15 x mooiste bezienswaardigheden Trogir: wat zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x mooiste bezienswaardigheden Trogir: wat zien en doen tijdens je verblijf? + foto's

21 december 2021 in Kroatië5 reacties

Trogir is een klein eiland dat zich tussen het vasteland van Kroatië en het eiland Čiovo bevindt. Het is een historisch juweeltje, net als de andere steden die langs de kust verspreid liggen. De historische gebouwen en bezienswaardigheden verdringen elkaar in de geplaveide steegjes, die allemaal vertrekken vanaf het zonnige stadsplein. Trogir mag dan wel klein zijn, de uitzichten zijn er onevenaarbaar.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van dit eiland? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Trogir.

Inhoud artikel

  1. Kathedraal van Sv. Lovre (Laurentius) Trogir

De Kathedraal van Sv. Lovre (Laurentius) Trogir is nog een mooi voorbeeld van de rijke erfenis aan religieuze gebouwen in Kroatië. Het is een basiliek met drie beuken, in Romanogotiek, en de meest impressionante bezienswaardigheid van Trogir. De constructie van de kathedraal begon in 1213 en eindigde pas in de 17de eeuw. Het meeste werk werd verricht in de 13de eeuw. De toren is 47 m hoog.

  1. Het Cipiko Paleis

Hoewel het Cipiko Paleis niet open is voor het grote publiek, is het zeker de moeite om even te stoppen en de buitenkant te bewonderen. De façade is van de hand van Andrija Alesi. Dit was het huis van de familie Cipiko, één van de belangrijkste en meest invloedrijke families in de streek. Het paleis ligt op slechts enkele meters van de kathedraal.

BEGELEIDE WANDELING: Wil je graag de stad zo goed mogelijk verkennen? Met deze stadswandeling door Trogir bekijk je onder meer de historische monumenten van de UNESCO Werelderfgoederen, terwijl een gids je betovert met mythes en legendes.

  1. Klokkentoren van Trogir

De Klokkentoren is één van Trogirs bekendste bezienswaardigheden en herkenningspunten. Het is een overblijfsel van de Kerk van Sint-Sebastiaan, die ooit op deze plek stond. Het ligt vlak naast de loggia op het John Paul II Plein (Trg Ivana Pavla II).

De klok heeft een mooie, blauwe kant en een gewelfde kamer die uit de kapel van Sint-Sebastiaan werd gehaald, halverwege de 15de eeuw. De toren wordt ook gekenmerkt door het standbeeld van Justitia, dat gehouwen werd door Nikola Firentinac in 1471. De loggia ernaast staat bekend voor fijne reliëfs en zuilen.

  1. Het Trogir Civic Museum (Muzej Grada Trogira)

Het Trogir Civic Museum (Muzej Grada Trogira) bevindt zich in een voormalige koninklijke residentie, het barokke Garagnin-Fanfogna Paleis. Het staat tegenover de vroegere ingang tot de stad, en heeft een aantal historische bezienswaardigheden.

Zo vind je er een reeks artefacten uit de Griekse en Romeinse tijd, alsook heel wat oude tekeningen en schilderijen, manuscripten en documenten, uniformen en historische kleding. Al deze dingen vormen een puzzelstukje in de geschiedenis van Trogir. Meer info vind je hier

  1. Het Kasteel van Kamerlengo

Het indrukwekkende Kasteel van Kamerlengo werd halverwege de 15de eeuw gebouwd door de Republiek Venetië. Marin Radoj breidde de Verigatoren, die hier sinds de 14de eeuw stond, uit tot het gebouw dat je nu ziet. Hoewel het kasteel slechts een omhulsel is, kan je omhoog klimmen en rond de muren lopen voor spectaculaire uitzichten over de omgeving.

  1. Het eiland Čiovo

Het eiland Čiovo ligt in het verlengde van Trogir en is ermee verbonden met een brug. Hoewel het toch wel een aantal voorzieningen voor toeristen heeft, is het eiland erin geslaagd de rustige sfeer te bewaren.

Ga voorbij de toeristische paden, en ga richting Slatine en verder. Aan het uiteinde van het eiland zal je veel minder toeristen en enkele onaangeroerde stranden zoals Kava Beach vinden. Čiovo is al sinds prehistorische tijden bewoond en staat gekend om het vissen op inktvissen. De vissers varen nog elke avond uit.

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

  1. Daguitstap naar de Drvenik Eilanden

Je kan vanuit Trogir de ferry nemen naar de Drvenik Eilanden. Probeer het echter niet al te luid rond te bazuinen. Zo kunnen we deze ongerepte eilanden nog een beetje langer geheim houden 😉. Drvenik Veli is het grootste eiland, en Drvenik Mali de kleinere buur. Beiden zijn ongerepte, natuurlijke toevluchtsoorden waar weinig te doen is – maar net dat maakt hen zo idyllisch. Ideaal om ver van alle drukte even te ontspannen.

Enkele leuke uitstappen in de buurt die de moeite waard zijn:

  1. Een daguitstap naar Kaštela

Afstand enkele reis vanuit Trogir: 13 km

In Kaštela is er weinig te doen, maar deze stad, die in de 15de en 16de eeuw gevormd werd door de samenvoeging van 7 dorpjes rond versterkte kastelen, gebouwd door de rijke families van Split, is het échte Kroatië. De meeste kastelen werden niet gerestaureerd, waardoor in dit gebied een authenticiteit bewaard is gebleven die in andere steden langs de kustlijn ver te zoeken is.

Kaštela moet het hebben van stille geneugten: een fris drankje in een lokale taverne, peddelen langs de smalle stranden, wandelen door een schaduwrijk park, misschien zelfs wat lokale olijfolie kopen of een praatje maken met de locals – dat alles heeft deze plek te bieden.

  1. Een daguitstap naar Salona

Afstand enkele reis vanuit Trogir : 22 km

Salona, (het huidige Solin), was een belangrijke stad in Romeinse tijden. Hier zie je de overblijfselen van de Romeinse stad waarvan gedacht wordt dat Keizer Diocletianus er geboren werd. In Salona zelf zie je de resten van de oude stadsmuren, een amfitheater, badhuizen en een vijfbogen brug. Dat is helaas alles wat er vandaag nog overblijft van de antieke, Romeinse hoofdstad van Dalmatië.

  1. Uitstap naar de Burcht van Klis

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Trogir : 27 km

Klis, dat zich op een bergpas tussen Mosor en Kozjak bevindt, is op zich al indrukwekkend met al haar wijn- en olijfboomgaarden. Maar de betoverende, middeleeuwse burcht die er staat, geeft Klis toch net dat tikkeltje meer. Deze plek heeft een 2.000 jaar oude geschiedenis, en was de vestiging van een aantal Kroatische koningen. De Burcht van Klis speelde en belangrijke rol bij het afweren van de Mongolen en later van de Ottomanen.

  1. Daguitstap naar Split

Afstand enkele reis vanuit Trogir: 28 km

Split is de tweede grootste stad in Kroatië. Ondanks de vele toeristen blijft het een enorm interessante stad om te bezoeken. De stad kende verschillende invloeden en die invloeden zal je wellicht nog herkennen in de straten en de architectuur van de stad. Het bekendste en de mooiste bezienswaardigheid in Split is ongetwijfeld het Paleis van Diocletianus.

TIP: Zelf Split verkennen met een wandeling? Download dan zeker onze stadswandeling in Split en kom langs de bekende en minder bekende plekjes.

  1. Dagtrip naar Primošten

Daguitstap, afstand enkele reis vanuit Trogir : 38 km

Primošten is een populaire toeristische bestemming. Hoewel dit misschien niet de beste plaats is om in alle rust en stilte te genieten van de omgeving, noch om even weg te geraken van de toeristen, is het nog steeds een aangename plek om de benen te strekken en de kustlijn tussen Šibenik en Split te leren kennen.

Net zoals haar twee buren, was Primošten ooit een eiland. Het werd in de 16de eeuw met het vasteland verbonden door een beweegbare brug, en nog later werd er een dijk aangelegd waardoor het eiland veranderde in een schiereiland. De nabijgelegen stranden trekken zowel toeristen als locals. Velika Raduča Beach is de grote favoriet, vooral van families.


  1. Daguitstap naar Krka Nationaal Park

Krka Nationaal Park werd genoemd naar de rivier die er doorheen stroomt. In dit park is er veel te zien en te doen voor alle natuurliefhebbers. Zo kan je er bijvoorbeeld het gebied van de Krka watervallen bezoeken, dat de grootste concentratie lavendel per vierkante kilometer in heel Europa heeft. Dit beschermd gebied vormt ook de thuishaven van veel vogelsoorten. Wil je de meest opmerkelijke plekken van het park zien? Volg dan het pad van Skradinski Buk.

De meest opvallende bezienswaardigheden zijn Skradinski Buk, een grote kristalheldere vijver met watervallen te midden van een groen landschap. Ook de watervallen van Roški Slap, het eilandje Visovac met een oud klooster en de waterval van Manojlovac Slap, de hoogste waterval van het park zijn een bezoekje waard.

GEORGANISEERDE EXCURSIES: Kan je haast niet wachten om een daguitstap te maken naar dit bijzonder mooie natuurpark? Boek je daguitstap naar het Krka Nationaal Park online en geniet ten volle van je bezoek!

  1. Daguitstap naar Šibenik

Afstand enkele reis vanuit Trogir: 47 km

Laat je niet van de wijs brengen door het ietwat sjofele uitzicht van de randgemeenten van Šibenik. Deze buitenwijken zijn enkel het bewijs dat Šibenik nog een stukje authentiek Kroatië is. Tegen de tijd dat je de middeleeuwse kern van Šibenik bereikt hebt, zal je blij zijn dat deze plek nog niet zo bekend is als de andere Dalmatische steden. Er is veel te zien en doen, maar simpelweg wat rondkuieren en de sfeer opsnuiven is ook al de moeite. Wil je graag met een gids de stad verkennen bij zonsondergang? Boek je tour hier online voor € 22.

  1. Waar overnachten in Trogir?

Voor je bezoek aan het pittoreske Trogir, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Sommigen verkiezen om in deze stad te verblijven, terwijl andere liever in het naburige, drukkere Split overnachten. Wil je ook graag overnachten in het sfeervolle Trogir? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Trogir online bekijken.

Hotel Bellevue Trogir

Aparthotel Bellevue Trogir ligt op een steenworp van de zee en biedt uitzicht op de oude stad van Trogir en de omliggende eilanden. Alle accommodaties zijn voorzien van alles wat je nodig hebt tijdens een verblijf in Trogir. Sommige kamers beschikken zelfs over een balkon waar je 's morgens kan genieten van een koffietje. Meer info en boeken.

Bifora Heritage Hotel

Aan de kust op het eiland Čiovo, ligt het Bifora Heritage Hotel. Alle kamers in Hotel Bifora zijn elegant ingericht en uitgerust met moderne voorzieningen om een aangenaam verblijf te garanderen. In het à la carte restaurant MARE kan je genieten van Dalmatische specialiteiten en kiezen uit een rijk assortiment van Kroatische wijnen. Meer info en boeken.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 13 juni 2022 - Marionbroeders

Erg goed👍🏻

- 6 augustus 2020 - Annemieke

Super gave gids met veel tips en bezienswaardigheden. We gaan er zeker gebruik van maken.

- 12 augustus 2019 - raymond

De literatuur van deze erg volledige gids zal met zekerheid de voorbereiding van onze trip doorheen Kroatië intenser maken en onze reis zelf zal intenser beleeft worden. Maar dat zal pas volgende lente zijn zodat we alle tijd hebben om ons in deze gids te verdiepen. En dat zullen we zeker doen!

- 3 augustus 2019 - jean

prima gids, overzichtelijk en praktisch

- 12 september 2018 - Desmedt eddy

Mooie overzichtelijke,informatieve gids met uitstekende tips waarvoor dank

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?