Ontdek de mooiste Kroatische eilanden: hoe eilandhoppen in Kroatië? Alle info + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek de mooiste Kroatische eilanden: hoe eilandhoppen in Kroatië? Alle info + foto's

22 december 2023 in Kroatië0 reacties

Een vakantie in Kroatië? Bezoek de Kroatische eilanden

Kroatië is met zijn idyllische kust een favoriete vakantiebestemming. Maar wist je ook dat er voor de kust van Kroatië meer dan 1000 eilanden liggen? En de beste manier om deze te bezoeken, is natuurlijk door te gaan eilandhoppen! Zo kan je bijvoorbeeld vanuit Zadar een daguitstap maken naar Kroatische eilanden, maar je kan ook altijd zelf een boot huren en de eilanden op eigen houtje gaan verkennen.

In dit blogartikel lees je alvast meer over de mooiste Kroatische eilanden en wat er zoal te zien en beleven valt.

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste Kroatische eilanden

  1. Krk, het Gouden eiland

Na Cres is Krk het grootste eiland in de Adriatische Zee. Krk wordt vaak gezien als het mooiste eiland van het gebied, en kent ook wel de bijnaam "Gouden Eiland". Het eiland is overwegend groen vol dichte bossen, maar kent ook wat rotsachtige stukken. Het eiland biedt zich uitstekend voor wandelingen, maar bezoek ook zeker eens de stad Krk, waar je het 12de-eeuwse kasteel kan bewonderen of een tocht kan maken met de semisubmarine. Lees meer over het eiland Krk.

Graag wat langer vertoeven op het eiland Krk? Bekijk het volledige aanbod hotels op Krk.

  1. Cres met een van de diepste zoetwatermeren van Europa

Cres is met zijn oppervlakte van ongeveer 400 km² één van de grootste eilanden van de Adriatische Zee. Het eiland is een heuvelachtig paradijs met een aantal prachtige kiezelstranden, schitterende baaien en steile rotswanden.

Wist je trouwens dat een van de diepste zoetwatermeren van Europa op dit eiland ligt? Het meer Vrana is een uniek natuurverschijnsel en een echte trekpleister voor de natuurliefhebbers onder ons. Ook duikers, watersportliefhebbers en wandelaars kunnen zeker aan hun trekken komen op Cres dankzij de prachtige uitzichten vanop de heuvels en de rijkdom aan planten en dieren. Daarnaast vind je hier heel ook heel wat sfeervolle restaurants en gezellige terrasjes, ruïnes en restanten van oude steden, kerken en kloosters.

  • Vanuit het dorpje Brestova in Istrië vertrekken er meerdere ferry’s per dag die je in 20 minuten naar het eiland Cres brengen.
  • In het zuiden is Cres via een draaibrug verbonden met het eiland Losinj. Ideaal om je daguitstap te combineren met het kleine nabijgelegen eilandje.
  • Bekijk het volledige aanbod tours en dagexcursies naar Cres.

Graag wat langer vertoeven op het eiland Cres? Bekijk het volledige aanbod hotels op Cres.

  1. Het charmante eiland Rab

Het charmante eiland Rab is na Mljet het meest beboste eiland van de Adriatische Zee, ondanks dat het noordoostelijke deel van het eiland zich vooral kenmerkt door een karstlandschap. Sommigen noemen het eiland ook wel het smaragdeiland dankzij de fauna en flora en de meer dan 300 zoetwaterbronnen die je hier kan bewonderen. Rab onderscheidt zich ook van de andere Kroatische eilanden door de zandstranden, een van de bekendste stranden is Veli Mel, een brede ondiepe baai waar je heerlijk kan zwemmen.

Een van de populairste bezienswaardigheden op eiland Rab is het Komrcar Park. Dit park is de thuisbasis van talloze bijzondere planten en bomen (inclusief een honderd jaar oude agaveboom). Verder is het heerlijk om rond te slenteren in de pittoreske straatjes en langs de talloze paleizen, kerken en kloosters, die getuigen van een meer dan 2000 jaar oude geschiedenis.

Graag de Kroatische eilanden bezoeken tijdens een rondreis? Bekijk onze Rondreis Istrië, Dalmatische kust en de Kroatische eilanden.

Graag wat langer vertoeven op het eiland Rab? Bekijk het volledige aanbod hotels op Rab.

  1. Bewonder de schapen op eiland Pag

Vanuit Rab kan je eventueel de veerboot naar het eiland Pag nemen. Dit eiland wordt vooral bewoond door schapen, en staat ook bekend om de Paški Sir kaas en het zoute lamsvlees. Pag kenmerkt zich vooral door het rotsachtige landschap waarop her en der olijfbomen te vinden zijn. Bij het plaatsje Novalja ligt het bekende strand Zrće, waar jongeren in de zomer graag komen om te feesten bij de verschillende discotheken.

Wil je graag op vakantie naar Kroatië en ben je vrij om je periode te kiezen? Bekijk de beste periode om je vakantie Kroatië te plannen.

Graag wat langer vertoeven op het eiland Pag? Bekijk het volledige aanbod hotels op Pag.

  1. Brač met een van de mooiste stranden ter wereld

Het eiland Brač ligt tegenover Split op zo’n 1,5 uur varen afstand. Hierdoor is het ook een populaire daguitstap vanuit de stad. Brač staat bekend om Zlatni Rat, een strand dat is uitgeroepen tot een van de mooiste stranden ter wereld, maar ook de andere stranden op het eiland zijn erg mooi.

Rondom het stadje Bol vind je verschillende plaatsen waar je terecht kan voor watersporten, waarnaast je in de verschillende stadjes en dorpen heerlijk door de straten kan wandelen en de traditionele en historische bouwwerken kan aanschouwen. Beklim ook zeker eens de Vidova Gora, de hoogste eilandberg in het Adriatisch gebied!

Bekijk onze blog met de mooiste bezienswaardigheden op het eiland Brač en mis niets tijdens je verblijf!

  • Meerdere keren per dag vaart er een boot vanuit Split naar Brač. Boek je ticket voor de ferry hier
  • Je kan eventueel ook met de ferry doorvaren naar Hvar, Jelsa en Korčula.
  • Of vaar mee met een catamaran naar Brač. Heerlijk zeilen en zwemmen in verborgen baaien, maar ook nog een rondrit over het eiland, zodat je de mooiste plekken kunt bewonderen.
  • Als je met de wagen de ferry op wil, wees er dan zeker op tijd. Tijdens het hoogseizoen kan het er namelijk erg druk zijn, met lange wachtrijen van een paar uur!
  • Bekijk het volledige aanbod tours en dagexcursies naar Brač.

Graag wat langer vertoeven op het eiland Brač? Verblijf een nachtje of twee op het eiland. Bekijk het volledige aanbod hotels op Brač.

  1. Hvar, het feesteiland van Kroatië

Het eiland Hvar is het meest bekend als het feesteiland van Kroatië en is dan ook trendy en levendig. Je vindt er veel uitgaansgelegenheden, evenals vele jachten in de haven. Er worden veel grote feesten gehouden waar ook de bekendste DJ’s regelmatig draaien. Hvar wordt dan ook gezien als Ibiza van Kroatië.

Hvar heeft daarnaast nog veel meer te bieden. Zo vind je er vele uitgestrekte lavendelvelden, en kan je ook verschillende plaatsjes bezoeken, zoals Stari Grad met het Dominicaanse klooster en kasteel of Jelsa met de 13de-eeuwse stadsmuren. Natuurlijk vind je ook vele stranden op het eiland, waarvan ook een groot deel redelijk rustig, en je kan boottochten maken rondom het eiland.

REISGIDS KROATIË: Ontdek de schoonheid van dit eiland aan de hand van onze uitgestippelde rondreis Istrië en Dalmatische Kust. Download nu onze gratis preview reisgids Kroatië en mis niets!

Graag wat langer vertoeven op het eiland Hvar? Verblijf een nachtje of twee op het eiland. Bekijk het volledige aanbod hotels op Hvar.

  1. Zoek de ongerepte natuur op in Vis

Eiland Vis is het verst gelegen bewoonde eiland van het Kroatisch vasteland. Het is het ideale toevluchtsoord als je van rustige en ongerepte natuur houdt. Vis was ooit een militaire basis voor een groot deel van zijn recente geschiedenis; daarom was het van 1950 tot 1989 niet toegankelijk voor toeristen.

Het gebrek aan ontwikkeling maakte het er voor de bewoners niet gemakkelijker op, maar net dat is wat bezoekers vandaag de dag aantrekt: een authentiek eiland met veel rust en nauwelijks toeristische voorzieningen. Vis is ook een topbestemming voor bourgondiërs die van lokale producten, verse zeevruchten en witte wijn houden.

Onze tip? Download onze gratis preview reisgids Kroatië en ontdek de mooiste plekjes van dit veelbelovende land!
  • Heel wat bezoekers komen naar Vis voor een zeilvakantie: je kan aanleggen in de grote haven in Vis-stad of in de haven in Komiza.
  • Maar ook zonder zeilboot kan je het eiland Vis bereiken. Vanuit Split vaart er het hele jaar door een veerboot naar Vis, in het hoogseizoen vaart deze meerdere keren per dag. Boek je ticket voor de ferry hier
  • Daarnaast kan je Vis ook nog bereiken vanaf eiland Hvar en eiland Brac.
  • Vanaf Hvar vertrekt er iedere dinsdag een catamaran (let op: hier kan je niet met de wagen op).
  • Bekijk het volledige aanbod tours en dagexcursies in Vis.

Graag wat langer vertoeven op het eiland Vis? Bekijk het volledige aanbod hotels op Vis.

  1. Korčula, geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Marco Polo

Korčula is het zesde grootste Adriatische eiland waar heel wat te zien is. Als natuurliefhebber kan je je hartje ophalen bij de zandstranden van de zuidkust, de kiezelstranden aan de noordkust en de dichte bossen, boerderijen en wijngaarden in het binnenland. Geschiedenisfanaten zullen dan weer in de wolken zijn met Korčula Stad en al haar architecturale pareltjes. Een fascinerende bestemming die zeker een bezoekje waard is.

Verken de eeuwenoude stad

De Oude Stad Korčula is één van de aantrekkelijkste, historische steden langs de Adriatische Zee. De volledige oude stad is omringd door dikke, stenen muren, en de Korčula Stadspoort in het zuiden is de enige toegang tot de stad als je vanuit het binnenland komt. Wanneer je het eiland Korčula bezoekt, moet je ook zeker eens langsgaan bij het Marco Polo huis.

Graag wat langer vertoeven op het eiland Korčula? Op Korčula zijn er weinig hotels te vinden, maar je kan eventueel wel een appartement huren. Bekijk het volledige aanbod appartementen op Korčula.

  1. Geniet van de ongerepte natuur op het groene eiland Mljet

Mljet is een prachtig eiland van Kroatië. Hoewel Mljet tegenwoordig een ecologisch paradijs is, heeft het eiland in het verleden heel wat ecologische schade geleden. Zo werden de zoetwatermeren ooit ongewild omgevormd tot zoutwatermeren, gevuld met zeewater. En werden er Aziatische stokstaartjes losgelaten om zo het aantal giftige slangen te verminderen. Helaas doodden de stokstaartjes ook heel wat vogels en ander wildleven.

De prachtige kust, talrijke planten en bloemen, het bosrijke gebied en de schitterende uitzichten zijn vooral de reden waarom men Mljet zo mooi vindt. In het Nationaal Park Mljet is de vegetatie zo rijk dat men het eiland ook wel eens het "groene eiland" noemt. Bovendien bestaat er ook een kans dat je tijdens je bezoek aan het eiland Mljet een aantal stokstaartjes tegenkomt!

Nog op zoek naar een verblijf tijdens je bezoek aan Mljet? Bekijk het aantal hotels op Mljet en haal het beste uit je vakantie!

  • Eiland Mljet is enkel te bereiken met de ferry. Boek je ticket voor de ferry hier
  • Afhankelijk van welke ferry je neemt, zal je aankomen in Sobra of Polace. Polace is het dichts gelegen bij het nationale park.
  • Het is ook mogelijk om Mljet te bereiken met een ferry vanuit Dubrovnik. Deze ferry doet er twee uur over en is enkel toegankelijk voor voetgangers.
  • Ook vanuit het nabijgelegen eiland Korcula vaart een ferry naar Mljet.
  • Bekijk het volledige aanbod tours en dagexcursies naar Mljet.

Graag wat langer vertoeven op het eiland Mljet? Bekijk het volledige aanbod hotels op Mljet.

  1. Elaphiti-eilanden

Dichtbij Dubrovnik vind je de Elaphiti-eilanden. Er zijn verschillende boottochten vanuit Dubrovnik naar de Elaphiti-eilanden, zodat je makkelijk aan land raakt op de eilandengroep. De eilanden hebben heel wat groene vegetatie. Zo zijn de weelderige landschappen en prachtige zandstranden zijn de ideale setting voor de prachtige zonsondergangen die je op elk van deze eilanden kan bewonderen. Volgende eilanden kan je zeker eens bezoeken:

Wist je dat de Elaphiti-eilanden hun naam te danken hebben aan het Griekse woord 'elafos'? Elafos betekent letterlijk 'hert'. Vroeger was het eiland namelijk de thuisbasis van een grote hertenpopulatie..

Lokrum

Het mooie eilandje Lokrum is erg makkelijk te bereiken vanuit Dubrovnik (tocht van 15 minuten). Op een grote populatie pauwen na, is het eiland onbewoond. Er varen regelmatig ferry's naar het eiland. ‘s Middags kan je eten in een restaurant in het klooster met een mooie tuin, of je kan een snackbar zoeken op het eiland. Je kan natuurlijk ook altijd zelf je lunch meenemen. Een georganiseerde tour of uitstap boeken naar Lokrum? Bekijk de beschikbare tours naar Lokrum.

Koločep

Koločep is autovrij en heeft heel wat aangename wandelpaden. Daarnaast is het eiland vooral gekend voor de 7 pre-Romaanse kerken die uit de periode tussen de 9de en de 11de eeuw dateren. Ook de ‘Blue Cave’, een mooi stukje natuur dat je kan bereiken door een stukje te zwemmen vanaf een verborgen baai is een echte trekpleister. Boek je boottocht naar het eiland Koločep.

Nog meer Elaphiti-eilanden ontdekken? Lees ons uitgebreid blogartikel met de mooiste stranden & eilanden rond Dubrovnik.

  1. Snorkelen en diepzeeduiken in Kroatië

Aangezien Kroatië zoveel eilanden en een lange kustlijn heeft, is het vast geen verrassing dat dit een topbestemming is als het op duiken, snorkelen, zeilen, kajakken, windsurfen en andere watersporten aankomt. Zo goed als elke stad aan de kust en zo goed als elk eiland biedt de mogelijkheid om deze sporten te beoefenen. Hieronder volgen een aantal van de hoogst aangeschreven duikplekken in Kroatische wateren. Misschien heb je wel de tijd om een aantal van deze te bezoeken tijdens je reis:

Enkele goede duiklocaties in Kroatië:

  • Wrak van Baron Gautsch – vlakbij Rovinj
  • Spectaculaire grot bij het eiland Mezanj – Dugi Otok
  • Rasip – Kornati Eilanden (er zijn veel mooie duikplekken in het Kornati Nationaal Park)
  • Grot bij de Baai van Lučice, Brač
  • Rif van Vodnjak, vanuit Pakleni Otoci, Hvar
  • Blue Grotto, Biševo, vanuit Vis
  • Wrak van Taranto, Dubrovnik

Een aantal fantastische snorkelplekken in Kroatië:

Dit is natuurlijk geen volledige lijst, er zijn nog veel meer snorkel-, duik- en zwemplekken in de Kroatische wateren. Het water van de Adriatische Zee is over het algemeen erg helder. Ben je een gepassioneerd wrakduiker? Neem dan zeker een kijkje op deze facebookpagina: https://www.facebook.com/WrecksOfTheCroatianAdriatic

  1. Praktische tips voor wanneer je gaat eilandhoppen in Kroatië

Zoals je ziet zijn er heel wat mooie eilanden in Kroatië die je kan bezoeken. We hebben nog enkele praktische tips samengesteld om je reis naar de Kroatische eilanden zorgeloos te laten verlopen.

  • Ben je van plan om veel te wandelen? Dan raden we je aan om goede wandelschoenen mee te nemen wanneer je gaat eilandhoppen.
  • Als je van plan bent om af en toe eens te gaan zwemmen, dan is het altijd handig om waterschoenen bij je te hebben.
  • Neem ook altijd je zwemkleding mee, ook wanneer je niet verwacht te kunnen zwemmen. Je weet maar nooit waar je met een wandeling passeert!
  • Zorg dat je altijd zonnecrème bij je hebt en smeer je goed en regelmatig in als de zon zich laat zien.
  • Als je met de wagen op een ferry op wil, wees dan zeker op tijd. Tijdens het hoogseizoen kan het er namelijk erg druk zijn, met lange wachtrijen van een paar uur!
  • Wil je eilandhoppen in Kroatië maar wil je ook nog meer van het land zelf zien? Met onze reisgids Kroatië ontdek je alvast de verborgen pareltjes van dit prachtige land!
  • Boek je tickets voor de ferry online, zo ben je zeker van je plekje op de veerboot. In de zomer kan het immers druk worden. Boek je ticket voor de ferry hier
  1. Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?