13 x mooiste bezienswaardigheden in Izola: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

13 x mooiste bezienswaardigheden in Izola: wat zien & doen tijdens je bezoek?

17 februari 2024 in Slovenië0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in Izola + verblijftips

Izola is gelegen aan de schilderachtige Sloveense kust, tussen de bekende steden Koper en Piran. De Sloveense badplaats heeft een Venetiaanse charme over zich en dit is dan ook de reden om hier een stop te maken tijdens je rondreis door Slovenië.

Wandel langs de grote haven naar het gezellige kiezelstrand om even uit te rusten of verken de kronkelende straatjes van de oude stad. Vanuit de haven kan je eenvoudig een daguitstap maken naar het romantische Venetië. Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Izola.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Slovenië

Duur7 - 14 dagen ()
Vliegtickets1u45 vliegen naar Ljubljana, richtprijs € 74 vergelijk prijzen bij Transavia of Cheaptickets
Met de autoDe afstand tot Bled is 1150 km vanuit Utrecht / Brussel. Reken op 12 à 15 uur rijden. Aan te raden is om te overnachten onderweg naar Slovenië.
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 265), DeJongIntra (va.€ 167) of ga avontuurlijk Packraften in Slovenië (va. € 720)
HuurautoIn Slovenië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met bezienswaardigheden in Izola

Izola bevindt zich aan de westkust van Slovenië, langs de Adriatische Zee. Izola ligt zo'n 18 kilometer ten zuiden van de Sloveense havenstad Koper, vlakbij de grens met Kroatië (Umag op 25 km) en Italië (Trieste op 26 km). Wil je graag Izola en omgeving ontdekken? Gebruik dan zeker onze rondreis door Slovenië als leidraad.

De mooiste bezienswaardigheden in Izola op de kaart

  1. Sloveense badplaats Izola

Het stadje Izola werd gesticht door vluchtelingen uit Aquileia in de 7e eeuw op een eiland. Vanaf de 13e eeuw behoorde het tot de Republiek Venetië, welke een grote invloed had op de ontwikkeling van de stad. Tot op de dag van vandaag zie je nog steeds de Venetiaanse charme in de architectuur van veel gebouwen en monumenten.

In 1920 kwam Izola als toeristische bestemming in beeld, toen hier een thermische bron werd ontdekt. Nog te vaak wordt Izola voorbijgereden door toeristen, maar wij vinden het absoluut een bezoek waard.

Deze verborgen parel aan de Sloveense kust was vroeger een eiland, maar is uitgebloeid tot een badplaats waar de visserstradities nog steeds een belangrijke rol spelen. Wie op rondreis is door Slovenië mag deze charmante haven, pastelkleurige huisjes en kerkjes, zeker niet overslaan.

  1. De oude binnenstad van Izola

De oude binnenstad van Izola heeft door de jaren heen zijn authentieke charme behouden. Geen beter manier om de goed bewaard gebleven gebouwen uit het Venetiaanse tijdperk, kleurrijke huizen en levendige pleinen te ontdekken dan met een stadswandeling. Wie wil kan er gerust in een van de vele kunstgalerijen en ambachtswinkeltjes binnen stappen voor een souvenirs of typische lokale producten.

OVERNACHTINGSTIP: DeGrassi Boutique Garni Hotel Izola, een paleis omgetoverd tot een boetiekhotel met elegante kamers en iedere ochtend een vers lokaal ontbijtje.

  1. Parochiekerk St. Maurus

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de historische binnenstad is de parochiekerk St. Maurus, uit de 14de eeuw. Deze renaissance-barok kerk werd gebouwd, de gevel valt direct op met z'n wit stucwerk op een zalmkleurige achtergrond.

Binnenin is het interieur prachtig versierd met barokelementen en vind je maar liefst 10 indrukwekkende altaren, het Callid-orgel uit 1796 en waardevolle schilderijen. Tijdens het hoogseizoen kan je een rondleiding volgen door de kerk.

Uitzicht vanaf de klokkentoren

Wanneer je door de straten van Izola wandelt, zag je hem ongetwijfeld al staan: de 30 meter hoge klokkentoren! Deze gotische klokkentoren werd gebouwd in 1585 kan je beklommen. De 99 treden naar de top zorgen voor een mooi uitzicht over het stadscentrum en de omgeving.

  1. Het Manzioli paleis op het Manzioli plein

Het Manzioli-paleis, ligt aan het gelijknamige Manzioli-plein, en is een van de oudste gebouwen in Izola. Het werd in 1470 gebouwd als een typisch Venetiaans-gotisch herenhuis en vernoemd naar de voormalige burgemeester van Izola Tommaso Manzioli.

In de 16e eeuw deed het gebouw dienst als de residentie van een Istrische kroniekschrijver. Tegenwoordig herbergt het paleis een bureau dat de belangen behartigt van de Italiaanse gemeenschap in Izola, je kan er ook terecht in de gezellige Manzioli Wine Bar waar je lekkere lokale wijn kan proeven.

  1. Haven van Izola

Een van de meest sfeervolle plekken, is ongetwijfeld de haven van Izola, vooral ’s avonds wanneer de lichtjes weerkaatsen in het water. Marina Izola ligt in het centrum van de stad en wordt gekenmerkt door de indrukwekkende jachten en kleurrijke huizen, die samen met de klokkentoren van de St. Mauruskerk en de turquoise zee een romantische decor vormen.

Wandel zeker naar het uitzichtpunt bij de haven voor een schitterend zicht over de stad en de dobberende bootjes (bekijk ligging), zoek een leuk terras uit langs de boulevard en proef typische Sloveense gerechten.

Bovendien is de haven van Izola ook dé plek voor diverse watersport- en recreatieactiviteiten. Stap aan boord van een van de jachten die in de haven aangemeerd liggen om de kustlijn te verkennen of boek een snorkel- of duikexcursie en verken de onderwaterwereld.

OVERNACHTINGSTIP: Het populaire 4* Hotel Marina heeft een ideale ligging aan de haven van Izola, dicht bij de stranden en de oude stad.

Proef de Sloveense lekkernijen tijdens Pier of Taste

Wie Izola in het voor- of najaar bezoekt, kan het Pier of Tastes evenement bijwonen. Op de noordpier van de jachthaven vind je tijdens dit culinair festival verschillende kraampjes waar je het beste van Izola en de regio kan proeven. Van lekkere visgerechtjes tot pasta’s en verschillende kazen, uiteraard met een lekker glaasje Sloveense wijn erbij! Meer info en data op de website.

  1. Palača Besenghi degli Ughi

Het Besenghi degli Ughi-paleis is een van de best bewaarde laatbarokke architectonische monumenten in Slovenië. Dit paleis werd eind 18de eeuw gebouwd door de Milanese architect Filippo Dongetti in opdracht van de Istrische familie Besenghi. Een invloedrijke familie in de regio ten tijde van het Venetiaans bestuur in Izola.

  • De gevel van het gebouw weerspiegelt klassieke barokstijl met stucwerkversieringen bij de deuren en ramen, balkons en balustrades.
  • Let vooral op de stenen leeuw op de hoek van het gebouw, die dateert uit de 13de eeuw.
  • Op de eerste verdieping van het paleis bevindt zich een grote hal met prachtige fresco’s en een beschilderd plafond.
  • Er is ook een bibliotheek met een collectie van ruim 3000 boeken en zeldzame manuscripten uit de 16de en 17de eeuw.

Tegenwoordig is het voormalige paleis de zetel van de Izola-muziekschool. Heb je trouwplannen? Dan kan je een deel van het paleis afhuren als trouwlocatie. Bekijk alvast deze 3D video van het paleis (niet toegankelijk voor bezoekers).

LEESTIP: Ontdek nog meer pareltjes aan de Sloveense kust.

  1. Bezoek het Muzej Izolana - hiša morja

In het Muzej Izolana - hiša morja (ook bekend als het Huis van de Zee) kom je alles te weten over het vissersleven in Izola. Visserij en de visverwerkende industrie waren tot voor kort een van de belangrijkste inkomstenbron.

In het museum vind je een reeks documentairefoto's en scheepsmodellen die het visserijverleden tot leven brengen. Treed in de voetsporen van een echt visser, ontdek het belang van de scheepsbouw en van daarna "sardientjes" via het interactieve spel "Vissen met Bepi". Ook de voormalige Parenzano-spoorlijn wordt belicht in het museum, je kan er terecht van donderdag tot zaterdag tussen 11u en 17u. Meer info op de website

  1. Relaxen op de stranden en de baaien van Izola

  • Het strand Plaža Svetilnik is gelegen aan de boulevard aan de rand van de oude stad (bekijk ligging). Leg er je handdoek uit of wandel naar het gelijknamige park (Park ob svetilniku), waar je kan genieten van wat schaduw op bij het gras.
  • Plaža Simonov Zaliv net buiten het stadscentrum (bekijk ligging), heeft een gezellig druk zandstrand met zonneweide waar je stoelen en parasols kan huren. Kinderen kunnen van de waterglijbanen de zee in plonsen.
  • Een van de mooiste stranden is ongetwijfeld Bele Skale, iets buiten het stadscentrum gelegen (bekijk ligging). Het kiezelstrand wordt omringd door witte rotsformaties. In de zomer kan het hier erg druk zijn.
  1. Archeologisch Park Simonov Zaliv

Vandaag de dag kan je in het Archeologisch Park Simonov Zaliv nog de muren van de Romeinse villa zien, deze werd ontdekt tijdens opgravingen in de 20e eeuw, evenals de overblijfselen van de vloeren met originele vloermozaïeken. Ook zie je nog steeds de overblijfselen van de oude Romeinse haven. Meer info op de website.

Boek hier je dagtour aan de Sloveense kust

  1. Volg het Parenzana pad vanuit Izola

Wie zin heeft in een mooie wandel- of fietstocht langs de Sloveense kustlijn moet zeker de Parenzana Trail maken. Oorspronkelijk was de Parenzana-route is een smalspoorlijn die begin 20e eeuw Triëst in Italië met Poreč in Kroatië verbond. Tegenwoordig is het een mooi wandel- en fietspad dat zich uitstrekt over het schiereiland Istrië in Kroatië. Het behoort zelfs tot een van de mooiste wandelroutes in Slovenië.

Het pad is 125 km en brengt je langs de mooiste plekken van Italië, Slovenië en Kroatië. Denk maar aan gezellige badplaatsen als Izola en Koper, overblijfselen van de oude spoorlijn, wijngaarden en mooie uitzichten over de Adriatische Zee.

  1. Het Strunjan Natuurreservaat

Het Strunjan Nature Reserve is een beschermd natuurgebied, tussen Piran en Izola, met een openbaar strand (Plaža Strunjan) in de zomermaanden is er wel toengang te betalen, maar de stranden zijn er wel zeer mooi.

Breng er een bezoek aan de bijzondere Moon Bay (Bay of St. Cross), voor ons één van de mooiste stranden van Slovenië. Je kan het kiezelstrand onder de hoge klif bereiken vanuit Strunjan, door het wandelpad dat door het bos gaat, te volgen. In het hele park staan borden met informatie over de bezienswaardigheden.

  1. Mooiste daguitstappen vanuit Izola

Verblijf je meerdere dagen in Izola? Wat dacht je van een leuke daguitstap of excursie of daguitstap Een overzicht van interessante plekken in de omgeving (of wat verder). Izola is een ideale uitvalbasis om nabijgelegen steden als Piran, Ljubljana of het Meer van Bled te bezoeken, allemaal op minder dan twee uur rijden.

Hieronder alvast enkele van onze favoriete uitstappen vanuit Izola

  1. Waar overnachten in de buurt van Izola?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je bezoek aan Izola? De Sloveense badplaats heeft voor ieder wat wils: van gezellige appartementen aan de boulevard tot boetiekhotels in de oude binnenstad. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Izola en omgeving.

  • DeGrassi Boutique Garni Hotel Izola, een boetiekhotel met elegante kamers en iedere ochtend een vers lokaal ontbijtje.
  • Hotel Marina, viersterrenhotel aan de haven van Izola.
  • De ruime, modern ingerichte Hangar Apartments bevinden zich buiten het centrum, boven een van de coolste muzieklocaties/bars aan de Sloveense kust, Hangar.
  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?