23 x mooiste bezienswaardigheden in Pisa bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden in Pisa bezoeken: wat zien en doen tijdens je verblijf?

5 mei 2022 in Toscane7 reacties

Wie Pisa zegt, denkt meteen aan de scheve toren die ook zonder twijfel hét symbool van de stad is

Maar wat velen niet weten, is dat een prachtige kunststad als Pisa véél meer in haar mars heeft dan die ene indrukwekkende toren. Pisa is een stad waar je nog de echte, authentieke Toscaanse sfeer kan opsnuiven en uiteraard ook proeven! Je komt op gezellige pleintjes die je voor altijd zal herinneren, je kan hier genieten van de cultuur, van palazzo, kerken en zoveel meer.

Benieuwd naar deze bijzondere stad? Ontdek hier de mooiste plekjes en bezienswaardigheden van Pisa.

Onze tip: Koop je tickets online en sla de wachtrijen over

Er kunnen maar 30 mensen tegelijk de Toren van Pisa in, waardoor tickets snel uitverkocht raken. Het aantal tickets zijn gelimiteerd tot een bezoek van maximaal een halfuur. Het is dan ook aan te raden om je tickets voor je bezoek online aan te kopen zodat je op het gewenste tijdslot de toren kan beklimmen. De kans is klein dat je ter plekke nog tickets kan boeken in het hoogseizoen.

Bestel je tickets online € 22, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je de Toren van Pisa kan bezoeken. Hieronder vind je alvast de leukste tours in Pisa.

Inhoud artikel

 1. San Domenico kerk

De San Domenico kerk heeft een eenvoudige buitengevel en behoorde toe tot een Orde van Dominicanenzusters in het begin van de 15de eeuw. De stichteres Chiara Gambacorti ligt hier begraven.

De kerk kreeg een barokke restyling in de 18de eeuw. En vandaag de dag kan je hier terecht om schilderijen van Giovanni Battista Tempesti te bewonderen en het pleintje van de kerk te bezoeken.

STADSWANDELING: Wil je graag deze bijzondere stad zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze stadswandeling door het centrum van Pisa en kom langs de mooiste plekjes!

 1. Niccola Pisano & San Maria kerk

Het standbeeld van Niccola Pisano is heel typerend voor Italië. De naam Pisano zal je ook geregeld zien opduiken in Pisa, maar ook in andere Italiaanse steden. Onder de Pisano’s verstaan we allemaal verschillende kunstenaars met de familienaam Pisano, maar ze waren niet altijd familie van elkaar.

Bij dit standbeeld ligt ook de kerk San Maria del Carmine. De kerk werd afgewerkt in 1325, maar onderging aanpassingen in de 16de en 17de eeuw. De huidige gevel dateert uit 1830. De kerk werd opgericht voor de Orde van Karmelieten. Je kan er schilderijen van Aurelio Lomi, Alessandro Allori vinden en fresco’s uit de 17de eeuw in de refter van het klooster.

 1. Logge di Banchi & Palazzo Gambocorti

Waar je tegenwoordig terecht kan om stoffen aan te kopen, stonden vroeger ook markthandelaars. Deze plek heet de Logge di Banchi. Deze loggia moeten gebouwd zijn begin 17de eeuw. Toen waren er vooral marktkramers met zijde en wol te vinden. In de 18de eeuw werd een verdieping bijgebouwd.

Het Palazzo Gambocorti werd al eind de 14de eeuw gebouwd in opdracht van Petro Gambacorti. De ramen duiden op gotische kenmerken in Pisaanse stijl. Dit paleis doet nu dienst als stadhuis. In de hoek van het gebouw kan je de verbinding zien met de Logge di Banchi.

VERBLIJFTIP: La Lu Cosy Rooms is een charmante B&B gevestigd in het hart van het historische centrum van Pisa. Op wandelafstand van de Scheve Toren en Piazza dei Cavalieri biedt deze sfeervolle bed & breakfast smaakvol ingerichte slaapkamers. Meer info en boeken.

 1. Het folkloristische Gioco del Ponte

Op de Ponte di Mezzo, de belangrijkste brug van Pisa, vindt jaarlijks het grote feest ‘Gioco del Ponte’ plaats. Dit folkloristisch feest gaat ieder jaar door in juni en is best bijzonder om bij te wonen.

De rivier de Arno scheidt Pisa in twee stadsdelen: Mezzogiorno (zuiden) en Tramontana (noorden). Twee legers van ridders, uit elk deel van Pisa, strijden op de dag van Gioco del Ponte tegen elkaar om de brug te veroveren. Dit is uiteraard ludiek te verstaan, want het blijft tenslotte een groot feest.

 1. Piazza dei Cavalieri

Piazza dei Cavalieri, "het plein van de ridders" is één van de vele indrukwekkende pleinen in Pisa. Dit plein is volledig vrij gehouden en gelukkig maar, want zo kan je ongestoord in het midden gaan staan en rond je kijken om optimaal te kunnen genieten van de gebouwen die uit de 16de eeuw dateren. Dit plein was zowel ten tijde van de Romeinen als tijdens de middeleeuwen het politieke centrum van Pisa.

Op het plein kan je het bekende Palazzo dei Cavalieiri bezichtigen, ontworpen door architect en kunstenaar Vasari. Het gebouw dateert uit de 16e eeuw en zal je meteen opvallen dankzij zijn zwart-witte gevel in sgraffito (een techniek waarbij in verschillend gekleurde pleisterlagen wordt gekrast waardoor er figuren ontstaan in verschillende kleuren). Verder zie je er nog enkele andere fraaie bouwwerken als het Palazzo dell’Oroïogio, het Palazzo dei Cavalieri en Chiesa di Santo Stefano dei Cavalieri.

 1. De Santo Stefano dei Cavalieri

De Santo Stefano dei Cavalieri werd in 1565 in amper 4 jaar gebouwd volgens een ontwerp van Giorgio Vasari. Het was de kerk van een militaire orde van Sint-Stefanus, in het leven geroepen door de groothertog Cosimo I, die mede moest helpen om het gebied te beschermen tegen strijdende machten die van over zee kwamen.

Je vindt hier mooie schilderijen met taferelen uit de geschiedenis van de orde, en aan de muren vind je trofeeën en vaandels die werden meegenomen na de gewonnen zeeslag bij Lepanto op de Turken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Pisa.

 1. Palazzo della Carovana

Palazzo della Carovana zag er ooit anders uit en had ook een andere naam: Palazzo degli Anziani. Cosimo I beval namelijk om het paleis een facelift te geven. Zo gezegd, zo gedaan. Vasari voerde de werken uit vanaf 1562 en liet onder meer prachtige graffitidecoratie aanbrengen om de oude muurstructuur te verdoezelen. De trapgevel werd enkele eeuwen later toegevoegd in 1821.

Napoleon Bonaparte kwam hier langs en hij schafte toen de orde af en bracht er een eliteschool in onder in 1810. Vandaag de dag is er nog steeds een school in gevestigd, de Scuola Normale Superiore di Pisa, maar enkel en alleen voor hoogbegaafde studenten.

 1. Museo dell’Opera del Duomo

Tussen begin 12de tot begin 17de eeuw verbleven de kanunniken in dit klooster. Daarna kreeg het gebouw nog enkele andere functies, maar sinds 1986 huist hier het Dommuseum. De oude kloosterzalen hangen nu vol met kunst en religieuze voorwerpen verzameld uit de kathedraal. Je kan hier ook een collectie van kunst uit de Egyptische, Etruskische en Romeinse periode zien. Bestel je tickets hier.

Ontdek hieronder de leukste dagexcursies en tours in Pisa

 1. Scheve toren van Pisa

Ook de wereldberoemde toren van Pisa mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Pisa! Hét symbool van Pisa kende een lange bouwgeschiedenis van bijna 200 jaar. Je vindt de toren op het indrukwekkende Piazza dei Miracoli. Initieel was de toren van Pisa bedoeld als afzonderlijk staande klokkentoren van de kathedraal. In 1185 waren er 3 verdiepingen klaar, maar het verzakkingsprobleem van de toren (dat eigenlijk al meteen bij de opstart begon) werd ook nu voor het eerst echt zichtbaar. Dit had alles te maken met de onstabiliteit van de ondergrond.

Het is een fabeltje dat men moedwillig de toren met een lichte overhelling heeft gebouwd. De hellingsgraad van de toren is ongeveer 5 meter waar elk jaar een millimeter zou bijkomen. In 2001 kon de hellingsgraad teruggebracht worden tot 4,46 meter. Studies wijzen uit dat het nog tot 2220 zou kunnen duren tot de toren mogelijks omvalt, dus je veiligheid is nog een lange tijd gegarandeerd! Wil je graag de toren van Pisa bezoeken lees hier nog meer.

TICKETS: Wil je graag de toren van Pisa beklimmen? Koop je tickets voor de Toren van Pisa, er is maar een beperkt aantal personen die de toren mag bezoeken, waardoor er lange wachtrijen zijn.

 1. Duomo Santa Maria Assunta

In de schaduw van de scheve toren vind je één van mooiste kathedralen van Italië: Duomo Santa Maria Assunta. Bij de voorgevel zie je op de top de Madonna met kind staan, op de hoeken evangelisten. Door de lange bouwgeschiedenis waren er ook verschillende bouwmeesters, maar Buscheto was de eerste.

 • In 1063 werd de bouw opgestart en ongeveer twee eeuwen later was die voltooid.
 • Let bij deze kathedraal vooral op de harmonie van zuilen en bogen, het witte en grijze marmer, de kleurrijke mozaïeken en de magistrale uitstraling, zeker met de zon op de mozaïeken.
 • Ook het interieur is overweldigend door de omvang en bevat ook het pronkstuk van de kathedraal, namelijk de preekstoel van Giovanni Pisano (1311).
 • Het prachtige cassetteplafond, de mozaïek van de Christusfiguur met de H. Maagd en Johannes in de halve koepel in het hoogkoor en de mozaïekvloer zorgen ook voor heel wat verbazing.
 1. Battistero San Giovanni

Het is met haar 107 meter omtrek de grootste doopkapel ter wereld. Net als de Pisa Toren is er bijna 200 jaar aan gebouwd, tussen de 12de en 14de eeuw. Diotisalvi tekende de plannen en combineerde een romaanse en gotische stijl. Giovanni Pisano werkte tussen 1277 en 1284 aan de decoratie van de gevel. De kapel bevat ook een preekstoel van Nicola Pisano: de eerste preekstoel ooit die niet aan een muur of pijler was bevestigd.

COMBITICKET: Wil je graag zoveel mogelijk zien? Kies dan voor een combiticket voor het Battistero San Giovanni en de Scheve toren en geniet van toegang tot de must-see bezienswaardigheden in Pisa.

 1. Orto Botanico di Pisa

Een van de beste plekken om de toeristische drukte te ontlopen is de Orto Botanico di Pisa. De botanische tuin bestaat al sinds 1544 en is hiermee een van de oudste botanische tuinen van Italië. De tuin is onderverdeeld in verschillende secties en je wandelt er langs heel wat bijzondere planten en bloemen, vijvers, kruidentuinen en vijvers. Daarnaast kan je hier ook een bibliotheek en een natuurhistorisch museum bezoeken. Meer info op de website.

 1. Camposanto Monumentale

In deze Monumentale begraafplaats vind je de meest voorname Pisanen begraven in wat heet de ‘campo santo’: de heilige grondaarde van de berg Golgotha meegebracht heeft van een kruistocht. In 1278 werd dit monument gebouwd volgens de plannen van Giovanni di Simone.

Het eindwerk kwam er pas halfweg de 15de eeuw. Je stapt hier rondom in 4 zuilengalerijen met graftombes, sarcofagen uit de Romeinse tijd en fresco’s uit de tijdspanne tussen 14de en 17de eeuw. Het binnenvallende licht zorgt door de zuilen voor een spel van schaduw en zonlicht die je een magisch gevoel bezorgen.

RONDREIS: Wil je graag nog meer zien van Toscane? Met onze 8-daagse rondreis Toscane kom je langs de mooiste plekjes dat dit land te bieden heeft.

 1. Museo delle Sinopie

In het voormalig klooster Santa Chiara is tegenwoordig een boeiend museum gehuisvest. Je vindt hier sinopia: houtskool voortekeningen van fresco’s uit 14de en 15de eeuw. Op de muur werd eerst kalk en zandlaag aangebracht. Hierop werd dan de schets getekend. Nog een andere laag met kalk en zand bedekte deze schets waarna men begon met de inkleuring.

Door de schade geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam bij de restauraties van de fresco’s veel van deze sinopia's bloot te liggen. Het museum kreeg een architectuurprijs in 1989 en is dus zeker de moeite waard.

 1. Museo Nazionale di San Matteo

Een ander museum dat de moeite waard is om te bezoeken wanneer je in Pisa bent, is het Museo Nazionale di San Matteo. Dit museum zit gehuisvest in een middeleeuws klooster met een sierlijke gotische façade. Voorheen deed het gebouw dienst als gevangenis maar uiteindelijk werd het omgetoverd tot een museum. Je kan er de Toscaanse schilderkunst en beeldhouwerij van de 12 tot de 15e eeuw bezichtigen. Enkele toppers die je hier te zien krijgt zijn het dramatische tafereel Kruising van Giunta Pisano en de Calci Bijbel.

 1. Palazzo Reale & kerk San Nicola

In het Palazzo Reale zit het Museo Nazionale di Palazzo Reale gehuisvest. Je kan er gaan kijken naar meubelen, decoratieve voorwerpen en portretten van hoofse adellieden. Je kan via een gang met aan begin en einde een verbindingsboog ook doorlopen naar de achterliggende kerk, San Nicola.

De San Nicola kerk heeft een onderste gevel die uit halfweg de 12de eeuw stamt. Vooral de toren verdient hier je aandacht. Er is een 8-hoekig deel, daarboven een kleine 12-hoekige open loggia en op de top nog eens een 6-hoekig klokkentorentje.

REISGIDS: Wil je graag nog meer zien van Toscane? Download onze reisgids Toscane en ontdek alvast de mooiste plekjes van het land.

 1. Bezoek de oudste wijk van Pisa: Sant'Antonio

Laat de drukte even voor wat het is en zoek het minder toeristische gedeelte van de stad op. Op wandelafstand van de toren van Pisa, aan de Arno rivier, ligt Sant'Antonio, de oudste wijk van Pisa. Het is best een gezellige wijk om enkele uren te vertoeven. Wandel doorheen de smalle, middeleeuwse straatjes en bezichtig enkele prachtige oude gebouwen, kloosters en kerken zoals de gotische Santa Maria della Spina en een Benedictijner klooster.

 1. Santa Maria della Spina

Langs de oever van de Arno, vlak bij de Ponte Solferino, lijkt dit ‘kerkje’ niet op de juiste plaats te staan. Het lijkt wel een flink uit de kluiten gewassen reliekschrijn. De eerste versie van de kerk stond dieper, bijna direct aan het water, maar wegens het hoogwater dat soms opzette, werd de kerk in 1871 afgebroken en enkele meters hoger in dezelfde vorm terug opgebouwd.

In een altaar zou een doorn (‘spina’ in het Italiaans) uit de kroon van Christus bewaard zijn, die in 1333 werd geschonken, maar het meest spectaculaire van dit kerkje is toch het buitenaanzicht.

 1. Bewonder de muurschildering van Keith Haring

Van Keith Haring heb je ongetwijfeld al eens gehoord, maar wist je ook dat je in Pisa een kunstwerk van hem kan bezichtigen? Het kunstwerk "Tuttomondo" (heel de wereld) dateert uit 1989 en is een van de weinige muurschilderingen die de Amerikaanse kunstenaar maakte.

De muurschildering is zo'n 180 vierkante meter groot en bevat een dertigtal figuurtjes in opvallende kleuren. Alle figuurtjes staan symbool voor iets. Zo zie je bijvoorbeeld bovenaan een dolfijn die symbool staat voor de relatie tussen mens en natuur. Je kan de muurschildering terugvinden op een zijgevel van het Sant Antonio klooster (bekijk ligging) en gratis bezichtigen.

 1. Zonsondergang spotten langs de Arno rivier

Het is een absolute aanrader om eens een mooie wandeling te maken langs de rivier de Arno. De rivier ligt pal in het stadscentrum en is een ideale plek om even te vluchten van de drukte. Overdag kan je op een bankje met een ijsje in de hand genieten van het uitzicht op de Arno en de pastelkleurige huizen, maar wij raden aan om 's avonds te gaan zodat je de zonsondergang kan spotten. Nadien kan je nog nagenieten en dineren in een van de gezellige restaurantjes langs de rivier.

 1. Namiddagje shoppen in Pisa

Shopliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de Borgo Stretto en de Corso Italia. De Borgo Stretto start bij de pittoreske brug Ponte di Mezzo en loopt verder richting de Toren van Pisa. In deze straat zijn enkele winkels gevestigd waar je leuke souvenirs kan kopen etc. Naast het shoppen, kan je hier ook genieten van het uitzicht op de middeleeuwse Chiesa San Michele in gotische stijl.

Wil je graag de grote en minder grote merken bij elkaar? Dan loop je best verder door naar de Corso Italia. Een erg populaire winkelstraat aan de andere kant van de Arno rivier. Deze winkelstraat is autovrij en heeft enkele bekende winkelketens. Je kan er ook de sfeervolle boetiekjes binnen springen en neerploffen op een van de gezellige terrasjes.

 1. Verken Pisa vanop de fiets

Wil je Pisa graag op een iets bijzondere manier leren kennen? Dan kunnen we een leuke en ontspannen fietstocht aanraden. Je fietst drie uur lang langs de must-see bezienswaardigheden van de stad en de Arno rivier. Ondertussen kom je enkele leuke anekdotes en verhalen over de stadsgeschiedenis te weten. Boek je fietstocht door Pisa hier.

 1. Doe een Chianti-wijnproeverij vanuit Pisa

Elke Italiaanse regio heeft wel zijn eigen streekproducten die absoluut het proeven waard zijn. Bij je bezoek aan Pisa in Toscane, is het de lokale wijn Chianti die zeker moet proeven. De regio is heel vruchtbaar en de glooiende heuvels liggen er bezaaid met wijngaarden en wijnhuizen. Tijdens je uitstap maak je onder meer kennis met de eigenaar van een wijnmakerij en leer je alles over het wijnbereidingsproces.

Uiteraard mag het proeven van de heerlijke rode en witte regionale wijnen niet ontbreken! Interesse in een tour langs meer wijngaarden? Lees hier meer over een tour langs de Chianti wijngaarden.

EXCURSIE: Boek je Chiantiwijnproeverij vanuit Pisa op voorhand en verken de glooiende heuvels van Toscane tijdens een wijnproeverij van 4 uur in het wijnstreekgebied.

 1. Waar overnachten in Pisa?

Voor je bezoek aan het bijzondere Pisa, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Pisa online bekijken.

La Lu Cosy Rooms

La Lu Cosy Rooms is een charmante B&B gevestigd in het hart van het historische centrum van Pisa. Op wandelafstand van de Scheve Toren en Piazza dei Cavalieri biedt deze sfeervolle bed & breakfast smaakvol ingerichte slaapkamers. Meer info en boeken.

Villa Noëmi Bed & Breakfast

Villa Noemi Bed & Breakfast is gelegen in de wijk Porta a Lucca, een van de meest elegante wijken van de stad. In Villa Noemi Bed & Breakfast verblijf je in een van de eenvoudig ingerichte kamers en 's ochtends genietn je van een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 juli 2023 - Rudi De Meyer

Goed , maar o zo weinig buiten de lijntjes van gebouwen en musea . Ik dacht van toch iets meer te lezen over volk en cultuur

- 15 oktober 2020 - Carine

Reisgids was handig. Meeste bezienswaardigheden kwamen aan bod., een praktische wegwijzer.

- 1 december 2019 - denewet

Pisa is meer dan de scheve toren.

- 4 november 2019 - Jan Kerkhofs

Zoek op de treden van de toren (o.a, boven in de toren) naar wat Amerikaanse militairen er in de tweede wereldoorlog er in gekerfd hebben.

- 24 mei 2019 - Hugo Symons

SUPER!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?