7 x UNESCO Werelderfgoedsites in Kroatië die je zeker moet bezoeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

7 x UNESCO Werelderfgoedsites in Kroatië die je zeker moet bezoeken

22 december 2023 in Kroatië0 reacties

Op vakantie in Kroatië? Bezoek dan zeker deze 7 UNESCO Werelderfgoedsites!

Kroatië heeft een boeiende geschiedenis en een prachtige natuur. Dit werd ook erkend door UNESCO, dat verschillende sites in Kroatië heeft toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst.

Benieuwd naar deze wonderen? Hieronder hebben we alvast de mooiste UNESCO Werelderfgoedsites voor je opgelijst.

Inhoud artikel

  1. De Eufrasiusbasiliek van Poreč

De Eufrasiusbasiliek van Poreč is één van de must-see bezienswaardigheden in Istrië. Deze UNESCO Werelderfgoed-site, die in de 6de eeuw gebouwd werd, is één van de mooiste voorbeelden van Byzantijnse kunst in Europa. Wij waren vooral onder de indruk van de muur- en vloermozaïeken en het paleis van de bisschop. Ben je goed te been, klim dan zeker naar de top van de klokkentoren. Lees ook onze blog met nog meer bezienswaardigheden Poreč.

  1. De volledige oude stad van Trogir

Trogir is een historisch juweeltje. De historische gebouwen en bezienswaardigheden in Trogir verdringen elkaar in de geplaveide steegjes, die allemaal vertrekken vanaf het zonnige stadsplein. Niet verwonderlijk dus, dat de volledige oude stad erkend staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Lees hier alle bezienswaardigheden van Trogir die je zeker niet mag missen!

  1. Stari Grad in Hvar, de oudste stad van Kroatië

Stari Grad betekent letterlijk ‘oude stad’. Het is de oudste stad in Kroatië. De stad werd door de oude Grieken gesticht in 384 voor Christus, onder de naam Pharos. Rondom deze plek kan je nog steeds de landbouwgrond zien zoals ze toen was afgebakend, en dit agrarisch landschap staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Je kan in Stari Grad het Kasteel van Tvrdalj bewonderen, of bezoek er de resten van de gigantische stadsmuren, dicht bij het Dominicaans klooster en de kerk van St John. Vlakbij ligt het Stari Grad Museum. Meer over de bezienswaardigheden van Hvar in ons blogartikel.

  1. De Sint-Jacobuskathedraal van Šibenik

Als je maar één bezienswaardigheid in Šibenik bezoekt, laat het dan de Sint-Jacobuskathedraal zijn. Deze kathedraal staat al sinds het jaar 2000 op de UNESCO Werelderfgoedlijst, en is ongetwijfeld het belangrijkste renaissancemonument in heel Kroatië.

Hoewel de plannen van de kathedraal al bekend waren sinds 1298, startte de bouw ervan in 1431 en werd pas afgerond in 1536. Het merkwaardige aan deze kathedraal is dat ze geen klokkentoren heeft, omdat er vlakbij al een klokkentoren aanwezig was. Lees ook ons bezoek aan Šibenik.

BESTE ROUTE NAAR KROATIE: Ga je moet de wagen op vakantie richting Kroatië? We hebben de verschillende opties in een overzichtelijk overzicht gezet. Lees onze uitgebreide reisblog met de beste route naar Kroatië en de leukste hotels en de mooiste stopplaatsen voor onderweg.

  1. Plitvice Lakes (Meren) Nationaal Park

Plitvice Lakes (Meren) is het grootste nationaal park in Kroatië en tevens één van de oudste in Zuidoost-Europa. Deze UNESCO Werelferfgoedsite bestaat uit 16 meren die met elkaar verbonden zijn door watervallen.

Het nationaal park werd opgericht in 1949 en beschermt een bergachtige streek die rijk is aan rivieren en meren. De geologische eigenschappen van het gebied hebben een unieke topografie gecreëerd. De lokale fauna en flora zijn ook opmerkelijk. Dankzij verschillende ecosystemen die naast elkaar bestaan, wonen er diverse planten en dieren, waaronder zeldzame soorten zoals de bruine beer. Lees ook meer in onze blogpost over de Plitvice Meren en alle praktische info.

GEORGANISEERDE EXCURSIES: Kan je haast niet wachten om een daguitstap te maken naar dit bijzonder mooie natuurpark? Bestel je tickets voor het Krka Nationaal Park online en geniet ten volle van je bezoek!

  1. Het paleis van Diocletianus in Split

Het Paleis van Diocletianus is ongetwijfeld één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Split. Dit oud-Romeinse Paleis werd begin 4de eeuw na Christus gebouwd voor Keizer Diocletianus. Vandaag de dag vormt het paleis een groot deel van de oude stad; het is eigenlijk meer een kleine stad binnenin de bestaande stad.

Binnenin het paleis vind je het Peristilium, een enorme binnentuin, de Tempel van Jupiter, de Tempel van Aesculapius, de kathedraal van St Dominius met het mausoleum van Diocletianus, de Gouden Poort en de vele ondergrondse structuren.

TIP TICKETS: Wil je graag dit bijzonder mooie paleis bezoeken? Bestel je tickets voor een bezoek aan het Paleis van Diocletianus en verdiep je in de geschiedenis van het paleis en bewonder een van de bewaarde meesterwerken van laat-antieke architectuur.

  1. Het historische Dubrovnik

Ook het historische Dubrovnik behoort tot het UNESCO Werelderfgoed. De oude stad, inclusief stadsmuren en versterkingen, staat al sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst. Dubrovnik is erg populair bij toeristen, en hoewel de drukte misschien kan afschrikken, blijft een bezoek meer dan de moeite waard. Onze topbezienswaardigheden voor Dubrovnik hebben we opgelijst in dit overzicht, aangevuld met enkele praktische tips.

  1. Waar overnachten in Kroatië? Onze favorieten

Voor je vakantie in Kroatië, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Kroatië online bekijken.

Onderstaande blogartikels kunnen ook alvast als inspiratie dienen:

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Kroatië?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Kroatië? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Kroatië met een volledige uitgestippelde rondreis van Kroatië, en meer dan 155 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Kroatië.

Kroatië

Gratis preview reisgids Kroatië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?