De mooiste eilanden bij Zadar, met tips voor Eilandhoppen

Volledige reisgids kopen voor € 10

De mooiste eilanden bij Zadar, met tips voor Eilandhoppen

14 januari 2022 in Kroatië3 reacties

Wat zijn de mooiste eilanden bij Zadar? En hoe kan je ze bezoeken?

Een bezoek aan Zadar is niet compleet zonder een tripje over de azuurblauwe Adriatische Zee en een bezoek aan één of meerdere van de eilanden voor de kust van Zadar. Je kan kiezen uit verschillende dagtrips met de boot.

Benieuwd naar de mooiste eilanden? In deze blogpost geven we alvast onze favoriete eilanden bij Zadar die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Inhoud artikel

  1. Maak een excursie naar het Kornati Nationaal Park

De Kornati Archipel (Nationaal Park), ook wel bekend onder de naam ‘Stomorski Islands’, bestaat uit zo’n 140 eilanden en riffen, ten westen van Šibenik en ten zuiden van Zadar. Als de Plitvice Meren je beviel, dan zal dit nationaal park je ook helemaal bekoren. Kornati Nationaal Park is een archipel van kleine eilanden die rond Kornat, het grootste eiland van het park, gegroepeerd liggen. De rustige, blauwe zee en de ruige kliffen vormen een indrukwekkende achtergrond voor een dagtrip met de boot.

Op het grootste eiland, Kornat, vind je het fort van Tureta, een Byzantijnse verdedigingsstructuur uit de 8ste eeuw en waarvan verondersteld wordt dat ze gebouwd werd om de eilanden te beschermen tegen militaire of piratenaanvallen. Aangezien de eilanden beschermd worden, kan je hier niet op zelfstandige basis rondlopen; je bent verplicht je aan te sluiten bij een georganiseerde rondleiding. Veel van die excursies vertrekken vanuit Zadar en vallen zeker te overwegen. Op een volledige dagtrip naar Kornati Nationaal Park, krijg je vaak ook de kans om te stoppen bij Dugi Otok, Ugljan of Pasman.

Ontdek hieronder alvast enkele daguitstappen en excursies naar het Kornati Nationaal Park

  1. Dagtrip naar Dugi Otok (eiland)

Een andere optie voor een mooie dagtrip vanuit Zadar is het meer afgelegen eiland Dugi Otok. Je kan je huurauto laten overzetten, maar houd wel rekening met de uurregelingen; die kunnen namelijk nogal beperkt zijn, vooral buiten het hoogseizoen.

Een georganiseerde dagtrip vanuit Zadar naar Dugi Otok is vaak de gemakkelijkere optie

Sommige boten brengen je naar het mooie Sakarun Beach in het noorden van het eiland, waar het zalig zonnebaden en zwemmen is. Gespecialiseerde wandel-, fiets- en kajaktochten naar Dugi Otok worden ook aangeboden, alsook een aantal diepzeeduikmogelijkheden.

Het zuiden van Dugi Otok is vaak het drukst bezocht: hier bevindt zich namelijk Telašćica Bay Nature Park, een adembenemend landschap waar je een groot aantal natuurfenomenen kan waarnemen, boven en onder het kristalheldere water. Veel van de georganiseerde dagtrips focussen voornamelijk op dit deel van het eiland.

  1. Dagtrip naar Ugljan en Pasman (eilanden)

Ugljan en Pasman zijn de twee eilanden die het dichts tegen de kust van Zadar liggen. Ugljan is met Pasman, zijn zuidelijke buur, verbonden via een brug. De eilandjes zijn niet zo gekend, dus hier een dagje spenderen is ideaal om even te ontsnappen aan de toeristische drukte.

Je kan er een bezoek brengen aan het enige, nog actieve, Benedictijnenklooster in Kroatië (op afspraak), aan het ingedutte vissersdorp Kali dat ooit de visindustrie van de Atlantische Oceaan domineerde, en aan de afgelegen stranden.

Hoe bereik je Ugljan en Pasman?

  • Je kan deze twee eilanden met de auto verkennen.
  • Er vaart een autoferry van Zadar (Gaženica) naar Preko op Ugljan; de boottocht duurt slechts 25 minuten. Je kan de oversteek ook met een passagiersboot maken.
  • Een andere manier om deze eilanden te verkennen, is per (gehuurde) fiets. Zo kan je ook plekjes bezoeken waar auto’s niet kunnen geraken omwille van de smalle wegen.
  1. Romantische uitstap naar Galešnjak (eiland)

Galešnjak, ook wel bekend als ‘Lover’s Island’, is stilaan naam aan het maken als één van Kroatiës top romantische bestemmingen. Het is namelijk het meest “hartvormige” eiland ter wereld. Dit feit werd voor het eerst onder de aandacht gebracht in 2009, dankzij afbeeldingen op Google Earth. Het eiland is sindsdien een populaire tussenstop voor koppeltjes die op een romantische reis zijn.

Het eiland zelf is klein, onbewoond en vooral bedekt met bomen en struiken. Het wordt omringd door de ongerepte wateren van het Pasmankanaal en er zijn ook een paar kiezelstranden. Je kan er picknicken, genieten van een paar romantische uurtjes, of zelfs ‘s nachts blijven kamperen.

  1. Waar overnachten in Zadar?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf in Zadar? Houd er rekening mee dat de accommodatie in het oude stadscentrum vrij beperkt is. Er zijn wel heel wat hotels, B&B's en guesthouses te vinden in de nieuwe stad of in Borik en Diklo, dichter bij het strand.

In de straten van Zadar zal je zien dat veel Kroatische families zelf een bescheiden accommodatie uitbaten. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Zadar online.

Riva Palace - design rooms

Overnacht in het Riva Palace - design rooms, een charmant pension op wandelafstand van de bezienswaardigheden in Zadar. De kamers kregen een elegante inrichting met stenen muren en uitzicht over de omgeving. Meer info en boeken.

Bastion Heritage Hotel - Relais & Châteaux

Mag het iets luxueuzer zijn? Dan raden we je een verblijf aan in het Bastion Heritage Hotel - Relais & Châteaux! Dit viersterrenhotel ligt in de historische kern van Zadar en is het dé locatie van het beroemde gastronomisch restaurant Kaštel, waar mediterrane gerechten worden geserveerd in elegante interieurs en op een ruim terras met uitzicht op de tuin. Na een heerlijk diner keer je terug in je kamer die prachtig werd ingericht met handgemaakte art-decomeubels en hardhouten vloeren.

Nog even relaxen? Trek dan even terug in het spa- en Wellnesscentrum Castello uitgerust met sauna, hot tub en ontspanningsruimte! Meer info en boeken.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 6 maart 2022 - Van kerckhoven katty

Zeer leuke tips gekregen om plaatsen te bezoeken !

- 15 mei 2021 - Ilse Huysentruyt

Heel interessant

- 22 april 2021 - Amanda Wintmolders

een zeer volledige, duidelijke en interessante reisgids. Het lezen alleen is al een beetje vakantie ter plaatse.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?