Rialtobrug en Canal Grande in Venetië bezoeken? Tips, info + tours

Volledige reisgids kopen voor € 5

Rialtobrug en Canal Grande in Venetië bezoeken? Tips, info + tours

29 maart 2022 in Venetië0 reacties

Ontdek alle highlights van de iconische Rialto brug in Venetië

De Rialtobrug over het Canal Grande in Venetië is één van de beroemdste bruggen ter wereld en ook één van de grootste in de stad. Net als de al even bekende Ponte Vecchio in Firenze is deze brug veel meer dan zomaar een oversteekplaats over het kanaal. De brug is als het ware een winkelstraat met tal van kraampjes die souvenirs en luxeproducten aanbieden.

Uiteraard heb je vanop de brug ook een prachtig uitzicht over het belangrijkste kanaal van Venetië met de vele gondels en motorbootjes. Zin om de Rialtobrug en het Canale Grande te verkennen? Wij geven je graag alle tips.

Boek een rondvaart op het Canal Grande

Wil je graag het Canal Grande verkennen, dan is erover varen natuurlijk de beste manier om de bezienswaardigheden en bruggen langs het kanaal te verkennen.

 • Boek je ticket voor de waterbus of Vaporetto, dit is het openbaar vervoer in Venetië. Je kan 75 minuten meevaren met de boot voor € 10,50. Gedurende 45 minuten vaar je met de vaporetto lijn 1 het kanaal af, startpunt is Piazzale Roma. Neem een plekje achteraan de boot en geniet van je vaart richting San Marco plein (of omgekeerd). Boek je ticket hier online.

 • Wie het liever iets romantischer doet kan een gedeelde gondelvaart op het Canal Grande boeken, reken op een € 25 voor een gondelvaart van 30 à 50 minuten met toelichting van de gondelier. Boek je gondelvaart hier online.

 • Je kan er ook voor kiezen om met een boottocht met een motorboot over het Canal Grande gedurende 1 uur. Je krijgt toelichting door een gids over de verschillende gebouwen die je onderweg tegenkomt langs het Canal Grande. Boek je boottocht op Canal Grande hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis van de Rialtobrug

De Ponte di Rialto is de oudste van de huidige 4 bruggen over het Canal Grande. Hij dateert van het einde van de 16e eeuw. Al wordt de locatie al vele eeuwen langer gebruikt voor een brug. Zo was hier in de 12e eeuw al een drijvende brug over het kanaal en later ook een oplopende houten ophaalbrug.

Omdat de houten brug meerdere keren instortte, soms gewoon door het gewicht van de mensenmassa, werd er bekeken of een stenen brug mogelijk was. Uiteindelijk zou een ontwerp van Antonio da Ponte (Nee, we verzinnen die naam niet) leiden tot de huidige Rialtobrug.

Uniek uitzicht

 • Het innoverende aan de Rialtobrug voor zijn tijd is dat hij de vrij grote afstand van 48 meter overbrugt met slechts één boog en twee hellende vlakken die bij een korte centrale oversteek samenkomen. Dit was ook nodig omdat een brug met meerdere bogen het bootverkeer te veel zou hinderen.
 • De structuur van stalletjes was meteen ook interessant vanuit commercieel oogpunt. Het was van in het begin al de bedoeling om ook handel te drijven op de brug.
 1. Over het Canal Grande

Het Canal Grande is het breedste kanaal van Venetië dat zich met een paar bochten door de stad slingert. Het kanaal is bijna 4 kilometer lang en de breedte gaat op sommige plekken tot 70 meter.

Het dagelijks leven in Venetië wordt nog steeds in belangrijke mate bepaald door de waterloop. De meeste Venetianen nemen bijvoorbeeld de vaporetto of waterbus op het kanaal om zich in de stad te verplaatsen (simpelweg omdat de straten meestal veel te druk zijn door het toerisme). Het kanaal wordt al eeuwen druk bevaren, vroeger was Venetië een belangrijk handelscentrum.

Vandaag banen cruiseschepen zich een weg door het kanaal vanuit de Middellandse Zee en is het water bezaaid met toeristische gondels en motorboten. Meer nog, je kan ze gewoon niet meer wegdenken.

 1. Gondelvaart langs de Rialtobrug en het Canal Grande

Je bent eigenlijk niet écht in Venetië geweest als je geen gondelvaart hebt gemaakt. Je kan de Rialtobrug en het Canal Grande uiteraard ook gaan bekijken vanaf het water tijdens je gondeltocht. Geen zorgen: jij hoeft de boot niet te besturen, een ervaren gondelier loodst je door de grachten. Een privégondel kost ongeveer 80 euro, maar je kan ook een gondel delen met een groepje.

Het spreekt vanzelf dat de gondelvaarten steevast snel uitverkopen, dus we raden je aan om je gondel vooraf online te boeken, zodat je ter plaatse niet moet hopen op een plekje. Boek hier je gondelvaart online.

Een alternatief voor een gondel is een gegidste tocht met een motorboot. Ook die kan je vooraf online boeken voor 30 euro.

 1. Met de vaporetto over het Canal Grande meevaren?

Toch geen zin in een gondel? Dan kan je het grote kanaal ook verkennen met de waterbus of vaporetto (het openbaar vervoer in Venetië). Een aanrader is om op te stappen bij het station van Santa Lucia (Lijn 1). Op deze route maakt de waterbus heel wat tussenstops aan de oevers van het Canal Grande. Ideaal om alles te zien eigenlijk. Voor € 10,50 kan je 75 minuten mee met de vaporetto. Koop hier je tickets voor de vaporetto.

Wil je meer van de baai van Venetië zien zoals de eilanden Murano en Burano? Dan kan je overwegen om een dagticket voor de vaporetto aan te schaffen.

Onze praktische tip: probeer achteraan in de boot te gaan zitten. Bij grote drukte kan je overwegen om gewoon wat langer in de rij te staan en als een van de eerste op te stappen in de volgende waterbus.

 1. Oversteken met de traghetto

Behalve de 4 bruggen, zijn er ook een aantal veerboten die een rechte oversteek van het kanaal mogelijk maken. De traghetto is een oude gondel zonder veel tralala die je voor een paar euro naar de andere oever van het kanaal brengt. Verwar ze niet met de toeristische gondels. Veel Venetianen nemen de traghetto om de drukte rond de belangrijkste bruggen te vermijden.

STADSWANDELING: Wil je graag nog meer ontdekken van Venetië met een stadswandeling? Download onze gratis reigids Venetië en kom je langs alle top bezienswaardigheden, zo ben je zeker dat je niets mist.

 1. Bezienswaardigheden langs het Canal Grande

Het grote kanaal is eigenlijk zowat de belangrijkste “straat” van Venetië. Tijdens je toch over het Canal Grande kom je naast de Rialtobrug dan ook heel wat andere bezienswaardigheden tegen. Hieronder sommen we alvast enkele topbezienswaardigheden voor je op:

Het gouden huis van Ca d’ Oro

Het Ca d’ Oro of Gouden Huis is een van de meest prominente voorbeelden van de weelderige en rijkelijke Venetiaanse architectuur. De gevel bestaat volledig uit marmer en vroeger zou het huis ook met goud bekleed zijn geweest. Vandaag is er een kunstmuseum in gevestigd: de Galleria Giorgio Franchetti.

Het scheve huis van Ca' Dario

Als je dit paleis in de wijk Dorsoduro ziet, zou je gaan denken dat die Italiaanse bouwvakkers er destijds niet veel van bakten, want het staat al even scheef als de Toren van Pisa. Maar het is eigenlijk scheefgezakt in de loop der eeuwen door de invloed van het water. Iets wat je bijvoorbeeld in Amsterdam ook ziet bij sommige grachtenpanden.

Ook hier zie je de typische marmeren gevel terug met zowel Venetiaanse als renaissance-elementen in de architectuur. Marmer was een manier voor welgestelde families om hun rijkdom tentoon te spreiden.

Volgens de lokale legende is dit scheve gebouw vervloekt. En je zou het voor minder gaan geloven: van moorden en zelfmoorden tot faillissementen en andere persoonlijke drama’s. De lijst met sinistere gebeurtenissen in het paleis is naar het schijnt erg lang.

Fondaco dei Turchi

Dit is een van de oudste gebouwen langs het Canal Grande. Oorspronkelijk dateert het van de 13e eeuw. Maar de naam dateert van veel later: in de 17e eeuw gebruikten de Turkse handelaars in de stad dit gebouw als pakhuis.

De kerk van Santa Maria della Salute

Dit is naast de basiliek van San Marco wellicht de meest iconische kerk van Venetië. Het imposante gebouw met de typische koepel bevindt zich aan de monding van het kanaal en de zee. De kerk werd gebouwd om de Heilige Maagd Maria te bedanken voor het einde van de pestepidemie in de 17e eeuw die heel wat slachtoffers had gemaakt. Op 21 november herdenken de Venetianen de epidemie nog steeds.

 1. Ponte della Costituzione

Dit is een van de andere bruggen over het hoofdkanaal. Hij loopt tussen de wijken Santa Croce en Cannaregio. Als je arriveert in het station, is dit eigenlijk de eerste brug waar je overheen zal lopen. Het is een moderne stalen brug met glazen vloerplaten.

Klik hier om je rondvaart te reserveren

 1. Ponte degli Scalzi

Deze brug is zowat het kleinere broertje van de Rialto. Het ontwerp en de bouwstijl ogen gelijkaardig, maar hier staan geen stallen op voor winkels. Dit is een andere verbinding tussen Santa Croce en Cannaregio wijk.

 1. Ponte dell' Academia

Net als de Ponte della Costituzione is ook deze brug een vreemde eend in de bijt. Hij verbindt de twee oevers van de wijk Dorsoduro. Hij is opgetrokken in hout en metaal en ziet er dan ook compleet anders uit dan de meeste andere bruggen in de stad.

 1. Het Canal Grande by night

Als je de mogelijkheid hebt om ’s avonds wat langer in Venetië te blijven: doen! Het kanaal oogt prachtig wanneer de avond valt met de vele lichtjes op en naast het water en de belangrijke paleizen en kerken die ook in de spotlights komen te staan.

Onze tip: voor de ultieme gondelervaring kan je ook 's avonds laat nog je gondelvaart boeken. Dan wordt je romantische tocht nog magischer. Boek hier je gondelvaart online.

 1. Leuke weetjes over de Rialtobrug en het kanaal

  In het Venetian Hotel in het Amerikaanse Las Vegas staat een replica van de Rialtobrug
 • Wanneer je vanop de brug richting San Marcoplein kijkt, zie je op de linkerkant de Riva del vin. Een voormalige loskade voor wijnen. Vandaag is deze kade een van de weinige plekken waar je nog helemaal aan de rand van het Canal Grande kan gaan zitten.
 • De brug is 48 meter lang en 22 meter breed
 • Vanuit de lucht vormt het kanaal een omgekeerde S
 • Het diepste punt van het Canal Grande is 5 meter
 • De eindscène van The Tourist met Angelina Jolie, Johnny Depp en Rufus Sewell speelt zich af op het Canal Grande.
 • Tijdens het beroemde carnaval van Venetië heb je de Carnavalswaterparade op Canal Grande. Een carnavalstoet met ontelbaar veel gondels vol gemaskerde feestvierders.
 1. Waar ligt het kanaal in Venetië?

 1. Waar overnachten in Venetië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats voor je vakantie in Venetië? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Venetië.

 • Venetië: Het 4-sterren Hotel Rialto ligt tegenover de Rialtobrug en biedt kamers aan met een traditioneel Venetiaanse inrichting. Begin je dag op een onvergetelijke manier door buiten op het terras te eten, met een briljant uitzicht op het Canal Grande. Meer info en boeken.
 • Venetië: Genieten van een drankje op terras in hartje Venetië? Bij B&B Ca' San Rocco kan dat! Deze charmante accommodatie is omringd door planten en tuinen: de perfecte plek voor natuurliefhebbers om te ontspannen. Meer info en boeken.
 • Lido: Wandel langs het uitgestrekte strand van het eiland Lido en rust nadien lekker uit in het historische Hotel Byron. Je kan genieten van de schoonheid van de nabijgelegen Venetiaanse lagune, of volledig ontspannen in de smaakvol ingerichte kamers met uitzicht op het terras in de tuin. Meer info en boeken.
 • Burano: Wil je graag op het eiland overnachten? Boek dan een verblijf in het vakantiehuis Night Galleria - bed & art gevestigd in een van de gekleurde huisjes. De accommodatie biedt ook uitzicht op de lagune van Venetië. Meer info en boeken.
 1. Download je gratis stadswandeling Venetië

Citytrip naar Venetië? Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Venetië. Ideaal om Venetië volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Venetië met volledig uitgewerkte stadswandeling + 35 highlights en heel wat verborgen pareltjes (én GPS coördinaten)! Eerst uitproberen? Download zeker ook de gratis preview stadsgids Venetië en ga op pad!

Venetië

Gratis reisgids Venetië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?