Het Meer van Bled bezoeken? 19 x bezienswaardigheden, wat te doen + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Het Meer van Bled bezoeken? 19 x bezienswaardigheden, wat te doen + tips

19 februari 2024 in Slovenië6 reacties

Bezienswaardigheden en wat te zien & doen rond het Meer van Bled? + verblijftips

Lake Bled, oftewel het meer van Bled, is waarschijnlijk de meest bekende toeristische bestemming in Slovenië en heeft al veel postkaartjes gesierd. De toppen van de Julische Alpen torenen hoog boven het smaragdgroene meer uit en in het midden van het meer kan je de Maria Hemelvaartskerk met prachtige fresco's (Cerkev Marijinega vnebovzetja) uit de 9e eeuw vinden.

In deze blogpost lees je meer over de mooiste bezienswaardigheden rondom het meer en de leukste glampings + boek meteen je uitstap naar Meer van Bled.

Praktische info & verblijven aan het Meer van Bled

Reisgids
Adres
Bootje varenWil je graag een roeibootje huren of meevaren met een platboot naar het kerkje op het eiland? Deze kan je gewoon ter plaatse aan het meer huren.
VerblijvenBoek je verblijf in Bled
Excursies en tours

Inhoud artikel

  1. Lake Bled: een woordje uitleg

Het Meer van Bled wordt ook wel als het mooiste meer van Slovenië gezien. Niet verrassend dat ‘Lake Bled’ daardoor een van de meest bezochte plekken in het land is. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want het is misschien wel drukbezocht, maar daar is natuurlijk een reden voor: het meer en de omgeving errond is adembenemend en barst van de prachtige plekjes die je met je eigen ogen moet zien!

Het meer is gelegen in het noorden van Slovenië en ligt in tegenstelling tot het meer van Bohinj net buiten het Triglav National Park. Lake Bled heeft een lengte van 2,1 km en 1,3 km breed met een maximale diepte van 30 meter. Rond om rond zijn er heel wat wandelpaden aangelegd, ideaal om de prachtige natuur en omgeving op te verkennen. Bovendien leiden heel wat paden je naar de mooiste uitkijkpunten. Een laatste bijzonderheid is natuurlijk ook het kleine eilandje met de Maria Hemelvaartkerk, die pal in het midden van het meer ligt.

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden rond het meer van Bled

  1. Vaar naar het kerkje in het midden van het meer

In het midden van het meer vind je de Maria Hemelvaartskerk (Cerkev Marijinega vnebovzetja) uit de 9e eeuw, binnenin versiert met fresco’s en met een gouden altaar. Je kan het eilandje bezoeken per roeiboot (reken een kleine 2 uur heen en weer roeien + bezoek aan het eiland), of met een overdekte gondel (Pletna). De echte waterraten kunnen ook zwemmen. Beklim op het eiland de 99 treden naar het kerkje. Je kan tegen betaling het kerkje bezoeken en de klokken luiden om een wens te doen.

OVERNACHTEN: Ben je nog op zoek naar inspiratie voor een bijzondere plekje om te overnachten? Ontdek zeker onze leukste Glampings in Slovenië en onze favoriete Campings in Slovenië, hier vind je de mooiste overnachtingsplekken.

  1. Zwemmen in het Meer van Bled

Op zoek naar de ideale plaats om te zwemmen rond het Meer van Bled? Dan raden wij je het strand "Velika Zaka" aan dat gelegen is aan de Camping van Bled (bekijk ligging). Ook als je wilt overnachten rond Lake Bled is dit de ideale locatie. Er is natuurlijk niets leuker dan wakker worden aan de rand van het meer.

  1. Fotomoment bij het Hart van Bled

The Heart of Bled (Blejsko srce) is een must-do fotomoment voor veel bezoekers aan het meer van Bled. Dit gigantische monument in de vorm van een hart heeft tevens een van de beste uitzichten op het meer en de kerk. Zoek even de juiste hoek en maak een foto van Blejski Otok (het eiland) in het midden van het hart. Ligging van het hart vind je hier.

  1. In de voetsporen van Fidel Castro in Vila Bled

Als je langs het wandelpand rond het meer loopt, kom je langs Vila Bled, met het Belvédère Pavilioen dat als theehuis fungeert. Probeer de Kremna Rezina-cake, het beroemde dessert van Bled. Deze plek werd vroeger door President Tito gebruikt om zijn gasten uit te nodigen, waaronder Fidel Castro.

In de villa vind je foto’s, origineel meubilair en vloermozaïeken van wilde dieren. Drink een koffie of thee op het terras en geniet ondertussen van het uitzicht over het meer en de omliggende bergen.

OVERNACHTINGSTIP: Vandaag de dag kan je ook overnachten in het voormalige zomerhuis van wijlen president Tito. Boek hier je verblijf bij Vila Bled.

  1. Alle remmen los op de Straža Bled-rodelbaan

Ben je op zoek naar een echte adrenaline-kick? Probeer dan zeker eens de Straža bled-rodelbaan (bekijk de ligging hier). Van de lente tot de herfst kan je een ritje maken op de 500 meter lange rodelbaan die zich langs de stoeltjeslift van de skihelling bevindt. Meer info op de website.

  1. Met het toeristentreintje of te voet rond het meer

Wil je het liever wat rustig aan doen of ben je in Bled met je kinderen aan het meer, dan kan je er voor kiezen om een wandeling rond het meer te maken (ongeveer 6 km) of het toeristentreintje te nemen dat rond het meer rijdt.

  • Al wandelend zal je er ongeveer 2 uur over doen.
  • Het treintje heeft meerdere stopplaatsen en je kan tussendoor op en af stappen met je ticket.
  • Neem ook zeker je tijd om regelmatig eens stil te staan bij de mooie plekjes of uit te rusten op een van de bankjes.
  • En vergeet natuurlijk je camera niet, want de uitzichten zijn de moeite waard!

Wat krijg je zoal te zien tijdens je wandeling of treinritje? Je mag je verwachten aan prachtige landschappen, mooi zicht op het meer van Bled, uitzicht op het kasteel, het eilandje met kerk en je krijgt de Alpen te zien vanuit heel wat verschillende hoeken.

OVERNACHTINGSTIP: Glamping Ribno bestaat uit 5 boomhutten die gezellig zijn ingericht, elk voorzien van een eigen hot tub. Elke namiddag komt men de hot tub warm stoken, zalig na een dagje wandelen om te ontspannen.

  1. Het Kasteel van Bled

Het kasteel van Bled (Blejski grad) kan je vinden bovenop een rots. Op een hoogte van 130 meter heb je een fantastisch uitzicht over de stad en over het meer van Bled. Het kasteel zou het oudste zijn van Slovenië en is gebouwd in 1011 door de Duitse koning Hendrik II. De toren is gebouwd in romaanse stijl en is één het oudste gedeelte van het gebouwd.

In de gotische kapel van het kasteel kan je prachtige fresco's terugvinden. Voor een hapje kan je altijd terecht in het restaurant van het kasteel, verder is er ook een museum, wijnkelder en kan je trouwen in het kasteel. Meer info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste kastelen van Slovenië.

Om de kerk te bereiken, moet je eerst 99 trappen oplopen

Eenmaal boven aangekomen, kan je de 'wensbel' even rinkelen. Volgens de legende breng je, wanneer je de bel rinkelt, respect aan Maagd Maria waardoor je een wens mag doen en die natuurlijk zal uitkomen. Er zijn ook verschillende uitzichtpunten voorzien waar je een schitterend uitzicht hebt over het meer van Bled en omgeving.

  1. Mooiste uitkijkpunt over het Meer van Bled

3 populaire wandelingen aan het meer van Bled zijn de Ojstrica Trail, Velika Osojnica en het hoger gelegen Mala Osojnica Trail, deze starten aan de zuidwestelijke kant van het meer. De wandelingen zijn vooral bekend omwille van het mooie uitzicht dat je dan hebt over het meer en het eilandje. Het pad naar het uitkijkpunt is een vrij steile klim, maar haalbaar voor iedereen. Het loopt tussen de bomen, en na een kwartier stappen, kom je bij het uitkijkpunt.

Praktische info wandeling uitzichtpunten

  1. Er een dag op uit met de Bohinj Heritage Steam Train

De historische Bohinj Heritage Steam

Als je in het gebied rond het meer van Bled verblijft en je een leuk dagje uit wilt, is een treinrit met de Bohinj Heritage Steam Train zeker een aanrader. Deze begint in Jesenice en eindigt in Triëste in Italië. De spoorweg werd tussen 1900 en 1906 gebouwd.

  • De trein passeert de 6,3 kilometer lange Bohinj Tunnel door Mount Kobla, en gaat over de 85 meter brede stenen Solkan Brug over de Soča rivier in Nova Gorica.
  • De trein rijdt echter maar een paar keer per jaar, tijdens het zomerseizoen, in 2023 zal deze spijtig genoeg niet rijden.

Met de autotrein naar Nova Gorica

Je kan dezelfde route ook afleggen met een autotrein. Start in Bohinjska Bistrica en stopt in Nova Gorica. Een leuk avontuur ! Uurregeling kan je hier vinden.

Opgelet: het aantal plaatsen op de auto-trein is beperkt (maximum 28 auto’s, campers, motors). Er kan niet gereserveerd worden. Kom 30 tot 60 min voor vertrek naar het station en vervoeg de wachtrij. De maximale afmetingen van je voertuig: 3 meter hoog en 2,4 meter breed. Tickets zijn op de trein te koop.

  1. De schilderachtige Vintgarkloof

De Vintgarkloof, uitgesleten door de Radovna-rivier, ligt nabij Gorje, ongeveer 4 kilometer ten noordwesten van Bled. Tot 1890 was de adembenemende 1,6 km lange kloof grotendeels onbereikbaar. Enkele jaren later in 1893 werd de kloof voorzien van houten wandelpaden en bruggen, waardoor deze toegankelijk werd voor het publiek. Later werden deze de Žumer Galleries genoemd. Deze ongelooflijk schilderachtige plek langs de turquoise kleurige Radovna rivier, heeft sindsdien al veel toeristen in vervoering gebracht.

  • Op het einde van de kloof vind je de 13 meter hoge Šum waterval, waar je naartoe kan via een wandelpad naar beneden (rechts van de kiosk).
  • Reken voor de totale wandeling door de kloof op ongeveer 2 uur (1 uur enkel).
  • De Vintgar Gorge is enkel te voet toegankelijk.

TOUR: Boek hier je zelfgeleide e-biketocht rond de Vintgarkloof en geniet van een fietstocht door de natuur rond Bled.

  1. Het indrukwekkende kasteel van Predjama

Predjama Castle één van de meest indrukwekkend gelegen kastelen ter wereld zijn. Het ondoordringbare fort is tegen de opening van een grote grot aangebouwd, in het midden van een torenhoge klif. Het kasteel zoals het er nu staat, werd gebouwd in 1570.

De eerste vermelding van het kasteel was in 1274, toen vernietigd tijdens een lang beleg in de 15e eeuw, hierna werd er een tweede kasteel gebouwd, welk op zijn beurt vernietigd werd tijdens een aardbeving. Daarna is het huidige kasteel gebouwd, dat sindsdien praktisch niet is veranderd tot op de dag van vandaag.

In het kasteelmuseum vind je uitgebreide info over de geschiedenis en zijn bewoners, waaronder Erazem Lueger, een beruchte rovende baron, die stierf in 1483, in het kleinste kamertje van het kasteel (de audio tour legt je perfect uit hoe dit gebeurde)

TIP: Wij waren alvast zeer onder de indruk van dit kasteel, de inrichting en het grottenstelsel en raden een bezoek aan het Predjama kasteel zeker aan.

  1. Het adembenemende grottensysteem van Postojna Cave

Het adembenemende grottensysteem van Postojna Cave is één van de toeristische topattracties van Slovenië en is het tweede langste grottenstelsel in het land. Sinds de eerste officiële bezoeker hier in 1819 langskwam – de Oostenrijkse keizer Ferdinand I – zijn reeds 37 miljoen bezoekers de grotten komen bewonderen. Je kan er meer dan 20 km aan tunnels, galerijen en grotten ontdekken tot op een diepte van 115 meter, die door de Pivka Rivier zijn uitgesleten.

  • Een 3,5 km lang treinspoor dat door het grottenstelsel loopt, laat de bezoekers kennismaken met een groot gedeelte van de grotten en het karstgesteente.
  • De formaties en grottenkamers hebben verschillende namen zoals de Grote Berg, Russische Doorgang, en de Concertzaal.
  • Maak er kennis met ‘de Briljant’: een stalagmiet van meer dan 5 meter hoog. Wist je dat een stalagmiet ongeveer 10.000 jaar nodig heeft om 1 meter hoog te worden?
  • Voor ons had het bezoek aan de grotten een hoog pretpark gehalte, ben je op zoek naar meer rust en minder toeristen bezoek dan liever de Škocjan grotten.

De grotten zijn de thuis van een aantal interessante en speciaal op deze omgeving aangepaste dieren zoals de olm, een zeldzaam en vreemd wezen van ongeveer 25-30 cm lang, dat het enige gewervelde dier in heel Europa is, dat volledig onder de grond leeft. Het diertje is volledig blind, kan meer dan 10 jaar zonder voedsel overleven en 100 jaar oud worden.

Breng bij een bezoek aan de grotten zeker warme kledij mee; de temperatuur bedraagt er het hele jaar door tussen de 8 en 10 °C. Lees nog meer over ons bezoek aan de Postojna grotten.

EXCURSIE: Boek hier je daguitstap naar de Postojna grotten, vaak inclusief een bezoekje aan het Predjama kasteel.

  1. Op ontdekking rond het Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj (grootste meer van Slovenië) ligt op 30 minuten rijden van Bled. Ideaal voor een dagje rust en natuur. Ga met de kabelbaan naar de top van Mount Vogel, bezoek er de Savica waterval of ga met de kinderen een zoektocht doen in het Goldhorn sprookjespark.

  1. Het charmante Radovljica

Radovljica is een charmant stadje met een prachtig middeleeuws centrum, dat op zo’n 6 km van Bled ligt. Het is de ideale plek om de sfeer van het echte Slovenië op te snuiven.

Wandel door het oude stadscentrum, geniet van de architectuur van het Radovljica herenhuis en de Art Nouveau villa’s, eet cake op het Linhart plein of ga lunchen in één van de traditionele tavernes, voordat je begint aan de wandeling langs de enige nog bewaard gebleven middeleeuwse slotgracht van het land. Ben je met kinderen? Dan kan je er ook een workshop honingbrood (Gingerbread) versieren doen (€15 in 2024). Meer info op de website.

  1. Het bijzondere Kranj

Kranj is nog zo’n typisch Sloveens stadje dat op een rondreis door Slovenië vaak overgeslagen wordt. Jammer want de stad heeft een bijzonder centrum die doorkruist wordt door de Sava rivier. Kranj is zelfs de op vier na grootste stad van Slovenië maar heeft, tot nu toe, zich nog niet mogen verheugen op grote stromen toeristen. Werp een blik op het oude centrum met zijn interessante architectuur, en breng een bezoek aan de kerk of het museum.

Onder het centrum van Kranj lopen er zo'n 1,3 kilometer aan tunnels. Deze werden gebouwd in 1944 tijdens WO II, en gegraven om de inwoners te beschermen tegen luchtbombardementen. De tunnels konden tot 6000 personen huisvesten. Je kan deze tunnels nog steeds bezoeken.

The Ossuary, het ondergrondse kerkhof van Kranj

In een ondergronds oud kerkhof, The Ossuary, uit de 14e eeuw kan je de restanten van honderden inwoners van Kranj vinden. Velen stierven aan de pest. Tijdens opgravingen in de jaren zeventig werd de graftombe uit 1475 van een prominente familie uit Kranj ontdekt.

Wil je graag even afdalen? Ga de sleutel ophalen in het Gorenjski Muzej. Dit ondergronds kerkhof is een opmerkelijke plek die esthetisch ontworpen werd en een mooi eerbetoon aan de oude inwoners van deze regio vormt.

  1. Hiken naar Pokljuka Gorge

Niet zo ver van het meer van Bled ligt de Pokljuka Gorge

Deze droogstaande kloof/plateau is omgeven door een prachtige, groene omgeving. Pokljuka biedt tal van wandelmogelijkheden die je trakteren op prachtig uitzichten, groene weide met traditionele houten huisjes. De wandeling op zich is niet zo eenvoudig, maar een absolute must. Je kan ook een georganiseerde tour/wandeling boeken naar de Pokljuka Gorge vanuit Bled.

Pokljuka is ook onderdeel van het Triglav National Park.
  1. Ontdek de hoofdstad Ljubljana

Bezoek de Sloveense hoofdstad Ljubljana vanuit Bled. Verdwalen zal er moeilijk lukken, de stad is niet zo groot. Start je bezoek aan Ljubljana met onze stadswandeling en kom langs dé hoogtepunten van de stad:

  • Wandel door het Tivoli park, breng een bezoek aan Ljubljanski Grad, het kasteel op de top, de 3 bruggen of de drakenbrug.
  • Loop langs de leuke marktjes in het oude centrum en geniet er van het lekkere eten in een van de restaurantjes langs water.
  • Je kan er ook naar het alternatieve Metelkova bezoeken met zijn artistieke graffiti.
  • Nog meer ontdekken van Ljubljana? Boek hier je georganiseerde tour met gids.
  1. Een daguitstap naar Zagreb (Kroatië)

Wil je graag eens een dagje de grens over naar zuiderbuur Kroatië? Je kan natuurlijk kiezen voor de Kroatische kust, maar misschien minder voor de hand liggend is een daguitstap naar hoofdstad Zagreb? Zagreb heeft een eigen en bijzondere sfeer, alternatief en eigenwijs.

  • Bezoek er de Sint-Marcuskerk met mozaiëk betegeld dak of neem er de kortste kabelbaan ter wereld.
  • Breng er een bezoek aan het bijzondere Museum of Broken Relationships of een van de mooiste begrijfplaatsen ter wereld: het kerkhof van Mirogoj.
  • Nog meer bezienswaardigheden Zagreb in onze aparte blog.
  1. Tips: Met de auto of camper naar het meer van Bled

Het meer van Bled is veel toeristischer dan het meer van Bohinj. In de zomer kan het hier aardig druk zijn, en dat merk je aan het verkeer. We ondervonden tijdens de zomermaanden dagelijks een lange file richting het meer en dat vanaf de afrit van de autosnelweg E61 (6 km). We raden daarom aan om ofwel zeer vroeg te komen, ofwel in de late namiddag.

  1. Waar overnachten rond het meer van Bled?

Het meer van Bled is een prachtige bestemming in Slovenië waar je gerust enkele dagen kan doorbrengen. Bovendien kan je vanaf het meer ook verschillende andere topbezienswaardigheden in Slovenië ontdekken zoals de indrukwekkende Vintgar kloof en de Sloveense hoofdstad Ljubljana. Hieronder alvast enkele leuke verblijven of bekijk het aanbod hotels en pensions hier online.

  • Vila Bled, het voormalige zomerhuis van president Tito.
  • Glamping Ribno bestaat uit 5 boomhutten die gezellig zijn ingericht, elk voorzien van een eigen hot tub.
  • Garden Village Bled, een prachtig resort met boomhutten en luxe appartementen in een rustige omgeving met een beekje.
  • Hotel Starkl een klein driesterrenhotel met een bijzonder uitzicht op het meer.
  1. Bonus: Filmpje van het Meer van Bled (+ drone)

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan het Meer van Bled? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Wil je graag zelf dit schilderachtige meer ontdekken? Dan zal je natuurlijk zelf moeten afreizen naar Slovenië.

  1. Mis niets tijdens je vakantie in Slovenië met onze reisgids!

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Slovenië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Slovenië met heel wat beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Slovenië met een gratis stadswandeling Ljubljana.

Slovenië

Gratis reisgids Slovenië downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 april 2023 - jos

Te zeer gericht op autorondreizen. Voor fietsmogelijkheden vind ik weinig terug.

- 13 april 2023 - Gladys

Leuke reisgids met tips en wandelingen.

- 1 februari 2023 - Tom Dullemond

Zeer uitgebreid overzicht en beschrijving van de leukste plekken rond het Meer van Bled. Zo weet je zeker dat je daar in ieder geval niets moois mist. Ik betwijfel of je ergens anders zoveel informatie kan vinden. Fijn dat de Reisgids er is. Ga zeker naar Slovenië toe en wil met eigen ogen de high lights zien.

- 5 juli 2022 - Nicole Schuermans

Geweldig goed gedaan,!!

- 29 juni 2022 - Kathy moens

Zeer duidelijke gids, gemakkelijk in gebruik. Pracktish

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?