Tolvignet in Slovenië: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

Volledige reisgids kopen voor € 10

Tolvignet in Slovenië: wat moet je weten over de tolwegen? + waar kopen

29 december 2023 in Slovenië0 reacties

Binnenkort op reis naar het wondermooie Slovenië? Dan moet je in bezig zijn van een wegenvignet! Sommige bestemmingen vragen nu eenmaal een vergoeding om op hun wegen te rijden, de zogenaamde tolwegen. Je wilt natuurlijk geen boete krijgen wanneer je op vakantie bent..

In dit blogartikel lees je alvast meer over het tolvignet en de tolwegen in Slovenië.

Inhoud artikel

 1. FAQ - Veelgestelde vragen over tolvignetten

Waarom moet ik tol betalen?

Als je met de auto door Europa rijdt, moet je op sommige wegen tol betalen. Waarom moet je zo’n tol betalen? Een weg bouwen kost natuurlijk geld, en om dit te financieren zijn de zogenaamde tolwegen ontstaan. De reden voor de hoge kosten heeft vaak te maken met het gebruik van constructies die op of rondom de wegen gebouwd zijn, denk maar aan tunnels of bruggen.

Als je met de auto langs deze wegen rijdt, moet je dus een tol betalen zodat het uiteindelijk “terug betaald” kan worden.

Klik hier om je vignet online te bestellen

 1. Toloverzicht in Europa

Ga je op roadtrip let dan steeds op waar er tolwegen van toepassing zijn in Europa. Volgende landen hebben ook een tol. Lees onze uitgebreide blogartikels en kom telkens te weten welke regels er gelden voor deze landen. Bekijk ook het volledige toloverzicht in Europa hier.

Landen met tolwegen

 1. Tolvignet en tolwegen in Slovenië

In Slovenië is het voor alle autosnelwegen én autowegen verplicht om een vignet te hebben. Zonder geldig tolvignet mag je in Slovenië namelijk de weg niet op. Denk niet dat je hier aan kan ontkomen want er wordt in dit land streng gecontroleerd door de overheid.

Maak je alleen gebruik van de binnenwegen? Dan raden we je alsnog aan om een vignet aan te kopen. Vaak is het onvermijdelijk om op een stuk snelweg te komen waar een vignet verplicht is. De tolwegen worden aangekondigd met een groen verkeersbord waarop ‘avtocesta’ staat.

Karawankentunnel

Moet je door de Karawankentunnel? Dan dien je ter plaatse een aparte tol te betalen. Een rit door de Karawankentunnel is namelijk niet bij de vignetprijs inbegrepen. Dit kost je zo’n €7,50 bovenop het vignet. Je kan hier onder meer contant betalen of met je creditcard.

Waar en voor wie geldt het vignetplicht in Slovenië?

 • Alle autosnelwegen én autowegen in Slovenië zijn tolwegen.
 • Voor eensporige motorvoertuigen (motoren) en tweesporige voertuigen met een toegestane maximummassa van 3500 kg is een tolvignet verplicht.
 • Voertuigen zwaarder dan 3500 kg moeten een tolbadge gebruiken.
 • Caravans en aanhangwagens die door een motorvoertuig met een toegestane maximummassa van 3500 kg worden getrokken, hebben geen eigen vignet nodig (zie uitleg klasse 3&4).

Wat zijn de tariefklassen?

 • Klasse 1: Eensporige motorvoertuigen (motoren).
 • Klasse 2A: Tweesporige voertuigen (auto's) met een toegestane maximummassa van 3500 kg en een maximale hoogte van 1,30 m (gemeten bij de vooras); Campers (ongeacht de hoogte bij de vooras) met een toegestane maximummassa van 3500 kg.
 • Klasse 2B: Tweesporige voertuigen met een toegestane maximummassa van 3500 kg en een hoogte van meer dan 1,30 m (gemeten bij de vooras).
 • Klasse 3 en 4: voertuigen boven de 3500 kg (vrachtwagens, bussen, zware campers) moeten het elektronische tolsysteem DarsGo gebruiken. Deze voertuigen moeten worden geregistreerd waarbij de EURO-emissieklasse wordt aangetoond aan de hand van het kentekenbewijs. De tolbadge dient bevestigd te worden op de voorruit.
 • Bekijk de actuele prijzen per klasse op de officiële website van DARS.

Op reis naar Slovenië? Gelijk heb je! Maar wat is nu de beste route om naar Slovenië te reizen? Wij hebben de beste route naar Slovenië voor je uitgestippeld en enkele handige tips toegelicht.

 1. Waar kan je zo’n Sloveens tolvignet kopen?

 • Het Sloveens wegenvignet is te verkrijgen bij tolstations en diverse tankstations, supermarkten en kiosken in Slovenië.
 • Ook in de grotere tankstations in de landen die grenzen aan Slovenië kan je zo’n wegenvignet vinden.
 • Ook in winkels van de ÖAMTC in Oostenrijk kan je een tolvignet aankopen.
 • Koop een vignet alleen bij een officieel verkooppunt en bewaar het aankoopbewijs van het vignet gedurende de geldigheid.
 • Het vignet voor Slovenië is niet digitaal en dient achter je voorruit geplakt te worden.

Wat kost een vignet voor Slovenië?

 • De kostprijs voor een Sloveens wegenvignet verschilt per categorie.
 • Je kan bovendien kiezen voor een wegenvignet van 7 dagen, 1 maand/6 maanden of een jaar (14 maanden geldig).
 • Vergeet niet dat je voor de Karawanken Tunnel nog een aparte tol dient te betalen!

Leuk weetje: wist je dat je in Slovenië met je aankoop bonnetje voor je wegenvignet, gratis toegang krijgt tot verschillende attracties? Denk maar aan het Lipica, Maribor, Ptuj, het kasteel van Predjama en de grot van Postojna. Smijt je bonnetje dus niet direct weg! Je verdien de kosten voor het tolvignet namelijk op een leuke manier terug.

 1. Zonder vignet in Slovenië? Boete!

Rijd je zonder tolvignet in Slovenië dan kan je rekenen op een forse boete. En ja hoor, er wordt gecontroleerd. De snelwegen en autowegen in Slovenië worden beheerd door autobaanexploitatie­maatschappij DARS. Het zijn dan ook de medewerkers van de DARS die dagelijks streng controleren op de tolwegen.

Deze controleurs kom je voornamelijk tegen bij de parkeerplaatsen langs snelwegen en grensovergangen. Indien je zonder tolvignet door Slovenië rijdt of het vignet is niet zichtbaar onder je voorruit, kan je je verwachten aan een boete van 300 - 800 euro!

Let op! Rijd je onderweg naar Slovenië door Oostenrijk of Zwitserland? Dan heb je ook voor deze landen een vignet nodig. Lees hier meer over de tolwegen in Zwitserland en de tolwegen in Oostenrijk.

 1. Origineel overnachten in Slovenië

Maak je roadtrip of rondreis door Slovenië nog beter en ga origineel overnachten! Zo kan je kiezen voor een leuke boomhut met zicht op een sprankelend meer als Bled, een klassieke bergchalet of een luxe glamping dat je verblijf in Slovenië buitengewoon gedenkwaardig zal maken. Wij hebben alvast onze favoriete, unieke accommodaties voor origineel overnachten in Slovenië voor je opgelijst zodat je alleen nog maar hoeft te boeken en te genieten!

 1. Extra: inspiratie voor je vakantie Slovenië

Ben je van plan om binnenkort op vakantie te vertrekken? Lijkt Slovenië je wel een leuk bestemming maar weet je niet goed waar naartoe? Hieronder vind je alvast een beknopt lijstje met de top-bezienswaardigheden, mooiste steden en verborgen plekjes in Slovenië!

Relaxen aan het Meer van Bled

Het Meer van Bled is waarschijnlijk de meest bekende toeristische bestemming in Slovenië en heeft al veel postkaartjes gesierd! Rondom het meer zijn er heel wat activiteiten te doen en bezienswaardigheden te vinden voor zowel jong als oud. Je zal je hier zeker niet vervelen.

Bezoek een van sprookjesachtige kastelen van Slovenië

Ben je een kasteelliefhebber? Dan zit je in Slovenië meer dan goed! Hier vind je prachtige kastelen die één voor één een bezoekje waard zijn. Zo heb je bijvoorbeeld het dramatisch gelegen Predjama Castle, één van de meest indrukwekkende locaties ter wereld. Het kasteel is aangebouwd tegen de opening van een grote grot, en dit op een heel hoge klif!

Ben je benieuwd naar nog meer sprookjeskastelen in Slovenië? Lees ons uitgebreid blogartikel over de mooiste kastelen van Slovenië.

Proef Sloveense wijn en meer in de Soča Vallei

Als je denkt aan landen waar er wijn wordt geproduceerd denk je al snel aan Frankrijk. Maar ook in Slovenië wordt er heel wat wijn geproduceerd. Bij je bezoek aan Slovenië moet je dus zeker eens langsgaan bij de wijnproductie in de omgeving van Soča Vallei. In dit overzicht kan je de beste plaatsen vinden om wijn te proeven in de Soča Vallei en de mooiste bezienswaardigheden rondom deze regio. Genieten maar!

Nog meer bijzondere plekjes ontdekken? Download dan nu onze gratis preview reisgids Slovenië en kom langs de leukste plekjes van dit verrassend mooie land.

 1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?