Wat is de beste route naar Kroatië? Tol, tanken, etappehotels & tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Wat is de beste route naar Kroatië? Tol, tanken, etappehotels & tips

12 februari 2024 in Kroatië25 reacties

Wat is de beste en snelste route naar Kroatië met de wagen of camper?

Ontdek er de prachtige natuur, historische steden of zwem er langs de paradijselijke kustlijn van de Adriatische Zee. Kroatië is bovendien perfect met de auto te bereiken en je komt onderweg heel wat gezellige steden en mooie natuurgebieden tegen.

Wij hebben voor jou de beste route, de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen onderweg verzameld in één handige blogpost.

Inhoud artikel

  1. Met de auto naar Kroatië: wat is de beste route?

De precieze route die je best neemt, hangt natuurlijk in eerste instantie af van je begin- en eindbestemming. Om naar Kroatië te rijden moet je in ieder geval door Duitsland, Oostenrijk en Slovenië rijden.

Route richting Istrië

Wanneer je vanuit Nederland of België naar de toeristische regio Istrië reist, gaat de snelste en meest gebruikte route via Keulen, Frankfurt, München, Salzburg en Ljubljana. Vanuit België is het ook mogelijk om via Luxemburg en Stuttgart naar München te rijden en vanaf daar via Salzburg naar Ljubljana te rijden.

TIP RONDREIS: Nog op zoek naar inspiratie voor een rondreis door deze toeristische regio? Bekijk dan zeker onze mooie rondreis door Istrië én de Dalmatische Kust!

Route richting Zagreb

Wanneer je naar de hoofdstad Zagreb op vakantie wil, ga je vanaf Nürnberg niet richting München, maar richting Passau. Daar steek je de grens met Oostenrijk over en ga je via Graz en het Sloveense Maribor naar Zagreb.

Route richting Split

Voor Split kan je beide bovenstaande routes volgen. Bij de eerste route sla je bij Ljubljana af naar Novo mesto en Karlovac en bij de tweede rijd je vanuit Zagreb door naar Karlovac. Vanuit Karlovac kan je de borden volgen naar Split.

Kaartje met een overzicht over de verschillende autoroutes

  1. Hoe lang is het rijden naar Kroatië?

Kroatië is een uitgestrekt land. Hoe lang het precies rijden is naar Kroatië hangt niet alleen af van je vertrekpunt, maar ook van je bestemming. Technisch gezien zou je in 1 dag naar Kroatië kunnen rijden, maar we raden aan om er minstens 2 dagen over te doen. Naar Zagreb ben je bijvoorbeeld al snel 12 tot 13 uur onderweg zonder tussenstops en je doet er al snel 16 uren over om naar Split te rijden.

  • Zo is Zagreb vanuit Utrecht 1295 kilometer rijden en vanuit Brussel 1280 kilometer.
  • Pula is vanaf Utrecht 1400 kilometer rijden en vanuit Brussel 1350 kilometer.
  • Split, dat nog zuidelijker ligt, is vanaf Utrecht 1685 kilometer rijden en vanuit Brussel 1670 kilometer.

Op reis naar Kroatië? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk het volledig aanbod.

  1. Onze 5 favoriete etappe hotels langs de route

Wanneer je je reis naar Kroatië in tweeën splitst, kan je het beste overnachten in Duitsland of Oostenrijk. Tussen Nürnberg en München heb je keuze uit heel wat leuke en voordelige overnachtingen. Ook in Oostenrijk zijn er heel wat hotels te vinden tussen Salzburg en Villach.

Onze tip: we raden niet aan om te overnachten tussen München en Salzburg omdat de prijzen in die regio een stuk hoger liggen.

Hotel Gästezimmer zum Limes

Even voorbij Nürnberg vind je in het centrum van Kipfenberg het hotel Gästezimmer zum Limes. Dit gasthof is kindvriendelijk en je mag huisdieren meenemen. Je kan er ook parkeren en er is gratis wifi. Meer info en prijzen

Hotel Roomreich

Iets verderop kan je bij Ingolstadt in hotel Roomreich. Het hotel is heel modern en de service wordt erg goed beoordeeld. Kinderen zijn welkom, maar huisdieren zijn niet toegelaten. Er is parkeerplaats en gratis wifi voorzien. Meer info en prijzen

Hotel Residenz Passau

Wanneer je een beetje van de route afwijkt en bij Passau de grens met Oostenrijk oversteekt, kan je verblijven in het hotel Residenz Passau. Dit 4-sterrenhotel ligt in het hart van het historisch centrum aan de oevers van de Donau en is gevestigd in een 15e-eeuws gebouw. Meer info en prijzen

Bio-Bauernhof Rettenbachgut

In Oostenrijk kan je op het 1000-kilometerpunt overnachten in Bio-Bauernhof Rettenbachgut, een biologische boerderij op 2 km van het centrum van Werfen. Je slaapt in een gerenoveerde boerderij van meer dan 900 jaar oud. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en er is ook een grote tuin met een prachtig uitzicht op de bergen. Meer info en prijzen

B&B Haus Kathan

Nog een stuk verderop vind je bij het Oostenrijkse Kamering de bed & breakfast Haus Kathan. Deze bed & breakfast van Nederlandse eigenaren is ook een uitstekende optie. Er is gratis parkeergelegenheid en gratis wifi voorzien. Voor de kinderen is er een speelplaats en ook een spelletjeskamer. Meer info en prijzen

  1. De leukste tussenstops op weg naar Kroatië

Wil je liever niet in één trok doorrijden? Dan kan je onderweg naar Kroatië nog even halt houden bij heel wat interessante steden, schattige dorpjes en bijzondere bezienswaardigheden. Het loont zeker de moeite om er even te stoppen en het geeft alleen maar meerwaarde aan je rondreis door Kroatië!

Salzburg

Zo kan je in Oostenrijk een tussenstop maken in Salzburg. Deze stad was in de jaren zestig het decor van de bekende film Sound of Music. In de stad en de omgeving passeer je dan ook allerlei leuke gebouwen en locaties waar scènes uit de Sound of Music opgenomen zijn.

Villach

Een stuk verderop de route kom je langs de Oostenrijkse stad Villach. Hier kan je je beentjes strekken in het prachtige historische centrum of je kan ook buiten de stad rondwandelen in de mooie natuur.

Wenen

Wanneer je tijdens je reis naar Kroatië ook een aantal grote steden wil bezoeken, kan je omrijden langs Wenen. De hoofdstad van Oostenrijk ligt een stuk oostelijker, maar je kan vanaf daar ook makkelijk verder rijden naar Kroatië via Graz en Maribor.

In Wenen valt heel wat te zien, je zou er dus makkelijk een tussenstop van 2 of 3 dagen van kunnen maken. Je kan er bijvoorbeeld door het oude centrum wandelen, een bezoek brengen aan de Spaanse Rijschool of woon een concert van Mozart bij.

Het Sloveense Bled

In Slovenië kan je een tussenstop maken in het stadje Bled. Dit kleine stadje aan het gelijknamige meer is tamelijk toeristisch, maar daarom niet minder indrukwekkend. In het meer ligt een klein eilandje met daarop een prachtige kerk, een uitzicht uit de duizend.

Ljubljana

Je kan ook stoppen in de hoofdstad Ljubljana. In het oude centrum staan prachtige gebouwen in verschillende architectonische stijlen. Je kan er ook erg goed tot rust komen in één van de gezellige parken en vergeet ook zeker niet om over de verschillende bruggen te wandelen voor de mooiste uitzichten.

Postojna

Een stukje verderop kom je langs het plaatsje Postojna waar je het langste grottenstelsel van Slovenië kan bezoeken. Deze druipsteengrotten zijn zelfs één van de grootste ter wereld! Je komt er allerlei bijzondere rotsformaties tegen. Vlakbij de grotten van Postojna staat ook het indrukwekkende middeleeuwse kasteel van Predjama.

  1. Waar wordt het druk op weg naar Kroatië?

5.1. De route langs Koper via de E751

Wanneer je naar de kuststreek Istrië op vakantie gaat, kan je net voorbij de Sloveense badplaats Koper via de E751 de grens met Kroatië oversteken. Dit is wel een zeer drukke grensovergang, zeker in de weekends tijdens de zomervakantie. Het is dan ook heel waarschijnlijk dat je hier in een file terechtkomt.

De E751 is bij de grens slechts een tweebaansweg. Op de grens staat een controlepost, maar als inwoner van de Europese Unie mag je over het algemeen gewoon doorrijden. Eenmaal in Kroatië kan je op de vierbaansweg weer goed doorrijden. Om die drukte te vermijden kan je het beste niet midden op de dag of in de weekends bij Koper de grens overgaan.

5.2. Alternatieve route langs Rupa

Als je de drukke grenspost wil vermijden, kan je ook vanuit Postonja in Slovenië richting Rupa rijden en daar de grens oversteken. Dat is iets omrijden, maar de grensovergang bij Rupa is wel een stuk rustiger dan die bij Koper.

5.3. Zagreb en Split

In Zagreb en Split kan het tijdens de spits ook erg druk zijn. Tussen 07:00 en 08:00 en tussen 15:00 en 16:00 moet je er meestal rekening houden met files.

5.4. Grensovergangen

In hoogseizoen kan het behoorlijk druk worden bij de grens Oostenrijk - Slovenië en daarna ook bij grens Slovenië - Kroatië. Op sommige momenten van de dag kan de wachttijd flink oplopen (soms wel tot 5 uur wachttijd !), houdt daar wel rekening mee. Neem zeker voldoende water mee in de wagen, het kan er zeer warm zijn.

  1. Tol, vignetten en benzine in Duitsland

6.1. Wegenvignet

In Duitsland heb je geen vignet nodig voor op de weg, maar om in de meeste grote steden te mogen rijden, heb je wel een milieusticker nodig. Hou daar rekening mee wanneer je van plan bent om in een Duitse stad te stoppen of er te overnachten. Meer over milieusticker in Duitsland

6.2. Tanken in Duitsland

  • In Duitsland zijn veel tankstations te vinden langs de snelwegen en grote wegen. Langs de Autobahn zijn de meeste tankstations dag en nacht open, maar kleinere tankstations in dorpen zijn meestal open van 8u tot 20u. Houd er rekening mee dat brandstofprijzen erg kunnen schommelen.
  • Tankstations die iets verder van de Autobahn liggen, zijn vaak goedkoper dan de stations die aan de snelwegen liggen. Tanken in Duitsland is over het algemeen goedkoper dan in Nederland of België, maar duurder dan tanken in Oostenrijk.
  • Bekijk hier de actuele brandstofprijzen.
  1. Tol, vignetten en benzine in Oostenrijk

7.1. Wegenvignet in Oostenrijk

Om door Oostenrijk te rijden heb je een Autobahnvignet nodig. Je moet het vignet duidelijk zichtbaar achter de voorruit te plakken. Je hebt de sticker nodig om gebruik te mogen maken van de snelwegen en sommige autowegen. Er zijn 3 soorten vignetten beschikbaar voor Oostenrijk.

  • Het eerste is een vignet voor 10 dagen. Duurt je vakantie in Kroatië minder dan 10 dagen, dan heb je genoeg aan 1 vignet voor zowel de heen- als terugreis.
  • Er bestaat ook een vignet voor 2 maanden. We raden je aan om dit vignet enkel te kopen wanneer je langer dan 20 dagen in Oostenrijk wil verblijven. Als dat niet zo is, koop je beter 2 losse 10-dagenvignetten.
  • Als derde is er ook nog een vignet voor een periode van 1 jaar beschikbaar als je van plan bent om meerdere malen naar Oostenrijk te rijden.

De vignetten voor Oostenrijk kan je verkrijgen bij de grensovergang met Oostenrijk, bij tankstations in het land en bij sommige tankstations langs de Duitse Autobahn richting Oostenrijk. Actuele prijzen van de vignetten kan je hier vinden.

7.2. Tolwegen in Oostenrijk

In Oostenrijk zijn ook verschillende tolwegen, de Sondermautstrecken. Dat zijn meestal wegen waarbij je door een tunnel moet. Wanneer je de tolweg oprijdt, zal je door de tolpoortjes heen moeten. Je kan er betalen met contant geld, een bankkaart of een creditcard.

Lees ook onze uitgebreide blogpost met alle info over de tolwegen en tolvignetten in Oostenrijk.

7.3. Tanken in Oostenrijk

Houd er rekening mee dat tanken bij benzinestations die aan de snelweg liggen in Oostenrijk tamelijk prijzig is. De tankstations die verder van de snelweg liggen, zijn een stuk goedkoper. In het algemeen is tanken in Oostenrijk wel een stuk goedkoper dan tanken in Duitsland of in Slovenië. Zorg er dus voor dat je tank weer vol is voor je Slovenië inrijdt of op de terugweg Duitsland aandoet.

  1. Tol, vignetten en benzine in Slovenië

8.1. Vignet in Slovenië

Ook voor Slovenië heb je een vignet nodig dat je duidelijk zichtbaar achter de voorruit moet plakken. Je hebt de sticker nodig om onder andere over de E61 van de Oostenrijkse grens naar de hoofdstad Ljubljana te kunnen rijden, om richting de havenstad Koper te reizen en om van Ljubljana naar Maribor te rijden over de E57. De wegen waarvoor je het vignet nodig hebt, worden aangekondigd met groene borden waarop ‘avtocesta’ staat.

Ook voor Slovenië zijn er 3 verschillende soorten vignetten te verkrijgen.

  • Je hebt vignetten die 1 week geldig zijn
  • Er bestaan vignetten voor 1 maand. We raden je aan om een maandvignet te kopen als je langer dan 1 week in Kroatië verblijft. Zo hoef je in de terugreis niet opnieuw een weekvignet te kopen.
  • Een derde optie is een vignet dat 1 jaar geldig is

De vignetten zijn te verkrijgen bij de tolpoorten, grensposten en bij benzinestations. Je doet er goed aan om je vignet te kopen in een Oostenrijks tankstation voor je de grens oversteekt. Actuele prijzen van de vignetten kan je hier vinden.

Weet dat een vignet in Slovenië ook korting (of zelfs gratis) toegang geeft bij bezienswaardigheden. Dus niet direct weggooien.. je kan er flink met besparen.

8.2. Tolwegen in Slovenië

Wanneer je vanuit Oostenrijk de grens met Slovenië passeert door de Karawankentunnel zal je tol moeten betalen. Vanuit Oostenrijk kan je de tol voor de tunnel contant of met een creditcard betalen, maar vanuit Slovenië kan dat enkel met cash geld of met een creditcard van American Express.

Lees ook onze uitgebreide blogpost met alle info over de tolwegen en tolvignetten in Slovenië.

8.3. Tanken in Slovenië

  • Tanken in Slovenië kan langs de snelwegen en in grote steden en ook langs de hoofdwegen zijn tankstations te vinden.
  • De grote benzinestations langs de snelwegen zijn over het algemeen dag en nacht open, maar de kleinere tankstations hanteren meestal openingstijden van 7u tot 20u.
  • De prijs voor benzine ligt in Slovenië net iets hoger dan in Oostenrijk. Ook hier geldt dat tankstations die niet langs snelwegen liggen over het algemeen goedkoper zijn.
  • Tanken in Slovenië is goedkoper dan in Kroatië, dus tank nog even in Slovenië voor je de grens met Kroatië oversteekt.
  • Bekijk hier de actuele brandstofprijzen.
  1. Tanken in Kroatië

Overal langs de snelwegen en hoofdwegen in Kroatië vind je benzinestations. Je zal vooral de Kroatische maatschappij INA vaak tegenkomen. De meeste tankstations hanteren openingstijden van 07:00 tot 19:00, langs de drukste snelwegen zijn benzinestations dag en nacht open.

Bij de grotere tankstations is het vaak mogelijk om met de bankkaart of een creditcard te betalen, maar bij tankstations in kleine dorpen en langs de kleinere, lokale wegen kan je niet altijd met de kaart betalen. Het is dan ook aan te raden om altijd wat cash geld bij je te hebben. De prijzen van brandstof liggen lager dan in Nederland of Duitsland.

Zorg er voor je gemoedsrust ook voor dat je voldoende tankt wanneer je de hoofdwegen verlaat. Langs de kleine wegen in de bergachtige gebieden zijn vaak erg weinig tankstations te vinden. Je kan er gemakkelijk 50 kilometer van het dichtstbijzijnde tankstation verwijderd zijn.

Onze tip: let op dat je een brandstof kiest met ‘euro’ in de naam. Wanneer dat niet het geval is, voldoet de benzine niet aan de kwaliteitsnormen die door Europa zijn opgelegd..
  1. Praktische tips voor je autovakantie naar Kroatië

  1. Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 juni 2023 - Marleen Colle

Zeer goede site.

- 20 juni 2023 - FELICIEN BOEYKENS (Mr.)

Echt doeltreffend. Heb er veel van opgestoken.

- 23 mei 2023 - Vanhove Inge

👌

- 10 mei 2023 - jan

mooi overzichtelijk boek.

- 9 maart 2023 - Michele steenhaut

Nuttige info, 👍👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?