Tolvignet in Kroatië: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Tolvignet in Kroatië: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

29 december 2023 in Kroatië0 reacties

Binnenkort op reis naar het mooie Kroatië? Check dan zeker eens of je een tolvignet of tolbadge nodig hebt! Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal een vergoeding om op hun wegen te rijden, de zogenaamde tolwegen. Je wilt natuurlijk geen boete krijgen wanneer je op vakantie bent..

In dit blogartikel lees je alvast meer over het tolvignet en de tolwegen in Kroatië.

Inhoud artikel

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over tolvignetten

Waarom moet ik tol betalen?

Als je met de auto door Europa rijdt, moet je op sommige wegen tol betalen. Waarom moet je zo’n tol betalen? Een weg bouwen kost natuurlijk geld, en om dit te financieren zijn de zogenaamde tolwegen ontstaan. De reden voor de hoge kosten heeft vaak te maken met het gebruik van constructies die op of rondom de wegen gebouwd zijn, denk maar aan tunnels of bruggen.

Als je met de auto langs deze wegen rijdt, moet je dus een tol betalen zodat het uiteindelijk “terug betaald” kan worden.

Klik hier om je vignet online te bestellen

 1. Toloverzicht in Europa

Ga je op roadtrip let dan steeds op waar er tolwegen van toepassing zijn in Europa. Volgende landen hebben ook een tol. Lees onze uitgebreide blogartikels en kom telkens te weten welke regels er gelden voor deze landen. Bekijk ook het volledige toloverzicht in Europa hier.

Landen met tolwegen

 1. Tolwegen in Kroatië

Naast Oostenrijk en Slovenië dien je ook in Kroatië tol te betalen. Alle autosnelwegen in Kroatië zijn namelijk tolwegen, behalve de snelweg bij Zagreb. Je kan eventueel proberen om de tolwegen te vermijden. Vaak rijd je dan langs hele mooie routes en is de reis een avontuur op zich. Alleen moet je er dan wel rekening mee houden dat je langer onderweg zal zijn en dat je meer kosten kwijt bent aan je brandstof.

Wil je graag de toltarieven voor je route zelf berekenen? Dat kan op de website van ANWB.

Een overzicht van de belangrijkste categorieën:

 • Klasse 1: motoren, trikes en quads.
 • Klasse 2: voertuigen niet hoger dan 1,90 m met een toegestane maximummassa tem 3500 kg.
 • Klasse 3: (a) voertuigen hoger dan 1,90 m met een toegestane maximummassa tem 3500 kg, zoals bv. campers.
 • Klasse 4: (b) voertuigen uit klasse 1 met een aanhangwagen of caravan, ongeacht de hoogte ervan.

TIP: Met de auto op vakantie richting Kroatië maar twijfel je nog hoe te rijden? Lees ons artikel met tips, beste route naar Kroatië + waar tanken en etappehotels.

 1. Hoe de tolwegen in Kroatië betalen?

Je kan op verschillende manieren tol betalen in de tolstation in Kroatië. De tol op de snelweg wordt berekend op basis van de afgelegde kilometers op de tolwegen en de categorie van je voertuig. Hieronder vind je de betalingsmogelijkheden in Kroatië.

 • Kies voor de bemande tolpoortjes als je enkel contant wilt betalen. Contant betalen kan in kuna’s of euro’s.
 • Indien je met euro’s betaalt, is de kans groot dat je wisselgeld krijgt in kuna’s.
 • Je kan daarnaast ook betalen met alle bekende creditcards.
 • Als laatste kan je ook nog kiezen voor een elektronische tolbetaling (ETC).

Liever betalen met de tolbadge in Kroatië?

 • Er is een tolbadge verkrijgbaar onder de naam ENC (Elektronicka Naplata Cestarine; of het Electronic Toll Collection, ETC).
 • Indien je kiest voor een elektronische betaling, wordt op basis van het ontvangen signaal, het bedrag van de afgelegde weg berekend en dat bedrag wordt afgetrokken van het saldo.
 • Met een ENC-tolbadge krijg je circa 20% korting op de toltarieven en kan je de drukte en lange wachtrijen aan de tolpoorten vermijden.
 • De tolbadge is verkrijgbaar bij de tolstations.
 1. Let op: misschien toch een autovignet nodig?

Voor Kroatië heb je dus geen autovignet nodig. Maar.. de kans is groot dat je via Slovenië, Zwitserland en/of Oostenrijk het land binnenrijdt. In deze landen dien je namelijk wel een wegenvignet aan te kopen. Volgende artikels geven je meer info over de tolwegen en tolvignetten in deze landen:

Na het lezen van dit artikel zin gekregen in een vakantie met de auto naar Kroatië? Bekijk dan zeker onze rondreis Kroatië en ontdek de mooiste plekjes van dit prachtige land.

 1. Op vakantie naar Kroatië? Gebruik onze routes en rondreizen

Op reis naar Kroatië? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze reisgids Kroatië

 1. Extra: inspiratie voor je vakantie Kroatië

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Kroatië je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Kroatië!

Bezoek de klassiekers Zagreb en Dubrovnik!

Zagreb, de grootste stad én de hoofdstad van Kroatië die overloopt van de cultuur, geschiedenis en kunst! Of liever Dubrovnik, gelegen aan de Dalmatische Kust? Trotseer de massa toeristen en ga op verkenning door de omwalde havenstad! De Oude Stad Dubrovnik is al sinds 1979 UNESCO Werelderfgoed.

Fan van Game of Thrones? Doe dan zeker een Game of Thrones tour

Dubrovnik is één van de belangrijkste filmlocaties geweest sinds het tweede seizoen van de HBO serie Game of Thrones. De oude stad met de dikke stadsmuren en de rode daken aan het helderblauwe water van de Adriatische Zee zijn een perfecte stand-in voor King’s Landing, de hoofdstad van de zeven koninkrijken van Westeros. Ontdek ook de mooiste filmlocaties van GOT in Kroatië.

Ontdek de verschillende tours en waan jezelf in King's Landing!

Ontspannen aan de wondermooie Plitvice meren & watervallen

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord, of een foto van zien passeren op je Instagram! De Plitvice Meren zijn zonder twijfel één van de top plekken in Kroatië. De mooie natuurwonderen, de wandelingen over houten planken, de indrukwekkende watervallen... Hier kan je uren genieten! In het Nationaal Park Plitvice Meren waan je je in een sprookjesachtig park dat bovendien UNESCO werelderfgoed is. Het heldere groenblauwe water zal je betoveren, samen met de vele watervallen en prachtige natuur!

Lees alles over ons bezoek aan de Plitvice Meren, met tal van praktische tips! Bekijk ook onze selectie van beste hotels rond Plitvice Meren.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?