Roadtrip Slovenië en Kroatië: Route 2 à 3 weken langs alle highlights + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Roadtrip Slovenië en Kroatië: Route 2 à 3 weken langs alle highlights + kaartje

22 februari 2024 in Slovenië5 reacties

Compleet uitgestippelde route langs de mooiste bezienswaardigheden Slovenië en Kroatië

Een roadtrip door Slovenië en Kroatië staat garant voor veel cultuur, geschiedenis, prachtige stranden, eeuwenoude stadjes en nationale parken met indrukwekkende watervallen. Het zijn twee perfecte vakantiebestemmingen. Slovenië wordt door toeristen vaak overgeslagen op weg naar Kroatië, maar er valt wel degelijk heel wat te zien en te beleven.

In de reisroute hieronder trek je zuidwaarts door Slovenië en Kroatië langs bekende en minder bekende plekjes.

Inhoud artikel

Info over je route naar Slovenië en Kroatië

Na het lezen van deze blog ben je helemaal overtuigd om op roadtrip naar Slovenië en Kroatië te gaan? Maar, houd er echter wel rekening mee dat je voor sommige bestemmingen een tolvignet nodig hebt. Zo rijd je in Slovenië en Kroatië namelijk over tolwegen. Om over deze wegen te rijden, dien je dus een 'tol' te betalen. Wij hebben alvast informatie voor je bijeen verzameld zodat je zorgeloos op reis kan vertrekken.

Informatieve links met handige tips voor je roadtrip Slovenië en Kroatië

Kaartje met de route voor je roadtrip

Dag 1: Meer van Bled

Je begint je roadtrip in Slovenië meteen met een van de bekendste plekjes: het meer van Bled. Vooraleer je het fotogenieke meer verkent, moet je eerst nog ergens anders halt houden. Net nadat je de grens met Slovenië bent overgestoken, kom je in het kleine dorpje Kranjska Gora.

De omgeving rond het stadje is misschien wel het mooiste stukje Slovenië. De Julische Alpen weerspiegelen in de helderblauwe meren en watervallen snijden er door de steile bossen. We raden je aan om hier naar enkele mooie plekjes te rijden.

Onze favoriet is het Jasna-meer, vlakbij het dorpje. Ook de Peričnikwaterval is een bezoekje waard. Het ligt een half uur rijden van Kranjska Gora en je bereikt de waterval na een wandeling van een 20-tal minuten vanaf de parkeerplaats.

Mis niets tijdens je roadtrip door Slovenië met onze reisgids Slovenië.

Daarna rijd je verder naar het beroemde Meer van Bled. Dit meer is het bekendste stukje Slovenië en het is er dan ook behoorlijk druk, zeker in het hoogseizoen. Rondom het meer zijn er heel wat activiteiten te doen en bezienswaardigheden te vinden.

Middenin het meer prijkt een eilandje met een 9e-eeuwse kerk, versierd met fresco’s en een gouden altaar. Bezoek de kerk met een bootje, maak een wandeling rondom het meer en trek naar het uitkijkpunt Ojstrica voor een fantastisch uitzicht.

VERBLIJFTIP: Onze hoteltip bij het meer van Bled? Bij Glamping Ribno overnacht je in boomhutten die gezellig zijn ingericht, elk voorzien van een eigen hot tub. Meer info en boeken.

Dag 2: Bled naar Kamnik

Vanuit Bled rijd je naar een ander meer: het Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj wordt gezien als het kleine broertje van Bled en is minstens even mooi. Geniet hier van de zon (hopelijk), neem een verfrissende duik of huur een kano of kajak en geniet ondertussen op het water van de majestueuze bergen die je omringen. Eerder zin in een hike? Maak dan de korte, maar krachtige wandeling naar de waterval van Savica, vanuit Ukanc.

Daarna rijd je verder richting Kranj, een historische stad vol kleurrijke gevels, sierlijke kerken en uitstekende restaurantjes. Struin rond in de straatjes, geniet van de Sloveense keuken en zet vervolgens koers naar Kamnik. Ook dat is een prachtige Sloveense stad die nog niet bekend is bij het grote publiek.

Kamnik kan uitpakken met twee kastelen, een mooi klooster en een gezellige winkelstraat. Snuif de aangename sfeer op en geniet van de gezelligheid die hier rond hangt. Kamnik ligt op een steenworp van Ljubljana. We raden je aan om nog door te rijden naar Ljubljana en daar een hotel uit te kiezen. Of je kan natuurlijk in het gezellige Kamnik verblijven, aan jou de keuze.

Dag 3: Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad van Slovenië en een van de kleinste hoofdsteden van Europa. Het historische centrum van de stad is helemaal autovrij en leent zich uitstekend tot een mooie wandeling. Bezoek tijdens je dag in Ljubljana zeker de volgende bezienswaardigheden of volg onze stadswandeling door Ljubljana.

  • Bezoek onder andere de kathedraal van Ljubljana.
  • Het imposante kasteel van Ljubljana, Ljubljanski Grad. Een ritje met de kabelbaan naar het kasteel is een absolute aanrader! Je kan je tickets voor het Kasteel van Ljubljana bovendien ook op voorhand aankopen.
  • Geniet van een lekker hapje en drankje op het centrale plein Prešernov trg.
  • Loop zeker eens over de drie iconische bruggen die de rivier de Ljubljanica overspannen; de Drakenbrug (Zmajski most), Butcher's Bridge of Three Bridges.
  • Wandel door de kunstzinnige straat Trubarjeva Cesta.

VERBLIJFTIP: Verblijf in de Apartments Tivoli is gelegen op rustige locatie op 15 minuten wandelen van het stadscentrum van Ljubljana. Meer info en boeken.

Dag 4: Ljubljana naar Piran

Na een heerlijke nachtrust zet je koers naar Piran, een oude havenstad aan de prachtige Sloveense Rivièra. Voor je Piran bereikt, kom je onderweg nog langs twee populaire bezienswaardigheden waar je eventueel kan halt houden.

De Postojna-grotten vormen de op één na grootste druipsteengrot ter wereld. Je bezoekt de grotten met een treintje en daarna te voet. Natuurliefhebbers zullen dit zeker interessant vinden.

Geschiedenisliefhebbers moeten dan weer naar het spectaculaire kasteel van Predjama, een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Slovenië. Het kasteel werd gebouwd tegen en deels in een grot. Het bouwwerk lijkt te plakken aan een heel erg hoge klif en ziet er bijzonder indrukwekkend uit. Binnenin het kasteel kan je een museum bezoeken.

Overnachten doe je uiteindelijk in de MEMENTO B&B in Piran. Slenter nog even rond langs de promenade, kies er een van de restaurantjes uit en geniet van de zonsondergang. Piran wordt je uitvalsbasis om de Sloveense Rivièra te verkennen.

Dag 5: De Sloveense kust

Vandaag op het programma: zon, zee, strand en smalle straatjes

Piran is wat ons betreft een van de best bewaarde toeristische geheimen van Europa. Verdwaal in het oude centrum, dat volledig in Venetiaanse stijl opgetrokken is en maak een prachtige wandeling langs het stadsstrand Plaža Fiesa.

Vanuit Piran kan je nog tal van andere stadjes aan de Sloveense Kust bezoeken

Niet ver van Piran ligt het even mooie stadje Izola. Zeker een bezoekje waard. Ook de laatste Sloveense havenstad kan je aanstippen: Koper. Rondom het middeleeuwse plein staan imposante gebouwen en je vindt er een replica van de Rialtobrug in Venetië. Beklim er zeker de klokkentoren om het uitzicht in je op te nemen.

Wil je vanuit Piran vooral even van de zee genieten? Dan raden we je aan om naar het natuurreservaat Strunjan te rijden. Er liggen prachtige stranden verstopt. Onze favoriete plekjes waren Moon Bay en het kiezelstrand onder de hoge klif bij Strunjan. Dat strand bereik je via een wandelpad door het bos. Uiteindelijk keer je terug naar het pittoreske Piran.

Dag 6: Piran naar Rovinj (Kroatië)

Het eerste deel van je roadtrip zit erop. Vandaag steek je de grens over naar het prachtige Kroatië.

De eerste stop is het populaire resortstadje Poreč, de uitgelezen strandvakantiebestemming, maar ook meer dan dat alleen. De drie 15e-eeuwse torens rond de stad en de Romeinse overblijfselen zullen je zeker weten te imponeren, net als de Eufrasiusbasiliek, één van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse kunst in Europa.

Minstens even mooi is Rovinj, de bekendste stad van Istrië

Rovinj is een populaire bestemming in Kroatië, het kan hier dan ook behoorlijk druk worden. Toch raden we aan hier door de pittoreske straatjes te komen wandelen, de kleurrijke boten in de kleine jachthaven te spotten en een terrasje uit te kiezen. Ook hier kan je een klokkentoren beklimmen en van het uitzicht genieten (een aanrader!). Er hangt hier een echte vakantiesfeer.

VERBLIJFTIP: Graag wat avontuur en ontspanning? Verblijf dan in de Glamping tent in Rovinj en ontdek hoe het leven is op de camping, omgeven door weelderige mediterrane vegetatie. Eerder op zoek bent naar iets meer luxe? Dan is Hotel Adriatic in boetiekstijl een ideale keuze. Meer info en boeken.

Dag 7: Rovinj naar Zadar

Ontwaak in Rovinj, maak nog een mooie ochtendwandelingetje door de stad en maak je klaar voor de mooiste autorit op deze reis. Op weg naar Zadar passeer je een nationaal park en de uitzichten zijn adembenemend.

Eventueel kan je een omweg maken voor de lunch naar Pula. In die grote werkstad kan je het best bewaarde Romeinse amfitheater bezoeken. Het werd gebouwd in de eerste eeuw en er worden vandaag nog steeds concerten georganiseerd. Een andere must-see is de goed bewaarde tempel van Augustus.

De bestemming van vandaag is Zadar, een grote stad waar oud en nieuw samenkomen. Het is een toeristische hotspot, maar we raden je vooral aan om hier de populaire boottocht te maken naar de Kornati-archipel. Vanop de boot passeer je prachtige eilandjes die als door reuzen in het water werden gestrooid. De helderblauwe zee, de ruige kliffen en de verlaten stranden zijn paradijselijk mooi.

EILANDHOPPEN: De Kornati-archipel is slechts een van de vele plekken voor de kust van Zadar. Benieuwd naar de andere eilanden die je voor de kust van Zadar ziet opdoemen uit de zee? Lees er alles over in ons blogartikel over eilandhoppenin Zadar.

Dag 8: Zadar naar Šibenik

De rit van Zadar naar Šibenik duurt amper een uurtje. Heb je gisteren geen tijd gehad voor een bootuitstap naar de Kornati-archipel, dan kan je dat dus ook deze morgen nog doen. Bekijk het volledige aanbod bootexcursies vanuit Zadar hier.

Vandaag staat helemaal in het teken van een van de mooiste plekjes van Kroatië: het Nationaal Park Krka. Het Nationaal Park is vernoemd naar de rivier die er doorheen stroomt. Het natuurpark is niet heel erg groot, maar heeft wel ontzettend veel te bieden:

  • Ga sowieso naar Skradinski Buk, één van de meest fotogenieke en onmiddellijk herkenbare delen van het park.
  • Dit grote, kristalheldere meer reflecteert de watervallen die er van bovenuit op neerstorten en duikt aan de andere kant van de vijver weer de dieperik in, in de vorm van kabbelende watervalletjes.
  • Dit is een van de grootste, travertijnen (soort kalksteen) watervalsystemen in heel Europa.
  • Tip: Vanuit Skradinski Buk kan je een boot nemen naar het eiland Visovac. Op dat eiland prijkt een klooster dat opgericht werd door Augustijner monniken in de 14e eeuw. De bibliotheek van het klooster staat vol zeldzame manuscripten.
  • Verder mag je ook de watervallen van Roški Slap niet missen. De watervallen van Roški Slap zijn iets minder groot dan die van Skradinski Buk, maar wel een stuk breder en ook bijzonder mooi.

Na al die natuur rijd je terug naar Šibenik, middenin Dalmatië en bekend als Braavos uit Game of Thrones. Deze stad heeft nog een echt authentiek karakter en er komen een stuk minder toeristen dan in andere Kroatische steden. Gelukkig voor jou! Je kan hier veel zien en doen, maar simpelweg wat rondkuieren en de sfeer opsnuiven is ook al de moeite. Dit zijn de bekendste bezienswaardigheden:

  • De burcht van Barone uit de 17e eeuw met een prachtig uitzicht over de stad.
  • De burcht van Sint-Anna, één van de andere defensieve structuren van Šibenik.
  • De Sint-Jacobuskathedraal, een pareltje in renaissancestijl.
  • De burcht van Sint-Michael bovenop een 70 m hoge heuvel biedt de beste plek voor zonsondergang.

Overnachten doe je in Šibenik. Je kan van hier terugrijden naar het noorden om nog Plitvice en een stukje Slovenië te bezoeken. Je reis is dan 10 dagen lang. Heb je meer tijd? Dan raden we je aan om nog dieper naar het zuiden van Kroatië te rijden.

Dag 9: Šibenik naar Split (optioneel)

De eerste halte vandaag: Primošten. Deze stad was ooit een eiland, maar werd eeuwen geleden verbonden met het vasteland. Het is een populaire toeristische bestemming, maar dat doet geen afbreuk aan de mooie stad zelf. Wandel hier zeker even rond en kies een van de restaurantjes uit om te lunchen.

Vooraleer je Split bereikt, kan je eventuele nog even verder rijden naar Klis. Dit kleine stadje bevindt zich op een bergpas tussen Mosor en Kozjak en wordt omringd door wijn- en olijfboomgaarden. Boven Klis torent een middeleeuwse burcht uit die een 2000 jaar oude geschiedenis heeft. Het speelde ooit een belangrijke rol in de verdediging van het land.

Split, de tweede grootste stad in Kroatië, is één van de meest fascinerende Dalmatische steden. Ook hier veel toeristen, maar het blijft een enorm interessante stad om te bezoeken. Split heeft een sterke Joodse erfenis en daar vind je veel bewijzen van doorheen de stad.

Zo is er in de muren van het paleis een kleine synagoge ingebouwd en er ligt een eeuwenoude Joodse begraafplaats in de stad. We zetten even de mooiste plekjes van Split hieronder op een rijtje:

  • Het Trg Republike (Republiekplein) dat langs drie kanten omringd wordt door sierlijke, neoklassieke gebouwen.
  • De Riva, wat ons betreft één van de mooiste boulevards in Europa.
  • Struin rond op de charmante pleinen Voćni Trg en Narodni Trg.
  • Het Paleis van Diocletianus: een Romeins paleis uit de 4e eeuw gebouwd voor keizer Diocletianus. Vandaag de dag vormt het paleis een kleine stad binnenin de oude stad.
  • Zeker zijn dat je niets mist tijdens je verblijf? Download dan zeker onze stadswandeling door Split!

Dag 10: Split naar Brač (optioneel)

Vandaag reis je verder naar het prachtige eiland Brač, het derde grootste eiland van Kroatië. Het is bekend om de glanzende, witte stenen ondergrond. Die steensoort werd niet alleen gebruikt om het Paleis van Diocletianus in Split te bouwen, maar ook voor het Witte Huis in Washington, DC.

Je bereikt Brač met de autoferry’s die heen en weer varen tussen Makarska en de haven van Sumartin op het eiland.

De bekendste plek op Brač is het keistrand Zlatni Rat (Gouden Kaap), een kaap van keien die zich vanaf de kust in de zee uitstrekt. ‘s Zomers komt hier heel wat volk genieten van zon, zee en strand. Vooral windsurfen en snorkelen zijn hier populaire activiteiten. Uit de pijnboombossen duiken Romeinse ruïnes op, tegen de mooie achtergrond van Vidova Gora, de hoogste berg op de Adriatische eilanden.

Tip: sportievelingen kunnen de trektocht maken vanuit Bol naar de top om te genieten van het fantastische uitzicht vanop bijna 800 meter boven de zeespiegel. De wandeling gaat langs een goed begaanbaar wandelpad, en de weg vanuit Bol naar de top en weer terug is ongeveer 11 kilometer en duurt 3,5 uur. Of je kan gewoon met je auto naar de top rijden.

Een andere must-see is Milna, een stadje gesticht door herders in de 16de eeuw. Het is vooral bekend als de plek van het Čakavische dialect en omwille van de mooie haven.

Mis ook absoluut Pučišća niet, vaak omschreven als één van de mooiste steden in Europa. De historische gebouwen langs de pittoreske kustlijn lenen zich uitstekend tot een romantische wandeling. Dit stenen stadje is ook bekend om een prestigieuze steenhouwerijschool.

Dag 11: Hvar (optioneel)

Wil je zoveel mogelijk van Kroatië zien, dan kan je ook nog naar Hvar reizen. Of je kan nog een extra dagje op Brač verblijven. Een andere mogelijkheid is om Brač over te slaan en twee dagen op Hvar te verblijven.

Hvar bereiken vanuit Brač doe je zo: neem de ferry vanuit Makarska naar het vasteland en rijd naar Drvenik op de D8 om daar de ferry naar Hvar te nemen.

Ontdek hieronder alvast enkele topbezienswaardigheden op Hvar

  • Je eerste kennismaking met Hvar is het pittoreske vissersdorpje Sućuraj;
  • Vlakbij het dorpje Gdin liggen zeven mooie baaien met kiezelstranden die niet zo druk bezocht zijn;
  • Zastražišće is nog zo’n pittoresk dorpje op Hvar en kan uitpakken met een Illyrisch fort;
  • Stari Grad betekent letterlijk ‘oude stad’ en is de oudste stad in Kroatië. De stad werd door de oude Grieken gesticht in 384 v.Chr. onder de naam Pharos. Rondom die plek kan je nog steeds landbouwgrond zien zoals ze toen was afgebakend en dat verdiende een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO.
Stari Grad is niet de enige bezienswaardigheid in Kroatië dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Bekijk hier alle UNESCO Werelderfgoed sites in Kroatië.

Ook de stad Hvar zelf is een bezoekje waard en bovendien ook de beste plek om te overnachten. Deze bruisende stad leunt tegen een heuvel waarop de Španjolaburcht staat, gebouwd in 1579. Kuier door de charmante oude stad en geniet van het uitgaansleven.

Nog een gouden tip: ons favoriete strand op Hvar is Stiniva Beach, een mooie, verborgen baai, omringd door kalkstenen kliffen. Je kan de baai alleen te voet of per boot bereiken. Rijd naar het dorpje Plisko Pokje en vandaar naar het gehuchtje Žužec. Daar vertrekt een uitdagend wandelpad (trek wandelschoenen aan en neem water mee!) van 20 minuten naar het strand.

TIP EXCURSIE: Wil je Hvar zo goed mogelijk verkennen? Ga dan zeker eens mee op een eiland-hopping tour of een stadswandeling door Hvar.

Dag 12: Dubrovnik (optioneel)

Het zuidelijkste puntje op de route door Kroatië is het bekende Dubrovnik. Misschien wel de beroemdste stad van alle Kroatische pareltjes. En helemaal terecht. Zelfs na alle fantastische plekken die je op deze reis al gezien hebt, zal Dubrovnik je verbazen. Trotseer de toeristenmassa en ga op verkenning. Stip de volgende plekjes aan:

  • De kathedraal van Dubrovnik;
  • Het paleis van de Rector, de machtszetel van de 14e tot de 19e eeuw;
  • De barokke Sint-Blasiuskerk, nog één van de architecturale pareltjes van de stad;
  • De oude haven van Dubrovnik;
  • Het 16e-eeuwse Sponza-paleis;
  • Wandel langs de stadsmuren en oude wachttorens.
  • Mis niets tijdens je bezoek aan deze prachtige stad met onze stadswandeling Dubrovnik.
Mis niets tijdens je bezoek aan Dubrovnik met onze reisgids Kroatië.

Neem je een extra dagje in Dubrovnik? Dan kan je een excursie maken naar het eilandje Lopud. Het is vooral bekend omwille van de mooie zandstranden.

Of je kan ook altijd gaan zonnebaden op een van de stranden bij Dubrovnik zelf. Banje Beach bijvoorbeeld, het populairste strand. Wil je het wat rustiger, dan kies je beter voor Sint-Jacobs Beach. Beide zijn prachtige kiezelstranden.

Dag 13: Plitvice meren

Vandaag keer je stilaan terug richting de Lage Landen. De laatste stop in Kroatië is een van de bekendste plekjes van het land: de meren van Plitvice. Er staat je een stevige autorit te wachten van een dikke 400 kilometer, maar daarna kan je helemaal ontspannen in de natuur. Je komt aan vlak na de middag en vermijd zo ook de drukte van de dagjestoeristen die ’s morgens aankomen.

Plitvice meren is het grootste nationaal park in Kroatië en ook een werelderfgoedsite. Het bestaat uit 16 meren die onderling verbonden zijn met watervallen. Al die natuur heeft ook zeldzame dieren gelokt. Er leven hier bijzondere adders, kikkers en zelfs bruine beren. Je kan verschillende, uitgestippelde wandelroutes volgen.

De bovenmeren beslaan een mooi gebied bestaande uit 12 meren die een hoogteverschil van 100 meter overspannen. De 4 benedenmeren worden geflankeerd door hoge kliffen. Vergeet vooral je fototoestel niet zodat je enkele mooie plaatjes kan maken.

Je kan op een pad rond Lake Milanovac lopen om de watervallen van Milka Trina Falls te zien. Ook de grot van Šupljara is interessant. Je bereikt de grot via een klein padje. De bekendste bezienswaardigheid is hier echter de Grote Waterval, waar de rivier de Plitvice maar liefst 78 meter naar beneden stort.

VERBLIJFTIP: Wil je de meren filevrij bezoeken? Kies dan voor een verblijf in de buurt van het park! Wij kozen voor een overnachting in het Golden Lakes Rooms 3* hotel, nabij het park.

Dag 14: Bovec en naar huis

De laatste dag van deze mooie roadtrip door Slovenië en Kroatië is jammer genoeg aangebroken. Op deze laatste dag kan je dit prachtige avontuur afsluiten met nog enkele topbezienswaardigheden in Slovenië.

Wijnliefhebbers raden we aan om naar de Soča-vallei te rijden. Het is een prachtige regio vol glooiende heuvels langs de heldergroene Soča-rivier. Het centrum van de Sloveense wijnindustrie is de Vipava vallei. Vandaar kan je verschillende wijnhuizen bezoeken.

Natuurliefhebbers kunnen eventueel nog een stop maken bij de Tolmin-kloof (Tolminska korita). Je kan hier een wandelpad volgen dat je langs rotsen en over hangbruggen gidst over en naast de rivier. De wandelroute is niet moeilijk. Tickets boek je bij de ingang.

Daarna rijd je verder naar Bovec, de uitvalsbasis voor het nationaal park Triglav, een van de meest ongerepte landschappen van Europa en een absolute must-see tijdens deze roadtrip. Je komt er helemaal tot rust tussen de groene naaldbossen, de helderblauwe meren en de imposante bergtoppen. Vooraleer je naar huis rijdt, kan je hier vandaag en morgen nog enkele mooie plekjes bezoeken.

We zetten onze favorieten hieronder op een rijtje:

  • Je kan in Bovec bij verschillende bedrijfjes terecht die wildwater rafting organiseren. Je kan kiezen uit relatief rustige boottochtjes in de raft, maar er zijn ook raftings voor gevorderden die je hart zonder twijfel sneller zullen doen slaan. We raden Bovec Rafting Team aan en ook Soca Rafting heeft veel positieve reviews.
  • Volg het houten wandelpad tussen, in en over de Vintgar-kloof om op het einde de waterval te bewonderen.
  • In Bovec vind je ook heel wat organisaties die paardentochten en mountainbikeritten aanbieden.
  • Vanuit Bovec vertrekken heel wat wandelingen. Je kan kiezen voor lange, korte, makkelijke en moeilijke hikes.
  • Het nationaal park Triglav is een waar wandelparadijs. Vergeet je wandelschoenen dus zeker niet aan te trekken!

Na de overnachting in Bovec (lees hier de vijf beste hotels en glampings in en rond Triglav) rijd je terug huiswaarts. Het einde van een mooi avontuur door twee prachtige landen. Je kan alvast beginnen dromen van de volgende reis naar dit deeltje van Europa.

Reizen naar Slovenië en Kroatië

Reizen naar Slovenië en Kroatië doe je makkelijk met de auto vanuit België en Nederland. Wil je met het vliegtuig komen? Dan kan je landen op de luchthaven van Ljubljana en daar een auto huren om de rest van de route af te leggen. Zorg er dan wel voor dat het verhuurbedrijf je toelaat om de grens met Kroatië over te steken.

Reis je met je eigen wagen naar Slovenië? Lees dan hier alles over de beste route naar Slovenië.

Opgelet: je bereikt Slovenië waarschijnlijk via Oostenrijk. Ook om in Oostenrijk te mogen rondrijden met je auto moet je een wegenvignet aanschaffen. Dat doe je vlak voor de grens in Duitsland.

Eten en drinken in Slovenië en Kroatië

Slovenië en Kroatië hebben heel wat in de aanbieding voor de gastronomieliefhebbers

Slovenië mag dan wel een klein land zijn, er zijn grote verschillen in het land wat culinaire specialiteiten betreft. Wat je wel in het hele land zal vinden, zijn soepen die gemaakt worden van lokale ingrediënten.

  • Het meest opvallende ingrediënt dat je in Slovenië zal zien opduiken: de paardenbloem. Die plant wordt al eeuwen van de velden geplukt en in gerechten verwerkt.
  • De Sloveense keuken is een mix van de keukens uit buurlanden. Veel Italiaanse invloeden dus, maar ook Slavische elementen vind je vaak terug.
  • Probeer vooral de wijn uit de Sloveense wijnregio, die bovendien ook op de route ligt.
  • Een populair gerecht is Pršut, een gedroogde ham die vaak als voorgerecht wordt gegeten.
  • Ook de gezouten peren, zwarte olijven en lavendelhoning moet je absoluut proeven.

In Kroatië vind je in het noorden veel kalf- en varkensgerechten. Op menukaarten zie je veel ‘mixed grill’, gekruide vleessoorten die vaak geserveerd worden met een heerlijke aubergine-pepersaus.

  • Rondom Zadar en Split is lamsvlees erg in trek.
  • Een ander populair gerecht is Pašticada, rundsvlees gekookt in wijn en pruimen.
  • Ook gevulde paprika’s vind je overal.
  • In de kustgebieden moet je vanzelfsprekend de visgerechten proberen. Populair zijn zonnevis, tong, zeebaars en zeebrasem.
  • Ontdek nog meer van de Kroatische keuken en smakelijk!

Download onze gratis reisgidsen voor je roadtrip Slovenië en Kroatië

Wil jij ook graag op roadtrip door Slovenië en Kroatië zonder iets te missen?? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf! Ontdek de mooiste plekjes van de Balkanlanden en geniet ten volle van je verblijf.

SloveniëKroatië
Reisgids SloveniëReisgids Kroatië
Slovenië

Gratis reisgids Slovenie downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 februari 2023 - Ed Helmich

Deze route gaan we zeker doen dit jaar. Mooie beschrijving, hier hebben we wat aan.

- 1 februari 2023 - Gré Wesseling

Door jullie gids hebben we onze vakantieplannen gewijzigd. We gaan van de zomer een rondreis door Servië en Kroatië maken, uitgezocht op jullie reisblog. Zin in!!

- 31 januari 2023 - Frederik Meyvaert

zeer overzichtelijk, geeft heel veel goesting om op reis te vetrekken

- 31 januari 2023 - Jacques

Mooie ideeën , ga de volledige aanschaffen.

- 31 januari 2023 - Mar

De gids is zeer uitgebreid. Zo uitgebreid dat mijn inkt op was na uit printen.👍

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?