15 x bezienswaardigheden in Pisa die je écht moet zien (Pareltjes !)

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x bezienswaardigheden in Pisa die je écht moet zien (Pareltjes !)

12 oktober 2021 in Toscane6 reacties

Wie Pisa zegt, denkt meteen aan de scheve toren die ook zonder twijfel hét symbool van de stad is

Maar wat velen niet weten, is dat een prachtige kunststad als Pisa véél meer in haar mars heeft dan die ene indrukwekkende toren. Pisa is een stad waar je nog de echte, authentieke Toscaanse sfeer kan opsnuiven en uiteraard ook proeven! Je komt op gezellige pleintjes die je voor altijd zal herinneren, je kan hier genieten van de cultuur, van palazzo, kerken en zoveel meer.

Om er zeker van te zijn dat je geen enkele van de bezienswaardigheden van Pisa zal overslaan, hebben we alvast een lijstje gemaakt met de toppers die je zeker moet bezoeken wanneer in deze leuke stad bent!

Onze tip: Koop je tickets online en sla de wachtrijen over

Er kunnen maar 30 mensen tegelijk de Toren van Pisa in, waardoor tickets snel uitverkocht raken. Het aantal tickets zijn gelimiteerd tot een bezoek van maximaal een halfuur.
Het is dan ook aan te raden om je tickets voor je bezoek online aan te kopen zodat je op het gewenste tijdslot de toren kan beklimmen. De kans is klein dat je ter plekke nog tickets kan boeken in het hoogseizoen.

Bestel je tickets online € 22, zo sla je de wachtrijen over en ben je zeker dat je de Toren van Pisa kan bezoeken. Nog meer mogelijkheden zie hieronder.

Inhoud artikel

 1. San Domenico kerk

De San Domenico kerk heeft een eenvoudige buitengevel en behoorde toe tot een Orde van Dominicanenzusters in het begin van de 15de eeuw. De stichteres Chiara Gambacorti ligt hier begraven. Een barokke restyling vond plaats in de 18de eeuw. Je kan hier tegenwoordig terecht om schilderijen van Giovanni Battista Tempesti te bekijken en het pleintje van de kerk te bezoeken.

Wil je graag deze bijzondere stad zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze stadswandeling door het centrum van Pisa en kom langs de mooiste plekjes!

 1. Niccola Pisano & San Maria kerk

Het standbeeld van Niccola Pisano is heel typerend voor Italië. De naam Pisano zal je geregeld zien opduiken in Pisa, maar ook in andere Italiaanse steden. Onder de Pisano’s verstaan we allemaal verschillende kunstenaars met de familienaam Pisano, maar ze waren niet altijd familie van elkaar. Bij dit standbeeld ligt ook de kerk San Maria del Carmine.

De kerk werd afgewerkt in 1325, maar onderging aanpassingen in de 16de en 17de eeuw. De huidige gevel dateert uit 1830. De kerk werd opgericht voor de Orde van Karmelieten. Je kan er schilderijen van Aurelio Lomi, Alessandro Allori vinden en fresco’s uit de 17de eeuw in de refter van het klooster.

 1. Logge di Banchi & Palazzo Gambocorti

Waar je tegenwoordig terecht kan om stoffen aan te kopen, stonden vroeger ook markthandelaars. Deze plek heet de Logge di Banchi. Deze loggia moeten gebouwd zijn begin 17de eeuw. Toen waren er vooral marktkramers met zijde en wol te vinden. In de 18de eeuw werd een verdieping bijgebouwd.

Het Palazzo Gambocorti werd al eind de 14de eeuw gebouwd in opdracht van Petro Gambacorti. De ramen duiden op gotische kenmerken in Pisaanse stijl. Dit paleis doet nu dienst als stadhuis. In de hoek van het gebouw kan je de verbinding zien met de Logge di Banchi.

 1. Groot feest: Gioco del Ponte

Op de Ponte di Mezzo, de belangrijkste brug van Pisa, vindt jaarlijks het grote feest ‘Gioco del Ponte’ plaats. Dit folkloristisch feest gaat jaarlijks door in juni. De rivier de Arno scheidt Pisa in 2 stadsdelen: Mezzogiorno (z) en Tramontana (n). 2 legers van ridders, uit elk deel van Pisa, strijden de dag van Gioco del Ponte tegen elkaar om de brug te veroveren. Dit is uiteraard ludiek te verstaan, want het blijft tenslotte een groot feest.

 1. Piazza dei Cavalieri

Piazza dei Cavalieri is één van de vele pleintjes in Pisa. Dit plein is volledig vrij gehouden en gelukkig maar, want zo kan je ongestoord in het midden gaan staan en rond je kijken om optimaal te kunnen genieten van de gebouwen die allemaal uit de 16de eeuw dateren. Dit plein was zowel ten tijde van de Romeinen als tijdens de middeleeuwen het politieke centrum van Pisa.

 1. De Santo Stefano dei Cavalieri

De Santo Stefano dei Cavalieri werd in 1565 in amper 4 jaar gebouwd volgens een ontwerp van Giorgio Vasari. Het was de kerk van een militaire orde van Sint-Stefanus, in het leven geroepen door de groothertog Cosimo I, die mede moest helpen om het gebied te beschermen tegen strijdende machten die van over zee kwamen. Je vindt hier schilderijen met taferelen uit de geschiedenis van de orde, aan de muren vind je trofeeën en vaandels meegenomen na de gewonnen zeeslag bij Lepanto op de Turken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Pisa.

 1. Palazzo della Carovana

Dit paleis zag er ooit anders uit en had ook een andere naam, Palazzo degli Anziani. Cosimo I beval namelijk om het paleis een facelift te geven. Vasari voerde de werken uit vanaf 1562. Hij liet onder meer prachtige graffitidecoratie aanbrengen om de oude muurstructuur te verdoezelen. De trapgevel werd toegevoegd in 1821. Napoleon Bonaparte kwam hier langs en hij schafte toen de orde af en bracht er een eliteschool in onder in 1810. Het is vandaag nog steeds een school, Scuola Normale Superiore di Pisa, maar enkel voor hoogbegaafde studenten.

 1. Museo dell’Opera del Duomo

Tussen begin 12de tot begin 17de eeuw verbleven de kanunniken in dit klooster. Daarna kreeg het gebouw nog enkele andere functies, maar sinds 1986 huist hier het Dommuseum. De oude kloosterzalen hangen nu vol met kunst en religieuze voorwerpen verzameld uit de kathedraal. Je kan hier ook een collectie van kunst uit de Egyptische, Etruskische en Romeinse periode zien.

Ontdek hieronder de leukste dagexcursies en tours in Pisa

 1. Scheve toren van Pisa

Ook de wereldberoemde toren van Pisa mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Pisa! Hét symbool van Pisa kende een lange bouwgeschiedenis van bijna 200 jaar. Initieel was de toren van Pisa bedoeld als afzonderlijk staande klokkentoren van de kathedraal. In 1185 waren er 3 verdiepingen klaar, maar het verzakkingsprobleem van de toren (dat eigenlijk al meteen bij de opstart begon) werd ook nu voor het eerst echt zichtbaar. Dit had alles te maken met de onstabiliteit van de ondergrond.

Het is een fabeltje dat men moedwillig de toren met een lichte overhelling heeft gebouwd. De hellingsgraad van de toren is ongeveer 5 meter waar elk jaar een millimeter zou bijkomen. In 2001 kon de hellingsgraad teruggebracht worden tot 4,46 meter. Studies wijzen uit dat het nog tot 2220 zou kunnen duren tot de toren mogelijks omvalt, dus je veiligheid is nog een lange tijd gegarandeerd! Wil je graag de toren van Pisa bezoeken lees hier nog meer.

Onze tip: Wil je graag de toren van Pisa beklimmen? Koop je tickets online, er is maar een beperkt aantal personen die de toren mag bezoeken, waardoor er lange wachtrijen zijn.
 1. Duomo Santa Maria Assunta

In de schaduw van de scheve toren vind je één van mooiste kathedralen van Italië: Duomo Santa Maria Assunta. Bij de voorgevel zie je op de top de Madonna met kind staan, op de hoeken evangelisten. Door de lange bouwgeschiedenis waren er ook verschillende bouwmeesters, maar Buscheto was de eerste. In 1063 werd de bouw opgestart en ongeveer twee eeuwen later was die voltooid. Let bij deze kathedraal vooral op de harmonie van zuilen en bogen, het witte en grijze marmer, de kleurrijke mozaïeken en de magistrale uitstraling, zeker met de zon op de mozaïeken.

Het interieur is overweldigend door de omvang en bevat ook het pronkstuk van de kathedraal, namelijk de preekstoel van Giovanni Pisano (1311). Ook het prachtige cassetteplafond, de mozaïek van de Christusfiguur met de H. Maagd en Johannes in de halve koepel in het hoogkoor en de mozaïekvloer zorgen voor heel wat verbazing.

 1. Battistero San Giovanni

Het is met haar 107 meter omtrek de grootste doopkapel ter wereld. Net als de Pisa Toren is er bijna 200 jaar aan gebouwd, tussen de 12de en 14de eeuw. Diotisalvi tekende de plannen en combineerde een romaanse en gotische stijl. Giovanni Pisano werkte tussen 1277 en 1284 aan de decoratie van de gevel. De kapel bevat ook een preekstoel van Nicola Pisano: de eerste preekstoel ooit die niet aan een muur of pijler was bevestigd.

 1. Camposanto Monumentale

In deze Monumentale begraafplaats vind je de meest voorname Pisanen begraven in wat heet de ‘campo santo’: de heilige grondaarde van de berg Golgotha meegebracht heeft van een kruistocht. In 1278 werd dit monument gebouwd volgens de plannen van Giovanni di Simone.

Het eindwerk kwam er pas halfweg de 15de eeuw. Je stapt hier rondom in 4 zuilengalerijen met graftombes, sarcofagen uit de Romeinse tijd en fresco’s uit de tijdspanne tussen 14de en 17de eeuw. Het binnenvallende licht zorgt door de zuilen voor een spel van schaduw en zonlicht die je een magisch gevoel bezorgen.

Wil je graag nog meer zien van Toscane? Met onze 8-daagse rondreis Toscane kom je langs de mooiste plekjes dat dit land te bieden heeft.

 1. Museo delle Sinopie

In het voormalig klooster Santa Chiara is nu een museum ingericht. Je vindt hier sinopia: houtskool voortekeningen van fresco’s uit 14de en 15de eeuw. Op de muur werd eerst kalk en zandlaag aangebracht. Hierop werd dan de schets getekend. Nog een andere laag met kalk en zand bedekte deze schets waarna men begon met de inkleuring.

Door de schade geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog kwam bij de restauraties van de fresco’s veel van deze sinopia's bloot te liggen. Het museum kreeg een architectuurprijs in 1989 en is dus zeker de moeite waard.

 1. Palazzo Reale & kerk San Nicola

In het Palazzo Reale is het Museo Nazionale di Palazzo Reale gehuisvest. Je kan er gaan kijken naar meubelen, decoratieve voorwerpen en portretten van hoofse adellieden. Je kan via een gang met aan begin en einde een verbindingsboog ook doorlopen naar de achterliggende kerk, San Nicola. De San Nicola kerk heeft een onderste gevel die uit halfweg de 12de eeuw stamt. Vooral de toren verdient je aandacht. Er is een 8-hoekig deel, daarboven een kleine 12-hoekige open loggia en op de top nog eens een 6-hoekig klokkentorentje.

 1. Santa Maria della Spina

Langs de oever van de Arno, vlak bij de Ponte Solferino, lijkt dit ‘kerkje’ niet op de juiste plaats te staan. Het lijkt wel een flink uit de kluiten gewassen reliekschrijn. De eerste versie van de kerk stond dieper, bijna direct aan het water, maar wegens het hoogwater dat soms opzette, werd de kerk in 1871 afgebroken en enkele meters hoger in dezelfde vorm terug opgebouwd. In een altaar zou een doorn (‘spina’ in het Italiaans) uit de kroon van Christus bewaard zijn, die in 1333 werd geschonken, maar het meest spectaculaire van dit kerkje is toch het buitenaanzicht.

 1. Waar overnachten in Pisa?

Voor je bezoek aan het bijzondere Pisa, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Pisa online bekijken.

La Lu Cosy Rooms

La Lu Cosy Rooms is een charmante B&B gevestigd in het hart van het historische centrum van Pisa. Op wandelafstand van de Scheve Toren en Piazza dei Cavalieri biedt deze sfeervolle bed & breakfast smaakvol ingerichte slaapkamers. Meer info en boeken.

Villa Noëmi Bed & Breakfast

Villa Noemi Bed & Breakfast is gelegen in de wijk Porta a Lucca, een van de meest elegante wijken van de stad. In Villa Noemi Bed & Breakfast verblijf je in een van de eenvoudig ingerichte kamers en 's ochtends genietn je van een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

 1. Mis niets: download onze gratis reisgids Toscane

Wil je niets missen tijdens je vakantie in Toscane? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Toscane met meer dan 95 bezienswaardigheden, 9 stadswandelingen + volledig uitgewerkte autoroute. Eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Toscane en ga op pad!

Toscane

Gratis reisgids Toscane downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 oktober 2020 - Carine

Reisgids was handig. Meeste bezienswaardigheden kwamen aan bod., een praktische wegwijzer.

- 1 december 2019 - denewet

Pisa is meer dan de scheve toren.

- 4 november 2019 - Jan Kerkhofs

Zoek op de treden van de toren (o.a, boven in de toren) naar wat Amerikaanse militairen er in de tweede wereldoorlog er in gekerfd hebben.

- 24 mei 2019 - Hugo Symons

SUPER!

- 11 februari 2019 - Carla De Koning

Eind maart komen we met een cruiseschip aan in Livorno, dat we 2 jaar geleden al bezochten. Weinig inspirerende stad. Dit keer wilden we naar Florence gaan, hoewel we weten dat het een toeristentrap is, waar we niet van houden. Dus op zoek naar een alternatief kwam ik deze gids tegen. Het verhaal over Pisa maakte ons zo enthousiast dat we besloten deze stad (voor mij voor de 2e keer!) te bezoeken i.p.v. een lange busreis naar een stad die niet op ons verlanglijstje staat. Of de tips waardevol zijn in de praktijk, weten we nog niet, maar de voorpret is natuurlijk ook al heel fijn.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?