Eiland Brač bezoeken: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + tips en foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Eiland Brač bezoeken: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + tips en foto's

20 december 2021 in Kroatië4 reacties

Van oude kluienaarssites tot betoverende stranden. Maak kennis met dit prachtige Kroatische eiland Brač!

Het eiland Brač staat bekend om zijn glanzende, witte steen. Deze steensoort werd niet alleen gebruikt om het Paleis van Diocletianus in Split te bouwen, maar ook bij de bouw van het Witte Huis in Washington DC.

Brač, het derde grootste eiland van Kroatië, is ook gekend om het pittoresk keistrand Zlatni Rat in de stad Bol, dat vaak in reclameboodschappen voor Kroatië opduikt.

Inhoud artikel

 1. Het strand van Zlatni Rat in Bol

Bol staat bekend voor haar strand, Zlatni Rat (Gouden Kaap), een kaap van keien die zich vanaf de kust in de zee uitstrekt. ‘s Zomers komt hier heel wat volk genieten van zon, zee en strand. Vooral windsurfen en snorkelen zijn hier populaire activiteiten. Uit de pijnboombossen duiken Romeinse ruïnes op, tegen de mooie achtergrond van Vidova Gora, het hoogste punt van de Adriatische eilanden.

 1. Keer terug in de tijd in Pučišća

Pučišća wordt vaak beschreven als één van de mooiste steden in Europa en je zal onmiddellijk merken waarom. Het gebrek aan modernisering en de mooie, historische gebouwen langs de pittoreske kustlijn, zijn al genoeg redenen om deze plek te bezoeken. Maar Pučišća heeft ook nog iets anders te bieden: de wereldberoemde steenhouwerijschool. Brač staat bekend omwille van haar glanzend witte, lokale steen. Elk jaar leidt deze school een aantal leerlingen op in de traditionele kunst van steenhouwerij. Jaarlijks worden er slechts 25 leerlingen geaccepteerd.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. Bezoek Sumartin

Sumartin werd gesticht in 1645 door Dalmatische pelgrims die op de vlucht waren voor de Turken. De bekendste bezienswaardigheden is Sumartin zijn het Franciscanerklooster en de kerk van St Martin. Het klooster was erg actief rond 1738. Het omvat onder meer een museum met een collectie zeldzame, handgeschreven boeken en 17de- en 18de-eeuwse kunst. Neem bij de kerk van St Martin eens een kijkje op het kerkhof. Je zal er veel graven zien uit 1783-1784, toen een verschrikkelijke epidemie een groot deel van de lokale bevolking doodde.

 1. Beklim de Vidova Gora

Vidova Gora is niet alleen het hoogste punt in Brač, het is ook het hoogste punt van alle Adriatische eilanden. De wandeling vanuit Bol naar de top is erg aangenaam, vooral in de frissere lente- en herfstmaanden. De top ligt op 780 m boven de zeespiegel en biedt een mooi uitzicht over de streek en omliggende eilanden waaronder Hvar (zie foto).

De wandeling gaat langs een goed wandelpad, en de weg vanuit Bol naar de top en weer terug, is ongeveer 11 km. De meeste wandelaars doen 3,5 uur over de volledige wandeltocht. Je kan ook naar de top rijden met een wagen die op oneffen wegen kan rijden.

 1. Ontdek de kluizenaarssites tussen Bol en Blaca

Langs de zuidkust van Bol liggen een aantal kluizenaarssites: Stipančić, Zmajeva špilja, Silvio, Dračeva luka, Dutic en Blaca. Hiervan is Hermitage Blaca de bekendste, hoewel Zmajeva špilja (Drakengrot) boven Murvica, ook zeker de moeite waard is.

Hermitage Blaca is één van de interessantste historische bezienswaardigheden in Bol. In de vroege 16de eeuw zochten twee monniken die op de vlucht waren voor de Turken, hun toevlucht in een grot hier in de buurt. Ze bouwden vervolgens het klooster van Blaca rond hun grot. Het klooster was meer dan 400 jaar in gebruik.

 1. Bezoek boeiende musea in Škrip

Škrip is één van de oudste en meest authentieke dorpen in Brač. De uitgelezen plek dus voor dit fascinerend museum over de geschiedenis en het culturele erfgoed van het eiland! Als je wat meer wilt weten over Brač, zijn volk en geschiedenis, hou dan zeker even halt in het Museum van Brač. Het museum bevindt zich in de 16de-eeuwse Toren van Radojkovic. Op de benedenverdieping van het museum is er een mausoleum waar, zo wordt gezegd, de vrouw en dochter van Diocletianus begraven liggen.

Wil je meer te weten te komen over de olijfolie-industrie in deze streek, spring dan eens binnen in het Olijfoliemuseum. Je ziet er alles wat met handel en smaak van de olijfolie te maken heeft en je kan er de bekroonde, plaatselijke olijfolie kopen. Deze olie wordt gemaakt door de familie die het museum runt.

 1. Probeer het Čakavische dialect te begrijpen op Milna

Milna werd in de 16de eeuw gesticht door herders. Het is vooral gekend als de enige plek op Brač waar het Čakavische dialect gesproken wordt, en ook om haar mooie haven. Hier lagen de schepen van Keizer Diocletianus voor anker terwijl zijn paleis gebouwd werd in Split. Vandaag de dag is dit een populaire jachthaven. Het stadje zelf heeft een typische, Mediterrane stijl en je vindt er ook een barokke kerk die gebouwd werd in 1783.

TIP EILANDHOPPEN: Een vakantie in Kroatië? Bezoek de Kroatische eilanden. En de beste manier om deze te bezoeken, is natuurlijk door te gaan eilandhoppen! Zo kan je bijvoorbeeld vanuit Zadar een daguitstap maken naar Kroatische eilanden, maar je kan ook altijd zelf een boot huren en de eilanden op eigen houtje gaan verkennen.

 1. Geniet van je vakantie zoals een local in Supetar

Supetar is de grootste stad op Brač en eveneens het officiële centrum van het eiland. Hoewel het misschien een beetje afsteekt tegen het verfijnde Bol, heeft Supetar toch veel te bieden. Deze plek, populairder bij Kroatische families dan bij internationale bezoekers, is een traditionele stad die baadt in een vriendelijke en ontspannen sfeer. In het hart van de stad staat de imposante St Peterskerk. De uitzichten op het Kroatische vasteland, Split, en de bergen erachter zijn op zich al de moeite om hier eens een kijkje te komen nemen.

 1. Hoe bereik je het eiland Brač?

 • Autoferry’s varen heen en weer tussen Makarska en de haven van Sumartin op het eiland Brač. Uurroosters en prijzen vind je hier.
 • Als je met de wagen de ferry op wil, wees er dan zeker op tijd. Tijdens het hoogseizoen kan het er namelijk erg druk zijn, met lange wachtrijen van een paar uur!
 • Bekijk ook ons uitgebreid blogartikel: hoe eilandhoppen in Kroatië en ontdek dé mooiste eilanden.
 1. Waar overnachten in Brač?

Voor je bezoek aan het verrassende Brač, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Brač online bekijken.

Jelena Sumartin

De appartementen van Jelena Sumartin zijn gelegen in het kleine vissersdorpje Sumartin op minder dan 1 km van het strand Dubravka. De appartementen zijn ruim en de terrassen zijn aangelegd met marmersteen. 's Ochtends geniet je van een heerlijke koffie terwijl je uitkijkt op de mooie omgeving. Verder beschikt het over een volledig uitgeruste keuken en een barbecue. Deze accommodatie is erg rustig en geschikt voor gezinnen met kinderen die hun vakantie gemakkelijk willen maken en willen ontspannen. Meer info en boeken.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 3 augustus 2023 - Stefan Van den put

Een werkelijk uitstekende reisgids! Veel van opgestoken en veel in levende lijve kunnen bewonderen. Top!

- 18 februari 2023 - Ines Blancquaert

Wij deden al Dubrovnik (Babin Kuk) Brac en Split vinden we ook zeker een aanrader veel info in de reisgids top

- 1 augustus 2019 - Harry piepers

bedankt voor de nuttige tips over kroatie

- 7 augustus 2018 - Verwulgen Marlene

Geeft in een notedop heel goed weer wat er te beleven valt op het eiland Brac.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?