Krka meren & watervallen bezoeken? Onze 10 handige tips + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Krka meren & watervallen bezoeken? Onze 10 handige tips + foto's

21 december 2021 in Kroatië8 reacties

Alle info voor je bezoek aan de meren van Krka National Park: wat mag je zeker niet missen?

Het Krka National Park ligt tussen Zadar en Split en werd genoemd naar de rivier die er doorheen stroomt. Zo kan je er bijvoorbeeld het gebied van de Krka Watervallen bezoeken, dat de grootste concentratie lavendel per vierkante kilometer in heel Europa heeft. Hier vind je ook het eiland Visovac met het Visovac klooster.

Het park heeft 5 ingangen, waarvan Entrance Lozovac de hoofdingang is. Wil je de meest opmerkelijke plekken van het park zien? Volg dan het pad van Skradinski Buk.

Update: vanaf 2021 zal het niet langer toegelaten zijn om in Skradinski Buk waterval te zwemmen.

Inhoud artikel

 1. Een korte inleiding over het Krka Nationaal Park

De Krka watervallen liggen nabij de stad Šibenik. Het is de ideale uitvalsbasis om het 110 km² grote nationaal park te bezoeken. Je kan eenvoudig met de auto naar het nationaal park of je kan een excursie naar Krka boeken online. Het park telt maar liefst 7 watervallen, met een totale hoogte van 242 meter. Het park dankt z'n naam aan de rivier de Krka die door het park stroomt.

Andere grotere steden zoals Zadar, Trogir of Split liggen allemaal op ongeveer een uurtje rijden. Waar je ook verblijft, een uitstap naar de Krka watervallen is altijd een goed idee!
 1. Praktische info voor je bezoek aan Krka

2.1. Openingsuren Krka nationaal park

 • De openingsuren van het Krka nationaal park verschillen per seizoen, dus raadpleeg zeker altijd eerst de officiële website voor up-to-date openingstijden.
 • Het park gaat meestal open om 8u of 9u, en sluit in het hoogseizoen om 20u, anders om 16u of 17u.

2.2. Ingang Lozovac

Via deze ingang komen de meeste bezoekers te voet het park in, vanaf hier kan je op zo'n 3 uur het lagere gedeelte van het park rond wandelen en rechtstreeks naar het eiland Visovac. Een bord geeft aan waar het wandelpad begint van zo’n 975 meter begint. Eerst maak je een afdaling op een pad aangelegd met kiezelstenen, dus even goed opletten hier. Verder is de wandeling zeer haalbaar, ook voor niet ervaren wandelaars.

Indien je liever niet wandelt of wat minder fit bent, kan je vanaf de Lozovac ingang ook een gratis bus nemen naar het park. Deze bus kan je ook nemen voor de terugweg naar de parkeerplaats.

2.3. Ingang Skradin

Vanaf Skradin kan je met een boot naar het park, deze vertrekt steeds op het uur en vaart terug naar Skradin steeds op het half uur (van april tot november).
Je kan vanaf hier ook een boottocht doen naar de grootste waterval in het Nationaal Park Krka: Skradinski Buk (ongeveer 25 minuten). Je kan via het aangelegd wandelpad in 1 uur rondom de waterval wandelen en de 17 trappen van de waterval aanschouwen. Deze wandeling is voor iedereen goed te doen (ook voor kinderen).

2.4. Boottocht vanuit Šibenik

Je kan ook naar het park vanuit de haven van Šibenik per boot. (klik hier en bekijk alle excursies en georganiseerde tours)

 1. Wondermooie natuur & watervallen van het Krka Nationaal Park

In het Krka Nationaal Park zijn er veel hoogteverschillen waardoor je heel wat watervallen en meertjes tegenkomt en er is natuurlijk de Krka rivier die door het gebied stroomt. Deze rivier wordt gevoed door 5 zijrivieren en het water stroomt van maar liefst 7 watervallen af, waaronder de bekende Skradinski buk. De overige watervallen zijn de Bilušica, de Brljan, de Manojlovac, de Rošnjak, de Roški en de Miljacka.

Je krijgt onderweg een heus waterspektakel te zien en komt heel wat prachtige spots met mooie uitzichten tegen. Verder zal je nog meer mooie natuur spotten wanneer je het Krka park verkent, zoals rotsen, kliffen, moerassen, mangroves enzovoort. Bovendien zijn er in het park zo’n 1000 verschillende soorten planten te vinden en er leven inheemse vissen en andere diersoorten.

 1. Waterval Bilušića buk

De eerste van de zeven cascades langs de loop van de rivier de Krka. Na een kleine afdaling kopje al snel bij deze prachtige watervallenformatie terecht. Hoewel deze waterval beschadigd werd door dynamieteren, is ze vandaag de dag nog steeds erg lawaaierig en aantrekkelijk, het is de enige die niet wordt gebruikt voor het produceren van energie in de waterkrachtcentrale. De kans dat je hier maar weinig andere toeristen tegenkomt is groot, wat het des te leuker maakt!

TIP REISGIDS KROATIË: Wil je graag nog meer zien? Download onze uitgebreide reisgids Kroatië, zo kom je langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van het land.

 1. De fotogenieke Skradinski Buk

Skradinski Buk is één van de meest fotogenieke en onmiddellijk herkenbare delen van het Krka nationaal park. Een grote, kristalheldere vijver reflecteert de watervallen die er van bovenuit op neerstorten, en het water duikt aan de andere kant van de vijver weer de dieperik in, in de vorm van kabbelende watervalletjes, te midden van een groen landschap.

Dit is niet alleen een erg mooie plek, het is ook nog eens het grootste, travertijnen (soort kalksteen) watervalsysteem in heel Europa. Als je tijd hebt voor maar één bezienswaardigheid in Krka, is dit degene die we aanraden. Een verfrissende duik hier zal zeker deugd doen! En is bovendien onvergetelijk!

Hier kan je de meer dan 100 meter brede waterval zien over een lengte van 400 meter, samen overbruggen de eerste tot de 17de waterval meer dan 47 meter hoogteverschil. Wandel er over de paadjes en bruggen en geniet van de prachtige watervallen rond jou.

 1. De watervallen van Roški Slap

De tweede populairste bestemming in het Krka park zijn de watervallen van Roški Slap. De beste manier om hier te geraken, is via de excursieboten die bezoekers overzetten naar dit deel van het park. Je kan hier echter ook via de openbare weg of te voet geraken. Vanaf de ingang Lozovac doe je er ongeveer een halfuur over met de auto. De weg naar Roški Slap is prachtig, dus het is zeker en vast niet te ontzien om erheen te rijden!

Roški Slap is ook een reeks van travertijnen watervallen, misschien minder spectaculair dan Skradinski Buk, maar wel weidser en ook erg pittoresk. De waterval valt naar beneden op twaalf plaatsen, waarvan de laatste een 15 meter hoge val in het Visovacmeer is. Bezoek er ook de Oziđana pećina grot. Het is bij Roski Slap opvallend rustiger dan bij de Skradinski Buk, daarom hoef je niet te strijden voor een foto en kan je bovendien je auto gratis parkeren. Er zijn ook een paar restaurantjes.

De watervallen zijn genoemd naar de Burcht van Rog, waarvan nu haast alle sporen verdwenen zijn, maar haar bestaan wordt bevestigd op kaarten uit de 16de eeuw.

VERBLIJFTIP: Wil je graag nabij het nationaal park overnachten zodat je niet een heel eind hoeft terug te rijden? Dan raden we jou een overnachting aan in Pension Agrotourism Galic Krka. De appartementen van dit verblijf zijn ruim en voorzien van alle comfort. Verder biedt het ook een buitenbad en een restaurant met lokale delicatessen. Meer info en boeken.

 1. Het eiland Visovac met het Visovac klooster

Pal in het midden van de Krka rivier die door het park stroomt, vind je een eiland. Ook dit eiland, waarop het Visovacklooster gebouwd is, maakt deel uit van het park. Je kan het bezoeken tijdens een boottocht vanuit Skradinski Buk. Ook wanneer je geen boottocht doet, krijg je de kans om het eiland en klooster te bewonderen. Wanneer je vanaf de Lozovac ingang naar Roski Slap rijdt, kom je namelijk voorbij een uitzichtpunt dat een ongelooflijk zicht op het Visovac eiland en de prachtige kloven biedt.

Het eiland is de bekende thuishaven van het Visovacklooster. Augustijnermonniken richten hier een klein klooster op in de 14de eeuw. Het werd uitgebreid door de Franciscanen, die zich hier vestigden in 1445. In de 18de eeuw werd er een nieuw klooster gebouwd, hoewel een aantal delen van de oudere structuren bewaard zijn gebleven. In het klooster huist een rijke bibliotheek die zeldzame manuscripten en boeken bevat.

 1. De Waterval van Manojlovac Slap

Ten noorden van het park, niet ver van de archeologische site van Burnum (een oud Romeins kamp), vind je de waterval van Manojlovac Slap. Dit is met een hoogte van 60 m de hoogste waterval van de rivier Krka. Soms kan deze waterval afgeleid worden naar een nabijgelegen waterkrachtcentrale.

 1. Gebruik tijdens je bezoek de Krka app

Wist je dat er een Krka app bestaat? De applicatie is erg handig. Het laat je bijvoorbeeld zien waar je je precies bevindt in het park, het geeft je informatie over waar je alles kan vinden in het park, het beschrijft tot wel 50 verschillende plekken, toont je wanneer de boot vertrekt, enzovoort. De app is beschikbaar voor smartphones, download in de Appstore of op Google Play.

 1. Tickets & prijzen voor het Krka Nationaal Park

De prijs voor een dagticketje varieert afhankelijk van de periode:

 • In januari, februari, maart, november en december betaal je als volwassenen 30 kn (€4).
 • In de maanden april, mei en oktober betaal je 100 kn (€13,50).
 • In de duurste maanden zijnde juni, juli, augustus en september betaal je 400 kn (€54) en na 16 uur 150 kn (€20).
 • Kinderen tot en met 7 jaar mogen gratis mee.
 • Kinderen van 7 tot 18 jaar betalen minder.

Een overzicht van alle actuele prijzen vind je op de website van het Krka Nationaal Park. Wanneer je het park in meerdere dagen wil bezoeken, is het aan te raden om een ingangsticket van 3 bezoeken te kopen. Dit zal veel voordeliger uitkomen dan 3 keer een een dagticket.

 1. Georganiseerde daguitstap of zelf rijden?

Georganiseerde dagtuistap of zelf rijden? Zelf in Kroatië rijden, is op zich zeer goed te doen. Wil je een daguitstap doen waarbij je de grens moet oversteken vergeet dan zeker je paspoort of identiteitskaart niet. Bij Sunny cars kan je voordelig en veilig een auto huren als je graag zelf wil rijden.

Opgelet: drinken en rijden is absoluut niet toegestaan in Kroatië. Er is een nultolerantie voor alcohol in het verkeer. Wil je dus een glaasje drinken, kies voor een georganiseerde uitstap. Afhankelijk van waar je vertrek zijn er al georganiseerde tours vanaf €27 (toegang niet inbegrepen). Zo ben je alvast ook de wachtrijen voor.

Afstanden naar de hoofdingang Lozovac:

 • Šibenik naar Krka National Park: 15 km
 • Zadar naar Krka National Park: 76 km
 • Split naar Krka National Park: 85 km
 • Dubrovnik naar Krka National Park: 275 km
 1. Praktische info voor je bezoek aan Krka Nationaal Park

Handige tips voor je bezoek aan het Nationaal Park Krka?

 • In de zomer is het aangeraden om zeer vroeg te komen, het park loopt snel vol en er is een limiet aan bezoekers (max. 10.000 tegelijk in het park)!
 • Het park gaat reeds open om 8u.
 • Toegangsprijzen verschil per seizoen.
 • Voor een bezoek aan het klooster Visovac moet men bedekkende kledij dragen (geen zwemshorts of blote schouders).
 • Enkel honden aan de leiband zijn toegelaten in het park.
 • Ben je met de wagen? Geen probleem, je kan hier gratis parkeren (let op, enkel op de officiële parking, er zijn ook privé-betaalparkings).
 • Verwacht je hier soms aan zéér toeristische uitbating.
 • Voorzie je best van een goede zonnecrème en comfortabele wandelschoenen.
 • Daarnaast is het ook handig wanneer je van plan bent om te zwemmen, waterschoenen mee te nemen. Het is er namelijk erg rotsachtig en het kan scherpe ondergronden hebben.
 • Meer info op de website.

Bekijk alvast enkele leuke georganiseerde tours naar het Krka Nationaal Park

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over Krka Nationaal Park

Wat kiezen? Grote Plitvice meren of Krka meren waar je kan zwemmen?

Velen zeggen dat als je Plitvice meren hebt bezocht, het Krka Nationaal Park geen stop meer waard. Het zou de kleine, maar minder mooie, variant zijn van de Plitvice. Zelf ben ik het daar niet met eens, beiden zijn totaal verschillend en hebben hun eigenheid. Ben je een natuurliefhebber en wil je weg van de drukte? Dan is een bezoekje aan het Krka Nationaal Park zeker de moeite waard. Het park is namelijk minder druk dan de beroemde Plitvice meren.

Wat is de beste tijd om het park te bezoeken?

Het Krka Nationaal Park kan je het hele jaar bezoeken. Ieder seizoen heeft zo zijn eigen charme. Zo zal je in de zomer alles mooi in bloei zien staan en is het water kraakhelder, terwijl in de herfst de watervallen het krachtigst zijn vanwege het felle regenseizoen. In de winter lijkt het dan weer als je je in een sprookje vanwege de sneeuw en het ijs. Hoe je het ook draait of keert, elk seizoen heeft zo zijn voor- en nadelen. Vermijd je liever de drukte? Probeer dan zeker de maanden juni, juli en augustus te vermijden!

 1. Waar ligt het Krka National Park op de kaart?

 1. Waar overnachten in de buurt van het Krka Nationaal Park?

Voor je bezoek aan het Krka Nationaal Park, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. De ideale plek om te overnachten is natuurlijk in de buurt van het natuurpark. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in de buurt van het Krka Nationaal park online bekijken.

Camp Marina, gelegen in een heuvelachtige en bosrijke omgeving, tussen de bruisende havenstadjes Split en Zadar. Op een kwartiertje fietsen bereik je het Krka Nationaal Park al! De ideale uitvalbasis dus. En na een dag vol indrukken kan je nog heerlijk plonzen in het verkoelende campingzwembad. Meer info en boeken.

Hotels, B&B's en vakantiehuizen in de buurt van het Krka Nationaal Park

 • Pension Agrotourism Galic Krka, ruime appartementen voorzien van alle comfort. Verder biedt het ook een buitenbad en een restaurant met lokale delicatessen.
 • Hotel Skradinski Buk, op 4 kilometer verwijderd van het Nationaal park Krka.
 • Het uit hout en steen bestaande Hotel Vrata Krke, schilderachtig gelegen bij Lozovac, aan nationaal park Krka. Kom tot rust in de modern ingerichte kamers in Dalmatische stijl en bezoek de indrukwekkende watervallen aan de rivier de Krka.
 1. Mis niets tijdens je vakantie in Kroatië met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop de reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis door Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids downloaden


Geschreven door

Marie-Lise Van Wassenhove

- 12 juni 2024 - Enis Okanovic

Super het is echt een top-site!

- 2 november 2022 - helma

helemaal top ziet er goed uit

- 20 mei 2022 - Margriet Zwanenburg

Ik vind het super interessant om nieuwe plekjes en ideetjes op te doen van Kroatië Voelt als thuis zijn Kroatië 🇭🇷

- 6 september 2021 - Sabrina

Neem zeker de tijd om een mooie wandeling te doen en niet alleen de waterval te bezoeken.

- 13 augustus 2021 - Zijlstra

Altijd TOP de routes en handige tips. Wij maken graag gebruik van jullie. Ga zo door!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?