  1. Parc National des Cévennes

Het Parc National des Cévennes omvat het berggebied van het Cévennes massief in het zuiden van Frankrijk. Het park werd in de jaren 70 opgericht en omvat onder andere de Aven Armand grot, met daarnaast nog een aantal grotten en geologische formaties. Een wandeling door dit UNESCO Werelderfgoed gaat dan ook zeer goed samen met een bezoek aan de grotten.

  1. Grotte des Demoiselles

Ten zuiden van het nationaal park Cévennes ligt de Grotte des Demoiselles in de Hérault vallei. Dit grottenstelsel wordt vermeld in verschillende lokale legendes en volksverhalen. Zo zouden onder andere dansende vrouwen in de grotten gezien zijn, waardoor het grottenstelsel ook de bijnaam ‘Grotte des Fées’ heeft. De grotten zijn met een open kabelbaan te bereiken, en er worden ook regelmatig evenementen zoals workshops en concerten gehouden.

  1. Montpellier

Montpellier is een oude stad die in de laatste decennia ontzettend gegroeid is. De stad ligt rondom het Place de la Comédie vlakbij de Middellandse Zee en je vindt er een combinatie van oude gotische werken zoals de Cathédrale Saint-Pierre en chique neoklassieke gebouwen. Daarnaast vind je in Montpellier de oudste botanische tuin van Frankrijk, de Jardin des Plantes de Montpellier, die al in 1593 werd opgericht. Tegenwoordig is Montpellier ook een bruisende jonge studentenstad.

Download onze stadswandeling door het centrum van Montpellier en ontdek dé hoogtepunten van deze verrassend mooie stad.
  1. Nîmes

De stad Nîmes ligt in de Languedoc-Roussillon regio tussen de Middellandse Zee en het Cévennes gebergte. De stad was in de Romeinse tijd een belangrijke buitenpost van het rijk en dat is nog steeds terug te zien in het groot aantal Romeinse ruïnes die je er terug kan vinden. Zo is het Maison Carrée de best bewaarde Romeinse tempel ter wereld en de arena in de stad 1 van de best bewaarde amfitheaters.

TIP: Bezoek je Nîmes, download dan zeker onze stadswandeling Nîmes en ontdek dit pareltje in Zuid-Frankrijk !

  1. Pont du Gard

In het zuiden van Frankrijk vind je 1 van de belangrijkste bezienswaardigheden van het land, en 1 van de beroemdste Romeinse bouwwerken ter wereld. De Pont du Gard overbrugt de rivier Gardon en werd in het Romeinse Rijk gebouwd om water vanuit de bergen naar de stad Nîmes te kunnen vervoeren. Dit aquaduct bestaat uit 3 verdiepingen en is met 49 m de hoogste brug uit het Romeinse tijdperk. Langs de brug lopen verschillende wandelingen, maar de beste manier om de Pont du Gard te aanschouwen is vanuit een kano op de Gardon.

Tip: Ontdek hier onze uitgestippelde autoroute door de Provence!

  1. Avignon

Avignon is een stad boordevol geschiedenis en cultuur. De stad is nog steeds deels ommuurd en omvat onder andere het Palais de Papes, het grootste gotische bouwwerk van Europa dat stamt uit de tijd dat de Paus niet in het Vaticaan woonde maar wel in Avignon.

Dit paleis van de pauzen lijkt op een kasteel door de muren van 3 m dik en de wachttorens er op. De tuinen rondom het paleis bieden een perfecte wandelgelegenheid aan, en jaarlijks worden er tijdens het Festival d’Avignon voorstellingen gehouden in deze tuinen, en eigenlijk overal in de stad. Ontdek de stad tijdens een begeleide wandeling vanaf €28!

De brug van Saint-Bénézet zal misschien niet direct een belletje doen rinkelen, maar als je weet dat de brug ook bekend staat als Le pont d’Avignon, hoor je waarschijnlijk het bekende deuntje van het volksliedje in je hoofd. Misschien kan je bij je bezoek aan Avignon zelf wel even gaan dansen op deze bekende brug.
  1. Camargue

Tussen alle steden langs de kust van de Middellandse Zee ligt ook het Parc Naturel Régional de Camargue. Dit natuurgebied ligt rondom de monding van de Rhône en bestaat uit moerassen, bossen, grasvelden en zoutvlaktes. Het gebied is een UNESCO-biosfeerreservaat en tijdens een wandeling in de Camargue zal je verschillende dieren tegenkomen, zoals Camargue stieren, de witte paarden van de Camargue en roze flamingo’s.

Zelf op uitstap in en rond de Camargue of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

  1. Arles

De stad Arles bestond al ten tijde van het Romeinse Rijk, en daarvan is nog ontzettend veel terug te zien. Zo zijn er onder andere een amfitheater, een arena, een oude kerk en Romeinse baden in de stad. Arles was ook een favoriete locatie van de schilder Vincent van Gogh, die hier een groot deel van zijn werken heeft geschilderd.

In de stad vind je dan ook het Foundation van Gogh museum en kan je een speciale van Gogh wandelroute lopen langs historische plekken in de stad, boek je wandeling hier.

  1. Roussillon en Sentier des Ocres

Roussillon is een ander prachtig dorpje in de Vaucluse. Het dorpje is gelegen op een groene heuvel, omringd door groene bergen en mooie bossen. Het staat onder meer het kleurenpalet van de gevels in allerlei abrikooskleurige tinten en de vlammende rotsen die door de mensen en natuur zijn uitgehouwen.

De meeste mensen komen naar hier om een prachtige wandeling te maken door de okergroeven net buiten Roussillon. Dit stukje van de Luberon kreeg ooit de bijnaam ‘het Colorado van de Provence’. Maar ook de roodbruine charmante dorpshuizen zijn leuk om te zien en liefhebbers van lavendel kunnen hier een souvenirtje kopen in de leuke boetiekjes.

Bezoek het Colorado van Frankrijk

Nabij Roussillon nog een unieke bezienswaardigheid namelijk de grootste okermijn van Europa! Het oker van Roussillon was erg populair en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor het verven van textiel. In één van de oude okerverwerkingsfabrieken zit een museum gehuisvest waar je meer te weten komt over de okerwinning in Roussillon en de omliggende dorpen.

Wij raden je vooral aan om een mooie wandeling te maken door de voormalige okergroeve: Le Sentier des Ocres, vertaald als "het okerpad". De wandeling brengt je langs het spectaculaire okerlandschap.

Wanneer je het okerlandschap bezoekt aan het einde van je dag, kan je genieten van een prachtige zonsondergang.
  1. Aix-en-Provence

Aix-en-Provence wordt met regelmaat benoemd tot 1 van de mooiste steden van Frankrijk. De stad ligt midden in de Provence maar is ook dichtbij de Middellandse Zee. Het is dan ook de ideale uitvalsbasis als je beide regio’s wilt ontdekken.

De stad wordt omringd door velden vol zonnebloemen en lavendel en binnen de stad vind je prachtige bezienswaardigheden tussen de 17de en 18de eeuwse herenhuizen. De stad was zeer populair bij een aantal grote schilders en schrijvers, en wanneer je door de lanen omringd door bomen loopt raak je bijna zelf ook geïnspireerd om een kunstwerk te creëren.

RONDREIS: Ontdek hier onze uitgestippelde route voor een 8-daagse reis door de Provence.

  1. Marseille

Aan de Middellandse Zee ligt de op één na grootste stad van Frankrijk, Marseille. Deze oude havenstad heeft een prachtig historisch centrum, met onder andere een kathedraal die origineel uit de 4de eeuw stamt en een mooi klooster dat erg belangrijk was voor de verspreiding van het Christendom in Europa. Ontdek het centrum met onze stadswandeling Marseille.

  • Het archeologisch museum Musée d’Histoire de Marseille kan je meer vertellen over de geschiedenis van de stad.
  • Cultuur opsnuiven kan je in 1 van de kunstmusea in de stad.
  • Uiteraard is genieten van de warme zon en het heldere water hier ook zeker iets dat je niet mag missen.
  1. Hyères

Hyères is een plaatsje gelegen tussen de heuvels op zo’n 4 km van de Middellandse Zee, maar wordt gezien als één van de oudste resorts langs de Franse Riviera. Tussen de middeleeuwse bouwwerken liggen art deco gebouwen, welke wat verderop afgewisseld worden met het Parc Olbius Riquier, 1 van de mooiste stadstuinen van Frankrijk. Voor de kust liggen verschillende eilanden vol stranden en enkele scheepswrakken.

  1. Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is op de Tarakloof na de grootste kloof van Europa, weliswaar De Grand Canyon van Frankrijk. Met zijn 25 km lengte en zo’n 700 m diepte tussen de plaatsjes Castellane en Moustiers-Sainte-Marie is deze ruige kloof echt wel indrukwekkend. De kloof is door de jaren heen uitgesleten door de Verdon rivier die er nog steeds met prachtig turquoise water doorheen stroomt. Dit is een prachtige wandel-, klim- en watersportregio.

TIP: Ga raften op de Verdonrivier en geniet onderweg van het prachtige zicht op de kloof! Boek je tour hier online vanaf €45.

  1. Cannes

Het charmante stadje Cannes staat over de hele wereld bekend om het internationale filmfestival dat hier jaarlijks in mei plaatsvindt. De hotels en restaurants stromen dan vol met de grootste bekendheden van over de hele wereld.

Buiten het festival om kom je ook naar deze stad voor de Promenade de la Croisette, omringd door rijen palmbomen, en de vele stranden waar je perfect van het Mediterrane klimaat kan genieten. Verken de Côte d'Azur met onze rondreis.

VERBLIJFTIP: Overnacht in het OKKO Hotel Cannes Centre. Een budgetvriendelijk hotel in het centrum van Cannes met zonneterras met uitzicht, sauna en moderne kamers. Dankzij de ideale ligging naast het treinstation kan je de omgeving makkelijk verkennen. Bovendien ben je op 5 minuutjes wandelen al in het centrum. Meer info en boeken.

  1. Nice

Nice is wellicht dé kuststad bij uitstek aan de Côte d’Azur of de Franse Azurenkust. De stad was ooit onderdeel van het koninkrijk van Sardinië, maar tegenwoordig is het één van de grootste en mooiste steden van Frankrijk. Nice is het walhalla voor de barokstijl. Zo zijn de Chapelle de la Miséicorde en de kathedraal Sainte-Réparate, enkele pareltjes uit de barokperiode.

Verder staat de stad ook vooral bekend om de Promenade des Anglais, de bekendste boulevard langs de Middellandse Zee, en de vele stranden die in de zomer helemaal vol zitten met zonnende mensen. Door de ligging dichtbij Italië vind je hier ook heel wat Italiaanse invloeden, onder meer in de lokale keuken.

WANDELTIP: Wil je zelf de stad gaan verkennen? Download onze stadswandeling in Nice en zie de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Corsica

Het eiland Corsica ligt dichter bij Italiaans grondgebied maar behoort tot Frankrijk. Het eiland staat bekend om de combinatie van de ruige kustlijnen, dichte bossen en de hoge besneeuwde bergen in het binnenland.

  • Een groot deel van het eiland valt onder het Parc Naturel Régional de Corse, dat wordt omringd door prachtige stranden waar je goed van de zon kan genieten of in het kristalheldere water van de Middellandse Zee kan snorkelen en duiken.
  • Deze stranden worden afgewisseld met hoge kalkstenen kliffen in bijzondere vormen, en op sommige plekken zijn de kliffen zo geërodeerd dat de gebouwen bijna over de rand van de kustlijn lijken te hangen.
  • Dat alles zorgt ervoor dat Corsica zeker een bezoek waard is!

Ontdek onze uitgestippelde rondreis Corsica die je langs alle highlights van het eiland brengt!

  1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids  Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?