10 x typisch Kroatische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Kroatische gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

2 mei 2023 in Kroatië0 reacties

Kroatië, het land van de zon, prachtige eilanden én lekker eten!

Vertrek je binnenkort op vakantie naar de Kroatische hoofdstad Zagreb, het mooie Istrië of de dromerige Kroatische eilanden? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! Kroatië kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Kroatische eetcultuur en de Kroatische gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

Maak kennis met de Kroatische keuken

Kroatië heeft door de jaren heen verschillende overheersers gehad, welke allemaal iets uit hun eigen keuken en tradities meebrachten. Ook de keukens van de buurlanden hebben zo hun invloed in de Kroatische keuken. Zo vind je in de Kroatische keuken veel Italiaanse, Hongaarse, Oostenrijkse en Turkse invloeden terug.

Zo heeft iedere regio in Kroatië haar eigen culinaire specialiteiten

Van heerlijke truffels in Istrië tot warme štrukli in Zagreb en van bijzondere wijnen in Kvarner tot wereldberoemde kersenlikeur uit Dalmatië. De authenticiteit van de gerechten wordt gegarandeerd door het gebruik van lokale ingrediënten. Je kan de unieke streekgerechten proeven in één van de vele kleinschalige konoba’s. De zogenaamde lokale restaurants in Kroatië. Lees ook onze blogpost met nog meer typisch Kroatische gerechten.

  1. Brudet, een visstoofpotje

Mmm Brudet. Dit gerecht kent zijn oorsprong uit Dalmatië en bevat een heerlijk stoofpotje van allerlei soorten zeevis aangevuld met uien, knoflook en tomaten. Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke soort vis er voor dit gerecht gebruikt wordt als het maar om meerdere vissoorten tegelijk gaat. Je kan Brudet meestal eten met polenta, rijst of brood. En bij dit gerechtje mag trouwens een lekker rood wijntje niet ontbreken!

Ben je op rondreis door Dalmatië? Proef dan zeker eens van deze lekkernij!
  1. Zagorski Štrukli

Zagorski Štrukli is een traditioneel gerecht uit de regio Zagorje en Zagreb. Maar inmiddels vind je het gerechtje bijna overal in Kroatië terug. Štrukli wordt gemaakt van bladerdeeg en wordt gevuld met verse hüttenkäse en crème fraiche. Het wordt vaak geserveerd als voorgerecht maar omdat het door de kaas best goed vult, kan je het gerust als hoofdgerecht bestellen.

Het eeuwenoude eenvoudige recept valt nog altijd bij alle generaties in de smaak. Je kan het ook op verschillende manieren eten. Gekookte štrukli wordt voornamelijk geserveerd met gesmolten vet en broodkruimels of in een heerlijk soepje. Terwijl gebakken štrukli overgoten wordt met room voordat het verwarmd wordt.

Op vakantie naar Zagreb? Vanuit Zagreb kan je de meest veelzijdige excursies maken. Zoek de natuur op in het prachtige Plitvice Meren of steek de grens over naar Slovenië voor een bezoek aan Ljubljana. Bekijk de leukste daguitstappen vanuit Zagreb.

  1. Oesters uit Dubrovnik

Dubrovnik staat vooral bekend om de visgerechten waaronder de oesters uit Ston. De zeestroming in Ston is rijk aan mineralen wat de oesters een unieke smaak geeft. Dankzij de kookkunsten van de chef-koks kan je nu in Kroatië ook gepaneerde oesters, oesters klaargemaakt op de gril of risotto met oesters uitproberen. Of je kan ze natuurlijk ook gewoon rauw eten!

Lees ook onze blogpost met de mooiste bezienswaardigheden in Dubrovnik.
  1. Truffels uit Istrië

Istrië staat vooral bekend om zijn goede wijnen, olijfolie én truffels. Truffels groeien er bijna het hele jaar door. Het zijn zwammen die onder de grond groeien en ook erg moeilijk te vinden zijn. Ze worden gezien als een echte delicatesse. Truffels worden gebruikt bij het maken van heerlijke sauzen en vullingen. Een perfecte smaakmaker voor pasta, risotto of bruschetta. De meeste truffels kan je vinden rondom Buzet en Motovun.

Wist je dat een van de populairste truffels de ‘Tuber magnatum pico’ is? Deze is pas vanaf het najaar te verkrijgen en de prijs kan zowat oplopen tot ruim 3000 euro per kilo!

Wil je graag zelf eens op zoek gaan naar truffels? Dat kan! Er worden verschillende tours georganiseerd die je mee nemen naar de bossen om daar truffels te gaan zoeken. Het beste seizoen om truffels te vinden is in de herfst maar ook in de andere maanden is er een kans dat je er eens vindt.

Wil jij ook graag Istrië ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek onze uitgestippelde rondreis Istrië en Dalmatische Kust en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Zwarte risotto

De invloed van de Italiaanse keuken is in Kroatië nooit ver weg, aangezien beide landen alleen maar gescheiden zijn door de Adriatische Zee. Een mooi voorbeeld hiervan is de zwarte risotto. Je vindt zwarte risotto in bijna elk restaurant in Kroatië op de kaart. Je herkent het gerecht misschien sneller onder de naam ‘Crni Rizot’.

De risotto krijgt deze bijzondere kleur doordat het gekookt wordt in de inkt van de inktvis. Inktvis is dan ook een van de meest gegeten vissoorten aan de Kroatische kust. Het ziet er misschien op het eerste zicht vreemd uit, maar het is echt heel lekker.

  1. Pašticada

Een ander lekker stoofpotje uit Dalmatië, Kroatië dat je eens geproefd moet hebben is de Pašticada. Deze typische stoofschotel wordt meestal bereid met kalfsvlees dat gekookt wordt in een saus verrijkt met gedroogde pruimen. Het stoofpotje wordt voornamelijk geserveerd verse Gnocchi, een Italiaanse pastasoort. Pašticada wordt vaak gegeten tijdens feesten zoals bruiloften.

Wil jij graag zoveel mogelijk zien van het prachtige Kroatië? Download onze gratis preview reisgids Kroatië en bereid je alvast voor voor je volgende vakantie.

  1. Paški Sir

Op het eiland Pag moet je zeker eens het populaire Paški Sir proeven. Paški Sir betekent letterlijk "Pag Kaas". Er lopen dan ook zo'n 30 000 schapen rond op het eiland Pag die zorgen voor een heerlijke zoute schapenkaas. De typische zoute smaak komt vooral door de sterke Bura wind die vanaf het binnenland naar het eiland waait.

Dit maakt het gras wat de schapen eten erg zout, dit is terug te proeven in de fameuze Pag kaas. De Paski Sir wordt niet alleen gegeten in Kroatië, maar is ondertussen al wereldwijd bekend.

Wil je graag op vakantie naar Kroatië en ben je vrij om je periode te kiezen? Bekijk de beste periode om je vakantie Kroatië te plannen.

  1. Mlinci

Mlinci kan je ook wel omschrijven als een traditioneel krokant gebakken broodje. Een soort kruising tussen een Turks broodje en een cracker. Mlinci is heel eenvoudig om te maken. Het wordt gemaakt van een deeg van bloem, water, zout en eieren en wordt vaak gegeten in combinatie met gebraden kip of kalkoen, waarvan de jus en de vetten met de Mlinci worden vermengd.

  1. Maraschino kersenlikeur

Wanneer je op vakantie bent in Zadar, moet je minstens één keer geproefd hebben van de wereldberoemde kersenlikeur Maraschino. Deze likeur wordt volgens een eeuwenoude methode gemaakt van de een van de beste kersensoort ter wereld: de Marasca. De smaak van de kersen wordt het lekkerst als ze groeien op de vruchtbare grond van Ravni Kotari. Marashino is een bitterzoete, heldere likeur dat vaak verwerkt wordt in heerlijke cocktails en gebakjes.

Op vakantie in Zadar? Bezoek dan zeker één of meerdere van de eilanden voor de kust van Zadar. Je kan kiezen uit verschillende dagtrips met de boot. Lees meer over de mooiste eilanden bij Zadar.

  1. Šurlice

Šurlice is een traditioneel pastagerecht van het eiland Krk en kan je op zo goed als elke menukaart terugvinden. Šurlice is een pastagerecht dat op een speciale manier bereid wordt. Het deeg wordt eerst plat gemaakt en in kleine stukjes gesneden om het dan om een brij naald heen te wikkelen. Daardoor is deze flinterdunne pasta hol vanbinnen. Je kan het wat vergelijken met de macaroni pasta die wij gewoon zijn. Šurlice wordt meestal met een dikke vleessaus en zeevruchten geserveerd maar het is ook heel lekker met een stoofpotje van lamsvlees. Hier wil je toch ook van smullen tijdens je rondreis in Kroatië?

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?